• Näin saat pojat siivoamaan

  Meillä pojat ovat tehneet kotitöitä pienestä asti. Pienempänä jotain helppoa, kuten vieneet omat lelut paikalleen ja ehkä tyhjentäneet apunani astianpesukonetta. Nyt isommat pesevät jo vessaa, täyttävät tiskikonetta ja imuroivat. Olen matkanvarrella kokeillut erinnäisiä kikkoja millä lapset saisi siivoamaan ilman jatkuvaa tappelemista. Joitain toimivia konsteja onkin löytynyt ja haluan tietysti jakaa ne teille muillekin kokeiltavaksi.

  Siivousleikki

  Nimestään huolimatta Maailmanlopun-siivousleikki on aika hauska. Sen keksin siitä syystä, että halusin hyödyntää poikien kilpailuviettiä siivoamiseen. Ensin valitaan yhdessä kappale mikä taustalla soi. Kun kappale alkaa soimaan niin siivousaika alkaa ja tarkoituksena on saada siivottua yksi huone porukalla ennen kuin musiikki loppuu. Jos tehtävä epäonnistuu, niin maailma räjähtää. Välillä tarkastaja (äiti tai isä) käy kurkkimassa ja tsemppaamassa lapsia, jotta fiilis pysyy kappaleen loppuun asti voimissaan. Tarkastaja voi siivota myös lasten mukana. Kappaleen loppupuolella aletaan varoittelemaan ajan loppumisesta ja huomautellaan missä kaikkialla on vielä tavaroita. Musiikin loputtua käydään yksityiskohtaisesti läpi huone ja arvioidaan onko maailma pelastettu. Juhla on kova jos lapset onnistuvat tehtävässä ja maailma säästyy.

  Kisata voi myös siitä kuka siivoaa oman huoneensa nopeiten. Siinä hankaluutena ikäerot ja mahdollinen siivouksen määrä huoneesta riippuen.

  Siivousherkku

  Tätä kikkaa en voi meillä käyttää päivittäin, mutta viikonloppuna tämä on aika kiva juttu. Jos lapsi haluaa jätskin tai keksin, niin sitä vastaan on tehtävä yksi kotityö. Tähän voisi olla esimerkiksi ennalta määrätty viikonpäivä. Meillä lapset voisivat ahneuksissaan tehdä yhden päivän aikana vaikka 10 kotityötä herkkujen perässä, joten tästä syystä meillä on oltava tässä jokin maksimimäärä sekä määrätty viikonpäivä. Muuten tippuu pojilla hampaat ja äidiltä loppuu rahat.

  Siivouskalenteri

  Varmasti monessa perheessä on kokeiltu jonkinlaista siivouskalenteria. Meillä toimii parhaiten sellainen, jossa on merkittynä viikot ja jokainen merkitsee viikon kohdalle tehdyt kotityönsä. Ikätason mukaisesti jokaisella on tietty määrä kotitehtäviä viikossa. Mikäli tietty vaadittu määrä viikkotöitä ei ole suoritettuna sunnuntaihin mennessä, niin lapsi ei saa lauantaina viikkorahaa/lauantaikarkkeja.

  Meidän pojilla tämä toimii hyvin, koska lista on selkeä ja helposti seurattava. Äitinä on hauska huomata kuinka erilailla jokainen heistä tekee kotitytöt. Toinen tekee tasaisesti joka päivä jotain ja toinen tekee paniikissa lauantaina kaikki viikon kotityöt. Pojat merkitsevät kalenteriin toisen nimensä alkukirjaimen siihen kotitehtävään mikä on suoriettu. (Ensimmäisen nimen alkukirjain kun on kaikilla sama.)

  Siivouspalkka

  Meillä ei ole tätä otettu käyttöön mutta tiedän, että tämä toimii, sillä meillä lasten vaari välillä palkitsee rahapalkalla pojat jostain isommasta työstä. Pojat ovat kolanneet lunta, kantaneet soraa ja vieneet pulloja rahapalkkaa vastaan. Ainoa asia missä minä olen tätä käyttänyt on parillisten sukkien metsästys. Oscarin lempi juttuja on etsiä ISOSTA parittomien sukkien kasasta pareja ja hän saa aina yhdestä parista 0,10€ korvauksen. Siinä vierähtää tunti jos toinenkin kun hän etsii pareja ja tienaa itselleen samalla muutamia euroja.

