• You are currently viewing Stressittömät arkiaamut lasten kanssa. Näin se käy

  Stressittömät arkiaamut lasten kanssa. Näin se käy

  Onko stressittömät arkiaamut lasten kanssa mahdollisia? ON!

  Olen ollut huono äiti monessa asiassa ja olen ollut surkea äiti vähintään yhtä monessa asiassa, mutta jotkut asiat olen saanut toimimaan täydellisesti ja yksi niistä on kevyet ja toimivat arkiaamut.

  Lue myös: Paskan äidin tunnustukset

  Monesti olen kuullut vanhempien tuskailevan lasten koulu- ja päiväkotiaamuja. Meillä on tällä hetkellä kaksi kouluikäistä, yksi esikouluikäinen ja yksi tarhaikäinen lapsi. Voisi kuvitella että aamumme ovat yhtä helvettiä, erityisesti kun olemme molemmat vanhemmat täysiaikaisesti töissä, mutta ei, aamut ovat meillä kevyitä ja stressittömiä. (EDIT nyt kun koululaisia on neljä, niin homma toimii edelleen!)

  Tässä  asioita joiden uskon vaikuttavan aamujemme onnistumiseen.

  Stressittömät arkiaamut

  1. Myöhästetyt aamut

  Monella ei ole mahdollisuutta vaikuttaa työaikoihinsa, mutta jos sellainen mahdollisuus on olemassa niin suosittelen lämpimästi aamujen hidastamista. Jo pelkästään se että menee aamulla tunnin myöhempään töihin rauhoittaa aamuja kummasti. Jos taloudessa on kaksi aikuista voi toinen mennä mahdollisimman aikaisin töihin ja toinen mahdollisimman myöhään. Aamut hoitaa myöhään menevä ja toisinpäin.

  Lue myös: Neljän pojan äitiyskö rankkaa? Pyh- sanon minä

  2. Lasten omatoimiseksi opettaminen

  Ensimmäisen luokan toisesta päivästä lähtien ovat koululaisemme hoitaneet itse itsensä kouluun. Laitamme illalla heille vaatteet valmiiksi (isommat laittavat itse), pakkaamme reput valmiiksi ja laitamme pojille kellon soimaan. He heräävät aamulla kellon soittoon, pukevat, syövät, pesevät hampaat (jos muistavat) ja lähtevät kouluun. Muut kotona olevat voivat jatkaa rauhassa uniaan. Omatoimisuus on tietysti opeteltava jo vähän aikaisemmin ja kaikki lapset eivät pysty samallalailla toimimaan itsenäisesti koskaan.

  3. Nopea aikataulu

  Yksi helpotus omatoimisiin aamuihin on varmasti myös nopea aikataulu. Kelloja ei kannata laittaa soimaan liian aikaisin. Muuten lapset alkavat haahuilemaan pitkin asuntoa, katsomaan piirrettyjä ja herättävät muut. Sitten alkaa se tuttu hoputtaminen ja sählääminen. Jos koulu alkaa klo 08:00 laitamme poikien kellot soimaan 7.30. Pojat ehtivät pukeutumaan, syömään ja pesemään hampaat (15min). Muulle kikkailulle ei jää edes aikaa ja se toimii. Koulumatkaan heillä menee 10 minuuttia, jos sitäkään.

  4. Ei kirjoja, eikä tietotekniikkaa

  Jotta poikien siirtymä kouluun toimisi mahdollisimman mutkattomasti on kirjat, lehdet, televisiot, puhelimet ja tietokoneet aamulla kiellettyjä. Vien Oscarin eskariin ja Ollien tarhaan yleensä klo 8.30 ja jos he istahtaisivat hetkeksikin aamupiirrettyjen ääreen ei tehokas puolentunnin aika riittäisi mitenkään, puhumattakaan koululaisista jotka unohtavat Aku Ankan ääressä täysin ajankulun.

   Lue myös: Äidin ja pojan- nämä asiat tehdään yhdessä lista

  5. Kunnon yöunet

  Omat yöuneni ovat säälittäviä, mutta lasteni unentarpeista pidän kiinni. Tarhaikäinen tarvitsee unta 10-14 tuntia vuorokaudessa. Meidän pojat ovat jättäneet päiväunet pois noin 2 vuoden iässä, mutta yöunet ovat olleet 12-14 tunnin mittaisia. Kouluikäisten unen tarve on 9-11 tuntia, joten kaikenikäisille ajoissa nukkumaan meneminen on tärkeää. Virkeitä lapsia on helpompi käsitelläkin aamulla.

  poika reppu selässä
  Oliverin ensimmäinen koulupäivä

  Vastaa