• Pojat riehumaan ulos ja tytöt piirtelemään sisälle päiväkodissa – EI NÄIN

  Vaikka tämä onkin jo toinen kirjoitus missä arvostelen päiväkoteja, ei se silti sitä tarkoita, että minulla olisi sen suuremmin mitään päiväkoteja vastaan. Eikä varsinkaan siellä työskentelevää henkilökuntaa vastaan. Meidän poikien kohdalla olen aikanaan tavannut vain ihanaa päiväkodin henkilökuntaa, vaikka en niin kaikista päiväkodin järjestelyistä aina ole pitänytkään.
  Lue: Päiväkodin päiväunet, lasten painajainen

  Eräs poikien äiti kirjoittaa:
  Pakko myöntää, et tänään otti pannuun kun poikani 4v odotti koko päivän, että pääsee leikkimään yhden tytön kanssa. Sit hänet käsketään ulos ja tytöt jää sisälle. Avasin suun tässä kohtaa, että miten tää jako on perusteltu ja vastauksena sain sen, että ulos menee ne, jotka sitä tarvitsee. Tiedostan kyllä poikani olevan vilkas tapaus, mutta eikö hänelle voi antaa mahdollisuutta näyttää, että hänkin voi sisällä olla kun kerta kiinnostui piirtämisestä. Sanoinkin, että eikös tää oo vähän epätasa-arvoista.. Ja vastauksena sit tietty henkilökuntavajaus. No miksi sitten kun on kaksi hoitajaa, ei mennä kaikkineen hoitajineen ja lapsineen ulos?” -Äiti-

  Miksi näin?

  Minua jaksoi aikanaan suuresti ihmetyttää tyttö- poika jaot päiväkodissa. Sitä tehtiin yllättävän paljon, että tytöille järjestettiin omaa toimintaa ja pojille omaa. On ehkä helppo jakaa lapset sukupuolen mukaan ja siksi niin varmasti tehdäänkin,  mutta se ei mielestäni palvele kovin hyvin lapsia. Kaikki tietävät miten tyttöjoukko ja poikajoukko eroavat toisistaan. Suurin osa pojista alkaa riehumaan porukassa ja tyttöporukka toimii paljon rauhallisemmin. Mukaan mahtuu silti yksilöitä, jotka eivät ole samanlaisia kuin porukan muut lapset.

  Jos nyt tarkastellaan tätä poikien näkökulmasta.

  Otetaan rauhallinen, ujo ja herkkä poika, kuten meidän Ollie. Poika haluaisi varmasti mielummin piirrellä rauhallisesti sisällä kuin riehua muiden poikien kanssa ulkona. Erityisesti kun hänellä on kolme isompaa villiä isoveljeä, niin erilainen toiminta olisi varmasti hänen tapauksessaan mielekästä. Onko reilua, että tuollainen poika joutuu riehumaan ulos, vaikka sisällä olisi hänelle mielekkäämpää tekemistä?

  Entäs sitten villi poika, kuten meidän kolme isompaa poikaa. He varmasti viihtyisivät poikajoukossa riehuen, mutta olisiko se heille hyväksi? Ehkä joskus, mutta entä joka päivä? Ei varmasti. Meidän pojista villeinkin on aina nauttinut tyttöjen seurasta, sillä tytöt jotenkin ovat rauhoittaneet häntä. Ei erityisesti tytöt, vaan tyttöjoukossa se meno nyt vain on selvästi tuossa iässä rauhallisempaa.

  Lue myös: Poikien makeimmat urheiluharrastukset. Top 10

  Minä veikkan, vaikka en kasvatusalan ammattilainen olekaan, että sekaryhmät toimisivat parhaiten. Ja muutenkin se, että ryhmät vaihtuisivat erilaisiin kokooonpanoihin joka päivä. Varmasti joskus on hauskaa olla ihan tyttöryhmässä ja poikaryhmässäkin, mutta ei päivittäin. Villille pojalle voisi toimia se, että menee ainoana poikana joskus tyttöjen mukaan toimintaan.

