• Äidin ihonhoito -ammattilainen paljastaa niksit

  Kaupallinen yhteistyö: Natural Goods Company

  Minä olen hieman epätyypillinen nainen. En ole oikein koskaan ymmärtänyt mitään ihonhoidosta. Pesin reippaasti yli 30 vuotiaaksi naaman saippualla ja kosteutin perusvoiteella. (Jos kosteutin). Kasvojen oikeat pesuaineet ja rasvat olen löytänyt vasta noin 5 vuotta sitten. Tosin edelleen olen hyvin yksinkertaisen ihonhoidon kannalla, koska en vaan millään jaksa, enkä ehdi lutrata erilaisten putiloiden kanssa.

  Olen suuri eläinten ystävä ja minulle on ensisijaisen tärkeää, että käyttämäni kosmetiikkatuotteet eivät ole eläinkokeilla testattuja, muita kriteerejä en käyttämille tuotteilleni aikaisemmin oikein osannut asettaa.  Sannaan tutustuttuani aloin kiinnostumaan myös tuotteiden ekologisuudesta, sekä siitä, että tuotteet ovat mahdollisimman luonnonmukaisia.

  En varmasti ole ainoa äiti, joka on näin autuaan pihalla  ihonhoidosta? Mietin, että olisi kiva tietää asioista vähän enemmän ja jakaa sitä tietoa teille muillekin. Tietysti saada samalla sitä myötä ihoni voimaan paremmin ja toivottavasti myös monen muun äidin.

  Tästä syystä meillä oli taannoin Poikien Äidit -facebook-yhteisössämme ihonhoitoon liittyvä kysely, josta sainkin kerättyä monta hyvää ja kiperää kysymystä, jotka päätin esittää ihonhoidon ammattilaiselle. Tähän tarkoitukseen saimme apuja yhteistyökumppaniltamme: Natural Goods Companylta

  Ammattilaisen vinkit äidin ihonhoitoon

  Kävin haastattelemassa Natural Goods Companyn kouluttajaa Johanna Joutsenniemeä, joka toimii kosmetologina Salon & Shop -hoitolassa Helsingin Töölössä, Johanna on viihtynyt alalla jo yli 25 vuotta, joten hän jos joku tietää, mistä puhuu.

  Kysymykset koostin teidän lähettämienne kysymysten mukaisesti.

  ihonhoito

  Miten ihoa hoidetaan parhaiten kiireisissä ruuhkavuosissa?

  Hoidamme ihoamme, jotta se pysyisi terveenä ja hyväkuntoisena. Iho on suurin kaikista elimistämme ja sillä on kova duuni suojata meitä jatkuvilta ulkopuolisilta uhilta. Iho tekee arvokasta työtään päivin öin, mutta hyvin usein unohdamme koko sen olemassaolon. Kasvojen iho ei pääse edes vaatteiden alle piiloon pakkasta, viimaa tai auringonsäteitä, ja se ottaakin ensimmäisenä vastaan myös ilmansaasteet ja säänvaihtelut. Siksi keskityn tässä vastauksessa enemmän kasvojen ihonhoitoon. Yhtä lailla nämä säännöt koskevat kuitenkin myös vartalon ihonhoitoa, jota ei pidä unohtaa.

  Ei ole olemassa ultimaattisia sääntöjä, jotka pätisivät kaikkiin ihmisiin tai toimisivat kaikilla ihoilla. Ihonhoito on aina yksilöllistä, koska ihomme ovat yksilöllisiä, ja jopa niiden pinnalla elävät pienet mikrobit ovat yksilöllisiä. Perimä, elämäntavat, ulkoinen ja sisäinen hoitaminen, ikä, elinympäristö ja ruokavalio, joitain mainitakseni, vaikuttavat siihen, millainen ihomme on. Iho ei myöskään pysy samanlaisena koko elämämme ajan, vaan on jatkuvassa muutoksessa.

  Jotta voisin antaa 100% pitävän vastauksen kysymykseen, minun täytyisi nähdä kysyjän iho, selvittää elämäntapoja ja saada ihoon ”näppituntuma”, varsinkin jos ihossa on erityisiä ongelmia, kuten herkkyyttä, atopiaa aknea tai rosaceaa. Hyvin harva osaa arvioida ihotyyppinsä tai sen tilan itse oikein ja usein jatketaankin joskus teiniaikoina aloitettuja ihonhoitorutiineja päivittämättä niitä ihon nykyiseen tilaan.

