• Sokeriton vaihtoehto janojuomaksi lapsille

  Kaupallinen yhteistyö: Novelle

  Sokeri on noussut nykyaikana mahdottomaksi möröksi erityisesti äitien keskuudessa. Äidit kisaavat siitä kenen piltti maistaa viimeisenä karkkia ja kenen muksu ei ole koskaan syönyt täytekakkua. Minusta kaikessa vouhkaamisessa pitäisi olla joku järkevyyden raja. Yksittäisten rajapyykkien sijaan voisi lapselle opettaa tervettä suhtautumista ruokaan ja tarjota tavallisesessa arjessa ne terveellisimmät vaihtoehdot. Sitten välillä voisi ihan huoletta herkutellakin. Tällöin lapsen suhtautuminen ruokaan ja herkuihin muodostuisi stressitömäksi.

  Esimerkiksi mehujen ja limujen lipittäminen janojuomana on mielestäni todella turhaa, mutta sitten taas spesiaali tilanteissa niitä on hauska juoda. Jos sokerijuomia juo päivittäin, niin jo pelkästään hampaat kärsivät siitä jatkuvien happohyökkäyksien vuoksi. Puhumattakaan muusta terveydestä. Mehussa ja limussa on valtavasti sokeria. Vesi on hyvä päivittäinen janojuoma, mutta senkin juominen voi olla lapsista aika tylsää.

  Maustettua vettä, hauskoissa pulloista

  Saimme Novellelta testattavaksemme Novellen lasten veden ja tämä kokeilu osui meille täydelliseen aikaan, sillä kesälomalla tämä vesiongelma juuri on pahimmillaan. Olemme napanneet usein kaupasta paniikissa jotain juotavaa mukaamme, mutta vettä ei välttämättä aina löydy kaupasta ilman kuplia. Törmäsimme lasten veteen ensimmäisen kerran kesällä lähikaupassamme ja ostimme sitä mukaamme automatkalle. Pojat tykkäsivät, vaikka eivät olleet ihan varmoja mitä joivat. He kysyivät monta kertaa ”onko tämä kuplavettä vai mitä?” Myöhemmin saimme testattavaksemme lisää Novelle Lasten Vesiä ja kokeilimme niitä janojuomana urheillessa, saunajuomana mehun sekä limun sijasta ja retkellä eväsjuomana. Pojat ilahtuivat kun jääkaappi oli pullollaan janojuomia, joita sai kerrankin juoda ilman lupaa.

  Testaa: Miten terveellisesti lapsesi syö?

  Meidän pojille lasten vesi upposi paremmin kuin perus vesi. Veikkaan, että syy oli kivassa pullossa ja siinä fiiliksessä, että saa juoda jotain muuta kuin sitä tylsää perus vettä. Lasten Vesi ei ole makeaa, koska siinä ei ole yhtään sokeria eikä makeutusaineita. Eikä siinä ole myöskään hiilihappoja. Se saattoi aluksi yllättää maistajat, sillä he taisivat odottaa jotain mehumaista sokerielämystä. Mehuun juomaa ei siis voi, eikä kannata verrata. Ennemminkin juomaa voisi ajatella hauskana vaihteluna tavalliselle vedelle. Lasten vesi ei nimittäin sisällä yhtään makeutusta, sen maut on saatu täysin luonnosta. Punaisessa Novelle Lasten vedessä maistuu mansikka ja vanilja, vihreässä puolestaan päärynä.
  Lasten Vesi

  Lasten vettä futiskentällä

  Lasten Vesi sopi mielestäni huippu hyvin treenaamisen yhteyteen ja reissujuomaksi. Pullon muotoilu on kätevä pienenkin lapsen käteen ja pullon korkki mahdollistaa nopean juomisen. Pullon voi myöhemmin täyttää tavallisella vedellä, sillä se on sopivan pikkuinen mukaan otettavaksi. Meille tällainen ”valmis juoma, ilman sokeria ja makeutusaineita” on aivan huippu löytö. Juuri tällaista olemme etsineet. Makeutusaineita välttelen huomattavasti enemmän kuin sokeria, koska makeutusaineet tekevät meidän porukan päät kipeiksi, puhumattakaan muista terveyshaitoista pidemmällä tähtäimellä.
  Aion napata lasten vettä mukaani lähikaupasta varmasti jatkossakin, ainakin kun kiidämme taas kiireessä futiskentälle ja vesipullot ovat unohtuneet kotiin. Eli tällä minun muistillani, joka päivä. 🙂
  urheilujuoma

  Mitä teillä juodaan janojuomana?

  Kommentit

  1. Anu

   Varmasti parempi vaihtoehto kuin mehu. Meillä juodaan ihan vettä jano juomana. Ei kumpikaan lapsista pistä vastaan kun aikuiset näyttää esimerkkiä.

   1. Jonna-Emilia

    Vesi on ehdottomasti paras janojuoma. Minä pidän myös vichystä.

