• Äitiys on etuoikeus

  Äitienpäivä on yksi vuoden tunnerikkaimmista päivistä meille äideille ja erityisesti myös heille, joista ei ikinä äitiä tullut. Meidän saappaissamme on helpompaa. Meillä on joku, joka kutsuu meitä äidiksi, joku jota rakastaa ehdoitta, joku jolle olemme koko maailma ja joku joka on meille koko maailma.

  Lue myös: Sinä pieni keskoseni, olen aina vierelläsi

  Äitiys on jotain sellaista, mitä vain olettaa tapahtuvan, sitten kun siihen on valmis ja lapsen itselleen haluaa. Aika harva miettii etukäteen sitä vaihtoehtoa, että jos lasta ei koskaan tulisikaan. Sitä vaihtoehtoa joutuu punnitsemaan vasta siinä vaiheessa, kun pelko lapsettomuudesta on jo astunut kuvioihin. Entä jos haaveet eivät käykkään todeksi?

  äiti puhaltaa saippuakuplia lapselle
  Minä ja esikoiseni. Photo: Brendan Delany

  Ei kenenkään äiti

  Luin aikanaan kirjan, nimeltä Ei kenenkään äiti ja se on yksi niistä harvoista kirjoista, joista en ole sen lukemisen jälkeen pystynyt luopumaan. Olen lukenut tuon kirjan jo useaan otteeseen ja jokainen kerta luen sen kyynelet silmissä alusta loppuun. On vaikea kuvitella, että sama kohtalo olisi voinut käydä minulle ja silti, niin se vain olisi voinut käydä myös minulle….ja sinulle. Voisi olla, että en heräisikään äitienpäivänä pienten jalkojen töminään ja onnittelulauluun. Voisi olla, että pienet pojan kädet eivät kietoutuisikaan kaulaani lukiessani äitienpäiväkorttani. Voisi olla, että kukaan ei onnittelisi minua äitienpäivänä, vaan tuntisin suurta surua siitä, että minusta ei tullut koskaan äitiä.

  Joka viides suomalainen kohtaa tahatonta lapsettomuutta elämänsä aikana, joten kuka vain meistä voi olla se, jonka suru on äitienpäivänä niin suurta, ettemme me äidit voi sitä edes käsittää. Joten siksi, en kirjoittanutkaan nyt meistä äideistä, enkä julkaissut tätä viikonloppuna, vaan tänään, koska huomenna on lapsettomien lauantai. Tämä olkoon ajatus minulta heille, jotka jäivät ilman lasta. Heille, joihin minäkin olisin voinut kuulua.

  woman-1006100_1920-2

  Äitiys on etuoikeus, äitiys on asia, josta jokaisen äidin tulisi olla kiitollinen ihan jokaisena päivänä, ei vain äitienpäivänä. Tahaton lapsettomuus puolestaan on suru, jota ei toivoisi kenellekään koettavaksi. Huomenna lapsettomien lauantaina, ovat ajatuksissani he, joista ei koskaan tullut äitiä. #yksiviidestä

  Kommentit

   1. Jonna-Emilia

    Kyllä oli/on hyvä kirja. Mahtavinta siinä oli kaikki erilaiset loput, myös ne vaihtoehdot, että vaikka lasta ei tullut ikinä, niin tarinan henkilö pystyi silti olemaan onnellinen. Minusta se oli äärimmäisen tärkeä näkökanta myös, että aina se toivottu lopputulos ei vain toteudu ja silti voi elää kovin onnellista elämää. Kiitos hyvästä kirjasta.

  1. Yksin keskellä pimeyden

   Koko viikonloppu meni sumussa ja itkien. Sisäistä aurinkoa ja surun loppumista odotellen. Hyvää kesän alkua ja kiitos kauniista kirjoituksesta <3

   1. Jonna-Emilia

    Toivon, että saat vielä joskus itsellesi mielenrauhan ja surulle helpotusta, tavalla tai toisella.
    Kaikkea hyvää sinulle. <3

  2. Hanna

   Kiitos tästä kauniista kirjoituksesta, jonka kyynelsilmin luin <3. On niin sydäntä lämmittävää, ja mieltä rauhoittavaa tietää, että on edes joku äiti, joka osaa ymmärtää juuri kirjoittamiasi asioita, joita me lapsettomat emme saa välttämättä ikinä kokea. Kiitos sinulle, ja hyvää äitienpäivää <3.

   1. Jonna-Emilia

    Halauksia päivääsi ja kaikkea hyvää elämääsi ????

  Vastaa