• Poikien laihdutustalkoot! #pojatliikkelle

  Suomalaiset pojat ovat lihavia, kirjoittivat lehdet viime viikolla.  Helsingin Sanomat.
  Suomalaiset pojat ovat lihoneet Euroopan lihavimmiksi pojiksi. Maailman terveysjärjestön WHO:n ja Imperial College Londonin tuore tutkimus kertoo, että joka kolmas suomalainen poika on ylipainoinen. Ensin yllätyin, sitten en enää ja sitten taas yllätyin. En ollut nimittäin huomannut, että ylipainoisia poikia olisi kovinkaan paljon Suomessa. Sitten ymmärsin, että näen paljon niitä perheitä joiden pojat urheilevat ja tämän jälkeen kun oikein mietin uudestaan, niin tajusin, että niissäkin perheissä kuitenkin on ylipainoisia poikia. Ei siis ihme, että ylipainoisia poikia on noinkin paljon jos jopa urheilevista pojista löytyy heitä.

  Villi veikkaus, tästä se johtuu

  Mikä on lihottanut meidän poikamme? Onko arkiliikunta vähentynyt? Veikkaan, että kyllä. Monet pojat kuskataan aina autolla paikasta A, paikkaan B. Omia jalkoja ei käytetä enää nimeksikään, harvasta löytyy ne pojat jotka kulkevat omin avuin kavereille ja harrastuksiin. Toisaalta vapaa-ajalla kaikenlaiset pojat tuntuvat pomppivan paljon trampoliineilla ja pelailevan sählyä pihoilla. Ehkä syy ei olekaan arkiliikunnassa
  Entä onko ruokailutottumukset menneet huonompaan suuntaan? Veikkaan, että kyllä. Perheet ruokailevat epäsäännöllisemmin ja nopeat välipalat sekä pikaruoka ovat korvanneet laadukkaan kotiruoan. Sitten taas toisaalta perheet ovat nykyään paljon valveutuneempia terveelliselle ja ravitsevalle ruoalle. Osataan kyseenalaistaa ihan erilailla kuin ennen ja sen avulla pystytään löytämään jokaiselle sopiva terveellinen ruokavalio. Ehkä syy ei siis olekaan ruokavaliossa.
  Koska nimenomaan suomalaiset pojat ovat kirineet euroopan lihavimmiksi, eivätkä suomalaiset tytöt, niin syy saattaa olla jossain ihan muussa. Mitkä asiat näkyvät nimenomaan poikien toiminnassa? Minä veikkaan, että kaksi isoa syytä löytyy energiajuomissa ja pelikoneissa. Pelikoneisiin luettakoot myös kännykät.
  Käsittääkseni nimenomaan pojat ovat innostuneita energiajuomista. Yhdessä energiajuomassa on nimensä mukaisesti aivan järkyttävästi energiaa ja jos sitä energiaa ei mihinkään kuluta, niin vyötäröllehän se valuu. Koululaiset käyvät välitunneillaan ostelemassa energiajuomia ja kittaavat niitä napaansa ties kuinka monta pulloa päivässä. Pelkästään lihominen ei ole niiden litkujen ainoa haittapuoli.
  Lue myös: Energiajuomat K-16, kiitos
  Pelaaminen sitten taas, voi pojat. Jos pojat voisivat päättää he pelaisivat joka päivä. Pelaaminen tuntuu olevan kiinnostavaa puuhaa niin urheilullisten kuin ei niin liikunnallistenkin poikien keskuudessa. Vanhemmista voi tuntua, että eivät ne pojat niin kamalasti pelaa, mutta todellisuudessa aikaa vietetään porukalla aina sen luona jolla saa pelata. Arvatenkin ne talot joissa ei tunneta pelipäivä, ovat aika suosiossa. Jos teetettäisiin vanhemmille kysely poikien pelimäärästä viikkotasolla ei sen tulos pitäisi alkuunkaan paikkaansa, sillä poikien pelimäärä on vähintään tuplasti enemmän mitä vanhemmat luulevat.
  Lue myös: Pitäkää pelien ikärajoista kiinni
  Mistä poikien ylipaino johtuu sinun mielestäsi?

