• Irstas pieni tissien tuijottaja

  Törmäsin netissä keskusteluun, jossa ruodittiin sitä voiko pieni eskarilainen tai ekaluokkalainen poika tulla naisten puolelle uimahallin pukutiloihin. Keskustelussa hämmentävintä oli ehdottomasti se että moni nainen koki pienet pojat tirkistelijöiksi, ”tissien tuijottaja”, kuten joku sanoi. Eräskin nainen osasi kertoa että jo ekaluokkalaiset pojat sukeltelevat uimahallissa uimalaseineen, jotta pääsevät katsomaan naisia ja tyttöjä veden alta. Kuinka sairas on naisen mieli joka ajattelee pienistä pojista noin?
  screenshot_2016-11-21-23-28-24-1

  Tissien tuijottaja vai tavallinen poika?

  Tässä on tasan kaksi vaihtoehtoa, joko minä kasvatan todella epätyypillisiä poika tai sitten nämä jutut ovat ihan huuhaata. Toistaiseksi yksikään neljästä pojastani ei ole koskaan tiiraillut naisia tai tyttöjä pukutiloissa. Heitä ei ole tuon taivaallista kiinnostanut muiden ihmisten alastomuus. Tämä voi johtua siitä että meillä kotona alastomuus on ihan luonnollista. Poikien kiinnostus uimahallissa liittyy tasan uimiseen ja sukelteluun ja sitä sinne on menty tekemäänkin. Uimalasitkin pojat laittavat päähänsä ihan jotain muuta kuin tyttöjen ja naisten tiirailua varten.

  Lue myös: Uimataidoton koululainen, ei hyvä!

  Kamalinta on että näitä omituisia mielikuvia poikien irstaudesta jaetaan sitten tyttärille eteenpäin. Miten vääristyy tytön tai nuoren naisen mieli, jos hänelle opetetaan että pojat ne ajattelevat vain SITÄ ja kyttäävät tyttöjä pikkupojista asti. Varo vain tyttö pieni. EI, pojat eivät ajattele vain SITÄ. Pienet pojat eivät ajattele SITÄ vielä ollenkaan. Heillä on niin paljon muutakin ajateltavaa.

  Itseasiassa pienten lasten kohdalla tuntuu tytöt olevan aikaisemmin liikkellä kaikissa poika ja tyttö ajatuksissa. Siinä vaiheessa kun pojat vielä leikkivät tyttöjen kanssa samoin kuin keiden tahansa kavereiden kanssa, tyttöjen suusta alkaa kuulua niitä tykkäämis ja poikaystävä juttuja. Siinä olen poikien äitinä sitten tyttöjä toppuutellut, että kavereitahan te vain olette. Ja eikö murrosikäkin ala tytöillä aikaisemmin kuin pojilla? Tämä tarkoittaisi sitä, että myös kiinnostus toista sukupuolta kohtaan heräisi aikaisemmin tytöillä kuin pojilla.

  Teinipoika paha, teinityttö hyvä

  Anna-lehden artikkeli koomikko Sami Hedbergistä laittoi minut jälleen kerran ihmettelemään joidenkin ihmisten ajattelua. Hän kommentoi mahdollisesta tulevasta tyttärestään näin: ”Tulee olemaan kova paikka, kun teininä tytärtä tulee hakemaan treffeille joku Timo ja kokemuksesta tiedän tasan tarkkaan, mitä pojan päässä liikkuu”. Miten Sami luulee tietävänsä jokaisen teini-ikäisen pojan ajatukset. En minäkään naisena tiedä jokaisen teini-ikäisen tytön ajatuksia.
  Kaikki me kehitymme niin eri tahtiin. Kovin on puhtoinen ajatus koomikolla tytöistä. Kun pojat ja tytöt seurustelevat teini-ikäisenä, niin uskallan väittää, että seksijutut pyörivät molemmilla mielessä samanlailla. Tai sitten ei välttämättä vielä ollenkaan.

