• Roolileikit- yksi tärkeimmistä leikeistä lapsille

  Kaupallinen yhteistyö: Vinkee
  Pukeutuuko poikasi mielellään supersankariksi tai palomieheksi? Leikkiikö hän kotileikeissä usein koiraa tai ehkä isää? Pursuaako teillä vaatekaapit erilaisia prinsessamekkoja, ritarinasuja ja eläinpukuja? Hyvä! Poikasi tykkää leikkiä yhtä tärkeimmistä leikeistä, roolileikkiä.

  Leikkiminen itsessään on mukavaa ja iloa tuottavaa lapsille. Leikin avulla lapsi tutkii ja tutustuu ympäristöönsä, jäljittelee todellisia tilanteita ja jäsentää näin kokemuksiaan. Roolileikki tarkoittaa sitä, että roolia esittävä lapsi erottaa jonkin henkilön tunnusmerkit ja teot osaksi tätä henkilöä ja asettuu tämän rooliin. Tärkeää näissä leikeissä on sosiaalisten taitojen harjoittelu ja leikit vauhdittavat myös kielen kehitystä. Roolileikit antavat lapselle kä­sityksen siitä, miten eri ihmiset toimi­vat, puhuvat ja näyttävät tunteitaan. Roolileikki alkaa jo  jo 3–4-vuotiailla. 5-6 vuotiaat hallitsevat useita rooleja samassa leikissä.

  Roolileikki mestari

  Meidän Ossian oli pienenä oikein roolileikki mestari, hän pukeutui useita kertoja päivässä erilaisiin rooliasuihin ja suoritti roolilleen ominaisia toimintoja. Hän leikki pitkään niitä leikkejä esikoisena yksin, kun hän sai sitten pikkuveljen, pääsi pikkuveli roolileikkeihin mukaan ja sai päälleen milloin mitäkin asua.
  Ossianille roolivaateet olivat niin tärkeä osa hänen leikkiään, että roolivaatteissa lähdettiin usein kauppaan ja kyläänkin. En minä nähyt mitään syytä sitä kieltääkään, ainoastaan juhliin vaadin siistit ja puhtaat juhlavaatteet, muuten ei ollut väliä mitä päällään piti. Muutkin veljekset ovat leikkineet roolilekkejä paljon, mutta ei läheskään niin paljon kuin tämä ensimmäinen. Meillä on todella paljon erilaisia rooliasuja kaapit täynnä.
  Roolileikit ovat myös mainio tilanne hieman korjata lasten ajatuksia joistain rooleista. Kun aikuinen seuraa lapsen leikkiä, voi sieltä paljastua paljon sellaisia ajatuksia omastakin perheestä joista näkee miten lapsi asiat on sisäistänyt. Meillä poikien kotileikeissä isä jää usein vauvan kanssa kotiin, tämä juontaa juurensa siitä, että heidän isä on osallistunut tasaisesti kanssani lasten hoitoon ja ollutkin heidän kanssaan paljon kotona. Leikkien isoveljet ovat olleet aina myös hyvin avuliaita, kuten meidän oikeassakin elämässä. Joskus ihmettelin miksi äiti tarjoili leikeissä aina ruuat pöytään, koska meillä sekin homma tehdään tasaisesti. Selvisi, että kerhossa kotileikeissä se homma on aina äidin. Pääsinpä korjaamaan pojille tämäkin epäkohdan.

  Oscarin ja Ollien ritarileikit

  Vinkee heijastaa ja puettaa lapset hauskasti yhtäaikaa

  Roolilekkejen leikkiminen meillä on pääasiassa sijoittunut sisätiloihin, erityisesti talvella kun perinteiset roolivaatteet eivät mahdu toppa-asujen päälle. Pojat tykkäävät leikkiä pihalla poliisia ja rosvoa, sekä miekkailuleikkejä ja niitä on sitten leikitty ilman asusteita tähän asti. Kivaahan se on niinkin, mutta kyllä ilonkiljaisut raikasivat kun pojat pääsivät vihdoin miekkailemaan ihan ritari vaatetuksessa. Vinkee on keksinyt hauskan tavan heijastaa lapset, sen tylsän heijastinliivin tai heijastimien sijaan. Näillä ritariliiveillä voi miekkailla pimeälläkin. 🙂
  Vinkeen tarinan alku on mitä mainoin. Pieni poika kysyi äidiltään yhtenä pimeänä iltana: ”Miksi minun aina pitää leikkiä rakennusmiestä? Minä olen rohkea ritari!”  Tottakai, onhan se perinteinen heijastinliivi pienen pojan silmin työmiehen liivi, miten työmiehen liivissä voi leikkiä ritaria tai leijonaa? Ei voikaan, siksi Vinkee toi markkinoille heijastinliivit jotka päällään voi leikkiä jotain muutakin. Valikoimaa on laajasti ja lapsille löytyy monta erilaista ja eriväristä heijastinliiviä.
  Äitinä ilahduin heijastinliivejen materiaalista, sillä se on pestävää fleece kangasta. Kangas tuo myös kirpeään pakkaseen hieman lisälämpöä pienille seikkailijoille. Heijastimet ovat ce-merkittyjä ja Vinkeeltä löytyy myös hauskoja heijastavia pipoja lämpimällä fleecekankaalla.


  Meillä täällä ritarileikit jatkuvat pitkälle iltaan! Nämä ritarit kun näkyvät pitkälle! 🙂

  Lue myös:
  Äidin ja pojan samistelua

  Nainen on aina parhaimmillaan

   

  Vastaa