  2. Majavan nesteet

   Kaikkea täälläkin hehkutetaan kun maailma hukkuu muoviin ja lapset lisäaineisiin! Luontaiset aromitkin ovat lisäaineita eikä välttämättä edes täysin sitä mansikkaa kuten luulla voi. Voipi olla että luontaisena aromina on käytety majavan perärauhasen nestettä. Namiii! Täysin turha tuote eikä ne lapset pidä vettä tylsänä jos ei aikuinen sitä heille opeta!
   Alkaa mennä enemmän ja enemmän mainostukseksi nämä blogipostaukset…

   1. Jonna-Emilia

    Minäkin olen kovin huolissani jätteistä joihin maailma hukkuu. Meillä Suomessa kuitenkin kierrätetään hyvin, esimerkiksi juomapullot täällä kierrätetään. Olen vähän hämmentynyt että tähän jäteongelmaan tartuttiin nimenomaan tämän postauksen yhteydessä. Kaikki muut tuotteet, jogurtit ja rasvapurkit eivät joudu moisen hyökkäyksen kohteeksi, vaikka juuri niitä ei yhtä hyvin kierrätetä kuin esim näitä juomapulloja. Aihe on kyllä tärkeä, se on totta, ollenkaan en sitä vähättele. Olen itse todella tarkka kierrätyksestä ja vaikka asumme omakotitalossa niin kierrätämme kaiken. Pojat vievät joka ikisen pullon myös pullonpalautukseen.
    Bloggaajien mainostaminen ei ole sen kummempaa kuin lehtien tai televisionkaan mainostaminen. Sillä se homma pyörii. Ei kukaan bloggajaa voi kirjoittaa enemmän, jos ei saa mistään tuloja. Eikä tv-kanavat pyörisi tai lehti valmistuisi jos mainostamista ei olisi niissäkään. Jokainen fiksu bloggaaja kuitenkin mainostaa vain niitä tuotteita joiden takana seisoo. Bloggaajan mainostaminen on siinä mielessä aidompaa, että siinä oikeasti tavallinen kuluttaja testaa jotain tuotetta ja tekee siitä arvion. Koskaan kukaan ei käske kirjoittamaan tuotteista mitään mitä bloggaaja ei oikeasti tuotteista haluaisi sanoa. Kirjoitus on aina bloggaajan oikea mielipide.

  3. Nimetön

   Meillä juodaan kesällä paljon kuplavettä. Sitä tehdään joko itse hapottamalla tai ostetaan pullo kaupasta valmiina. Maistuu meidän lapsille ja korvaa teinilläkin tarpeen juoda limsaa tai energiajuomia.
   Aiempaan kommenttiin viitaten meilläkin kierrätetään pullot. Sen lisäksi kierrätämme taloutemme kaikki muoviroskat – niin viilipurkit kuin jauheliharasiatkin. Säästää tilaa sekajäteastiassa, vie tuo päivittäinen muovikuorma muuten aika paljon tilaa!

  4. Petra

   Hampaillehan nuo makuvedet eivät ole yhtään parempia kuin muutkaan juomat peeusvettä lukuun ottamatta. Happohyökkäys tulee joka huikasta.

   1. Jonna-Emilia

    Tästä laiotoin juuri kyselyä, sillä käsittääkseni tämä tuote on nimenomaan hammasystävällinen. ”• PH-arvoltaan tuote on neutraali eli hammasystävällinen.” Tämä teksti löytyi ainakin nyt tähän hätään.

    1. Kinda

     Hei! Hammaslääketieteen ammattilaisten fb-ryhmässä joku oli kysellyt valmistajalta tuotteen pH-arvoa, jonka ilmoitettiin olevan 5 🙂

  5. Siina

   Ongelmahan näissä kaikissa makuvesissä on se, että ne kaikki ovat epäterveellisiä hampaille. Vaikka näissä ns. makuvesissä ei sokeria tai makeutusaineita sinänsä olekaan, niin happamuustaso näissä on valitettavan matala. Ihan tarkkaan en tiedä näiden happamuustasoa (olisi muuten mielenkiitoista testata), mutta varmasti menee alle suositusten. Ja näitä kun litkitään pitkin päivää tai vaikka urheilusuorituksen aikana, niin suun happamuustaso pysyy lähes koko ajan liian matalana. Tämä altistaan hampaiden kulumiselle eli eroosiolle sekä tietenkin reikiintymiselle. Tämä hampaiden kuluminen alkaa olla Suomessa (varsinkin lapsilla ja nuorilla) jo todella suuri ongelma. Tämän vuoksi en voi millään muotoa suositella mitään makuvesiä tai vastaavia kuin ihan vain poikkeustilanteissa. Lapsille vaan täytyy opettaa se veden juominen janoon, vaikka se lapsista olisi kuinka ”tylsää”. Kun heille sen pienestä pitäen opettaa, niin he kyllä oppivat sen ja jatkavat sitä läpi elämän. Kuten mikä vain hyvä tai terveellinen tapa. Mitään ei tarvitse kieltää kokonaan, mutta näiden juomien kohdalla toivoisin, että niiden juontia vähennettäisiin radikaalisti monessa taloudessa – niin lapsilla kuin aikuisillakin. Samat ongelmat tulevat aikuisillekin happamista juomista.
   Hienosti firmat osaavat kyllä mainostaa tuotteitaan. Puhutaan terveellisestä, ei sokeria, vain luonnon omat maut… yms. mitä kaikkea. Vaikka näin ei tosiaan ole, yleensä päin vastoin. Ja aina pitää muistaa, että kaikki mitä syömme, menee suun kautta ja hampaat ovat tulilinjalla aina ensimmäisenä.
   Tästä tuli nyt tällainen kauhea paasaus, mutta tämä oikeasti on iso ongelma, jota moni ei oikeasti varmaan edes tiedosta. Kohtuus kaikessa ja joskus saa herkutella, mutta opettakaa lapsenne juomaan sitä vettä janoon.