  #pojatliikkeelle

  Meidän äitien on syytä herätä tähän uutiseen! Oli syy poikien ylipainolle mikä tahansa, niin me voimme varmasti vaikuttaa siihen. Tutkimukseen poimittiin vuoden ajalta rekistereihin kertyneitä tietoja neuvolakäynneiltä ja kouluterveydenhuollosta. Noin pienten lasten kohdalla ei voida lähteä puhumaan laihduttamisesta, mutta lapset ovat vielä täysin meidän esimerkkimme ja vaikutusvaltamme varassa!
  Kuskaammeko poikia autolla vai laitammeko heidät kulkemaan jalan tai polkupyörällä vähän useammin? Palkitsemmeko poikamme herkuin hyvästä koulumenestyksestä tai kivasta käytöksestä? Pitäisikö palkinnon olla jotain muuta? Tarjoammeko pojillemme terveellistä ja monipuolista kotiruokaa? Pidämmekö huolen ateriarytmistä sekä siitä, että aina ei tarvitse olla herkkuja jälkiruokana?
  Miten voisimme estää sen, että pojat eivät lähtisi salaa energiajuoma ostosille? Voisiko tähän auttaa keskustelut ja juoman haitoista puhuminen etukäteen? Pitäisikö poikien pelaamista yrittää säännöstellä entistäkin tiukemmin? Vanhemmat voisivat vaihtaa tietoa siitä mitä muiden kotona tapahtuu ja kaikki voisivat kannustaa poikia sisällä pelaamisen sijaan ulkoiluun ja liikkumiseen yhdessä.
  Nyt on meidän äitien tehtävä tarttua tähän haasteeseen yhdessä poikiemme kanssa! Keksitään yhdessä kivaa tekemistä ulkona, lähdetään lenkille ja pelataan jalkapalloa. Kokataan yhdessä maukkaita ja raikkaita ruokia. Jutellaan ja keskustellaan, ollaan läsnä. Annetaan jokainen pojillemme mahdollisuus terveelliseen ja onnelliseen elämään. Näihin talkoisiin kannatata lähteä mukaan oli syytä tai ei. Esimerkillä voimme kannustaa muitakin poikien äitejä liikkumaan yhdessä poikiensa kanssa.

  Laita pojat liikkelle ja kerro se muillekin

  #pojatliikkelle

  #pojatliikkeelle

   
  Lue myös:
  Näytä lapsellesi maailmaa, lapsi kiittää siitä myöhemmin

  Eroon päätäistä edullisesti ja pysyvästi

  Kommentit

  1. Karoliina

   Samassa uutisessa kerrottiin myös että yli puolet aikuisista ovat ylipainoisia. Luulen tällä olevan yhteyttä myös lasten ylipainoon. Jos aikuinen ei osaa syödä kunnolla,ei voi olettaa että se osaa jälkeläisiäänkään syöttää.
   Energiajuomia pitäisi ihan lakitasolla rajoittaa. Niiden myynti kaupoissa pitäisi kieltää kokonaan ja siirtää niiden myynti takaisin urheiluliikkeisiin ja punttikselle. Siellä niiden ikäraja voisi olla ainakin 16

   1. Jonna-Emilia

    Olet oikeassa, aikuisista tämä lähtee. Me aikuiset näytämme sen mallin miten pitäisi syödä, liikkua ja toimia. Minustakin energiajuomat voitaisiin vaikka lopettaa. Niistä on tullut poikien keskuudessa vähän sellainen ”muoti juttu” ja tuo muoti ei ole kauhean hyvä.

  2. Jenni

   Tämä on tosi huippu juttu ja niin totta! Meillä 9v poika tienaa peliaikaa liikunnalla. 1h liikuntaa on 30min peliaikaa. Tämä toimii niin hyvin, suosittelen kaikille! On käynyt itsekseen pyörälenkillä ja jumpannu iltaisin että saa vielä pikkusen peliaikaa 😀 liikuntaa tulee muutenkin paljon koska on urheilullinen ja harrastaa kahta lajia.

   1. Jonna-Emilia

    Mahtava idea! Kiitos. Voisi varmasti olla toimiva sellaisissa perheissä erityisesti missä poikia ei meinaa saada liikkeelle.

