• You are currently viewing Pienet pojat, pienet murheet. Isot pojat, isot murheet
  Kuva: Meeri Nikkilä

  Pienet pojat, pienet murheet. Isot pojat, isot murheet

  Olemme jokainen kuullut varmasti sanonnan, pienet lapset pienet murheet, isot lapset isot murheet. Tämä pitää täysin paikkansa. Täällä tosin pienet pojat pienet murheet, isot pojat isot murheet. Meillä vanhin poika on nyt 14 vuotta ja toiseksi vanhin 12 vuotta. Isojen poikien murheet ovat alkaneet näkymään nyt jo meilläkin.

  Keskustelin aikanaan muutaman jo aikuisten poikien äitien kanssa ja he olivat yksimielisiä siitä, että murheet kasvavat, kun pojatkin kasvavat.

  Äiti sydän syrjällään

  Kun poika on pieni, saa äiti pelätä niitä pieniä ruhjeita ja kolhuja. Kolhut vain kasvavat, kun poikakin kasvaa. Ennen sai laittaa laastaria polveen, myöhemmin hakea sairaalasta sääriluun katkaisseen poikansa.

  Jos poika on pienenä riippuvainen pelaamisesta, se tuskin helpottaa isompanakaan. Pelaaminen koukuttaa ja houkuttaa huijaamaan. Eräänkin äidin poika pelasi salaa aina illalla huoneessaan. Pojan huone oli yläkerassa ja kun poika kuuli, että äiti nousee rappusia yläkertaan, ehti poika nopeasti sammuttamaan pelit ja piilottamaan ohjaimet.

  Erityisesti poikien puolesta saa pelätä tappeluihin joutumista, kun ikä riittää yksin ja kavereiden kanssa illalla kaupungilla pyörimiseen. Jos poika on yhtään tuittupäinen (kuten meillä) niin on lähes ihme, jos poika välttyy nyrkkitappeluilta koko nuoruutensa.

  Kun haet verta vuotavan poikasi kotiin kyliltä, mietit, kuinka helppoa olikaan se aika kun hiekkalaatikolla vietiin lapio toisen kädestä ja opeteltiin pyytämään anteeksi.

  isot pojat
  Kuva: Meeri Nikkilä

  Sydänsurut

  Yksi vaikeimmista, meille äideille, on oman pojan sydänsurut. On äidin sydäntä raastavaa nähdä, kun joku tyttö rikkoo pojan sydämen. Olla yllättäen sillä toisella puolella näkemässä, että helppoa se ei ole pojillekaan.

  On hirveää huomata, että poika miettii, kelpaako hän tytöille sellaisena, kun on. On pysäyttävää nähdä poika peilin edessä miettimässä, että saako hän koskaan sellaisia tyylikkäitä leukaperiä, mistä tytöt sanoo tykkäävänsä.

  Omat sydänsurut ovat lasten leikkiä siihen verrattuna, kun lohduttaa ensimmäisen kerran oman sydämensä särkenyttä poikaansa.

  Pojat kasvavat vain kerran

  Samaan aikaan kun murheet kasvavat ja pienet pojat jäävät menneisyyteen, niin ajan juoksua ei voi kuin ihmetellä. Vastahan meidänkin 14-vuotias oli pieni kikkarapää äidin sylissä.

  Jännä kuvitella, että meillä on jossain vaiheessa täällä 20, 18, 16 ja 13 -vuotiaat nuoret pojat. Siitä tulee varmasti jännää aikaa. Odotan innolla ja kauhulla!