  Lue myös: Pojalle nimi etsinnässä? Vinkkejä valintaan

  Nyt kun huudellaan tuon tasa-arvon perään, niin pitäisikö se tasa-arvo tuoda mukaan myös näihin asioihin? Minä en ainakaan kertaakaan halua kuulla jonkun väittävän pieniä poikiani tirkistelijöiksi uimahallissa tai poikieni mahdollisen tulevat tyttöystävän vanhempien ajattelevan, että poikani on vain SEN perässä. Mistä he tietävät minkä perässä poikani on? Luultavasti hän on vain tavallinen nuori, joka on ihastunut toiseen tavalliseen nuoreen?

  Mitä ajatuksia aihe herättää muissa poikien vanhemmissa?

  Kommentit

  1. Nimetön

   Kyllä! Kyllä!
   *Halleluja* ????✊

  2. ellu

   No hyi! Siis ne aikuiset. Kuka aikuinen ajattelee että pieni lapsi olisi kiinnostunut itsestään seksuaalisesti? Olisiko ok jos mies ajattelisi pienestä tytöstä näin?

   1. Jonna-Emilia

    Minä olin todella kummissani siitä keskustelusta. Pääsääntöisestihän siinä viitattiin siihen, että pojat kyyläävät tyttöjä siellä naisten puolella, mutta myös osalla oli näitä ajatuksia, että naisiakin katselisivat siellä jotenkin väärällä tavalla. Todella kummallinen ajattelu ja totta tosiaan, ajattele mitä tapahtuisi jos joku mies kirjoittaisi pienten tyttöjen olevan miestenpuolella vain tirkistelemässä poikia ja miehiä.

   2. Nimetön

    Olen itse samaa mieltä, että typerää aikuisilla ajatella että lapset ovat tirkistelemässä. Mutta sanoisin tuosta seksuaalisuudesta vähän (lasten kehitystä opiskelleena) että kyllä lapsetkin ovat jo kiinnostuneita itsestään seksuaalisesti (seksuaalisuus ja seksi siis eri asioita). Ja mietin sitä että mikä jonkun mielestä on muka sairasta tirkistelyä, voikin oikeasti olla sitä tervettä seksuaalisuutta, eli että aletaan kiinnostua siitä kuinka tytöillä ja pojilla on erilaiset ruumiit, ja sitten nekin näyttävät vielä erilaisilta. Eihän siihen lapsen pään sisällä liity mitään likaista tai seksiin liittyvää, se kuuluu lapselle samalla tavalla osaksi kehitystä kuin kiinnostus mistä vain aiheesta.

  3. Niina

   Kyllä ainakin mun kaveri katseli tokaluokkalaisena miesten puolella et onpa tolla pieni yms ja ite ekaluokkalaisena olin ihan pihalla???? et miks ei joku poika vois tehä samalla tavalla. Tuskinpa he siitä äidille kertoisivat. Voihan se olla et tytöt kehittyy aikasemmin mutta en mä itse veis tyttöä enkä poikaa enää vastakkaisen sukupuolen puolelle kun ovat kouluikäisiä. Eihän koululaisia liikuntatunnillakaan pistettä samalle puolelle vaik ois varmaan helpompi vahtia???? Niin paljon sairaita ihmisiä jo olemassa et mieluusti vien vauvasta saakka ”omalle” puolelle. Mua ei siis niinkään häiritse et joku kattois mua vaan se et joku kattois mun lasta. Vaikka joo, voihan ne katsoa siel oman sukupuolen puolellakin mutta silti.

   1. Jonna-Emilia

    Niin ja tuo juuri oli se ajatukseni, että sukupuoli ei sitä määritä kuka katselee ja kuinka paljon.

