• Sisaruksista parhaat ystävät (5 vinkkiä)

  Jokaisen äidin ja isän yhtenä toiveena on varmasti se, että omista lapsistaan tulisi hyvät ystävät keskenään. Ellei jopa parhaat ystävät. Toistaiseksi meillä on mennyt tämä hyvin. Pojat ovat toistensa parhaita ystäviä, vaikka luonne-eroja on valtavasti veljesten välillä, niin yhdessä on kivaa. Esikoisemme Ossian on ehkä jo hieman ottanut pesäeroa veljiinsä, mutta uskon, että tilanne taas tasoittuu kun pikkuveljet tulevat kehityksessä perässä.
  Olen kasvanut 6 lapsen perheessä ja koen, että pitkistäkin välimatkoista huolimatta meillä on sisarusten kanssa aikuisenakin läheiset välit. Meidän sisaruskatraassa löytyy hyvin erilaista personaa, eikä kahta samanlaista ole. Silti se yhteinen lapsuus ja nuoruus nitoo meidät kaikki yhteen. Tuttavani ovat ilmaisseet ihailunsa siitä, kun teemme sisarusten kanssa aikuisinakin vielä asioita yhdessä. Yritämme kokoontua edes kerran vuodessa  sisarusten kesken ja viettää päivää tai iltaa yhdessä. Tietysti näemme normaalisti myös juhlissa ja monesti Joulun jälkeen, mutta sen lisäksi olemme sopineet treffejä ja matkoja ihan kuudestaankin.
  Olemme matkustelleet yhdessä Suomessa ja ulkomailla. Käyneet huvipuistoissa, kylpylöissä ja tehneet yhdessä illallista jonkun meidän kodissa. Nyt kun monella meistä on jo perhe, työt ja asumme eripuolilla Suomea, niin yhteisen ajan järjestäminen on tietysti haastavampaa, mutta aina saamme sovittua uuden tapaamisen. Nyt kesällä kun vietimme iltaa pikkusiskoni luona, niin sovimme jo seuraavan sisarusten reissumme Portugaliin. Samaan paikkaan missä olimme perheen kanssa yli 20 vuotta sitten. Siitä tulee varmasti hauskaa.   

  Tue sisarusten ystävystymistä

  Pohdin mitä meillä on tähän asti tehty sellaista mikä toteutui myös oman lapsuudenperheeni kanssa ja mikä voisi olla syynä sisarusten läheisille väleille. Löysin joitakin yhtäläisyyksiä joiden uskon olevan tärkeitä sisarusten ystävyyden muodostumista ajatellen.
  1. Yhdessä vietetty aika
  Jo pelkästään se, että yhdessä perheen ja sisarusten kanssa vietetään aikaa merkitsee varmasti paljon sisarusten suhteiden muodostumisessa. Poikien kanssa tämä on helppoa koska heillä on paljon yhteisiä mielenkiinnon kohteita. Sählypelit, rosvo ja polla leikit sekä trampan painileikit menevät pojilla hyvin yksiin. Ei poikia tarvitse kannustaa yhteisiin leikkeihin, sillä ne tulevat luonnostaan. Jos sisarukset tarvitsevat kannustusta yhteisen leikin löytymiseen, niin siihen kannattaa kuitenkin panostaa. Yhteiset leffaillat, pyöretket ja satuhetket, kaikki lähentävät samalla myös sisaruksia.
  2. Perhelomat oman perheen kesken
  Kun olimme lapsia, niin matkustimme lähestulkoon aina oman perheemme kesken. Vasta isompina mukaan saattoi tulla poika- ja tyttöystäviä. Mutta emme matkustelleet ystäväperheiden kanssa, emmekä ottaneet pienempinä huvipuistoihin tai mökkireissuille kavereitamme mukaan. ”Jouduimme” olemaan sisarustemme kanssa. Se oli varmasti hyvä idea, tekemistä oli keksittävä yhdessä ja muistoja luotiin omalla sisarusporukalla. Samaa olemme toteuttaaneet tässä minunkin perheessäni. Pääsääntöisesti olemme matkustelleet ihan oman perheemme kanssa. Joskus harvemmin ystäväperheiden kanssa ja sukulaisten kanssa. Kavereita lapsille ei mukaan ole otettu vielä kertaakaan.
  3. Yhteiset harrastukset
  Omassa lapsuuden perheessäni meillä ei ollut yhteisiä harrastuksia, jokainen harrasti hyvin erityyppisiä juttuja. Tietysti harrastusten pitääkin olla jotain sellaista mistä lapsi itse pitää ja jos on hyvin erilaisia persoonia perheessä, niin harvemmin silloin samat harrastukset kiinnostavat. Lapsuuden perheessäni meitä on kuitenkin yhdistänyt matkustaminen, se on ollut se perheen yhteinen ”harrastus”. Matkustimme aika paljon ja siihen liittyi olennaisena osana myös matkan suunnittelu ja matkavideoiden katselu yhdessä matkojen jälkeen. Omien lasteni kohdalla olemme tahallisesti valinneet pojille yhden yhteisen harrastuksen, mikä on jalkapallo. Sen rinnalla on harrasteltu myös kaikkia muita lajeja, vähän maun mukaan. Ajatuksena kuitenkin se, että kiinnostus jalkapalloon yhdistää poikia nyt ja myös aikuisena. Laji on myös meistä vanhemmista kiinnostava, joten innolla odotamme ensimmäisiä reissuja ulkomaille jalkapalloa yhdessä katsomaan.
  4. Yhteiset tilat
  Tilanpuutteen vuoksi meillä oli lapsena yhteisiä huoneita sisarusten kanssa. Mutta minusta se oli kivaa. Oli hauska supista siskon tai veljen kanssa illalla hauskoja juttuja samassa huoneessa nukkumaan mennessä. Meillä on nyt se tilanne täällä omassa kodissamme, että pojat voisivat halutessaan nukkua eri huoneissa (koska Ollie tulee aina meidän vanhempien väliin), mutta kovasti nuo muut pojat tunkevat aina mahdollisuuksien mukaan nukkumaan samoihin huoneisiin. Sen olemme heille suoneet. Kun laajennuksemme valmistuu ja tilaa on vielä enemmän, niin olemme suunnitelleet pojille alakertaan omaa olohuonetta, jossa he voivat keskenään ja kavereidensakin kanssa kokoontua katsomaan elokuvia ja viettämään aikaa. Sellainen poikien oma olohuone.
  5. Suunitelkaa tulevaisuutta
  En nyt ole varma onko tätä tehty omassa lapsuudessani, pitäisi varmistaa äidiltä. Mutta omien poikieni kohdalla olemme paljon puhuneet siitä kun he tulevat aikuisiksi ja miten heistä tulee elinikäisiä ystäviä keskenään. Olen yrittänyt vahvistaa sitä ajatusta, että kukaan perheen ulkopuolinen ei voi rikkoa heidän sidettä toisiinsa, vaan asiat olisi hyvä  aina sopia ja selvittää. Pojat ovat myös ihastuneita sisarusiltamiin mitä pidämme omien sisarusteni kanssa ja ovatkin suunitelleet kovasti pitävänsä veljesiltamia sitten aikuisena yhdessä. Se kuulostaa loistavalta idealta.
  Lue: Sisarukset jotka eivät tappele

  Veljekset
  Ystävät nyt ja aina <3

  veljekset
  Luodaan yhteisiä muistoja <3
   
  Lue myös:
  Syyt miksi äiti-poika suhde on niin tärkeä

  Poikien Äidit Oy lanseerausbileet

  Vastaa