   1. Jonna-Emilia

    Paasta voi aina ja keskustelu on vain hyvästä. Ehdottomasti liputan minäkin sitä, että tavallinen vesi on hyvä janojuoma. Meillä kuitenkin tällainen vaihtoehto on ihan hauska välillä mausteena ja esim saunamehun korvikkeena erittäin hyvä. Tuosta happamuustasosta laitoin kyselyä eteenpäin, mutta muistaakseni tässä tuotteessa nimenomaan se happamuustaso oli myös sopiva hampaille. Selvitän asian kuitenkin varmaksi ja palaan sinulle tähän.

    1. Jonna-Emilia

     Tällaisen vastauksen sain: Lasten veden PH-arvo on 5. Ei siis täysin neutraali, mutta ei hapan. Ei siis vahingoita hampaita normaalisti nautittuna (hampaat kestävät 5-7 happohyökkäystä päivässä). Koska vesi ei sisällä happoa ja suun sylki neutraloi veden nopeasti, se ei vahingoita hammaskiillettä kuten makeutetut juomat, eikä myöskään aktivoi kariesbakteeria.

  6. maija

   Moikka! Innostuin tästä lasten vedestä kirjoituksesi perusteella ja metsästin kaupasta sekä päärynäisen että mansikkaisen. Muttamutta kyllähän niissä hiilihappoa oli, lapset ei tykänny yhtään ???? Että ihan oli samaa kamaa ku matalahiilihapposet vissytkin, maku vaan oli eri. Että ei tästä kyllä tullu sokeritonta lasten makuvettä meiän perheen retkikäyttöön. Harmi ????

   1. Jonna-Emilia

    Hmmm…kyllä noissa tuoteselosteissa ainakin lukee, että ei hiilihappoa. Vaikka pakko kyllä myöntää (niin kun tekstissäkin lukee) että meidänkin pojat väittävät siinä hiilihappoa olevan. Mistähän se erheellinen suutuntuma sitten tulee? Pitääpä selvitellä.

    1. maija

     No niinpä, pitää selvittää. Ja kumma kun ei tuoteselosteessa ollu asiasta halaistua sanaa, vaikka sieltä pullosta kuplia nousi kun avas ja oli kyllä selkeesti hiilihapollista, vaikka matalaa sellaista. Koitin ehdottaa lapsille, että jätetään pullot auki yön yli että kuplat haihtuu, mutta molempiin jäi semmonen hapan väljähtäneen vissyn maku, joten ei uponnu. Mutta pullot kyllä jää retkikäyttöön vesipulloiksi. Siihen ovat oivia ????

      1. Jonna-Emilia

       Sain tietoa. Juomat eivät tosiaan sisällä hiilihappoa, mutta ne pakataan suojakaasuun, joka saattaa aiheuttaa pientä happamuuden tuntua jos tuote on hiljattain pullotettu.

  7. Henna

   Me saatiin tällaiset vedet yhdestä hotellista ”lahjaksi” lapsille kun kirjauduttiim sisään. Kova markkinointikampanja Novellella päällä siis joka puolella. Lasten mielestä oli pahoja ja jäi juomatta. Minustakin maistui kyllä tosi omituiselle. Mä en yhtään tajua tätä että pitää keksimällä keksiä tuotteita lapsille että heidät saisi ajettua sisään erilaisten virvoitusjuomien maailmaan. Vesi on riittävä janojuoma ja mehut/limut sitten juhla- ja herkkuhetkiin.
   Ei jatkoon.

   1. Jonna-Emilia

    Meillä tästä juomasta piti eniten isoin pojistamme. Kyllä tuo kohta koululainenkin tykkäsi. En nyt osaa vastata kysymykseesi, että miksi pitää ajaa markkinoille erilaisia virvoitusjuomia? Miksi markkinoille ajetaan yleinsäkään yhtään mitään tuoteita? Onhan jogurtteja, leipiä, kaakaoita, jätskejä ja paljon muitakin tuotteita olemassa jo ja kaikkien niidenkin valikoimaa laajennetaan jatkuvasti.

  Vastaa