   2. SJ

    Niina, kirjoitit: ”Niin paljon sairaita ihmisiä jo olemassa et mieluusti vien vauvasta saakka ”omalle” puolelle.”. Niinpä, juuri tämä sairaiden ihmisten olemassaolo on yksi seikka, miksi pikkuinen ja puolustuskyvytön 6-7-vuotias poika ei kuulu _yksinään_ miestenpuolelle uimahallissa, vaan äitinsä kanssa samalle puolelle. Pieni puolustuskyvytön lapsi kuuluu suojeltaviin kohteisiin tilanteissa, joissa pitää olla alasti julkisella paikalla. Ne pienet pojat ei ole vaarallisia kenellekään, mutta pienet pojat voivat joutua tekemisiin vaarallisten ihmisten kanssa tilanteissa, joissa heidät pistetään riistuuntumaan ja liikkumaan alasti tiloissa, joissa vanhempi ei ole paikalla.

  4. Nimetön

   Olimme taannoin uimahallissa 5v poikani kanssa.Silloin poikani katsoi monttu kirjaimellisesti auki kun iäkkäämpi nais henkilö nosti jalkansa penkille ja rupesi rasvaamaan itseään…että myös nämä henkilöt jotka väittävät poikien tirkistelevän voisivat myös katsoa peiliin kuinka siellä on kohteliasta toimia kyllä se myös minua aikalailla häiritsi!

   1. Jonna-Emilia

    Joo, minua ihan näin naisenakin häiritsee joidenkin naisten ”syväpesut” mitä uimahallissa harjoitetaan ???? ihan kaikkea en halua nähdä.

   2. K

    Oksennus meinas itseltä päästä kerran, kun uimahallin kanssa saunoja aloitti alastomana VENYTTELEMÄÄN sauna parvessa.. Poikien pienet pippelit haittaa vähempi, kun täyslaidallinen toosaa.

  5. Lisbet

   Jes, ihan loistava teksti! Monen vanhemman ajatusmaailma tuntuu tässä nurinkurin olevan, ei niinkään lasten..

  6. kv

   Minulla ei ole lapsia, mutta olen kokenut kiusallisiksi tilanteet, kun naisten pukukopissa onkin mukana ala-asteikäinen poika. Uimahalleissa ei ole vielä vastaan tullut, koska käyn harvoin uimassa, mutta jos tulisi, kokisin varmaankin samoin. Eikä näissä minunkaan tunteissani ole mitään vikaa (?).
   Ymmärrän, että haastat stereotypioita kirjoituksellasi. On kuitenkin meitä aikuisia naisia, joille hieman vanhempien vastakkaista sukupuolta olevien lasten kanssa alasti oleminen ei ole normaalia. Ja sekin on ihan normaalia. Kunnioitusta siis puolin ja toisin.

   1. Jonna-Emilia

    Koululaiset aika monessa uimahallissa ohjataankin jo omille puolilleen. Se on kiva kaikkien kannalta. Eipä ole varmasti pojillekaan mukava olla naisten puolella jos aikuiset naiset kokevat heistä ahdistusta.

  7. Huokaus.

   Tuskinpa kyse on häveliäisyydestä, kuten moni siinä ketjussa kirjoitti. Vaan siitä, että voi olla sille tokaluokkalaiselle tytölle pirun noloa kun luokkatoveri poika pölähtää viereiseen suihkuun. Ja varsinkin juuri siksi, että ne tytöt kehittyvät nopeammin. Ja on se sille pojallekin muuten noloa kuulla naureskelua tyttöjen suunnalta koulusta.
   Vaikka kuinka olette kotona kaikki alasti saunassa yhdessä ja alastomuus on juuri teidän perheellenne maailman luonnollisin asia, on hyvä muistaa kunnioittaa muita kanssauimareita ja saunojia. On monenlaisia kotitapoja ja uskontoja ja kulttuureja. Ja kaikissa niissä ei ole ok, että kouluikäiset pojat saunovat alasti tyttöjen ja naisten kera.
   Onneksi uimahalleissa on nykyään selkeät säännöt ja näköjään siitä tosiaan vielä tarvitaan, koska kaikki eivät selkeästikään osaa ajatella asiaa kuin omalta kannaltaan.
   Iloisia uinteja!

