• Hälytys hälytys poikien äidit! Me saatamme jäädä ilman lapsenlapsia!

  Miesten syrjäytyminen jättää meidät vielä ilman lapsenlapsia

  Bloggaaja-kollegani lähetti minulle viime viikonloppuna todella mielenkiintoisen Talouselämän artikkelin luettavaksi. Siinä kirjoitettiin syntyvyyden rajusta laskusta Suomessa ja kerrottiin yhdeksi merkittäväksi syyksi miesten syrjäytyminen. Miesten syrjäytyminen on meitä poikien äitejä huolestuttava asia tottakai muutenkin, mutta tämä  ajatus toi siihen vielä pienen lisäjännityksen. Kyllä kai me äidit lapsenlapsia haluamme?

  Tällä hetkellä 20–29-vuotiaista miehistä melkein 87 prosenttia on vailla lasta. Tämä on todella suuri luku. Se tarkoittaisi tällaisessa neljän pojan taloudessa sitä, että hyvällä tuurilla yhdellä pojistamme olisi lapsi ennen 30 vuoden ikää, mutta välttämättä ei yhdelläkään.

  Syrjäytyminen lähtee jo peruskoulusta

  Tyttöjen ja poikien eriytyminen alkaa jo yläasteella. Osa pojista pärjää hyvin, mutta huolestuttavan suuri osa pojista ei pärjää lainkaan ja syrjäytyminen voi alkaa. Peruskoulun jälkeen tipahdetaan pois jatkokoulutuksista, eikä oikein saada iän puolesta töitäkään.

  Miksi pojat eivät pärjää peruskoulussa? Onko opetus vääränlaista heille? Eikö nykyinen itseohjautuva opiskelu palvele poikia? Huolestuttavaa on se, että asia ei tunnu kiinnostavan ketään. Tämän aiheen luulisi kiinnostavan ihan kaikkia vanhempia. Myös tyttöjen vanhempia, sillä puhumme tässä samalla myös heidän tyttäriensä mahdollisista miehistään ja siitä valikoimasta mitä heille on tulevaisuudessa tarjolla.

  Talouselämän artikkelissa Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirchin toteaa,  ”Jos tyttöjen koulutulokset olisivat yhtä huonoja kuin poikien, sitä pidettäisiin kansallisena skandaalina”,

  Minä haluan lapsenlapsia

  Pienituloisten osuus 25–34 -vuotiaista miehistä on kasvanut koko vuosituhannen ajan. Moni mies siis haluaisi lapsen, mutta kokee ettei isyyteen ole mahdollisuutta. Minäkin haluan lapsenlapsia ja toivon, että jos poikani joskus lapsia haluavat, on heillä siihen mahdollisuus. Vapaaehtoinen lapsettomuus onkin sitten asia erikseen ja sitä valintaa tottakai kunnioitan.

  Tämä asia on minulle äitinä hyvin merkittävä. Vaikka tällä hetkellä poikani pärjäävät koulussa hyvin, on heillä kaikilla vielä yläaste edessä. Eikä syrjäytymisen ainoa huoli ole lapsettomuus,  tietenkään…

  yksinäisyys, rikollisuus, päihteiden käyttö, asunnottomuus, paha, olo, masennus, itsemurha, jokainen toivoo kuitenkin pohjimmiltaan normaalia, hyvää elämää itselleen. Hyvän itsetunnon vahvistaminen, äideillä ja toki isilläkin tässä iso merkitys. Teemmekö pojista huomaamattakin ns. ei itse-ajattelevia nössöjä.. (äiti passaa ja palvelee, eikä anna pojan itsenäistyä ja tehdä omia valintoja..)

  Täällä Talouselämän artikkeli kokonaan.

  Lue myös:

  Suosivatko opettajat tyttöoppilaita?

  Vastaa