• Lapseni liittyi instagramiin -selvitin säännöt ja ikärajat

  Nyt se on sitten tapahtunut,  esikoisemme Ossian liittyi instagramiin. Sovelluksen mukaan ikäraja on 12 vuotta, mutta koska poika on jo pian 11 vuotias, niin joustimme yhdellä vuodella tuosta rajasta.

  Muutamastakin syystä…

  -Pojan parhaat luokkakaverit ovat olleet Instagramissa jo vuoden päivät

  -Poika on toivonut Instagramiin pääsyä jo pitkään

  -On parempi, että hän menee sinne lupamme kanssa ja voimme tällöin seurata mitä hän siellä tekee, kuin että hän menisi sinne salaa ja touhuaisi siellä ties mitä

  instagram

  Sosiaalinen media tutuksi lapselle

  Tämä sosiaalinen media + lapset yhdistelmä on pelottava, erityisesti oman esikoisen kohdalla. Ei oikein vanhempana tiedä, että onko sinne järkevää lastaan päästää. Ja toisaalta, missä ikävaiheessa se olisi turvallisinta. Kaikki poikamme tietävät facebookin olemassaolon, sillä käytän sitä jo työnikin puolesta aika paljon. Facebookkiin en kuitenkaan Ossiania päästä vielä aikoihin, sillä siellä lapsi voi törmätä aika isoihinkin asioihin liian pienenä.

  Lue myös: Tärkeät ikärajat pojille (mopot, muovikuula-aseet, pelit ym…)

  Sosiaalisesta mediasta puhuminen ja siitä kertominen on kuitenkin mielestäni aloitettava ajoissa. Ennen kun lapset törmäävät aiheeseen muualla. Olen yrittänyt kertoa jo Oscarille ja Oliverillekin siitä, että tuntemattomiin ihmsiin ei ole luottaminen ja kaikki eivät ole internetissä kuvasta huolimatta sitä mitä väittävät olevansa. Varovaisuutta pitää noudattaa ja aina jos törmää johonkin sellaiseen asiaan mikä hämmentää, niin siitä pitää puhua äidille ja isälle.

  Hyviä neuvoja lasten sosiaalisen median käytöstä löytyy MLL:än sivuilta

  Selfieitä ja Pelfieitä

  Jos minulta kysytään, niin instagram ei ole kovin kiva paikka. Siellä jos jossain luodaan pinnallista kuvaa ihmisistä ja maailmasta. Valitettavasti nuoret käyttävät sitä lähinnä pyllynsä ja naamansa kuvaamiseen. Toisaalta se on myös hyvä markkinointikanava monelle firmalle sekä esiintyvälle taiteilijalle.

  Rakastan valokuvia yli kaiken. Minulla on koti täynnä valokuva-albumeita ja seinät notkuvat lasteni kuvia. Kuvia vastaan minulla ei siis ole mitään. Minusta kuvan pitäisi vain kertoa jotain tarinaa, eikä olla samanlainen kerrasta toiseen. Jos nappaa selfien, niin siinäkin olisi hyvä olla joku ajatus takana. Mahtava maisema minkä edessä poseeraa tai ehkä joku muu ajatus (mutta ei pelkästään se, että KATSOKAA MINUA ja tykätkää pliis kuvastani).

  pojat puhelimen kanssa
  Oliver ja Oscar harjoittelevat kuvaamaan kännykällään.

  Teimme Ossianin kanssa sopimuksen, että mikäli hän haluaa myös pysyä instagramissa, hän noudattaa tiettyjä raameja siellä ollessaan.

  Ei typeriä kuvia, kuten pullistelukuvia ja vaatteet pysyvät päällä

  -Ei päivittäin julkaistuja naamakuvia, vaan kuvassa voisi olla joku muukin sanoma

  -Tili pidetään ehdottomasti salaisena. (Tämä kohta ärsytti Ossiania, koska hän haluaisi pitää sen julkisena ja saada paljon seuraajia)

  -Ei julkaista kuvia muista ilman lupaa

  Näillä päästään varmasti jo hyvin alkuun. Toistaiseksi huoleni vaikuttaa turhalta. Alku innostuksen jälkeen Ossian tuntu jo muutamassa päivässä unohtaneen koko instagramin. Hyvä niin. Kaverit saa kätevämmin kiinni muilla keinoilla.

  Minkä ikäisenä lapsi on mielestäsi oikean ikäinen sosiaalisen median käyttäjäksi?

  Poikien äidit löydät muuten myös instagramista. Lupaan, että siellä ei ole tarjolla ainakaan pelfieitä 🙂 Klikkaa kuvasta itsesi mukaan.

  screenshot_2017-01-02-13-45-55-1

  Kommentit

  1. Uskon, että olette ohjeistaneet poikaanne oikein, mutta haluan tuoda esille nettikiusaamisen mistä kannattaa puhua. Oma lapseni ei vielä moneen vuoteen tule someen tutustumaan (hän on vuoden 🙂 ), mutta sisarenpoikani kohdalla ja hänen ystäväpiirissä tapahtui kiusaamista juuri Instagramissa. On hyvä, että tili on salainen ja on myös hyvä täsmentää, että hyväksyy kaveriksi/seuraa sellaisia, jotka tuntee tai jotka tunnetaan (esim. julkkisprofiilit). Mainitsemassani kiusaamistapauksessa kiusattava oli päässyt yksityisen tilin piiriin ”seuraaminen-seuraamisesta” periaatteella, jolloin kaverit ei tiennyt kuka on kyseessä, mutta olettivat sen olevan joku tuttu, koska toinenkin kaveri seurasi sitä. Kiusaaja vaihtoi usein käyttäjänimeään ja muutti tilin yksityiseksi, kun kiusaaminen selvisi. Kiusaaminen tapahtui tagaamalla ihmisiä epämääräisiin kuviin ja kommentoimalla todella loukkaavasti tai epäasianmukaisesti.

   1. Jonna-Emilia

    Kiitos tästä varoituksesta. Ajattelin ihan säännöllisesti seurata poikani nettikäyttäytymistä ja olemme sopineet, että saan katsoa hänen tilinsä myös hänen omilla tunnuksillaan kun siltä tuntuu. Pelottavia nämä kiusaamisjutut, sitä tapahtuu myös WhatsApissa ja tästä syystä seuraan poikani käyttäytymistä myös siellä ahkerasti. Helposti menee kiusaamiseksi porukalla.

  2. Aada

   Olen samaa mieltä teidän kanssa

  Vastaa