   1. Jonna-Emilia

    En tiedä tarkoititko meitä? Meillä on pojat siirtyneet 6-7 vuotiaana miesten puolelle yksin. Onneksi ovat osanneet uida aikaisin, niin ei ole tarvinnut pelätä, että hukkuvat jos menevät altaille ennen minua.

  8. Jasmin

   Mielestäni erittäin hyvä kirjoitus, eikä mitään mielensäpahoitus-tekstiä. Hyvin sekä kohteliaasti kirjoitettu, tärkeästä aiheesta näkökantaa avartava teksti, jonka tunnelmasta hohkaa ymmärrys, viisaus sekä älykkyys.

  9. Nimetön

   Itse olen kokenut todella hankalana että koska oma poikani on todella pitkä ikäisekseen näyttäen vanhemmalta kuin on, häntä ja minua on alettu mulkoilla jo silloin kun poika täytti 5 vuotta. Ja sitten kun joku katsoo ikävästi niin poika katsoo takaisin hölmistyneenä, varmaan tämäkin tulkitaan tiirailuksi.. Pärjäisi yksin ehkä miesten puolella mutta ei ole halunnut ja uskaltanut vielä yksin mennä ja täytti juuri 6. Isän on siten oltava mukana että voidaan käydä uimassa. Ymmärrän kaikkien näkökantoja tiettyyn pisteeseen asti mutta siinä tilanteessa kun pieni poika on jo siellä naisten puolella suihkussa niin ei tarvitsisi nakella niskojaan ja osoittaa tyytymättömyyttään. Ainakin omassa lähi uimahallissa on selkeä sääntö että alle kouluikäiset saavat tulla myös toisen sukupuolen puku- ja suihkutiloihin. Sellaiset aikuiset jotka eivät uimahallin säännöistä pidä voivat mielestäni jäädä kotiinkin jos suhde omaan kehoon on sillä tasolla että pikkupoikien läsnäolo aiheuttaa vaikeuksia.

   1. Jonna-Emilia

    Olen huomannut tämän saman. Meillä pojat ovat pienikokoisia, joten ongelmaa meillä ei ole ollut. Mutta joskus jos naistenpuolelle on pidempi poika äitinsä kanssa tullut, niin osa AIKUISISTA naista mulkoilee poikaa ikävästi. Olenpa nähnyt myös sen, että se on tuntunut pojasta aika ikävältä. Poikia on tosiaan pidempiä ja lyhyempiä.

  10. Sanna

   Mun mieheni (yksinhuoltajan poika) on kyllä mulle sanonut, että on kyllä jo pienenä katsellut naisten rintoja kun ”pääsi” äidin kanssa naisten puolelle. Ehkä me äidit ollaan tässä hieman sinisilmäisiä poikiemme suhteen. Kyllähän se on semmoista luonnollista uteliaisuutta enemmän kuin kyttäämistä. Mutta olen kyllä sitä mieltä, että pitää tosiaan kunnioittaa sitä tyttöjen pukuhuonerauhaa. Aikuista naista nyt ei pikkupoikien vilkuilut häiritse, mutta en kyllä itse olisi todellakaan halunnut että uimahallin pukuhuoneessa olisi joku samanikäinen poika silloin kun olin itse 8-9 tai jopa vielä paria vuotta vanhempi poika. En kyllä olisi koskaan suostunut menemään muesten puolelle sen ikäisenä. Nämä on kyllä tosi yksilöllisiä juttuja ja toiset on paljon tarkempia, on mulla myös yksi sukulaispoika, joka ei halunnut enää alle kouluikäisenä että näkisin hänet edes pelkissä alusvaatteissa. Olin vajaa kymmenen vuotta vanhempi ja hän meni aina tarkasti toiseen huoneeseen vaihtamaan vaatteita, eli vaikka omasta mielestä alastomuus on ok, niin pitäisi osata kunnioittaa muita tässä asiassa.