  3. Natalia

   Aiheena tämä on erittäin tärkeä ja olisi tietenkin hyvä saada paino hallintaan jo nuorellaiällä jotta aikuisena ei tule ongelmia.
   MUTTA! Tämän kirjoituksen otsikko puistattaa minua. Laihdutustalkoot! Lapsilla! Ymmärrän että yrität herätellä ihmisiä ja saada heidät huomaamaan tärkeän asian, mutta laihdutusajattelu ei ole koskaan hyväksi. Ei aikuisella saati sitten lapsella. Se ei yksinkertaisesti toimi. Tiedän monia jotka ovat aloittaneet laihduttamisen ala-aste ikäisinä ja ovat aikuisina todella ylipainoisia. Tämä siksi että laihduttaminen ei toimi. Ikinä. Jos puhutaan laihduttamisesta saadaan lapsen ja aiukuisenkin suhde syömiseen, liikuntaan ja omaan kehoon todella vaikeaksi.
   Toki olisi tärkeää opettaa lapsille terveellisiä elämäntapoja pienestä pitäen, mutta laihdutustalkoot ei todellakaan ole oikea tapa.
   Mitä jos puhuttaisiin tyttöistä? Tyttöjen laihdutustalkoot! Eikö kuulostakin karulta? Varmalta tavalta saada syömishäiriö? sitä se on pojillekin.
   Kirjoituksesi oli asiaa. Halusin vain tuoda näkökantani otsikointiin ja siihen miten asiat kannattaisi ilmaista vanhemmille, jotta ”laihdutustalkoot” ei ole se miten asia lapselle ilmaistaan.

   1. Jonna-Emilia

    Usko tai älä, niin mietin pitkään uskallanko tuota otsikkoa laittaa, koska tiesin 100% varmuudella, että joku kirjoittaa tämän postin minkä sinä nyt kirjoitit. Otin kuitenkin riskin, koska jaksoin uskoa, että jutun avanneet lukevat myös jutun jossa mainitsen, että lapset eivät tietenkään voi laihduttaa eikä heille sellaisesta saa puhuakaan. Joten osuit oikeaan tuossa arvauksessa, että otsikon oli tarkoitus vain herätellä.
    Sitten itse asiaan, vanhemmistahan tämä lähtee. Vanhempien esimerkistä erityisesti. Samaan liittyy myös tuo laihduttaminen. Eli se vanhempien terve esimerkki ruokaan. Laihduttaminen ei ole suotavaa vaan se, että elää alusta asti terveellisesti, eikä laihduttaa tarvitse. Kuinka paljon äidit puristelevat makkaroitaan peilin edessä ja puhuvat laihduttamisesta ja kuinka paljon se vaikuttaa erityisesti tyttärien asennoitumiseen omaan kehonkuvaansa negatiivisesti. Vanhempien vastuu on tässä todella merkittävässä roolissa kun puhutaan tarha- ja kouluikäisten lasten ylipainosta.

  4. Konna

   Suomessa suurin ongelma on lasten, poikien, mielenterveyslääkitys, joka lihottaa vaikka söisi oikein ja liikkuisi. Tunnen perheen, jossa vain yksi on ylipainoinen ja hänellä on tämä lääkitys. Kaikki urheilevat ja syövät terveellisesti.

  5. Anna

   Voi kunpa asiat olisivat aina niin yksinkertaisia, kun taas tässäkin artikkelissa sanotaan. Itselläni on kaksi poikaa, joista vanhempi on aina ollut huono liikkumaan: olemme harrastaneet niin yhdessä ja erikseen, kokeilleet useita lajeja ja vaikka mitä. Voitte vain kuvitella, jos liikkuminen on haastavaa ja useamman yrityksen jälkeen homma ei onnistu, niin tämä poika olisi palkittu sitkeydestä. Kyllä, ylipainoa löytyy vaikka kotona on erillinen herkkupäivä, energiajuomia ei juoda ja tarjolla on monipuolista ruokaa. Nuorempi poika vuorostaan rakastaa liikuntaa, on aktiivinen jalkapalloilija ja on langanlaiha. Eli tämä ei aina ole vanhempien aktiivisuudesta kiinni vaikka heti se meihin osoittaa, kun lapsi on ylipainoinen. Ja please, jotain uusia ideoita: viime vuoden paras innovaatio oli ehdottomasti Pokémon, joka sai kaikki liikkeelle. Niin, se pelaaminen on pahasta…

   1. Jonna-Emilia

    Näinhän se menee, ei meilläkään kaikki pojat ole samasta muotista valettu. Eikä omassa lapsuuden perheessä kaikki sisarukset. Vaikka samanlainen ruokavalio ja muutenkin elämäntyyli on ollutkin. Siksi kannustaisinkin kaikkia lähtemään mukaan poikien liikuttamiseen, oli pojat laihoja tai pulleita tai mitä vain siltä väliltä. Ei se hukkaan mene kuitenkaan.
    Voisiko poika innostua uinnista?

  Vastaa