• Pitkät hiukset ovat tytöille! Siis mitä?

  Meidän neljällä pojallamme on todella muhkeat tukat. Kolmella myös kiharat. Heidän hiuksensa kasvavat hillitöntä vauhtia, joten aivan lyhyet hiusmallit ovat meillä ihan mahdottomia. Minä pidän pojilla sellaisesta surffitukasta, vähän pidempi, mutta huoleton. Pojat eivät kauheasti ole meillä olleet mitään mieltä hiuksistaan. Ossian ehkä vähän on alkanut mieltymään tietynlaisiin hiusmalleihin (ananas), mutta pienemmille heidän hiuksensa on aivan sama.

  Pitkätukkainen poika on kummastus

  Kun Oscar oli pienempi, hänellä oli pitkä tukka mikä oli usein ponnarilla. Oscar tykkäsi siitä itsekin todella paljon. Kerran uimahallissa pieni tyttö katseli Oscarin riisutumista ja kun hän näki Oscarin riisuvan alushousunsa, niin tyttö huudahti ”Äiti äiti, tuolla tytöllä on pippeli.” Minusta tuon tytön yksi lause kiteytti aika hyvin sen, miten iskostunut meillä on ajattelumalli pojasta ja lyhyestä tukasta. Pieni lapsikin tekee arvion lapsen sukupuolesta ennemmin hiusten kuin sukupuolielinten mukaan.

  Olimme vähän aikaa sitten testaamassa Puuhamaata poikien kanssa. Ollie ajeli menenmään oranssissa paidassaan pitkä tukka hulmuten. Eräs mies oli mennyt sanomaan Ossianille, että ”Onpa sinulla suloinen pikkusisko.” Ossian oli kertonut Ollien olevan poika, mies oli tuhahdellen poistunut paikalta. Eikö lapsi ollutkaan suloinen pitkätukkaisena poikana? Ossiankin ihmetteli tätä.

  Tämän pidempää tukkaa se ei vaatinut, että oletus oli tyttö. Ollie Puuhamaassa.

  Lue: Poikien testiryhmä testasi Puuhamaan

  Ympäristön vaikutus

  Jos pojille olisi tarkoitettu lyhyt tukka, niin poikien tukka ei kasvaisi.

  Minusta asia on noin yksinkertainen. Pojilla kasvaa tukka ja heillä voi yhtä hyvin olla pitkä tukka, niin kuin työilläkin. Ja aivan yhtä hyvin pojilla ja tytöillä voi olla lyhyt tukkamalli. Miten kukakin tahtoo.

  Lähiaikoina on julkaistu paljon lettikirjoja tytöille. Missä on poikien lettikirjat? Taidanpa julkaista sellaisen pojille, sillä yhtälailla pojat voivat letittää tukkaansa ja nykyään letittääkin. Miestenletit ja miestennutturat ovat lisääntyneet ja aikuisissa miehissä sellaisia näkee jo aika paljon. Pitkät hiuset eivät ole miehillä enää niin kummallinen näky. Lapsiin tämä ei ole ulottunut vielä niin hyvin. Aika harva äiti ja isä antaa poikansa kasvattaa kutrejaan juuri niin pitkäksi kuin hän haluaa. Yleensä tukka leikataan pois viimeistään taaperoiän päätyttyä jolloin pojasta tehdään ”iso poika”. Eikö isolla pojalla voi olla pitkä tukka?

  Oliverin letti

  Myös lyhyt tukka on mielestäni oikein kiva. Ymmärrän täysin miksi monella pojalla on lyhyt tukka. Se on todella helppohoitoinen vanhemmille. Ei tarvitse harjailla takkuja ja jos on tarpeeksi lyhyt, niin ei tarvitse edes pestä. Ei tarvitse miettiä miten se pysyisi pois silmiltä, vouhottaa vain menemään. Ja sehän noille pojille sopii!

  Millainen malli on omalla pojallasi?

  Lue myös:
  Poikien hiustrendit 2017

  Hetket jotka ovat luxusta äidille

  Kommentit

  1. MarikaH

   Teinillä on melkein harteille yltävät hiukset, kasvatti pidemmäksi pitkän ananaskauden jälkeen. Hiusmallit ovat vaihdelleet siilistä polkkaan ja kaikkea siltä väliltä vuosien varrella. Pienempi on aina halunnut pitää hiuksensa suht lyhyinä.

   1. Jonna-Emilia

    Meillä lyhyet mallit ei kertakaikkiaan toimi siksi, että ne kasvaa kahdessa viikossa pitkäksi. En tajua miten noilla pojilla voi noin nopeasti tuo tukka kasvaa!!! Mutta meilläkin on kokeiltu kaikkea siilistä —-> pitkään. Kivaa katsella kuviakin kun hiusmallit on vaihtunut matkalla.

  2. Anne

   Meidän perheessä ei pojat saa kasvattaa pitkää tukkaa. Vanhanaikaista varmasti monen mielestä. Ollaan tästä miehen kanssa samoilla linjoilla.
   Sit yläasteikäisenä saa itse asian päättää.
   Pidän silti valtaosaa pitempitukkaisista pojista oikein suloisina.

   1. Jonna-Emilia

    Minusta jokainen perhe saa tehdä niin kun itse parhaaksi näkee. Eikä lyhyt tukka ole pojalla yhtään sen vähemmän söpö kuin pitkäkään. Meillä määräämisvalta hiuksista on annettu pojille jo todella pienenä. Olen aika tiukka monissa asioissa, mutta hiukset ja vaatteet on sellaisia, että haluan antaa lapsen/nuoren ilmaista itseään siten miten haluaa.

  3. No niimpä

   Meillä oli varsin koominen tilanne kadulla, kun kaksi mummoa riiteli siitä onko meidän lapsi poika vai tyttö. Toisen perustelut oli ettei pojalla voi olla pitkää tukkaa, ja toisen ettei tytöllä sinistä takkia 😀

  4. Maarit

   Enpä ole itse törmännyt kuin Isän ja tyttöjen lettikirjaan. Sen nimessä viitataan nimenomaan tekijään & lapsiinsa, eli isään ja hänen tyttäriinsä, ei siihen kuka ”saa” letittää kenen hiuksia.
   Musta on vähän hassua, että paheksut hiusjutuissa stereotypioita ja vanhoja malleja, kun muuten koko blogisi on aikalailla perinteistä sukupuolijakoa pönkittävää 🙂
   Hyvää kesää kaikkien lasten vanhemmille!

   1. Jonna-Emilia

    En paheksu, minusta on kiva, että on lettikirjoja tytöille ja mukavaa, että sellainen löytyy myös isille ja tytöille. Mutta saa sitä silti toivoa sellaista myös pojille. Eikö? Minä olen törmännyt todella moneen lettikirjaan, jotka oli kaikki suunnattu työtöille (nimet olivat Prisnessojen lettikirja ja tytöille lettejä tai jotain vastaavaa), olisi oikein kiva kun olisi yksi sukupuolineutraalikin lettikirja tai sitten pojille sunnattu.
    Olen kanssasi todella eri mieltä blogistani. Blogini ei ole perinteistä sukupuolijakoa pönkittävä. Blogini pohjautuu siihen ajatukseen, että pojat voivat olla mitä vain. Ollaan totuttu toistamaan sitä tuttua sanontaa, että ”tytöt voivat olla mitä vain”. Mutta niin voivat pojatkin ja tätä ajatusta blogini ajaa takaa. ikävää, että olet ymmärtänyt blogini täysin väärin.
    Pojat voivat pukeutua pinkkiin ja leikkiä nukeilla. Pojat voivat laittaa kynsilakkaa ja tehdä äidin kanssa pullia. Mutta pojat voivat myös perintesen sukupuolijaon mukaisia poikia. Pojat voivat remuta ja leikkiä sotaa.Sekään ei ole tippaakaan väärin tai huono asia. On hienoa, että tasa-arvoa ajetaan nykyään vahvasti läpi ja sukupuolitietoinen kasvatusmalli on minullekin todella tärkeä. Mutta se on väärin, että tytöt voivat olla mitä vain laidasta laitaan, kun taas pojat eivät voisi olla sitä kaikkea myös. Pojat voivat ja pojat ovat.
    Sekin on silti taivahan tosi, että poikalaumaa kasvattaessa tietyt perinteiset poikamaiset jutut korostuvat, halusi äiti sitä tai ei. Eikä siitäkään pidä ahdistua, se on ihan hauskaa kun sen ottaa vähän leikiten. Se on nykyaikana vain todella vaikeaa kun pojan pitäisi mahtua tiettyyn muottiin. Minulle ainakin oli vaikeaa hyväksyä poikien painia aluksi. Meillä kun ei siskokset omassa lapsuudessani paininut. Sitten tajusin, että se on se ajatusmalli niistä lapsista mikä esti minua nauttimsta poikieni leikkipainista. Se ajatus, että eihän nämä pojatkaan voi painia kun ei me tytötkään painittu. Se ajatus oli ihan typerä. Pojat nyt vain painii. Ja pojat saa painiakin. Saa tytötkin, vaikka siskokset nyt harvemmin lähtee painimaan.
    Sukupuolitietoinen kasvatus tarkoittaa sitä, että ymmärretään myös sukupuolten väliset synnynnäiset erot (joita on olemassa) mutta ei vahvisteta niitä ehdoin tahdoin entisestään, vaan annetaan lapsen valita mistä hän on kiinnostunut ja mitkä asiat hänestä tuntuu kivalta. En kauheasti pidä sukupuolisensitiivisestä ajattelusta jossa poikia väkisin väännetään perinteiseen tyttömäiseen malliin, koska se on nyt vähän muotia. Eri asia jos poika aidosti niin itse valitsee, eikä se ole aikuisten tyrkyttämä ajatus, kun tämä nyt on pojille nykyään siistiä ja villit remuavat pojat on ihan pois muodista. Meille poikien äideille kaikenlaiset pojat ovat aivan yhtä ihania!

    1. No Niimpä

     Minullakin on ollut blogistasi hyvin perinteistä jakoa tukeva kuva. Sillä olen tätä vähän vierastanutkin. En koe itse kasvattavani poikaa, vaan lasta. Enkä silti näe että poika pitäisi väkisin pukea pinkkiin, ostaa vauvanukke ja polttaa autokirjat. Meihin mahtuu jokaiseen niin monta puolta.

     1. Jonna-Emilia

      Ymmärrän ajatuksesi. Haluan kuitenkin ihan tarkoituksella olla erilainen blogi verrattuna tavalliseen perheblogiin. Siksi kirjoitan myös sellaisia epätyypillisempiä kirjoituksia kuten ”vain poikaperheessä” tai ”poikien äityeden parhaat puolet”. Haluan tarjota lukijalle jotain valtavirrasta poikkeavaa. (Muuten blogini olisi vain Äiti)
      Briteistä ja Yhdeysvalloisa tämän tyyppisiä Poikien Äitien blogeja on paljonkin. Siellä niihin on totuttu, eikä ne sinäänsä ärsytä siellä ketään. Toivoisin tietysti ettei meilläkään ärsyttäisi, mutta toisaalta ihan jokaistahan ei tarvitse miellyttää.
      Onneksi kuitenkin suuri joukko lukijoita osaa ottaa nämä tekstit huumorilla. Joskus stereotyyppisille jutuille on ihan hauska nauraa vaikka ne eivät omaa elämää niin läheltä liippaisikaan. Jos ne ei yhtään naurata, niin ehkä kannattaa pohtia mistä se johtuu? Elääkö sitten kuitenkn itse hyvin stereotyyppisesti sukupuolisen mukaan? Monesti liian läheltä liippaavat jutut saattavat ärsyttää.
      Viimeksi nauroin kovasti ”miesflunssa” vitseille, vaikka en tunne omasta lähipiirissäni yhtäkään miestä jolla olisi ollut sellainen. Ei minun tarvitse jokaista maailman juttua ottaa niin vakavasti. Kuten minunkin blogini. Onko se niin kamalaa jos joku poikien äiti kokee vertaistukea siitä, että näkee kuvia poikien puhkiriehutuista housuista?
      Voisin tietysti ottaa itseeni ja yrittää todistella blogissani, että olen tasa-arvon kannattaja ja sukupuolitietoinen kasvattaja. (Vaikka niitäkin kirjoituksia on tasaisesti matkan varrella, mutta ne näyttää menevän ihan ohitse?) Mutta en sitten kuitenkaan halua tuhlata siihen energiaani. Minun ”tehtäväni” blogimaailmassa on ilahduttaa poikien äitejä ja antaa heille sitä tunnetta, että kaikenlaiset pojat ovat oikein ihania poikia. Tarjota vertaistukea ja ennen kaikkkea ylpeyttä poikien äitiydestä. En halua lähteä tuhlaamaan energiaani siihen, että todistelisin pienelle osalle ihmisistä todellista ajatusmaailmaani. Suurin osa lukijoista on kuitenkin tajunnut oikein ja se riittää.
      Toivottavasti huomaat ajan kanssa, että naisten puolia tässä pidetään. Poikien Äitien.

      1. No niimpä

       Anteeksi, ei ole ollut tarkoitus loukata tai saattaa ketään takajaloilleen. En tiedä mikä sen kommentissani sai aikaan, mutta se ei ole ollut tarkoitus.

      2. Jonna-Emilia

       Ei hätää, et loukannut. Minulla vain tapana vastailla pitkästi ja perustellen.

  5. Kikatus

   Meillä pitkätukkainen 6v, ja hän pelkää että joku luulee tytöksi, haluaa kuitenkin pitää pitkät hiukset. Pikkuveljillä lyhyet, toinen haluaisi käyttää päälaella ponnaria muttei kehtaa kuin kotona. Hän on 4v. Jotenkin tosi surullista. Nyt jo miettivät että ovatko ”tarpeeksi poikia”. Poikien äidin lettikirja, ei hullumpi idea 😉

   1. Jonna-Emilia

    Minusta on tosi sääli, että pojat joutuvat miettimään tällaisia asioita. Jos on tyttö, niin voi huoletta pukeutua prinsessamekkoon tai farkkuhaalariin. Voi pitää lippistä ja kaunista hellehattua. Voi pyöriä mudassa tai koristautua koruilla. Pojilla on paljon nihkeämpi skaala käytettävänään, mutta tähän tehdään muutos 🙂

  Vastaa