• Meidän perheen jouluperinteet, yhdistelmä kahden suvun tapoja

  Yhteistyössä: Skidi.fi
  Muutamakin Poikien Äidit yhteisön äiti pyyteli toivepostauksena kirjoituksia ja kuvia meidän perheemme jouluvalmisteluista ja jouluperinteistä. Mietin meidän jouluperinteitä ja miten ne ovat muodostuneet juuri MEIDÄN perheen perinteiksi, kun kaksi hyvin erilaisessa perheessä kasvanutta nuorta aikuista pisti aikanaan hynttyyt yhteen.

  Tapasimme Pekan kanssa 21 vuotiaina ja esikoisemme Ossian syntyi kun olimme 26 vuotta. Pekka on kahden pojan perheestä ja minun perheessäni oli 6 lasta sekä isäpuolen mukana tulleet 2 sisarpuolta. Molempien perheiden joulut olivat olleet hyvin erilaiset, omine perinteineen. Ennen Ossiania vietimme joulut perheidemme luona, mutta kun Ossian syntyi, niin päätimme rakentaa lapsillemme oman joulun omassa kodissamme. Mielestäni löysimme hyvän kultaisen keskitien, josta on muodostunut nyt meidän perheen omannäköinen joulu.

  Jouluperinteet

  Joulukalenterit meillä on alusta asti olleet sellaisia seinään kiinnitettäviä pussukkakalentereita joihin tontut tuo yöllä lahjat. Tällaista tapaa ei ollut kummankaan meidän lapsuuden perheillämme, mutta minä muistan lapsena ihailleeni jos jollakulla kaverilla sellainen oli. Joulukuusi meillä tuodaan sisälle vasta aattoa edeltävänä iltana, se on perinne minun sukuni puolelta.

  Mikään ei ollut lapsena jännempää kun herätä aattona ja koristella aamun pimeydessä kuusi yhdessä muun perheen kanssa. Kuusen latvaan tähden laittaa meillä aina isä. Siitä on muodostunut perinne, vaikka se lähti alunperin siitä, että Pekka on pidempi kuin minä ja ylettyy sinne paremmin.

  Piparkakkuja ja joulutorttuja yleensä minä leivon poikien kanssa ennen joulua. Silloin kun ehditään. Meidän oma juttu on ”mini joulutortut”, jotka ovat siis 1/4 oikeasta tortun koosta. Piparkakkutaloa olemme usein koittaneet rakentaa, mutta koska olen huono kädentaidoissa se ei yleensä ole onnistunut alkuunkaan. Meillä on kuitenkin ollut poikien kanssa aina hauskaa ja olemme nauraneet ränsistyneelle mökillemme koko joulun. Anoppini tuo perinteisesti meille tyylikkään piparkakkutalon ennen aattoa, jonka sijoitamme esille ja syömme sen sitten aaton jälkeen.

  Oscar ja Olllie ”leipovat” joulutorttuja. Pojille helpointa tehdä valmistaikinasta 😉

  Aamupuuron keittää meillä aina Pekka. Siitäkin on sattumalta tullut perinne, koska minä poltan puurot aina pohjaan. 🙂 Puuro on tietysti jouluna riisipuuroa, jonne sujautamme sekaan yhden mantelin ja aamupalapöydässä se jolle manteli osuu, voi toivoa jotain. Meillä on tapana pukeutua jouluaattona juhlavaatteisiin, vaikka olemmekin vain oman perheemme kanssa kotona. Muistan omasta lapsuudestani, että juhlamekon päälle pukeminen toi lisää juhlan tuntua päivään ja oli kiva olla nättinä illallisella. Pojat eivät ole niin juhlavaatteiden perään, mutta ovat mukisematta ne aina päälleen pukeneet.