  Puhumattakaan siitä kun ollaan huolissaan poikien kynän käytöstä ja sen hitaasta kehittymisestä. Miten ihmeessä se voisi kehittyä, jos pojat laitetaan riehumaan ulos kun tytöt piirtelevät sisällä? Näistä ratkaisuista ne erot lähtevät kasvuun. Tasa-arvon toivoisi näkyvän tällaisissa asioissa. Ei sukupuolia tarvitse piilottaa, mutta annettaisiin pojille ja tytöille mahdollisuus tehdä asioita ilman tällaisia sukupuolijakoja.
  päiväkoti

  Kommentit

  1. Kaija

   Paras on vaan avata se oma suunsa ja mainita asiasta eikä täällä blogissa pohtia miksi näin :).

   1. Jonna-Emilia

    Ketä tarkoitat? Jos minua, niin lapseni eivät ole päiväkodissa, en oikein tiedä kenelle valittaisin 🙂 Tuo harmistunut äiti onkin ottanut päiväkotiin yhteyttä asiasta.

    1. qwe

     antaa poikien leikkiä omia leikkejään ja jos tytöt haluavat leikkin mukaan niin kyllä kai he sen tekevät ei saa pakottaa leikkin mukaan jos ei niin halua mutta täytyy muistaa tämä vitsi että ken leikkiin ryhtyy niin hyväksytköön leikin kanssa.

  2. kaikki ulos vaan

   Onpas mielenkiintoinen asetelma. En ole koskaan itse tuollaiseen järjestelyyn törmännyt en silloin kuin itse olen ollut päiväkodissa tai kuullut kenenkään perheenjäsenen tai tuttavan töissä tehtävän noin (on siis paljon lastentarhanopettajia lähipiirissä). Tai vastaavasti nähnyt, kun olen päiväkotien ohi kulkenut tai niissä vieraillut. Olisi mielenkiintoista selvittää, kuinka yleistä tuollainen sitten on, koska täällä pohjoisemmassa ainakin tuntuu olevan yleisempää sellainen “nyt kaikki ulos vaan” asetelma. Ja kyllä minun mielestäni tuollaiseen olisi tärkeä tarttua kovemmin ottein ihan vain, koska kaikki lapset tarvitsevat sitä ulkoilmaa ja liikuntaa ja nykyään lapset, monesti juurikin tytöt, liikkuvat liian vähän. Päiväkodissa tapahtuva ulkoiluhan voi vieläpä olle monelle se ainoa mahdollisuus päästä päivän aikana ulos ja liikkumaan jos vanhemmat eivät töiden jälkeen ehdi/jaksa sellaista järjestää tarpeeksi.

   1. Jonna-Emilia

    Meidän poikien päiväkodissa oli paljon iän mukaan jakamista, pienet sisällä ja isot ulkona tai toisinpäin. Se oli minusta kiva. Ja varmasti välillä tällainen pojat, tytöt ryhmäkin on hauska. Pitäisi varmaankin tehdä aina mahdollisuuksien mukaan erilaisia ryhmiä.

  3. Nimetön

   Ei näin, Olen jo eläkkeelle jäänyt lastentarhanopettaja. Niin tytöt ja pojatkin voivat olla vilkkaita ja ja liikunta ja ulkoilu on tehokas tapa antaa purkaa tehoja,jonka jälkeen jaksaa keskittyä pöytätehtäviin. Liikunta opettaa monia taitoa ja ei pelkästään motorisia taitoja vaan lapsi oppii käyttämään ja kokeilemaan omia kykyjään niin motorisia kuin kognitiivisia taitojaan. Liikkumisen iloon ulkona on paras taito oppia jo lapsena. Nykyään aikuiset sitä harjoittelevat mikä näkyy mediassa.
   Siis pojat ja tytöt ulos liikkumaan. Piirtämiseen,pelaammiseen ym.askarteluun riittää aikaa kaikille lapsille niin tytöille kuin pojille.

  4. minä itte

   Meidän pojan paras kaveri koko päiväkodin ajan oli tyttö, enkä koskaan kuullut, että tytöistä ja pojista olisi tehty eri ryhmää. He eivät leikkineet mitään “tyttöjen/poikien” leikkejä…

  Vastaa