• Pienikin lapsi voi nauttia harrastamisesta

  Onko teille muillekin monen lapsen vanhemmille käynyt niin, että ensimmäinen lapsista on harrastanut kaikki harrastukset maan ja taivaan väliltä, ja viimeinen ei sitten mitään?

  Kun Ossian oli pieni, niin ensin hän meni vauvauintiin, sitten taaperomuskariin, sitten taaperofitukseen ja sitten telinevoimisteluun. Se oli vasta alkusoittoa, nyt kun Ossian on 12 vuotias on hän harrastanut nopealla laskulla ainakin kahtatoista eri harrastusta. Meidän pienin Ollie on kohta 5 vuotias ja hän ei ole harrastanut vielä mitään.

  Olen kuullut joskus arvostelua (en kyllä onneksi meidän perheeseemme kohdistuen) siitä, että pienet lapset eivät tarvitse harrastuksia. Entäs jos pieni lapsi haluaa itse harrastaa?

  sporttipullo
  Sporttipullot yhteistössä Skidi.fi

  Esikoisen ja kuopuksen harrastukset

  Meidän esikoinen ja kuopus ovat luonteeltaankin aivan ääripäät. Ossian on pienestä asti tarvinnut ja halunnut ohjattua toimintaa. Edelleenkin hän tylsistyy jos ei ole jotain tekemistä. Hän myös kyllästyy harrastukseen usein ja tästä syystä harrastuksia on vaihdettu niin tiiviisti. Ollie puolestaan on viihtynyt hyvin kotona. Eikä ole kaivannut mitän harrastuksia elämäänsä, vaikka välillä olemme niistä häneltä kysyneet.

  Tuskin kyse on kuitenkaan vain lasten erilaisuudesta, vaan myös siitä, että he ovat syntyneet perheeseen eri aikoihin. Mikäs siinä esikoisen harrastaessa, kun ei ole muita lapsia. Sitä ehtii koluamaan vaikka kaikki maailman lajit jo ennen kun lapsi on 5 vuotias. Rahakin riittää helposti yhden lapsen harrastuksiin. Sitten jos syntyy perheen pienimmäksi, niin kohtalo on hieman eri. Sitä joutuu lähinnä kulkemaan vanhempien mukana, kun isompia lapsia raahataan harrastuksiin.  Sitten jos jossain vaiheessa saa oman harrastuksen, niin se saattaa olla hieman edullisempi, koska muuten ei riitä rahat kaikkien lasten harrastuksiin. Näin se taitaa valitettavasti välillä mennä.

  poika ja polkupyörä
  Ollie testailee polkupyörää ilman apupyöriä. Vielä ei ihan riitä rohkeus ajamiseen.

  Ollielle harrastus

  Ollie on täyttämässä kesällä 5 vuotta ja olemme ajatelleet, että tänä kesänä hän voisi aloittaa jonkun harrastuksen. Ollie ei käy päiväkodissa, joten hän kaipaa ikäistänsä seuraa ja ohjattu toiminta tekisi varmasti hyvää. Nyt olemme miettineet, että mikä sopisi tälle pojalle, joka on herkempi ja arempi kuin kolme isoveljeään?

  Isoveljet ovat järjestäen lähteneet ensin kokeilemaan telinevoimistelua ja jalkapalloa. He ovatkin aloittaneet liikuntaharrastukset aika pienenä ja silmin nähden nauttineet niistä. Olliekin on puhunut jalkapallosta, joten ehkä sitä lähdemme kokeilemaan ensin. Olen myös miettinyt, että koska hän pitää tanssimisesta, niin kilpatanssi voisi olla mielenkiintoinen laji joskus kokeilla ja siellä on vissiinkin pulaa pojista?

  Voiko harrastuksia olla liikaa?

  Joidenkin mielestä lapsilla voi olla liikaa harrastuksia. Minusta näissä pitäisi ottaa huomioon myös se, että millainen lapsi on kyseessä. Jos mietin itseäni lapsena, niin harrastuksia piti olla paljon tai hypin seinille. Sama juttu on ollut aina Ossianilla. Sitten taas Oliver oikeasti haluaa treenata joka päivä, hänen kaverit ovat jalkapallohallilla ja hän on myös motivoitunut treenaajaa. Vaikka ikää on vasta 10 vuotta, niin vapaapäiviä on välillä viikossa vain yksi.

  Ymmärrän, että jos lapsi on eri tyyppinen, niin useat harrastuspäivät voivat olla lapselle liikaa. Jos vanhempi on itse ollut tällainen lapsena, niin hän ei ehkä ymmärrä harrastuksia kaipaavan lapsen tahtoa harrastaa mahdollisimman paljon. Ei se ole pahasta jos harrastaminen ei ole pakottamista. Jos lapsi siitä nauttii, niin antaa mennä!

  Ps. Jos lapsi urheilee paljon ja käyttää juomapulloa, niin muista huomioida, että pullo on BPA-vapaa, PVC-vapaa, Ftalaatti-vapaa. Emmehän halua juottaa muovia pojillemme? Sporttipullot yhteistössä Skidi.fi

  Lue myös:

  Ennaltaehkäise lapsen ylipainoa -6 tärkeää kohtaa

  Vauvan iho kaipaa hoitoa

  Vastaa