• Kuorsaava kumppani vie järjen!

  Kuorsaava kumppani vie järjen…ainakin minulta. Mikä siinä onkin, että kuorsaamisesta puhuttaessa toistuu aina sama kaava? Kuorsausta kuunteleva vaimo (tai aviomies) meinaa seota ja kuorsaava mies (tai aviovaimo) ihmettelee tätä asiaa?

  Lue myös: Valheet jotka kerromme lapsillemme päivittäin

  Pääosin kuorsaavat kumppaneita ovat miehet, sillä 25 % suomalaisista miehistä kuorsaa säännöllisesti. Naisten osuus on huomattavasti pienempi.

  Mutta oikeasti…kuorsaaminen voi johtaa jopa avioeroon. Jos toinen kuorsaa toistuvasti ja joka yö äänekkäästi, eikä kumppani pysty siinä vieressä nukkumaan, niin jossain vaiheessa jomman kumman on siirryttävä nukkumaan toiseen huoneeseen. Ja sitten kun on nukkunut eri huoneissa vuoden, kaksi tai kolme….mitä sitten?
  Kuorsaaminen

  Ärsyttävä kuorsaaminen ja kuorsaava kumppani

  Vertaisin kuorsaamista yllättävään tinnitusääneen. Ärsyttävä ja unta haittaavaa ääni toistuu korvissasi uudestaa, uudestaan ja vielä kerran uudestaan. Äänen ärsyttävyyttä pahentaa sen epätasaisuus. Välillä KROOH….. PYYYHHHH….. ja välillä KROOOOOOOOOOOOOOHPYYYYYYHHHHHHHH. Ääni nousee kovemmaksi mitä pidemmälle yö siirtyy.

  Ei auta vaikka hakkaisit kyynerpäällä kuorsaavaa kumppania, ei auta vaikka virittelisit mitä tahansa tennispalloja sänkyyn tai yöpaitaan, ei auta korkeammat tyynyt eikä muotoiltavat patjat. Ei auta vaikka huutaisit kitarisat ulkona ”ole nyt jo hiljaa!!!!”. Tiedän tämän, koska olen kokeillut. Ei auta vaikka viilentäisit huonetta, suihkuttelisit suihkeita, lausuisit loitsuja tai tukkisit nenän pyykkipojilla. Ei auta mikään.

  Pahimmillaan kuorsaaminen voi kuulua toiseen päähän taloa.  Toiseen huoneeseen siirtyminenkään ei siis välttämättä auta. Tyynyt korvilla tai korvatulpat ovat tehottomat. Joskus tuntuu, että koko sänky tärisee kuorsauksen tahdissa. Aivan kuin nukkuisit keskellä keinuvaa aallokkoa. Tai siis ET nuku.

  Aamulla: ”Hyvää huomenta rakas!”

  Aamu kun koittaa, kuorsaaja venyttelee leveästi ja hymyilee ”hyvää huomenta kulta”. Kulta puolestaan siinä tilanteessa ottaa suhteellisen kiivastuneen katseen ja saattaa jopa nakata tyynyllä. Kuorsaaja kirmaa keittiöön ottamaan aamukahvia, yksi kuppi riittää. Kulta laahautuu perässä ja juo suoraan pannusta 10 kuppia. Kuorsaaja kertoo miten ihanaa unta näkikään, kulta on hiljaa…kasvoillaan lasittunut katse. Kuorsaaja laittautuu töihin, hyppää autoon ja heiluttaa autosta hyvästit kullalleen. Kulta odottaa, että kuorsaaja kaasuttaa pois ja vilauttaa perään keskisormea.

  Jos kuorsaajalle erehtyy sanomaan siitä, että tämä on kuorsannut koko yön äänekkäästi, niin kuorsaaja ei välttämättä usko sitä. Hänelle pitää ehkä nauhoittaa todistusaineistoa. Todistusnauhan kuuntelun jälkeen kuorsaaja kysyy ”miksi kuuntelit, miksi et nukkunut?” Niin tosiaan…kuorsausta koko yön kuunnellut kumppani miettii, miten viallinen hän on onkaan kun ei vain nukkunut!

  Kuorsaako teillä joku? Meillä kuorsaavat pojatkin 🙂

  ps. Ja jos jollakulla on toimivia keinoja ongelman ratkaisuksi, niin niitä otetaan ilolla vastaan!

  Kommentit

  1. Leesa

   Ootteko käyny lääkärissä selvittämässä, miksi poikanne kuorsaa? Lasten jatkuvan kuorsauksen syy tulisi tutkia ja mahdollisesti hoitaa.

