• Täydellistä äitiä ei tarvita, 7 pisteen äiti riittää

  Kaupallinen yhteistyö: Piltti
  Miksi äidin pitäisi olla täydellinen? Kaikilta muilta ihmisiltä hyväksytään pienet virheet ja epätäydellisyys tuo vain suloista rosoisuutta ihmisiin, mutta me äidit? Onko jokaisen äidin pyrittävä täyden 10 pisteen suoritukseen?  Sitä ei varmastikaan odota meiltä kukaan muu kuin me itse.

  7 pistettä on tarpeeksi hyvä

  Sain monen muun bloggaajan tapaan kutsun Piltin 65 -vuotis juhlalounaalle ja päätin ottaa sinne lounasseurakseni ihanan pienen Ollien. Nyt kun teen kotona töitä ja Ollie ei ole hoidossa, niin me käymme yllättävän useinkin kaksin lounaalla. Se on kivaa kahdenkeskeistä aikaa kuopuksen kanssa ja parasta kun ei tarvitse itse tehdä ruokaa.
  Vaikka meidän perheessä onkin jo varsinainen piltti-ikä jo ohitettu, niin halusin ehdottomasti mennä kuulemaan psykoterapeutti Maaret Kallion näkemystä perhearjesta ja äitiydestä sekä siitä millaisia meidän äitien olisi hyvä olla. Maaret Kallio vaikuttaa itse tyynen rauhalliselta, seesteiseltä ja täydelliseltä äidiltä, joten oli jännittävää päästä kuulemaan, että mitä hän omasta vanhemmuudestaan meille paljastaa ja tietysti myös sitä, että miten me suomalaiset perheet ja äidit olemme ammattilaiselle näyttäytyneet?
  Juhlalounaalla kuultiin myös ravitsemusasiantuntija Kati Kuismaa.

  Ihan parasta lounasseuraa

  Maaret Kallio
  Puhumassa Maaret Kallio

  Maaret Kallio jakoi meille Viisi Viisautta joista viimeinen oli minua henkilökohtaisesti eniten koskettanut Uskalla tehdä huonosti -ajatus. Kaikki muutkin kohdat olivat tärkeitä ja luettelen ne teille lopuksi, mutta minuun kolahti erityisesti tämä.
  En ollenkaan yllättynyt tiedosta, että me suomalaiset äidit ylisuoritamme. Yritämme olla täydellisiä 10 pisteen äitejä jokaisella osa-alueella ja loppujen lopuksi olemme kaukana täydellisestä. Kaikilla ihmisillä on sama rajattu määrä tunteja vuorokaudessa, kukaan ei voi mitenkään ehtiä siinä ajassa suorittamaan jokaista elämän osa-aluetta täydellisesti, ilman etteikö siitä kärsisi vähintäänkin oma pää. Jokaisen tulisi käyttää ne tunnit mielummin niihin asioihin, jotka ovat kussakin elämäntilanteessa tärkeitä ja vaativat aikaa enemmän kuin muut osa-alueet. Niitä vähemmän tärkeitä osa-alueita voi toteuttaa seitsemän pisteen arvoisesti. Tällöin saa päänsä pysymään kunnossa.
  Pienten lasten vanhemmat keskittyvät tietysti pienten hoitamiseen ja jostain muusta on vain hetkellisesti tingittävä. Onko se asunnon siivous vai omat harrastukset, sen valitsee jokainen äiti itse. Mutta kukaan ei pysty mitenkään suorittamaan täydellisesti sitä kaikkea mitä tarjolla on. Jokaiselle asialle on hetkensä, kun lapset kasvavat on taas aikaa enemmän laittaa puutarhaa ja viettää treffejä kumppanin kanssa.
  Maaret kertoi, että myöskään hän ei pysty, eikä halua suorittaa kaikkea kympin arvoisesti.
  Olen ehkä tämän asian hoitanut omassa elämässäni juuri siten miten se on järkevä hoitaa. Nyt kun elämämme on aika hektistä lentoa neljän pojan vanhempina, niin esimerkiksi kodin puunaamiseen olen jättänyt paljon vähemmän aikaa. Siihen ei taida tällä hetkellä riittää edes seiskan suoritus. Olen hienosti osannut työntää sen osa-alueen pois mielestäni ja sellainen pieni kaaos ei häiritse minua juuri nyt. Olen myös oikonut mutkia suoriksi ruokaa tehdessä, välillä syödään myös helppoa valmisruokaa jotta kaikkeen muuhun jää paremmin aikaa. Nyt ymmärrän, että tämä on ollut viisas ratkaisu.

  sose
  Joskus on hyvä päästä ruuankin kanssa vähän helpommalla

  Minä olen ainakin ihan mielelläni seiskan äiti. Rakkautta lapsilleni ja aikaa yhdessä annan kympin arvoisesti, en myöskään ole unohtanut itseäni ja huolehdin omasta terveydestäni sekä pääkopastani kympin arvoisesti. Muilla osa-alueilla voin olla huoletta seiskan arvoinen. Ainakin juuri nyt.

  Mikä Maaret Kallion viisauksista koskettaa sinua eniten?

  Viisi Viisautta

  1. Kuuntele lasta sinussa

  Millainen oli oma lapsuutesi?  Miten vanhemmat osoittivat sinulle rakkauttaan? Arkiset hetket ovat ne mitkä muistamme parhaiten.

  2. Luota tavallisen taikaan

  Hyvään elämään tarvitaan vain aikaa rakkautta ja turvaa.

  3. Kosketa ja Kosketu

  Läheisyys rauhoittaa ja kosketus on tärkeää kiireenkin keskellä.

  4. Pidä huolta -myös itsestäsi

  Ole lapsellesi esimerkki inhimmillisestä ihmisestä, älä sankarista.

  5. Uskalla tehdä huonosti

  Riman laskeminen on tärkeä taito, seiskan suorituskin riittää.


  Lue myös:
  Talvi tulee, näin puet lapsen oikein pakkasella

  Lapsiperheen ällöttävät löydöt, katso kuvat jos uskallat

  Kommentit

  1. Ulla

   Kohta 2, Luota tavallisen taikaan. Hyvä elämä ainakin mulla on aina koostunut rakkaudesta, turvallisista läheisistä ja arjesta sekä “kotoilusta”. Vietämme perheenä paljon aikaa yhdessä ilman mitään aikatauluja tai ohjelmaa. Tietenkin joitakin harrastuksia aina on ollut kullakin ja silloin tällöin keksimme jotain arjesta poikkeavaa. Kun seuraa monen lapsiperheen arkea, on se suorittamista harrastuksesta ja aktiviteetista toiseen, hyvä että ehditään eteisessä heipat sanoa omalle puolisolle, kun sitten taas liidetään jonnekin trendisalille loppuillaksi. Kukin tyylillään tietysti, itse löydän tasapainon ja onnen näistä kolmesta asiasta…muut kohdat toteutuvatkin kuin itsestään kun kohta 2 on kunnossa????

   1. Jonna-Emilia

    Tämäkin on tärkeä. Maaretkin puhui siitä, että nykyään tarjotaan sirkushuveja ja suoritetaan lasten kanssa niin tiheästi, että perus arjessa yhdessä oleminen käy vähiin. Yhteiset ruokahetket ovat tärkeitä. Tässä meidän perheellä olisi petrattavaa. Harrastukset vie meillä todella paljon kaikkien aikaa, mutta toisaalta ne on meille kaikille todella tärkeitäkin. Ollaan koitettu rauhoittua edes iltapalalle yhdessä perheenä jos ei muuta.

  Vastaa