• You are currently viewing 5+1 virhettä jotka tein uutena yrittäjänä ja ammattibloggaajana

  5+1 virhettä jotka tein uutena yrittäjänä ja ammattibloggaajana

  Lupasin kirjoittaa ihan oman postauksen siitä, että millaisia virheitä olen tässä yrittäjyyteni ja täysiaikaisen bloggaamisen aikana ehtinyt jo tekemään. On jotenkin hurjaa, kuinka paljon asioita voi mennä mönkään, vaikka kuinka yrittää hoitaa asiat niin, että kaikki sujuisi mutkattomasti. Kirjoitan tämän siksi, että ehkä joku muu aloittava yrittäjä tai ammattibloggaaja voi säästyä näiltä virheiltä tämän jutun lukemisen myötä.

  Viime syyskuussa hyppäsin pois oravanpyörästä, irtisanouduin vakituisesta työstäni kuntoklubin vastaavana ja pistin tuttavani kanssa yrityksen pystyyn. Poikien Äidit on yrityksen nimi. Ihan tyhjän päälle emme hypänneet, sillä yrityksen pohjana toiminut Poikien Äitien facebooksivusto oli pyörinyt vuodesta 2015. Poikien Äiti -blogi puolestaan vuodesta 2016. Aluksi Poikien Äiti -blogi oli Kaksplussan alustalla, mutta helpottaakseni omaa asiakashankintaani päätin tämän vuoden alussa siirtää blogin omille nettisivuillemme.

  Lue: Bloggaamisesta ammatti yhdessä vuodessa

  Ja ne virheet…niitä on tullut tehtyä. En kuitenkaan näe niitä vain huonona asiana, sillä olen oppinut niistä jokaisesta jotain. Jotta sinun ei tarvitse oppia samoja asioita kantapään kautta, niin tässä sinulle tiedoksi minun mokani! Yrittäjä ja ammattibloggaaja vältä näitä…

  5+1 virhettä

  1. Halvalla ei saa hyvää

  Tämä on virheistäni suurin. Kun lähdimme suunnittelemaan omia nettisivuja, niin kallistuimme sivujen rakentamissa yrityksen puoleen, joka tarjosi palvelua todella halvalla. Tiesimme ne varoituksen sanat, että halvalla ei saa hyvää, mutta tekijät vaikuttivat kivoilta tyypeiltä ja heidän rakentamat esimerkkisivut toimivilta. Otimme riskin mikä ei kannattanut. Saimme sivut edullisesti, mutta sivut jäivät täysin kesken. Sivuille ei siirtynyt kaikki vanhat blogikuvani, ne hävisivät teille tietämättömille. Sivut eivät toimineet mobiilissa, välillä toimivat ja välillä eivät. Kauppa toimi ja ei toiminut. Blogikirjoitukset olivat sekaisin missä sattuu, Testiryhmän kirjoituksia Poikien Äiti -blogin arkistossa ja toisinpäin. Sivut olivat hankalat ja kaikki siihen käytetty raha valui hukkaan.

  Ei pelkästään se raha mikä meni sivujen tekemiseen, mutta myös se tappio mitä tuli asiakashankinnassa ja lukijoissa. En minäkään haluaisi mennä uudestaan sivuille, joiden mobiilinäkymä on aivan kamala. Onneksi tämä virhe on nyt vihdoin korjattu ja nyt meille on tehty tyylikkäät, toimivat ja luotettavat sivut. Rahaa meni, mutta se varmasti maksaa itsensä takaisin. Pääasia, että sivut on teille lukijoille helpot käyttää.

  2. Liikaa ideoita kerralla

  Kun pääsee vauhdin hurmaan, suunnittelee yhtä sun toista. Vähän liikaa kaikkea ja mitään ei saa tehtyä kunnolla. Alussa huomasin, että minulla on mahtavia ideoita toteutettavaksi paljonkin ja koitin toteuttaa niitä kaikkia yhtä aikaa. Kahden ihmisen aika on kuitenkin rajallista ja oli silkkaa hulluutta kuvitella, että pystymme hoitamaan kaksin 8 ihmisen työt. Onneksi tajusin pian, että on parempi keskittyä pariin asiaan kerrallaan kunnolla ja kun ne saa maaliin, niin sitten vasta otetaan projektiksi seuraavat.