   1. Jonna-Emilia

    Ei pojat meillä jatkuvasti kuorsaa… kyllä se homma on paremmin hallussa aikuisilla.

  2. Höösä

   Kuulostaa niin tutulta???? mies ei ota todesta kun yritän selittää miten paljon kuorsaus häiritsee, eikä kuuleviin korviinsa kun yritän selittää että silloin kuorsaus on todellinen ongelma kun se vaikuttaa omaan tai kumppanin elämänlaatuun alentavasti???? ei suostu edes mainitsemaan asiasta lääkärille, saatika kokeilemaan mitään keinoja joista mahdollisesti olisi apua, itse kyllä nukkuu korvatulpat korvissa eikä herää vauvan itkuun yöllä vaan saan heräillä molemmista syistä aina itse.. sillä häntä kuulemma häiritsee niin kovin kissojen pitämä (?) meteli???? itse nukun usein vauvan kanssa toisessa huoneessa ”milloin mistäkin syystä”, ihan vaan että saisin edes joskus nukuttua..????

  3. Sofia

   Anoppi on nukkunut jo vuosia eri huoneessa tuon takia, ilmeisesti ei ole ongelma heille.
   Mun mies kuorsaa myös, mutta mä olen niin sikeäuninen, että ei haittaa 😀 Eli valitettavasti ei muita neuvoja, kuin eri huoneissa nukkuminen.

  4. Kati

   Tiedän tunteen… Ei kai siihen ole sen kummempaa ratkaisua kuin nukkua eri huoneissa – jotka siis tarvittaessa sijaitsevat riittävän kaukana toisistaan ja korvatulpat vielä korviin. Minä ainakin päätin vauvojen kanssa valvoessani, että kun he joskus alkavat nukkua, en aio enää uhrata yöuniani kenenkään takia :D.

  5. neito

   Mun nyt edesmennyt vaari kuorsasi julmetun kovaa,ja mummo nukkui vieressä unilääkkeiden voimalla. Muistan edelleen kauhulla, että lapsenakin kauheinta oli joutua (esim. mökillä) nukkumaan vaarin lähettyvillä. Vaikka olin / olen raskas unista sorttia, niin silti vaarin kuorsaus oli jotain ihan älytöntä.
   Ymmärsin, että miehesi kuorsaa? Tarttisiko miehesi toimittaa lääkärille kuorsaamisen takia?

  6. Kielo

   Tutustu aiheeseen maadoituslakana!!!!!! Toiset uskoo tehoon, toiset ei. Itse hankin tämän meille, miehen selkäkipujen ja omien kylmien jalkojen takia pääasiassa, mutta sain huomata että miehen kuorsaus väheni todella huomattavasti!

  7. Uneton Itä-Suomessa

   Meillä sekä poika että mies kuorsaavat/kuorsasivat. Oli myös taukoja hengityksessä. Minä valvoin yöt. Nyt pojalla leikattu risat ja kuorsaus loppui siihen. Miehellä todettiin kesällä uniapnea ja nyt hänellä on se kone. Juu ei kuorsaa enää ja uni on hänellä hyvää, mutta nyt sitten kuuntelen sitä suhinaa…eri huoneissa nukutaan. Minä en vaan pysty nukkumaan niiden letkujen kanssa. Että tsemppiä sinne!

   1. Jonna-Emilia

    Kiitos….kuorsaavien miesten lisäksi meillä on metelöivät eläimet…huoh 🙂

    1. Huuhailija

     Meillä taas minä kuorsaan… 🤐 Vaikka tönitään vähän väliä, nukahdan heti uudelleen ja kuorsaus alkaa samantien. Täytyy varmaan siirtyä eri huoneeseen….

     1. Jonna

      Joo munkin mies alkaa heti kuorsaamaan kun nukahtaa uudelleen…

  8. Tanja

   Hei, luin tämän kirjoituksen vähän jälkijunassa, mutta on pakko vielä kommentoida. Kuorsaushan voi toki johtua monesta eri syystä. Vuosikaudet kuuntelin kuorsausta, joka oli pahimmillaan miehen nukkuessa selällään TAI vatsallaan – kyljellään ollessa kuorsausta kuului vain flunssa-aikoina. Mutta nyt on ollut ehkä kuukauden verran käytössä eräänlainen ”purentakisko” (apteekissa myydään esim. Nukkumatin nimellä) ja kertaakaan en ole enää kuullut kuorsausta. Elämä on nykyisin niin ihmeellistä, kun saa nukkua rauhassa ja hiljaisuudessa läpi yön. Suosittelen kokeilemaan!