   1. Jonna

    Toki joku yksittäinen poika voi vilkuilla tissejä, mutta meillä ei tasan ole kukaan tuon ikäisenä mitään tissejä viluillut. Eikä ole mitään sinisilmäisyyttä vaan totuus. Tuo on vähän sama kun väittäisi kaikkien tyttöjen vilkuilevan miesten pippeleitä saunassa. Osa varmasti vilkuilee uteiliaisuuttaan ja osa ei. Kukaan 8-9 vuotias ei tee sitä seksuaalisessa mielessä.
    Kyllä se on totta, että pukuhuonerauhaa pitää kunnioittaa, mutta ei kyse ole vain työistä (tuntuu, että keskustelu kääntyy aina tyttöihin, että rauha pitää olla tytöillä) sillä rauhan tarvitsevat yhtälailla pojat. Tuskin on pojastakaan kiva kun luokan tyttö näkee pojan alasti ja pahimmillaan kertoo kavereillekin mitä näki. (tätä kavereille kertomistahan poikienkin kohdalla koko ajan jauhetaan).
    No totuus on,että meidän pojat ovat siirtyneet yksin miesten puolelle jo 6-7 vuotiaina, joten nyt en sinäänsä edes kirjoita meidän omasta tilanteestamme. Lähinnä minua ärsyttää tämä asetelma, että pojat tirkistelevät ja tytöt ovat häpeileviä katseen kerääjiä. Ajatus on kuitenkin oikeasti vain meidän aikuisten päässä. Olen paljon liikkunut uimahallissa ja kertaakaan en ole nähnyt yhdenkään pienen pojat tuijottelevan naisia tai tyttöjä saunatiloissa. Kumma juttu…
    Yksilölliset erot ovat tottakai huimia. Lähtökohtaisesti olisi kuitenkin hyvä opettaa lapsille sellaista rentoutta alastomuutta kohtaan, eikä ainakaan aivopestä ajattelemaan, että siellä toista sukupuolta olevat lapset tuijottelevat saunatiloissa. Tuskin he sitä tekevät.

  11. Helene

   Poikien demonisoimisesta pitäisi puhua enemmän ja vaatia pojille huomiota, milloin on esim. poikien päivä? Tyttöjen päivä on ollut jo pitkään. Onneksi on tämä foorumi mutta toivoisin tästä vielä vaikuttavampaa toimijaa sillä en tiedä virallisia kanavia jotka olisivat tosissaan poikien asialla esim. työssäni tapaan useita syrjäytyneitä poikia jotka ei juurikaan osaa uida, hiihtää, luistella, lukea, laskea tai kirjoittaa. Rimaa hipoen päästetty kouluista läpi, koska pojat nyt on vaan poikia?

   1. Jonna

    Tämä on totta, että syrjäytyneet nuoret pojat ovat koko meidän yhteiskunnalle iso ongelma. On hassua, että se ei tunnu kiinnostavan ketään, miten pojilla menee. (erityisesti nyt kun heillä menee huonosti), vaikka totuus on se, että me kaikki joudutaan siitä maksumiehiksi. Me itse, ja meidän tyttäret ja lapsenlapset, yhtälailla kuin ne pojatkin. Koko yhteiskuntaa auttaisi. että myös pojat kiinnostaisivat aikuisia. Esimerkiksi siellä peruskoulussa.

    Uskon, että meidänkin vaikutus on isoa (Poikien Äidit), ehkä poikia (ja niitä tyttäriäkin) kasvattavat äidit saavat mietittävää. Se on kyllä harmi, että eri mediat eivät ole näistä asioista kiinnostuneita. Usein isojen somevaikuttajien aloituksia leviää mediaan asti, minustakin on tehty sata ja sata yksi kirjoitusta siitä, että toivoin joskus tyttöä ja sain neljä poikaa. Se on mediaseksikästä, mutta ei se, että pojat kertoivat kyselyssä kokevansa (800 poikaa) eriarvoista kohtelua koulussa. Se ei kiinnosta ketään. Huoh.

  Vastaa