• You are currently viewing Ekaluokkalaisten yksinäiset aamu- ja iltapäivät

  Ekaluokkalaisten yksinäiset aamu- ja iltapäivät

  Kaupallinen yhteistyö: Sitly.fi

  Meidän Oscar meni tänä syksynä ensimmäiselle luokalle ja sai nyt jokin aikaa sitten ensimmäisen lukujärjestyksensä. Onneksi siinä on vain yksi kahdeksan aamu, sillä Oscar tykkää nukkua aamulla pitkään. (Äitiinsä tullut). Kaikki vanhemmat eivät kuitenkaan ilahdu lukujärjestyksen myöhäisistä aamuista. Keskustelu on käynyt kuumana siitä, että pitääkö ekaluokkalaisen pärjätä yksin aamuisin kun vanhemmat ovat lähteneet töihin, vai pitäisikö kunnan tarjota perheiden ekaluokkalaisille aamuiksi kerhotoimintaa? 
  ekaluokkalainen
  Aihe on tavallaan aika vieras minulle, sillä jokainen nyt koulussa oleva poikani (3kpl) on pärjännyt ekaluokkalaisena kouluaamut hienosti yksinkin. Sama juttu koulun jälkeen, iltapäiväkerhot ovat olleet meidän pojille turhia, sillä he ovat mielummin tulleet yksin kotiin (tai kymmenen kaverin kanssa). No nykyään tosin olen koneella näpyttelemässä kotona kun pojat saapuvat koulusta, mutta aikaisempina vuosina olin työpaikalla.

  Lue myös: Stressittömät ja toimivat arkiaamut lasten kanssa

  Vaikka omakohtaista kokemusta ekaluokkalaisten pärjäämättömyydestä minulla ei olekaan, niin aihe on silti minusta tärkeä. Tietysti vanhempien olisi suotavaa jo ennen koulun alkua harjoitella lapsen kanssa yksin jäämistä. Jos koulun alkaessa yht äkkiä jäädään ensimmäisen kerran elämässä yksin, niin taatusti se on lapsesta epämiellyttävää. Liikaa uusia jännittäviä asioita kerralla. Opettelu olisi varmasti hyvä aloittaa hyvissä ajoin. Viimeistään edellisenä kesänä.
  Voisiko lapsen päivärytmiä koittaa muuttaa niin, että ysin ja kympin aamuina lapsi nukkuisi rauhassa pidempään (esim valvoo edellisenä iltana vähän pidempään)?

  Jos lapsen herättää seitsemältä, samalla kun lähtee itse töihin, niin onhan se pienelle pitkä aika yksin odotella koulun alkamista. Jos lapsi sen sijaan herääkin herätyskelloon myöhemmin, niin kouluun lähtemiseen olisi silloin lyhyempi aika, eikä yksinäisyyttä ehtisi samanlailla tuntemaan.

  Uskon myös, että lapset ovat pitkälle niin omatoimisia kuin mitä heiltä odotetaan. Jos lasta passaa aina, niin miten ihmeessä lapsi oppisi itsenäisesti asioita yhdessä päivässä tekemään. Tietysti erityislapset ovat asia erikseen, vaikka voihan heitäkin aktiivisesti kannustaa omatoimisuuteen jos se on mahdollista. Jos äiti ja isä odottaa lapselta vaatteiden pukemista, repun pakkaamista, aamupalan jääkaapista ottamista, niin kyllä se lapsi ne asiat silloin itse tekee. On karhunpalvelus lapselle passata lasta täysin ja sitten jättää yht äkkiä aamuiksi yksin selviämään.
  Pitääkö sinun mielestäsi ekaluokkalaisen pärjätä jo yksin?
  kotiläksyt

  Ratkaisu aamuihin ja iltapäiviin

  Toistaiseksi kunta ei ole tarjoamassa apuja meille vanhemmille näiden aamujen kanssa, joten olkaamme onnellisia, että iltapäiväkerhot ovat olemassa. Joillekin lapsille iltapäiväkerho on kuitenkin aika stressaava paikka. Siellä on paljon (liikaa) lapsia, melua ja vähän aikuisia. Jos lapsi tulisi mielummin koulupäivän jälkeen kotiin rauhoittumaan, mutta ei halua olla kotona yksin, niin esimerkiksi Sitly palvelu tarjoaa tähän ongelmaan ratkaisun.

  Babysitter.fi tuo yhteen saman naapuruston vanhemmat, lapsenvahdit ja lastenhoitajat siten, että he voivat järjestää lastenhoidon yhdessä. Vanhemmat voivat ottaa yhteyttä myös toisiinsa. Esimerkiksi niin, että heidän lapsensa voivat leikkiä toisinaan toistensa kanssa. Palvelu siis helpottaa myös ekaluokkalaisten vanhempien tuskaa aamujen ja iltapäivien suhteen.
  Miten teillä on ratkaistu ekaluokkalaisen aamut ja iltapäivät?

  Osallistu arvontaan:

  Kommentoi kommenttikenttään aihetta ja olet mukana arvonnassa. Muista täyttää myös sähköpostiosoitteesi sille tarkoitettuun kenttään.
  Arvontapalkinnoksi Babysitter.fi tarjoaa 12 kuukauden vanhempien Premium-jäsenyyden palveluumme (arvo 120 euroa) Jäsenyyden avulla vanhemmat voivat lähettää rajoittamattoman määrän viestejä palvelun muille käyttäjille. 
  Voitto arvotaan 25.9.2017


  Lue myös:
  Minisanakirja koululaisten muotisanoihin
  ramu
  Lapsen kuvat netissä. Kyllä vai ei?
  lapsen kuva netissä

  Kommentit

  1. Anu

   Ihan vain sellainen huomio että kaikki ei nuku myöhempään vaikka kuinka valvoisi edellisenä iltana pitkään.
   Terveisin aina klo 6 heräävän ekaluokkalaisen äiti.