   1. Jonna-Emilia

    Kiitos vinkistä, pitääpä käydä apteekista kurkkaamassa noita.

  9. Heidi

   Mieheni alkoi kuorsata ärsyttävän äänekkäästi noin 2 vuotta sitten. Vuoden verran kuuntelin ja sitten oli pakko mennä toiseen huoneeseen nukkumaan. Pyysin ja rukoilin miestäni käymään lääkärissä reilun puoli vuotta, koska yhtäkkinen äänekäs kuorsaaminen ei mielestäni ollut normaalia. Pitkällisen uuvutustaistelun jälkeen mieheni meni lääkärille ja sai lähetteen uniapneatestiin. Testitoi tuloksen, että miehelläni on keskivaikea uniapnea ja nyt odottelemme, että hän saa CPAP-laitteen käyttöönsä.
   Nukumme niin kauan eri huoneissa, että kuorsaaminen lakkaa. Meillä pienet lapset ja kaikki uni äidille on erittäin tervetullutta.

   1. Jonna

    Meilläkin nukutaan aika usein eri huoneissa. Tai menemme nukkumaan samaan, mutta yöllä jompi kumpi siirtyy muualle. Meillä oli aikanaan käytössä miehellä sellainen Nukkula. Se oli tosi hyvä laite ja esti kuorsaamisen kokonaan. Sitä on kyllä kova ikävä…se hukkui.

  10. Kolmenminimiehenäiti

   Oi kyllä tiedän tunteen kun vauvat ovat herättäneet yöllä,omat nukahtamislahjat ovat huonot ja aamuun mennessä kun on valvonut vauvan ja kuorsauksen takia saattaa sisällä elää kirvesmurhaajafiilis, jotta sais vaan nukkua. Kun saa nukkua esim. Viikon univelkoja pois omakin uni on syvempää ja ei kuuntele enää toisen kuorsausta. Kuorsaajalle taas nenälaastarit, avaavat nenäsumut,painon hallinta ja parempi tyyny käyttöön ensi hätään. Tsemppiä ja vähemmän valvottuja öitä.

   1. Jonna

    Kirvesmurhaajafiilis…. 🙂 kuulostaa tutulta fiilikseltä! 😀

  11. Sanna

   Tiedän tunteen! Ja ai ettäläisen ettäläisen niitä öitä, kun mies on joskus harvoin yön yli kestävillä reissuilla 😍. Ei uskalla ääneen tunnustaa, miten mah-ta-vaa nukkuminen on aina silloin… Ihminen on käynyt avaruudessa ja keksinyt mitä ihmeellisimpiä keksintöjä, mutta sellaisia korvatulppia ei onnistuta keksimään, joka blokkaisi kuorsauksen äänen. Olisikohan ne jo keksitty, jos kuorsaus olisi yleensä naisten vaiva, josta miesten nukkuminen kärsisi… 🤔?

   1. Jonna

    Munkin mies on joka kolmas yö työpaikalla ja AI ETTÄ kuinka nautin, kun saan nukkua ilman keskeytystä koko yön.

  12. Kolmivuorotyöläinen

   Meillä asiaan saatiin ratkaisu ostamalla moottoroitu vuode. Kun puoliso alkaa häiritsevästi kuorsata, otan vain hänen puolen kauko-ohjaimen ja kohotan vuoteen päätyä sen verran että kuorsaus loppuu. Ei tarvitse enää tökkiä ja potkia toista hereille ja pyytää vaihtamaan asentoa. Puoliso ei huomaa mitään. Hankintana hintava, mutta on kannattanut.

   1. Jonna

    Tätä olen miettinyt, mutta hitsi ne on kalliita… ehkä pitää säästää 🙂

  13. Kuorsataan molemmat

   Meillä pelastus on löytynyt kuorsauskiskoista esim somnishop.fi ja verkkoapteekki myy. Suosittelen!!!

   1. Jonna

    Meillä oli joskus sellainen ”nukkula” mikä oli varmaan vastaava. Sen muotoili ihan hammaslääkäri. Se hukkui, tai sitten mies hävitti sen, kun siitä tuli kuulemma leuat kipeäksi. Mutta oli minulle aivan ihana löytö, mies ei kuorsannut lainkaan.

  Vastaa