  Tähän perustuen voisinkin antaa leikkimielisen nyrkkisäännön: mikäli et tiedä varmasti omaa ihotyyppiäsi, hanki aina yksi askel hellävaraisempi ihonhoitotuote, kuin olit alun perin ajatellut. Tarkoitan tällä sitä, että yleisesti ottaen ihoa ylihoidetaan vahvemmilla tuotteilla ja tavoilla, kun olisi oikeasti tarpeen. Sitä kuivatetaan ja kuoritaan, mutta ihoparka reagoikin näpyillä, kuivuudella tai liiallisella rasvoittuvuudella.

  Siksi, jos ajattelit ostavasi puhdistusvaahdon, ostakin puhdistusmaito. Jos taas ajattelit hankkia mekaanisen kuorinnan, hankikin ihoystävällinen Konjac-sieni  joka kuorii ihoa hellästi ja kevyesti. Se on hellävarainen, mutta tehokas. Puhtaasta ihosta tulee kirkas, sen sävy paranee ja ihohuokoset pysyvät avoimina. Voit käyttää Konjac-sientä puhdistusemulsion kanssa, tai meikittöminä päivinä jopa vain vedellä kosteutettuna.

  Mitkä ovat pakolliset tuotteet kiireiselle äidille?

  1. Puhdistus

  Vaikka jokaisella meillä toimii yksilöllinen ihonhoitorutiini ja omat tuotteet, ovat ihonhoidon perusperiaatteet kuitenkin samat. Jokainen iho täytyy puhdistaa. Huolellinen puhdistaminen on erityisen tärkeä varsinkin silloin, kun meikkaa, mutta yhtä lailla iho täytyy puhdistaa myös kotipäivinä ja muina meikittöminä päivinä, sillä emme pääse pakoon ilmansaasteita, katupölyä ja muita ulkoisia epäpuhtauksia. Iho myös uusiutuu sisältä ulospäin siirtäen ihon pinnalle käytetyt kuolleet ihosolut sekä hapettuneen talin, jotka saamme puhdistuksella hellävaraisesti siivottua. Muutoin ihosta voi tulla samea ja tukkoien. Puhdistettu iho hengittää ulos ja ottaa myös sisään ravintoaineita, kun reitti on esteetön.

  Laadukkaita hellävaraisia tuotteita löytyy myös edullisemmasta kategoriasta. Aamupuhdistukseen sekä todella kiireisiin iltoihin sopii monitoiminen Mossan Misellivesi, joka puhdistaa meikin ja epäpuhtaudet sekä kosteuttaa ja tasapainottaa ihoa. Misellivettä en suosittele kuitenkaan jatkuvaan käyttöön, sillä iho vaatii myös syvempää puhdistusta. Seka- tai rasvoittuva iho voi tykätä esimerkiksi Mossa Cleansing Creme –puhdistumaidosta , joka kuorii hyvin kevyesti ihoa hedelmähapoin. Ne tekevät kasvojen ihosta puhtaan, raikkaan ja hehkuvan. Herkkä iho puolestaan ilahtuu Santen puhdistumaidosta. Sen tehokkaat kasviperäiset pesevät ainesosat ovat hyvin mietoja ja lempeitä, puhdistavat ihon kuivattamatta ja häiritsemättä sen luonnollisia toimintoja.

  ihon puhdistus

  2. Kasvovesi

  Ihon puhdistaminen on yksi kauniin ihon perusrutiineista, mutta puhdistaminen ei yksin riitä täydelliseen ihonhoitoon. Toinen jokaisen ihon luottotuote on laadukas kasvovesi. Se mielletään yleensä kosmetiikkavalmistajan turhaksi lisämyynniksi ja rahastukseksi, mutta kasvovedellä on ihonhoidossa ihan oikea, hyvin tärkeä funktio. Kasvoveden käyttö puhdistuksen jälkeen tasapainottaa ihon pH:n luonnolliselle tasolle ja näin edistää ihon hyvinvointia, sillä tasapainoinen pH on ihon luonnollinen suojakalvo. Kasvovesi tehostaa myös kosteusvoiteen vaikutusta ja auttaa sitä imeytymään syvemmälle: näin ostamistaan hoitovoiteista saa enemmän irti, kun niille pystyy takaamaan parhaan imeytyvyyden.

  Herkempi tai kuiva, mutta muutoin ongelmaton iho nauttii esimerkiksi alkoholittomasta Sante Refreshing Toner -kasvovedestä, joka sisältää chia-siemenöljyn omega-3 -rasvahappoja, antioksidantteja, vitamiineja ja mineraaleja. Yhdessä aloe veran ruusuveden ja salviansiemenöljyn kanssa se auttaa ihoa sitomaan kosteutta ja estää ihon kuivumista. Marjaisa Mossan Antioxidants Radiance Toner sopii sekaiholle. Se sisältää mustikan ja lakan kirkastavaa C-vitamiinia sekä huikean kattauksen antioksidantteja, jotka neutralisoivat ympäristön haittoja.