  2. Jenni

   Ei ihan vielä ajankohtainen aihe, mutta epäilen, että esikoiseni (kohta 5v) ei tule yhtään tykkäämään yksinäisistä aamuista. Onneksi miehellä on joustavammat työajat, joten niistä ei pitäisi tulla kovin pitkiä. Toivon myös, että löytyisi hyvä luokkakaveri, jonka kanssa voisi joskus viettää aamuja ja kulkea koulumatkan.

  3. Nea

   Pitäisi järjestää kerhotoimintaa aamuihin jotta ei tarvitsisi lähteä yksin ja tulisi ehkä pukeuduttuakin kunnollisemmin. Mutta erityisesti iltapäiviksi tulisi olla kerhotarjontaa. Harrastusseurojenkin puolelta voinnee järjestää paljonkin enemmän harrastuskokeilumahdollisuuksia jos määrärahat ovat lopussa. Nuorille myös ns harjoittelupisteitä ja työharjoittelu kokemusta kerhojen vetämisestä pienemmille. Yhteistyötä myös eläkeläisten kanssa esim soppakursseja/ käsitöitä/ puutöitä/ fiksausta esim polkupyörät jne. vanhemmat pariskunnat kummeiksi ja esim ikäherra / rouva kummiksi mm yksinhuoltaja äidin tai isän tueksi.

  4. Jonna

   Miksi kunta ei voisi tarjota aamutoimintaa ekaluokkalaisille kun se tarjoaa sitä eskari-ikäisillekin, mutta ei, ei voi. Yksin pitäisi jo lapsen pärjätä. Meillä ei uskalla olla yksin ja me vanhemmat sitten yritämme järjestellä työt sen mukaan.

  5. Suvi

   Mahdollisuus aamu-/iltapäivätoimintaan pitäisi olla kaikille ekaluokkalaisille ja vielä osalle tokaluokkalaisiakin. Myös pienemmille ryhmille olisi tilausta, kaikille kun ei ”massailtis” sovi.
   Meillä lapsen kokemus iltiksestä, että kivaa puuhata kavereiden kanssa!! Aamuihin sovittiin lähiperheiden kanssa pelisäännöt yhdessä menemiselle. Pieni vaiva vanhemmille, mutta helpotti niitä, jotka jännittivät kouluun lähtöä/oikeaa aikaa lähteä kotoa. Koska alkuun vanhemmat sopivat ja huolehtivat rutiinit, ei tullut mitään selkkauksia, unohduksia tms. -juurikaan ????
   Vanhempainillassa tuli sopivasti puheeksi haasteet ja vahvuudet( ja kenellä vanhempi kotona/menee myöhemmin töihin jne) ja yhdistettiin voimat. Onnistuisipa sama seuraavienkin koulutiensä aloittavien kohdalla, ellei aamutoimintaa edelleenkään ole.

  6. Katja Kivioja

   Meidän kunnassa on sekä aamu- että iltapäiväkerho eka ja tokaluokkalaisille.
   Oma poika ei sitä etuutta käyttänyt, sillä hän halusi olla aina aamut ja iltapäivät yksin. Ensimmäinen kuukausi kuljettiin pojan kanssa samaa matkaa kouluun, siitä itse jatkoin puolen kilometrin päähän töihin ja taas koulun loputtua poljimme kotiin. Minä olen yrittäjä ja pystyin tekemään päivät pojan koulun mukaan. Kuukauden jälkeen poika ilmoitti että kyllä hän pärjää ja niin on pärjännyt! Kuten joutuu pärjäämään kesät kun olemme miehen kanssa molemmat yrittäjiä, niin ei ole neljän viikon lomia. Onnea on rauhallinen lapsi, johon luotamme 100% Hän on voinut pyytää kavereita leikkimään tai itse lähteä kavereille. Ruoka on ollut jääkaapissa valmiina, jonka on vain lämmittänyt tai sitten itse olen käynyt ruokatunnilla kotona syömässä. Minä olen aika lailla hemmotellut muuten piloille koko lapsen, mutta kun ei ole aikuisia passaamassa, niin pärjää todella hienosti yksin.

   1. Jonna-Emilia

    Meillä on onnea ollut villit lapset, joihin on silti voinut luottaa 100% 🙂 Jotkut asiat ovat toimineet loistavasti muusta häröilystä huolimatta.

  7. Sofia

   Minusta tämä on hyvin yksilöllistä. Joillekin ekaluokkalaisille yksin kouluun lähteminen on liikaa vaadittu ihan luonteen ja taipumusten vuoksi, monille varmasti ei. Oma poikani ei olisi pystynyt yksin kouluun lähtemään ekalla eikä tokallakaan, ja onneksi ei tarvinnut. Jos joku ajattelee, että olemme hemmotelleet lapsen pilalle, niin se hänelle sallittakoon, itse tiedän, että siitä ei ole kysymys.
   Ip-kerhoon halusi myös mennä, mutta nyt kolmannella viihtyy hyvin yksin ne muutamat iltapäivän tunnit.

   1. Jonna-Emilia

    Se on kyllä helpotus vanhemmillekin kun lapsi alkaa viihtymään yksin kotona.

  8. neito

   Meilläkään nyt kakkosluokkalainen poika ei nuku aamulla yhtään pidempään, vaikka olisi illalla valvonut tavanomaista pidempään. On sitten vaan väsyneempi kun ei ole nukkunut riittävästi. Kokeiltu on useampaan otteeseen. Saattaapa jopa herätä aiemmin kuin tavallisesti.

  Vastaa