  Lue myös: Älä riistä lapselta joulun taikaa

  Hautausmaalla haluaisin käydä muistamassa isääni jouluaattona, mutta koska hänet on haudattu eri kaupunkiin kuin missä me asumme, ei se oikein ole mahdollista. Me sytytämme siis ulos aina kynttilän Ossi-papalle. Joululaulut soivat radiosta koko jouluaaton, se onkin ainoa päivä kun me niitä kuuntelemme. Jouluillalliselle istumme kun ulkona pimenee. Jouluillallinen on juhlava ja pöydällä koreilee kynttilät. Meidän joulupöydässämme ei nähdä joulukinkkua, se on meidän joululahjamme possuille. Joulupöydässämme on kalaa ja muita perinteisiä jouluruokia. Minä rakastan laatikoita, erityisesti lanttulaatikkoa. Valitettavasti taidan olla ainoa tässä perheessä ja usein laatikot jäävät yksin minun syötäväkseni.

  Meille on joka vuosi tullut joulupukki, mutta sanoimme juuri pojille, että tämä on viimeinen vuosi kun pukki tulee meille. Pojat alkavat olla jo sen verran isoja, että pukin pitää päästä niihin perheisiin joissa on pienempiä lapsia. Pukki on tullut meille aina illalla, kuitenkin siten, että joululahjoilla leikkimiseen on jäänyt vielä illalla aikaa. Pekan vanhemmat ovat tulleet usein meille aattona ennen kuin pukki tulee käymään. Olemme juoneet yhdessä glögit ja  ja jääneet odottamaan joulupukkia.

  Lue myös: Poikien parhaat joululahjat TOP 5

  Lahjoja pojat ovat saaneet kohtuullisesti. Emme halua hukuttaa poikia lahjoihin, joten itse olemme hankkineet heille vain kohtuudella lahjoja. Toisaalta pakettiin voi laittaa myös vaatteita ja muuta käytännöllistä, jolloin ei tule kuorrutettua poikia tavaroilla, vaan oikeasti jollain tarpeellisella.  Lahjat on meillä avattu sitten kun pukki on poistunut. Ne on kuitenkin pojat saaneet avata vauhdilla, sillä omassa lapsuudessanikin muistan kuinka kivaa oli repiä lahjoja auki, olla innoissaan ja hihkua mennessään. Aaton iltana olemme käyneet joulusaunassa ja sitten pelailleen paketeista tulleita lautapelejä. Yöksi on puettu ne yöpuvut mitkä on joulupaketista juuri tulleet.

  Joulupäivänä olemme yleensä menneet Pekan vanhemmille syömään, joskus olemme Tapaninpäivänä kokoontuneet minun ison perheeni kanssa jonnekin viettämään päivää ja iltaa yhdessä. Siellä onkin ollut paljon väkeä, kun serkuksiakin on jo yhteensä yhdeksän. Ihan joka vuosi emme ole valitettavasti niin voineet tehdä, tänä vuonnakin osa on Espanjassa, osa Lapissa ja osa muuten vain eripuolilla etelä-suomea.
  Välillä olemme viettäneet joulua myös ulkomailla, joskus laivalla ja hiihtokeskuksessakin. Tämä joulu menee kuitenkin kotona ja ehkä jo ensi jouluna meillä on isompi uusi kotikin 🙂
  Kohta sitä taas mennään!!! Hyvää Joulua kaikille lukijoille!

  Poikien Villervallan vaatteet löysimme Skidi.fi nettikaupasta

  Kommentit

  1. Anne

   Meilläkin sama juttu, että edesmenneet läheiset on haudattu muualle. Viemme hautakynttilät kuitenkin hautausmaalle muualle haudattujen muistomerkille, koska se on juhlavaa. Pimeä hautausmaa, joka jouluna hohtaa upeana kynttilämerenä, on ihana näky. Tämä erityisesti miehelleni tärkeää.
   Iloista ja tervettä joululomaa teidän perheelle!

   1. Jonna-Emilia

    En ole tuollaisesta mahdollisuudsta kuullutkaan, voisimme mekin mennä tänä jouluna. Kiitos samoin sinne ihanat joulut!

  Vastaa