• Helpot säännöt puhelimen käyttöön lapsille (tulostettava kuva)

  Jouluaatto on takana ja meillä Oscar opettelee kovasti ensimmäisen älypuhelimensa käyttöä. Myös Oliver sai joululahjaksi uuden puhelimen, sillä hänen vanhansa hajosi vahingossa pokemonjahdissa. Nyt olemmekin päättäneet hankkia puhelimiin kunnon suojakuoret.

  Puhelinsäännöt

  Koska perheessämme on uusi puhelimen käyttäjä, niin päätimme tehdä koko perheelle puhelimen käyttösäännöt. Tätä voitte vapaasti tulostaa omillekin lapsillenne. Meillä nämä säännöt sijoitettiin keittiön jääkaapin oveen.

  fotor_148301529347496
   

  Joulupyhät vietimme koko perhe ilman puhelimia, saman olemme tehneet joka joulu. Nyt kun pyhät ovat takana on Oscar saanut testailla ahkerasti uutta puhelintaan. Voi sitä pienen pojan iloa kun hän voi nyt jahdata pokemoneja isoveljien kanssa, ihan omalla puhelimellaan.

  Puhelimen omistaminen muuttaa Oscarin elämässä myös muita asioita, Oscar voi jäädä kotiin turvallisemmin, sillä hänet saa aina tästä edespäin kiinni omasta puhelimestaan. Myös yhteydenpito kavereihin voi alkaa ja leikkitreffit lapset voivat sopia alustavasti keskenäänkin. Vanhempien ei tarvitse niitä olla aina sopimassa. Oscar innostui myös kirjoittamisesta nyt enemmän, koska haluaa toteuttaa sääntöä numero 8.

  Käyttöajan säännöstely

  Puhelinsäännöistä jätettiin pois kokonaan puhelimen käyttöaika ja sen säännöstely, mutta meillä on muutamia sopimuksia joita noudatamme puhelimen käytössä jokaisen lapsen kohdalla. Illalla klo 19:00 jälkeen ei puhelinta saa enää käyttää kuin sovitusti soittamiseen. Myös pelaaminen puhelimella ajoittuu vain pelipäiviin tai erikseen sovittuihin hetkiin. Puhelinta ei muutenkaan saa räplätä päivät pitkät, vaan lapset kysyvät aina luvan kun haluavat tehdä puhelimellaan muuta kuin soittaa tai laittaa tekstiviestejä.

  Olen huomannut erityisesti Oliverin kohdalla, että hän ihan silminnähden huojentuu, kun käsken häntä laittaamaan puhelimen pois. Selvästi tuollainen alakoululainen ei pysty itse säännöstelemään puhelimen käyttöaikaa, vaan tarvitsee siihen aikuisen opastamaan ja asettamaan rajat.

  Tele Finlandin Mobiilikäyttötutkimuksen mukaan 30 prosenttia tutkimukseen osallistuneista vastaajista sanoo, että heillä on perheessä puhelimen kanssa rajoituksia ja että niistä pidetään kiinni. Jopa 70%:lla ei rajoituksia joko ole ollenkaan, niistä ei pidetä kiinni tai rajoituksia on, mutta niistä ei pidetä kiinni.

  Mitä mieltä te muut olette? Noudatetaanko teillä jotain rajoituksia?

  Testaa Digi-ikäsi TÄÄLTÄ

  Osallistu Samsung Galaxy A3-puhelimen arvontaan TÄÄLTÄ vielä muutama päivä aikaa osallistua!

   alypuhelinYhteistyössä Tele Finlandin kanssa

  Kommentit

  1. Selvät säännöt

   Tosi hyvät säännöt! Noita kun kaikki lasten kaveritkin noudattaisivat niin ei olisi huolta alakoululaisten puhelimen käytöstä.Piti ottaa kolmasluokkalainen pois luokan WhatsApp-ryhmästä heti koulun alettua kun viestit oli täynnä törkeyksiä.Luulin tosiaan että siellä vaan tuon ikäiset lähettelevät kivoja viestejä toisilleen,kyselevät tarvittaessa läksyjä,sopivat tapaamisista jne. Väärin luulin.Yhden illan aikana saattoi tulla kymmeniä viestejä jotka sisälsivät pelkkiä kirosanoja ja toisista salaa otettuja kuvia.Onneksi lapsen kanssa oli sovittu selvät säännöt siitä että vanhempi saa ( yhdessä lapsen kanssa) tarkistaa viestien sisältöä.Väitän että suurella osalla vanhemmista ei ole mitään käsitystä mitä lapsukaiset iltaisin puhelimensa kanssa tekevät! Koululle ei tuo valvonta kuulu eikä opettajille – paitsi tietysti sopimukset miten oppituntien aikana puhelinta käytetään. Lasta harmitti,mutta sanoi sitten itsekin ettei halua tuollaisia viestejä.Toki saa muuten käyttää esim.WhatsAppia niiden kavereidensa kesken joiden kanssa viesteily on reilua ja kivaa.Herätys kaikki vanhemmat! Valvokaa sitä lastenne puhelimen käyttöä ja sääntöjen noudattamista.Ja samaa mieltä kanssasi,puhelin pois illalla ennen nukkumaanmenoa. Muutama tyyppi luokalla voi pilata monen ilon tuollaisessa ryhmässä.Vanhempainillassa koulussa monet vanhemmat vain vaikenivat asiasta,eivät halunneet ottaa mitään kantaa tai eivät olleet edes paikalla kun asiasta yritettiin keskustella.Toki perheillä saa olla omat sääntönsä,mutta nyt tavallaan ”turhaan” jouduin ottamaan oman lapseni pois sinänsä kivasta ryhmästä.En ole mielestäni mikään nipottaja,mutta kymmenet peräkkäiset v-alkuiset sanat ja huorittelut ei vaan kuulu tuonne.

   1. Jonna-Emilia

    Olen ihmetellyt samaa, että eikö muiden vanhemmat seuraa lastensa kirjoittelua? Meillä on ihan yhteisesti sovittu että noita ryhmiä saan äitinä seurata ja lukea, minähän ne puhelinlaskutkin maksan. Toisaalta jos pojalla on jotain salaista ystävän kanssa, niin hän sanoo minulle, että tiettyjä viestejä/keskusteluja ei saa lukea ja minä kunnioitan sitä. Mutta nuo luokkien ryhmät on kyllä sellaisia, että niitä on pakko vähän seurata.

  Vastaa