  3. Kosteutus

  Kolmas asia, jota ihonhoidossa ei saa unohtaa missään nimessä, on kosteutus. Kosteusvoide on vaikein tuote suositella ”sokkona” tai ”one-size-fits-all” -ajattelulla, sillä se on hoitotuote, joka jätetään vaikuttamaan iholle viimeiseksi. Sillä saa ihonhoidossa aikaan melkeinpä eniten, olettaen tietysti, että muut palikat on valittu oikein oman ihon mukaan.

  Herkempi tai kuiva, mutta muutoin ongelmaton iho nauttii esimerkiksi alkoholittomasta Sante Refreshing Toner -kasvovedestä, joka sisältää chia-siemenöljyn omega-3 -rasvahappoja, antioksidantteja, vitamiineja ja mineraaleja. Yhdessä aloe veran ruusuveden ja salviansiemenöljyn kanssa se auttaa ihoa sitomaan kosteutta ja estää ihon kuivumista. Marjaisa Mossan Antioxidants Radiance Toner sopii sekaiholle. Se sisältää mustikan ja lakan kirkastavaa C-vitamiinia sekä huikean kattauksen antioksidantteja, jotka neutralisoivat ympäristön haittoja.

  Kosteusvoide valitaan ensisijaisesti aina ihon tarpeiden mukaan: tarvitaanko samealle iholle ravinteita, kuivalle kosteutta, ikääntyvälle anti age-vaikutusta vai sekaihon tasapainotusta. Yleisesti voidaan kuitenkin sanoa, että kaikki ihot hyötyvät, varsinkin näin talviaikaan, laadukkaista, kylmäpuristetuista kasviöljyistä, jotka ravitsevat ihoa, suojaavat sitä ja antavat elintärkeitä ravintoaineita. Mossalta löytyy aivan ihana, laatuunsa nähden todella edullinen Vitamin Oil Cocktail Face Oil, jota pystyn suosittelemaan melkeinpä kaikille, erityisesti kuivalle ja väsyneelle iholle. Se sopii tehokuuriksi kaikille ihotyypeille myös keväisin ja syksyisin, kun iho kärsii lämpötilojen vaihteluista. Öljy uudistaa ihoa aktiivisesti ja palauttaa sen hehkun ja kosteustasapainon. Kokeile, saatat jäädä koukkuun!

  Mikä avuksi aikuisiän akneen ja muihin iho-ongelmiin?

  Ihon isommat ongelmat, kuten esimerkiksi juuri akne, vaativat aina enemmän kokonaisvaltaisempaa hoitoa ja ymmärrystä, kun terveen ihon ylläpito. Syitä ongelmiin voi olla monia, eikä maailmasta löydy valitettavasti yhtä ainutta taikatuotetta, jolla parannetaan ongelmia, vaan hoito on aina monen asian summa.

  Siihen vaikuttavat niin hermoston ja stressin hoito, ravitsemus kuin tietysti myös ulkoinen ihonhoitokin. Kouluttajakollegani Maria on koonnut Natural Goods Companyn blogiin muutamia hyviä pointteja ensiavuksi aknen , rosacean  ja atopian hoitoon, Mutta suosittelen näissä ongelmissa kääntymään ensisijaisesti asiantuntevan kosmetologin luo. Itse suosittelen käyntiä probioottisen ihonhoidon asiantuntijalla, Esse-kosmetologilla.

  Rakasta ihoasi

  Omalla kohdallani voin sanoa, että en ole rakastanut ihoani tarpeeksi. Haluan tehdä tähän muutooksen ja tarjota iholleni jatkossa vain parasta. En minä tästä ainakaan enää nuorru, enkä todellakaan ole kiinnostunut nuorentamaan itseäni millään kauneusleikkauksilla tai botoxeilla. Haluan ihoni voivan hyvin tavallisilla kotikonsteilla ja vanheta arvokkaasti. Se on nykyaikana harmillisen harvinaista.

  Tuskin koskaan on liian myöhäistä alkaa rakastamaan ihoaan enemmän, luonnollisin konstein. Minä ihastuin Mossan herkullisen tuoksuiseen ihonhoitosarjaan. Erityisesti pidän Vitamin Oil Cocktail kasvoille levitettävästä öljystä. 

  ihonhoito

  suosikki tuote

  Kuuntele Poikien Äitien Sannan ja Jonnan viimeisin Podcast-jakso Suplasta.

  Lue myös:

  5 vinkkiä lasten hiustenhoitoon

  Vastaa