• You are currently viewing Tärkeät ikärajat pojille
  Photo: Janko Ferlič

  Tärkeät ikärajat pojille

  Minkä ikäisenä poika voi tulla uimahallissa vielä äidin kanssa naisten puolelle, entä minkä ikäinen poika saa käydä ampumassa kuulapyssyillä kavereiden kanssa? Poikien äitejä mietityttää usein erilaiset ikärajat pojille. Ajattelin koostaa tähän vähän tietoa ikärajoista, jotka äitejä eniten mietityttävät.

  Ikärajat pojille

  Uimahallissa miesten puolelle

  Uimahalliin naisten puolelle pojat voivat tulla uimahallin omien ikärajojen mukaisesti. Mitään lakia ei ikärajaan ole ja uimahallit voivat joustaa omissa ikärajoissaan, niin halutessaan. Nopean tutkimuksen perusteella yleisin ikäraja uimahalleissa toisen sukupuolen pukutiloihin menemiseen on noin 8 vuotta. Ikärajat pojille ja tytöille ovat tietysti aivan samat.

  Hiusten värjääminen

  Hiusten värjääminen kestoväreillä on monessa kampaamossa ja parturissa sallittua vasta, kun lapsi on 16 vuotias. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan hiusvärejä ei pitäisi kaupata  kaupoissa alle 16-vuotiaille, mutta käytöännössä tätä suositusta ei valvota mitenkään. Ikäraja perustuu siihen, että alle 16 vuotiaan päänahka läpäisee herkemmin kemikaaleja ja lapset ovat täten myös aikuisia herkempiä allergisille reaktioille.

  Muovikuula-aseet

  Muovikuula-aseita ei saa myydä alle 18 vuotiaille. Huoltajan kanssa voi alaikäinen kuitenkin muovikuula-aseen ostaa. Järjestyslaki ei estä alaikäisen oikeutta omistaa airsoft-tuotteita. Muovikuula-aseita tulee kuljettaa julkisilla paikoilla siten, etteivät ne ole näkyvissä. Airsoftin harrastaminen tarvitaan aina maanomistajan lupa, eikä pelejä myöskään tule pelata julkisilla paikoilla, kuten puistoissa, tai niiden välittömässä läheisyydessä. Muovikuula-aseella voi aiheuttaa korvaamatonta vahinkoa toiselle ihmiselle. Pihoille, puistoihin ja luontoon jäädessään hajoamattomat muovikuulat muodostavat ympäristöhaitan, kannataa siis valita biohajoavat panokset.

  Mopot, mopoautot ja mönkijät

  Mopon, mopoauton ja mopomönkijän kuljettamiseen poika tarvitsee AM-luokan ajokortin. Mopoa ja mopoautoa saat kuljettaa myös B-luokan ajokortilla. AM-ajokortin hankkimiseksi tulee hakea ajokorttilupa. Lupaa voi hakea aikaisintaan vuotta ennen kuin poika täyttää 15 vuotta. Kevytmoottoripyöräkortin saa ajaa, kun poika täyttää 16 vuotta.

  Autolla ajaminen

  Autolla jäällä ajaminen on sallittua sitten, kun poika on 15 vuotias. Missään muualla ei autoa saa ajaa ilman ajokorttia. Jäätiet kuuluvat kuitenkin tieliikennelain piiriin, eli kortiton jäällä ajava ei saa ajaa edes jäätien yli. Nopeusrajoitus jäällä on 80 km/h. Ajokortti on 18 vuotta täyttäneille.

  Lue myös: Mitä muuta olen, kuin poikien äiti?

  Pelien ja elokuvien ikärajat

  Pelien ja elokuvien ikärajat eivät ole suosituksia, vaan lakisääteisiä ja niiden tarkoitus on suojella lapsia ja nuoria heille haitalliselta mediasisällöltä. Laki koskee yhtä lailla niin elokuvia, tv-ohjelmia kuin digipelejäkin. Ikärajat ovat 3, 7, 12, 16 ja 18 ja ne velvoittavat myyjän valvomaan ikärajoja. Muiden paitsi ikärajan 18 kohdalla voi lain mukaan käyttää kolmen vuoden joustoa, jos lapsi on 18 vuotta täyttäneen seurassa. Ikärajan 18 kohdalla laki on ehdoton: alaikäinen ei saa edes vanhempansa luvalla tai seurassa pelata ikärajamerkinnällä 18 merkittyä peliä. Sama laki pätee yhtä lailla niin elokuviin, tv-ohjelmiin kuin digipeleihinkin.

  Kesätyöt

  Kesätöihin voidaan palkata sinä vuonna, kun nuori täyttää 14. Työstä ei saa olla haittaa nuoren terveydelle, kehitykselle tai koulunkäynnille. Loma-aikana tehty työ saa olla enintään puolet loman kestosta. 14-vuotiaan ja samana vuonna 14 vuotta täyttävän 13-vuotiaan työpäivä saa olla enintään 7 tuntia, eikä ylitöitä saa tehdä. Alaikäisten töiden tekemistä iltaisin on rajoitettu ja yötyö on kokonaan kielletty. Vakituiseen työsuhteeseen voidaan palkata 15 vuotta täyttänyt, joka on suorittanut oppivelvollisuutensa.

  Lue myös: Värikkäitä vaatteita pojille kevääksi, kiitos!

  Lihaskuntoharjoittelu

  Yläasteikäiset voivat aloittaa kuntosaliharjoittelun maltillisesti. Suurilla painoilla harjoittelu kannattaa aloittaa vasta, kun pituuskasvu on pysähtynyt. Oman kehon painolla tehtävillä harjoituksilla ei ole ikärajaa. Kuntosalit määrittävät itse ikärajansa, mutta yleensä se on 15-16 -vuotta. Epäillään, että painojen nostelu voi häiritä pituuskasvua, tätä asiaa ei varsinaisesti ole tutkittu. Syynä ikärajaan on loukkaantumisriski.

  Energiajuomat

  Energiajuomien myynnille ei ole valtakunnallista ikärajaa, juomia ei kuitenkaan suositella lapsille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa, että vähittäiskauppiaat rajoittaisivat energiajuomien myynnin yli 15-vuotiaille. Osa kauppiaista on tehnyt kauppaan K 16 ikärajan energiajuomille. Juomat eivät sovi korkean kofeiinipitoisuuden vuoksi lapsille. Energiajuomien käyttäjillä on usein univaikeuksia, väsymystä, päänsärkyä ja muita oireita.

  Vastaa