• Äidit kertovat mikä poikien kasvatustyössä on ollut vaikeinta

    Kasvatushaasteita on kokenut lähes jokainen äiti! Kysyimme äideiltä mikä kasvatustyössä on ollut vaikeinta ja saimme vastauksia monia tuhansia.

    Kasvatustyötä tekee vanhempien lisäksi moni muukin taho, kuten päiväkodin hoitajat, opettajat ja harrastuksen ohjaajat. Tässä artikkelissa keskitytään kuitenkin nimenomaan äitien kokemukseen kasvatustyöstä.

    Kasvatustyötä on kaikki se toiminta, jolla vanhempi vaikuttaa lapseensa. Aluksi vastuu on vanhemmalla, mutta se siirtyy pikkuhiljaa lapselle itselleen. Kasvatuksen yhtenä isoimpana tavoitteena onkin tukea lasta selviytymään elämässään itsenäisesti.

    Hyviä kasvatustavoitteita on myös ohjata lasta elämään terveellistä ja onnellista elämää, auttaa lasta tunteiden jakamisessa, tunteiden säätelyssä sekä itsehallinnassa, empatiataidoissa ja omatunnon kehittymisessä.

    Lapsi kasvaa osaksi perhettään ja yhteiskuntaa. Kasvatuksessa hän oppii mikä on oikein ja väärin, arvokasta ja vältettävää, sopivaa ja epäsopivaa, mitkä ovat hänen oikeutensa, vastuunsa ja velvollisuutensa.(Lähde: MLL)

    kasvatushaasteet

    Poikien äitien kasvatushaasteita

    Mutta onko äitien näkökulmasta kasvatushaasteissa joitain eroja sen perusteella onko kasvatettavana tyttö vai poika? Suurin osa kyselyyn vastanneista äideistä kokee, että on. Vain 11% äideistä on sitä mieltä, että kasvatusongelmat ovat aina samanlaiset sukupuolesta riippumatta.

    Äitien näkemykseen pohjautuen uskalsimme keskustella myös kasvatushaasteista jotka liittyvät nimenomaan äitien ajatuksiin poikien kasvattamisesta.

    Biologiaan liittyvät asiat

    Kasvatushaasteissa listattiin esimerkiksi pojan fyysinen kehitys, murrosikä sekä pippelin hygienian hoitaminen. Osalle äideistä nämä olivat  aikaisemmin täysin vieraita teemoja. Vastausten perusteella seksuaalikasvatuksen pojille hoitaa pääasiassa molemmat vanhemmat tai äiti.

    Lue myös: Pippelin pesuohje

    Raivokohtaukset

    Jopa 72% vastanneista äideistä oli joskus tuskaillut kasvatustyössään pojan raivokohtausten kanssa. Raivokohtauksia saattaa yhtälailla olla tytöilläkin ja ne ovat hyvin tavallinen asia lapsilla. ADHD lapsilla impulssiivinen käytös liittyy kuitenkin erityisesti poikien oirekuvaan.

    Yhteiskunnan ikävä asenne poikia kohtaan

    Surullista on, että äidit kokivat Suomessa vallitsevan ikävän asenteen poikia kohtaan. Se tekee äitien kasvatustyöstä haastavaa. Puolet vastanneista tunnisti ilmiön.

    Pojan luonne

    Pojan liiallinen arkuus saattoi tuoda haasteita äitien kasvatustyöhön. 28% oli kokenut näitä haasteita poikiensa kanssa. Moni äideistä taas puolestaan koki pojan villeyden luovan haasteita kasvatustyöhön. Erityisen haastavaksi koettiin se, jos lapsi oli liian samankaltainen kuin kasvattaja itse.

    Kuunteleminen

    Useat äidit mainitsivat yhdeksi kasvatushaasteeksi sen, että poika ei kuuntele aikuista. Joidenkin poikien kanssa tämä näyttäytyy niin, että isää kuunnellaan paremmin kuin äitiä. Kyselyyn vastanneista suurin osa kertoo, että poika tottelee yhtälailla äitiä ja isää.

    Lue myös: Äidille opas pojan murrosikään

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa