• Poikien iltavilli ja äiti kohta lataamossa

  Siis mikä tämä iltavilli juttu on? Miksi se pahenee enitsestään kun on kesäloma? Ihan paniikissa alan jo alkuillasta pelkämään poikien nukkumaan laittamista, koska tiedän, että sitten se hulabaloo taas alkaa. Poikien isäkin lähtee sopivasti siinä iltapuuhien alkaessa vielä ”naputtamaan yhden naulan” meidän talomme uuteen päätyyn. Ovi sulkeutuu ja jään tänne yksin. Helvetti on irti. Naulan naputtaminen kestää ja kestää… niin myös poikien nukkumaan meneminen. Kauanko kestää äidin hermot?

  Iltavilli on sitä, että…

  • Kaikki neljä poikaa päättää kaivaa jokaisen hiton miekan, tyynyn ja kepin esiin ja niillä sitten huidotaan hullunlailla toisiaan. Koko päivä olisi ollut aikaa miekkailla, mutta juuri siinä iltatoimien aikaa kummasti kaikille tulee mielihalu tyynysotaan ja miekkaleikkeihin.
  • Muuten ihan asiallisesti pukeutuvat pojat saavat jostain yllättäen aina iltaisin päähänsä juosta ilman pöksyjä ja sen lisäksi kantaa yöhousujaan kädessään ja käyttää niitä tyynyjen ja miekkojen lailla toistensa mäiskimiseen.
  • Äidin korvat meinaa hajota siitä metelistä mikä talossa nousee kattoon. Ääntä lähtee pojistakin, mutta tarkoitan tällä äänellä sitä karjumista mitä minä pidän.
  • Sohvatyynyt häviävät paikaltaan ja sohvasta muodostuu jonkinlainen temppuiluareena. Siinä tehdään kuperkeikkoja, seistään päällään ja pompitaan. Siis oikeasti, pompitaan sohvalla! Myös isommat pojat.  Sitä ei ehdä koskaan muulloin kuin iltavillin aikaan.
  • Yrität saada yhden pojista käsiisi ja sillä välillä toiset aiheuttavat jonkun kaaoksen eri huoneessa. Pitäisi olla vähintäänkin niin monta kättä kun on lapsia, jotta saisi tilanteen haltuun. Olo on sama kuin yrittäisit saada veden pysymään siivilässä.
  • Kaikki jutut naurattaa poikia aivan hulluna. Kun joku röyhtäisee, niin se naurattaa. Kun joku viheltää, niin se naurattaa. Sänkyihin mentyä vasta naurattaakin. On kamalan hauskaa jos veli hyräilee jotain typerää alasängyssä. Voi sitä tirskumisen määrää.
  • Äidissä roikutaan ja äidin pyllyä läpsitään. Miksi kukaan ei tule halailemaan silloin kun istun päivällä tylsistyneenä sohvalla? Silloin olisi kiva halata. Eikä roikottaa iltamyöhään neljää apinaa käsissään, jotka ”muka halaavat” kun äiti on niin pehmeä ja ihana. Miten minusta tuntuu, että ne tekee vain kiusaa?
  • Heilutetaan päätä ja juostaan edes takaisin. Juoksutetaan koiraa ja loikitaan tavaroiden ylitse kuin jossain esteratakilpailussa. Silmät on jokaisella ristissä, mutta silti sitä virtaa vaan riittää jostain loputtomiin.
  • Äidistä tuntuu kuin yhdessä illassa olisi vanhentunut 10 vuotta. Ja kun rojahtaa sohvalle sen kaiken rumban jäkeen, niin ei jaksa edes kättään kaukosäätimelle enää nostaa.

  Jo aikuisten poikien äidit, kaipaako tätä iltavilliä vielä joskus?

  Lue myös:
  Näin olet hyvä äiti pojalle
  Äiti ja pojat
  Tervehdi lapsi tervehdi
  Perhe grillaa

  Kommentit

  1. pikkupoikien äiti

   Ai että, tunnistan tän ilmiön vaikka mulla on ”vaan” 2 poikaa. Varsinkin nuorempi on varsinainen sankari hyppiessään sohvalla alasti kun pitäisi olla jo suihkussa 😀

  2. Kolmen äiti

   Hah, mä kutsun tätä meillä helvetinmyllyksi ja oon satavarma että koko touhu aiheuttaa mulle aivokasvaimen. Tätä ei vaan voi aika kullata -kääk, kohta se alkaa ????

  3. Eevi

   Vastaus viimeiseen kysymykseen: kyllä. Terveisin poikien -92 ja -95 äiti.

  4. Miia

   Mitkä teillä on iltarutiinit?

   1. Jonna-Emilia

    Hyvin tarkat. Pakkokin kun yhdellä on tarkkaavaisuushäiriö. Kesällä ehkä valvottu pidempään joten se voi vaikuttaa myös asiaan.

  5. Jo parikymppisten poikien äiti

   Mun pää ei kestänyt yhtään iltavilliä, joten otin aikanaan uuden tavan. Laitoin kolme veljestä kaksi tuntia aikaisemmin sänkyyn ja luin sen kaksi tuntia niille ääneen romaaneja, kunnes simahtivat. Tepsi muuten! Jopa yksivuotias pysyi sängyssään ”kuunnellen” kun sai samalla kasan kuvakirjoja selailtavakseen. Iltavilli syntyy väsymyksestä ja kun laittaa vielä virkeät pojat sänkyyn, jää villistely välistä. Tää tietysti vaatii että mamma tykkää lukemisesta…

   1. Jonna-Emilia

    Oi. Loistava vinkki tämäkin. Juuri suunnittelin lisääväni kirjojen lukemista meidän perheessä, joten tämähän sopisi hyvin.

  6. 3pojan äiti

   Niin tuttua, tuntuu että suoni katkeaa päästä kun yrittää huutaa ohjeita ja kieltoja pojille jotka vain mäiskivät toisiaan jollain, jopa niillä yöhousuilla ja riekkuvat ympäriinsä. Mutta olipa lohduttavaa lukea, että muillakin on iltavillejä. Meillä se usein alkaa jo iltapalapöydässä kun aivan kaikki veljien tekemät jutut naurattaa…

   1. Jonna-Emilia

    Kyllä! Nimenomaan se iltapalapöytä on se paikka missä kaikki alkaa. Meillä isommat yllyttää Ollieta (pienin 3v) tekemään kaikkea typerää ja sitten nauravat katketakseen…

  7. Minni

   Kuulostaa kummalliselta, mutta näiden teinien kanssa vääntäessä mä välillä syvästi ikävöin tuota aikaa ????

  8. Äitsykkä vm-62

   No sehän on ollut aina vain ja ainoastaan Ihanaa ja Mahtavaa kun on vain poikalapsia ;)kai sitä nyt tuollaistakin ihanuutta sitten kestää 😀 minulla kun oli poika ja tyttö, ei moista iltavillitystä ollut ikinä. Kaikessa rauhassa lapsukaiset leikkivät nätisti ja nukkumaan mentiin iltasatujen ja mukavien leikkien parissa. Hyvät muistot on illoista tenavien kanssa ja nythän he ovatkin sitten jo 31 v.komea mukava nuorimies ja 27-v.ihana neiti. Hyvää kesää kaikille! ps. lapsenlapsia jo odotan kovasti

  9. Tiia

   Äksöniä riittää. 3poikaa ja tyttölapsi lisäksi… ????????????

  10. Pojatonvaanparhautta

   Mun nimitys asialle on ”pyhä helvetti” ???? mut olenkin kaikkien kasvatusoppaiden painajainen ???? en neuvottele vaan käsken. Meillä jos ei nukuta ja kiherretään sängyssä niin siitä seuraa että äiti saapuu tulipunaisella sekunnilla huutamaan ja laittamaan jätkät ruotuun. Vaanin poikien huoneen oventakana kuin leijona saalistaan tarkkaillen kierrellen ympyrää ja odotan että joku erehtyy pelleilemään ???? sinkoan välittömästi paikalle kun kuulen pelleilyt huoneesta ???? naurattaa oikein itseäkin mutta kuka tahansa lastenkasvatus spesialisti tervetuloa vaan kokeilemaan keskusteluja ja lahjomista! ???? en istu huoneessa vaan oven takana jossa 3 poikaa nukkuu ja sinkoilen välillä nukuttamaan vauvaa joka myös poika ???? ihan parasta!!! ???? en vaihtaisi sekuntiakaan pois!! Koska vaikka oon ite tyttö oon varmasti ollu noita pahempi ???? mä niin arvostan tota pilkesilmäkulmassa perseilyä ???? pojat maailman paras asia! Kunnioitan kaikkia poikien äitejä jotka painii samojen asioiden kanssa ja silti rakastaa poikiaan myös leijonaemon tavoin! ❤ koska hei niin se vaan on kyllä joku suurempi valitsee kestä on ja kestä ei poikien äideiksi ???? armeijan kenraalit varokaa poikien äitejä!! ????

  11. Ellu

   Poika täyttää ensi kuussa 5 vuotta. Muistan hänellä olleen koko tämä aikana yksi iltavilli(hkö), jota muut ei varmaan edes pitäisi iltavillinä. Se ei varmaan vain oo hoksannut, että muutenkin kuin nätisti voisi mennä nukkumaan. Lisäksi puuttuu se villikaveri, kun on ainokainen. Lisäksi usein itse haluaa nukkumaan, kun tulee väsy. Kop kop, tänään on varmaan sitten helvetti irti, kun uskaltaa sanoa tämän ääneen…

  12. Isoäiti

   Vanha keskustelun aihe mutta osallistun kuitenkin. Aikuiset lapset jo ja kaikkiaan yhdeksän viisi poikaa ja neljä tyttöä. Kyllähän siinä olohuoneessa juostiin pitkin sohvia aikansa mutta kyllä nukkumaan menossa ei isompia ongelmia ollut. Kävin jokaisen peittelemässä ja lukemassa iltarukouksen ja siunasin evankeliumilla. Näin se meni.

  Vastaa