• Hyvä kauppias, haluamme värikkäitä vaatteita pojille, kiitos

  Poikien äitien yksi yleinen harmituksen aihe on se, että pojille ei tunnu löytyvän kaupoista yhtä paljon värikkäitä vaatteita kuin tytöille. Erityisesti yläasteikäisestä ylöspäin poikien vaatevalikoima kaupoissa on hyvin pitkälle vain tummansinistä ja mustaa.

  Miksi näin? Poikien Äitien facebookissa tehdyn kyselyn mukaan poikien lempiväri on punainen, toisena tuli vihreä ja vasta kolmantena sininen. Näiden jälkeen poikien lempiväreihin lukeutuivat oranssi, keltainen ja pinkki.

  Tietysti kukaan ei estä meitä ostamasta pojillemme vaatteita ”tyttöjen” osastolta, mutta ei meidän pojat ainakaan halua tiettyyn muotoon leikattuja takkeja päälleen. He pitävät hyvin eri mallisista vaatteista, kuin mitä tyttöjen osastoilta löytyy. Kaikista väreistä he kyllä pitävät. Olemme ostaneet heille paljon oranssia, lilaa, keltaista, turkoosia ja pinkkiä.

  Pinkki oli ennen miestenkin väri

  1700-luvulla poikien ja miesten väreihin kuului pinkki. Väri nähtiin tuolloin yhtenä miehisen, intohimoisen ja sotaisan punaisen sävynä. Väriä käyttivät myös nuoret naiset, sillä väri yhdistettiin nuoruuteen ja terveyteen. Väri ei siis ollut suunnattu sen enempää pojille kuin tytöille. 1940-luvulla pinkki alettiin mieltää tyttöjen väriksi. Vaatevalmistajat alkoivat markkinoida vaaleanpunaisia lastenvaatteita tytöille ja vaaleansinisiä vaatteita pojille. (Lähde Historianet).

  Nykyään pinkki, ja monet muutkin värit, ovat onneksi ihan kaikkien lasten ja aikuisten värejä. Tämä on hyvä muutos, mutta selvästi kauppiaat eivät ole sitä vielä täysin sisäistäneet, sillä edelleen poikien osastolla kaupoissa löytyy liian suppeasti värejä.

  Pienelle pojalle vielä saattaa löytyä jotain, mutta mitä isompi poika, niin sen vaikeampaa löytää muuta kuin mustaa tai sinistä. Pienten poikien vaatteissa on usein paljon printtejä ja jos niistä ei pidä, niin värikkään vaatteen löytyminen on haasteellista myös pienemmille.

  Olisi helppoa jos tyttöjen- ja poikien osastoista luovuttaisiin kokonaan. Silloin vaatteita olisi helpompi valita ihan sen mukaan mistä väristä ja mallista lapsi pitää. Toisaalta en tiedä tulisiko ongelmia isompien lasten kanssa siitä, että esimerkiksi joissain housuissa on tytöillä ja pojilla erimallinen leikkaus, ihan jo fyysisten eroavaisuuksien vuoksi.

  Kevätvaatteet pojille
  Villervallan kevätvaatteet yhteistyössä: Skidi
  Villervallan kevätvaatteet
  Oscarin ja Ollien värikkäät Villervallan kevätvaatteet yhteistyössä: Skidi

  Sininen ei ole ruma väri

  En pidä siitä, että ”värien uudelleen vapautumisen jälkeen” sininen on käännetty joidenkin äitien ajatuksissa rumaksija huonoksi väriksi. ”Yök, sininen, vanhanaikaista pukea poika siniseen.”

  Sininen on kaunis väri, aivan kuten muutkin värit. Sinisen sävyjä löytyy paljon erilaisia. On taivaansinistä, merensinistä, laivastonsinistä ja jäänsinistä. Kestosuosikkini on aina ollut turkoosi, siitä tykkään todella paljon, niin poikien- kuin tyttöjenkin vaatteissa. Uusi suosikkini on savunsininen. (Mikä ikinä sen oikea nimi onkaan?) Ostin Ollielle talvella savunsinisen talvitakin ja nyt Oliverin uusi kevät takki on samaa väriä.

  Villervalla takki
  Savunsininen on uusi suosikkivärini. Oliverin Villervallan vaatteet yhteistyössä Skidi.fi

  Tärkeintä on kuitenkin, että värit miellyttävät kantajaansa. Minusta sillä ei ole merkitystä mistä me äidit tykkäämme, vaan sillä mistä pojat tykkäävät. Jos poika pitää sinisestä, niin pukeutukoot siniseen, vaikka se äitiä ärsyttäisikin. Jos poika tykkää pinkistä, niin pukeutukoot pinkkiin, vaikka kaverit eivät pinkkiä pitäisikään. Valinta pitäisi olla lapsen.

  Kuuntele Poikien Äitien uusin PODCAST Miniäkokelaat

  Lue myös:

  Kirje tulevalle miniälleni

  Vastaa