• Stressittömät ja toimivat arkiaamut lasten kanssa. Näin se tapahtuu

  Olen ollut huono äiti monessa asiassa ja olen ollut surkea äiti vähintään yhtä monessa asiassa, mutta jotkut asiat olen saanut toimimaan täydellisesti ja yksi niistä on kevyet ja toimivat arkiaamut.

  Monesti olen kuullut vanhempien tuskailevan lasten koulu- ja päiväkotiaamuja. Meillä on tällä hetkellä kaksi kouluikäistä, yksi esikouluikäinen ja yksi tarhaikäinen lapsi. Voisi kuvitella että aamumme ovat yhtä helvettiä, erityisesti kun olemme molemmat vanhemmat täysiaikaisesti töissä, mutta ei, aamut ovat meillä kevyitä ja stressittömiä. Tässä  asioita joiden uskon vaikuttavan aamujemme onnistumiseen.

  Myöhästetyt aamut

  Monella ei ole mahdollisuutta vaikuttaa työaikoihinsa, mutta jos sellainen mahdollisuus on olemassa niin suosittelen lämpimästi aamujen hidastamista. Jo pelkästään se että menee aamulla tunnin myöhempään töihin rauhoittaa aamuja kummasti. Jos taloudessa on kaksi aikuista voi toinen mennä mahdollisimman aikaisin töihin ja toinen mahdollisimman myöhään. Aamut hoitaa myöhään menevä ja toisinpäin.

  Lasten omatoimiseksi opettaminen

  Ensimmäisen luokan toisesta päivästä lähtien ovat koululaisemme hoitaneet itse itsensä kouluun. Laitamme illalla heille vaatteet valmiiksi (nelosluokkalainen Ossian laittaa usein itse), pakkaamme reput valmiiksi yhdessä lasten kanssa ja laitamme pojille kellon soimaan. He heräävät aamulla kellon soittoon, pukevat, syövät, pesevät hampaat ja lähtevät kouluun. Muut kotona olevat voivat jatkaa rauhassa uniaan. Omatoimisuus on tietysti opeteltava jo vähän aikaisemmin ja kaikki lapset eivät pysty samallalailla toimimaan itsenäisesti koskaan.

  Nopea aikataulu

  Yksi helpotus omatoimisiin aamuihin on varmasti myös nopea aikataulu. Kelloja ei kannata laittaa soimaan liian aikaisin. Muuten lapset alkavat haahuilemaan pitkin asuntoa ja herättävät muut. Sitten alkaa se tuttu hoputtaminen ja sählääminen. Jos koulu alkaa klo 08:00 laitamme poikien kellot soimaan 7.30. Pojat ehtivät pukeutumaan, syömään ja pesemään hampaat. Muulle kikkailulle ei jää edes aikaa ja se toimii. Koulumatkaan heillä menee 10 minuuttia, jos sitäkään.

  Ei kirjoja, eikä tietotekniikkaa

  Jotta poikien siirtymä kouluun, sekä muun väen siirtymä esikouluun, tarhaan ja töihin toimisi mahdollisimman mutkattomasti on kirjat, lehdet, televisiot, puhelimet ja tietokoneet aamulla kiellettyjä. Vien Oscarin eskariin ja Ollien tarhaan yleensä klo 8.30 ja jos he istahtaisivat hetkeksikin aamupiirrettyjen ääreen ei tehokas puolentunnin aika riittäisi mitenkään, puhumattakaan koululaisista jotka unohtavat Aku Ankan ääressä täysin ajankulun.

  Kunnon yöunet

  Omat yöuneni ovat säälittäviä, mutta lasteni unentarpeista pidän kiinni. Tarhaikäinen tarvitsee unta 10-14 tuntia vuorokaudessa. Meidän pojat ovat jättäneet päiväunet pois noin 2 vuoden iässä, mutta yöunet ovat olleet 12-14 tunnin mittaisia. Kouluikäisten unen tarve on 9-11 tuntia, joten kaikenikäisille ajoissa nukkumaan meneminen on tärkeää. Virkeitä lapsia on helpompi käsitelläkin aamulla.

  poika reppu selässä
  Oliverin ensimmäinen koulupäivä

  Lue myös: Neljän pojan äitiyskö rankkaa? Pyh- sanon minä

                       Äidin ja pojan- nämä asiat tehdään yhdessä lista
   

  Jalkapallomaalit - Tilaa tästä!

  Vastaa

  Sulje
  ×

  Cart