• Teini-ikäinen poika ja äidin tärkeimmät tehtävät

  Omat poikani ovat vielä aika pieniä. Kukaan ei vielä teinipoika. (EDIT: No nyt on meilläkin teini-ikäinen poika talossa! Hellurei! v 2018) Vanhin heistä lähentelee kuitenkin jo teini-ikää, Ossian täyttää talvella 12 vuotta. Tässä vaiheessa kun teini-ikä kolkuttelee ovella on äitinä ollut pakko miettiä jo etukäteen omaa suhdettaan kohta teini-ikäisiin poikiin. En missään nimessä halua, että teini-ikä tulee yllättäen päälle ja en ole varautunut siihen mitenkään.

  Miten äidin rooli muuttuu kun lapsesta tulee teini? Millainen on poika teininä ja miten teinipoikaa kasvatetaan? Onko äidin ja pojan suhteessa erityisiä piirteitä silloin kun poika etsii itseään ja uhmaa vanhempiaan? Onko pojat edes teininä haastavia?

  On paljon kysymyksiä joihin päätin selvittää vastauksia niiltä jotka ovat tämän vaiheen poikiensa kanssa jo ohittaneet.  Sain “haastateltua” isoa joukkoa äitejä, joiden pojat ovat jo aikuisia. Näiden haastatteluiden jälkeen tulin siihen johtopäätökseen, että teinipoikien kanssa äiti kyllä pärjää. On olemassa kuitenkin joitain tärkeitä asioita, mitkä on hyvä muistaa teini-ikäistä poikaa kasvattaessaan.

  teini
  Teini-ikää odotellaan meidänkin talouteen jo pian. Kuva: Suomen Koodikoulu

  Huolehdi äiti näistä

  1. Kosketus

  Vaikka teini-ikäinen poika näennäisesti kaipaa vähemmän syliä ja halauksia kuin aikaisemmin, on ne edelleen kasvavalle pojalle kuitenkin kovin tärkeitä. Pidä lähellä ja suukottele teinipoikaasi. Jos halaat poikaasi päivittäin lapsuudesta aikuisuuteen, ei se koskaan muutu oudoksi teidän välillänne.

  Lue myös: Meriseikkailu teinien kanssa -Poikien Testiryhmä

  2. Anna tilaa

  Meillä äideillä on aika kova halu hallita kokonaisuutta koko ajan. Siinä vaiheessa kun lapsi tulee teiniksi, ei hän halua enää olla hallittavana. Hän haluaa kokeilla oman identiteettinsä löytämistä erilaisilla vaatteilla ja hiusmalleilla. Anna pojalle turvallinen tila kasvaa, kokeilla harmittomia kokeiluja ja löytää oma sisäinen itsensä.

  3. Keskustelut

  Aloita poikien kanssa keskustelut jo heidän ollessa pieniä, äläkä lopeta sitä siinäkään vaiheessa kun he tulevat teiniksi. Kokeneet äidit kertoivatkin, että aikaisin aloitetut keskustelut pelastivat monia tilanteita poikien kasvaessa isommaksi. Poikien on helpompi avautua äidilleen asioistaan ohimennen autoajelulla tai  yhdessä televisiota katsellessa. Varta vasten puhumista varten järjestetyt tilanteet eivät oikein toimi poikien kanssa.

  4. Rajat

  Voisi olla helppoa sillä hetkellä antaa periksi eikä vääntää teinin kanssa loputtomiin, mutta myöhemmin poika kiittää kun rajoista on pidetty kiinni. Äidit kertovat, että erityisesti teinien kanssa rajat ovat rakkautta. Pojat tykkäävät selvistä säännöistä, epämääräiset säännöt ja muuttuvat ohjeet eivät toimi poikien kanssa.

  5. Huumori

  Tämä neuvo toistui oikeastaan melkein jokaisen äidin ohjeissa. Pojat puhuvat suoraan ja sanovat mitä ajattelevat, hyvässä ja pahassa. Poikien kanssa tarvitaan vähän hurttia ja huumoria. Monet äidit ovat myös sitä mieltä, että poikien teini-ikä oli äitinä parasta aikaa ikinä. Teinit ovat hauskoja ja mikään ei voita sitä fiilistä kun saa nauraa pojan kanssa yhdessä mahat kippurassa.

  6. Kiinostu, mutta älä utele

  Kuten pienenkin pojan kanssa, myös teini-ikäinen poika tykkää jos hyppäät rohkeasti mukaan pojan maailmaan. Ole kiinnostunut pojan ajatuksista, tiedä mistä hän pitää ja ei pidä. Jos poika kertoo jotain luottamuksellista, niin ole luottamuksen arvoinen äläkä juorua eteenpäin. Ole läsnä!

  7. Luottamus

  Kuten muutenkin ihmissuhteissa, myös teini-ikäisen pojan kanssa luottamus on tärkeää. Luota pojan harkintakykyyn ja jos tulee notkahduksia, niin anna anteeksi. Teinit vasta harjoittelevat aikuisuutta varten. Yksi äiti kertoi tilanteesta, jossa poika lähti ensimmäisen kerran täysi-ikäisenä kavereidensa kanssa viihteelle, kaikenlaisia neuvoja tuli äidin annettua. Poika tarttui kiinni äidin olkapäästä, katsoi silmiin ja sanoi: “Äiti, sä oot kasvattanut mut, ei sun tarvi huolehtia”

  Kiitos teille äidit lukuisista hyvistä neuvoista, joita me pienempien poikien äidit voimme jatkossa hyödyntää <3 

  Jos ei muuta, niin ainakin me voimme odottaa poikien teini-ikää rennoin mielin, ilmeisemmin luvassa on oikein hauskat ajat 🙂

  Kuuntele Poikien Äidit Poadcast SUPLASSA

  Vastaa