  Parittomat sukat
  Parittomat! Niitä riittää.

  Aikaraja

  Huoneen siivoamiseen toimii myös ajastin. On tietty aika siivota huone, kuten maailmanlopun leikissä, mutta tämä sopii ehkä isommille lapsille paremmin. Vaikka 30min aikaa ja oma huone pitää olla siisti tai ei lähdetä kavereille. Aikaraja helpottaa sitä, ettei lapsi koko ajan keksi huoneessa jotain muuta puuhaa. Kuten ala lukemaan Aku Ankkaa tai leikkimään legoilla. Munakello tai joku muu näkyvä aika olisi paras vaihtoehto, mutten saa äiti juosta koko ajan ovensuussa muistuttelemassa.

  Kertokaa jos teillä on tiedossa lisää hyviä siivouskikkoja?

  Lue myös:
  Hauskat ja hyödylliset niksit arkeen (Katso kuvat)

  Näitä juttuja en tiennyt pojista ennen kun sain omia

  Kommentit

  1. Tää oli oikeesti hyvä. Meil o enne toiminu leikki ”sulje ovi”. Myös ”älä katso komeroon” ja ”mitä maton alla luuraa” ovat myös suosittuja. Monesti ”tee jotain sillä aikaa kun äiti leikkii kuollutta” on tehokas mutta saanut muissa ihmisissä närää kun eihän äidit noin saa tehdä.

  2. Meillä on useamman pienen lapsen perheessä toiminut ns. Väri-siivous-leikki. Toimii siis pienillä, n. 2-8-vuotiailla; ja parasta jos on useampi lapsi mukana. Meillä käytetty lähinnä sotkuisten leikkitilojen siivoukseen. Alkuun äiti tai isä sanoo värejä, ja jokainen siivoaa sen värin mukaisen tavaran/lelun. Tässä menee jonkin verran aikaa myös vanhemmalta, mutta myöhemmin lapset voivat alkaa vuorotella värien valinnassa niin että vanhempi irtautuu muuhunkin toimintaan. Aikanaan käytin tätä myös perhepäivähoitajana, ja yllättäen siivous olikin hauska leikki 🙂

  3. Meillä saa hankittua peliaikaa siivoamalla. Motivoi kummasti!

  4. Sovittiin että 6 siivouskerrasta saa HopLop käynnin. Nyt vanhin poika siivosi erikseen, että sai ostaa pelin kännykkään

   1. Kyllä se siitä vielä muuksi muuttuu. Hyvässä ja pahassa. 🙂

  5. Huoh, miks sun pitää koko ajan korostaa että pojat pojat pojat, miksei tänkin postauksen otsikko ois voinu olla vaan että näin saat pojat siivoamaan? Vai onko nää kikat suunnattu vaan pojille, ei toimi tyttölapsille lainkaan?
   Ja vinkkinä, hankkikaa supi-sukkapidikkeet, johan loppuu sukkasirkus ja lapsikin voi käyttää ne tuntinsa oikeasti hyödyllisiin kotitöihin!

   1. Eikö otsikko ollutkin, että näin saat pojat siivoamaan? Otsikointi ja kirjoittaminen painottuu poikiin, koska kirjoitan nimenomaan poikien äideille. Tämä on blogini tyyli.

    1. Poikien äideillä on usein myös tyttäriä. Se tuntuu unohtuvan täällä aika usein.

     1. Toki, mutta minulla ei. Ja kirjoitan poikien äitiydestä.

   2. Tuollaisista sukkapidikkeistä en olekaan kuullut, pitääkin selvitellä. Kiitos vinkistä.

   3. Miten voi olla noin kauheeta, jos poikien äidit sivulla kirjoitetaan pojista?

    1. Jonna

     Tätä on kovasti ihmetelty täälläkin aina 🙂

  6. Ei kun anteeksi tietysti POIKA voi käyttää aikansa muuhun, pahoittelut että käytin sukupuolineutraalia sanaa!

  7. Meillä pienellä toiminut ”etsimisleikki”, esim. Siivoa se lelu, jossa on mustat renkaat ja se on vihreä. Tässä menee aikaa ja vaatii aikuisen vierelle, mutta on ollut tehokas meillä usein.

   1. Jonna

    Tämä on hauska, kokeiluun!

  Vastaa

  Sulje
  ×

  Cart