• You are currently viewing Tämä on äidin tärkein tehtävä

  Tämä on äidin tärkein tehtävä

  Olin tällä viikolla Yle Radio Suomessa haastattelussa, toisen äidin kanssa (neljän tytön äidin) ja pääsimme keskustelemaan äitiydestä. Aihe on nyt huulilla erityisesti siksi, että äitienpäivä on tämän viikon sunnuntaina. Se on minun kahdestoista äitienpäiväni. Aivan mieletöntä, että minulla on jo kohta kuudesluokkalainen poika, vaikka vastahan hän syntyi.

  Yle Radio Suomi, Tunteiden tiistai – Millaista on äitiys suuren lapsijoukon arjessa?

  Haastattelussa puhuttiin monesta mielenkiintoisesta asiasta, kuten siitä pelkäänkö äitinä, että joku lapsistani lähtee tulevaisuudessa väärille poluille. Tottakai pelkään, jokainen äiti varmasti jossain määrin pelkää. Mutta samaan aikaan tiedän, että jokainen poikani on sydämeltään hyvä ja ajatteleva ihminen ja uskon,että vaikka pojan tie veisi sellaiseen suuntaan mikä ei ole suotavaa, on sieltä aina mahdollisuus päästä myös takaisin.

  Äidin yksi tärkein tehtävä on…

  Haastattelija kysyi meiltä tiukan, mutta mielenkiintoisen kysymyksen. Mitä jäin miettimään omalta osaltani lisää vielä kotonakin. Kysymys oli: Mikä on äidin yksi tärkein tehtävä? Mitä sinä vastaisit tähän kysymykseen spontaanisti, jos saisit muutaman sekuntin vastaus aikaa?

  Minä vastasin, että kulkea lapsen rinnalla. Minusta se kuvaa aika isosti sitä tehtävää mikä meillä äidillä on, alusta loppuun. Näin facebookissa keskustelun missä pohdittiin saako aikuinen mies muistaa äitiään lahjalla, kortilla tai muuten äitienpäivänä, vai onko miehen keskityttävä vaimoonsa, lastensa äitiin? Tämä pohdinta vahvisti omaa ajatustani siitä, että äitiys ei ole vain se hetki kun hoidamme vauvaa, suojelemme taaperoa, ohjaamme leikki-ikäistä, kasvatamme teiniä tai hyvästelemme nuoren aikuisen, joka muuttaa pois kotoa. Äitiys jatkuu pitkään sen jälkeenkin. Äitiys ei oikeastaan pääty koskaan. Ja tottakai äitiä muistetaan vielä silloinkin kun ollaan jo aikuisia.

  Joten vastaukseni, että äidin tärkein tehtävä on kulkea lapsen rinnalla, kuvastaa ajatustani koko äitiydestä alusta loppuun. Minun mielestäni äitiyden tärkeintä kohtaa ei ole milloinkaan. Jokainen lapsen vaihe vaatii äitiydeltä erilaisia asioita, joskus ehkä enemmän vain sitä, että saa pidettyä lapsensa hengissä, joskus taas enemmän sitä, että on siinä rinnalla, vaikka ei fyysisesti paikalla olekaan. Äiti on aina äiti ja aina tunnetasolla saatavissa lapselleen.

  äidin tärkein tehtävä
  Äidille kukkia. Niitä tuodaan nyt ahkerasti koulumatkoilta.

  Äitienpäivä

  Äitienpäivä on mielestäni tärkeä päivä. On ihanaa saada lapsilta pusuja, haleja ja lahjoja aamulla sänkyyn. On kiva juhlistaa omaa äitiyttään ja opettaa samalla myös lapsilleen sen arvostamista. Haluan myös tietysti muistaa omaa äitiäni. Hän asuu kaukana, joten emme näe äitienpäivänä, mutta muuten kyllä onnittelen. Pekan äidille sanon joka äitienpäivä ”kiitos kun kasvatit hyvän miehen”.

  Me juhlimme oman perheemme kanssa äitienpäivää jo lauantaina, sillä Pekka on töissä sunnuntain. Nämä on näitä palomiehen vaimon -ei niin kivoja pikku juttuja. Hyvin harvoin saamme viettää pyhiä niiden oikeina päivinä.

  Lue myös:

  Äitiys on etuoikeus 

  Vastaa