  3. Muista vapaa-aika

  Yrittäjillä tuppaa vapaa-aika ja työaika sekoittumaan ja sitten sitä ei loppujen lopuksi ole oikein koskaan enää vapaalla. Olin varma, etten sorru tähän, mutta niin minä vain sorruinkin. Olin koneella aamusta iltaan ja illasta aamuun. Viikonloppuinakin tein vähän jotain. Se oli tietysti pojille kurjaa ja he kaipasivat enemmän minun läsnäoloani. Huomasin, että vaikka hellitän viikonlopuiksi (silloin kun se on mahdollista) niin saan ihan yhtälailla tehtyä hommat. Työt kannattaa tehdä vähän tehokkaammin ja lyhyemmässä ajassa, eikä ripotella niitä pitkin viikkoa. Jos saan jonkun kuningasidean kun olen vapaa-ajalla, niin kirjoitan sen paperille ja pyyhin siltä sen jälkeen mieleni. Palaan siihen sitten työajalla uudestaan.

  4. Työhuone tai työtila

  Nyt kun olen tämän 8 kuukautta tehnyt töitä olohuoneen sohvalla ja keittiön pöydällä, niin todellakin suosittellen heti järjestämään itsellesi työtilan. Oli se työ mitä tahansa. Minullekin on tulossa työhuone, kunhan saamme tuon laajennuksen valmiiksi. On se työn tekeminen onnistunut ilman työtilaakin, mutta se vaatii paljon enemmän keskittymistä kuin se, että saisi kirjoittaa tekstit rauhassa. Meillä jo pelkästään metelitasot ovat välillä kotona niin korkealla, että ajatusvirta katkeaa siinä metakassa.

  yrittäjä ja ammattibloggaaja
  Täällä ”nukkekodissa” teen töitä tällä hetkellä.

  5. Älä alihinnoittele itseäsi

  Me aluksi taisimme alihinnoitella palvelumme aika rankasti. Alihinnoittelun suurin ongelma piilee siinä, että asiakkaat eivät ota ihan niin vakavasti. Toisaalta teimme alihinnoittelun alussa myös tietoisesti, sillä halusimme päästä vauhdilla alkuun ja luoda paljon suhteita. Pitää kuitenkin ymmärtää pidemmän päälle palvelunsa arvo. Eihän kukaan halua tehdä töitä ilmaiseksi, emme mekään. Hyväntekeväisyys on sitten erikseen. Tajusimme viimein nostaa hintoja niin, että työn tekeminen on meille kannattavaa.

  6. Laita rahaa säästöön

  Koska ainakin meillä yrityksen tulot ovat epäsäännölliset, on järkevää laittaa hyvinä kuukausina rahaa sivuun. Niin ihanaa kun olisikin nauttia hyvän kuukauden tuotoista ja tehdä jotain kivaa (tämäkin virhe tuli tehtyä), niin ainakin näin yrittäjyyden ensimmäisenä vuotena on viisainta laittaa rahaa aina sivuun kun siihen on mahdollisuus. Välillä tulee niitä kuukausia kun tuloja ei ole juuri ollenkaan ja silloin pitäisi myös pystyä ostamaan lapsille ruokaa ja maksaa kiltisti laskunsa. Jo ennen yrittäjyyttä olisi järkevää säästää jonkin verran pesämunaa pahan päivän varalle.

  Toivottavasti näistä minun ajatuksista on apua jollekin toiselle, joka on vasta aloitteleva yrittäjä tai tuleva ammattibloggaaja!

  Kommentit

  1. Raisa

   Hieno postaus ja kovasti tsemppiä yrittäjyyden jatkoon. Uskon, että vaikka yrittäjyys ottaa paljon, se myös antaa takaisin valtavasti.

   1. Jonna

    Kiitos. Välillä on sellainen epäusko, että enkö oikeasti ole missään töissä.Vaikka olenhan minä, mutta vastaan itselleni. Se on outo tunne. Hyvällä tapaa outo. Vielä ei ainakaan ole tullut mieleenikään lopettaa, tällä hetkellä tämä on juuri oikea juttu minulle.

  Vastaa