• Mökille tekemistä pojille (kun puhelinta ei ole saatavilla)

  Olimme viime viikon mökillä poikien kanssa. Tietoisesti teimme sen valinnan, että puhelimet pojat jättivät kotiin ja mökillä piti selvitä ilman niitä. Edes ”otan vain valokuvia” selitys ei mennyt nyt läpi. Puhelimet jäivät pois kyydistä ja piste. Mökillä on hurjasti tekemistä ilman televisiota ja puhelinta. Se on selvä, että moneksi päiväksi riittää tekemistä jo ihan siinä, että mökki on rannan läheisyydessä ja pelkästään metsä tarjoaa mielikuvitusrikkaille lapsille paljon tekemistä.

  Mutta kun mökillä ollaan pidempään ja säätkään eivät välttämättä mahdollista soutelua, marjastamista ja uimista päivittäin, niin jotain muutakin tekemistä on hyvä olla takataskussa siltä varalta, että pojat tylsistyvät ja alkavat hyppimään seinille. Tässä meidän mökkiviikolla mieleeni juolahtaneita ideoita, joista osa toteutettiinkin.

  äiti rentoutuu
  Jotta äiti voi tehdä kuvassa näkyvää asiaa, on pojilla hyvä olla muuta tekemistä!

  Mökille tekemistä

  Saappaanheitto

  Jokaiselta mökiltä löytyy varmasti saappaita! Valitkaa mahdollisimman iso saapas ja tehkää maahan merkki mistä pitää saapasta heittää. Oikeaoppisesti saapasta heitetään niin, että otetaan varresta kiinni ja viskaistaan niin pitkälle kun ikinä pystytään. Tyyli on vapaa, mutta ainakin jalkojen välistä otettu keinutteluvauhti takaa hyvän kaaren saappalle. Merkitkää heittonne pituus ja katsokaa kenen heitto meni pisimmälle.

  Mökkiolympilaiset

  Olympialaisiin voi ottaa mukaan myös saappaanheiton yhdeksi lajiksi. Voitte myös hypätä vauhditonta pituutta kahdella jalalla ponnistaen, juosta kisaa mökkiä ympäri, soutaa ja ottaa aikaa, heittää tikkaa, hyppiä hyppynarulla… mitä ikinä vain keksitte ottaa mukaan olympialaisiin.

  Laskekaa pisteitä niin, että voittaja saa 3 pistettä, toiseksi tullut 2 pistettä ja kolmanneksi tullut pisteen. Yhteenlasketuista tuloksista voittaja on se, jolla on kaikkien lajien jälkeen koossa eniten pisteitä.

  Aarteen etsintä

  Ottakaa varmuuden vuoksi mukaan mökille jotain piilotettavaa, vaikka paperisia tähtiä tai karkkeja. Piilottakaa lapsille aarteita ulos ja sisään mökille. Eniten aarteita löytänyt on voittaja. Aarteita voi keräillä vaikka koko mökkireissun ajan. Niitä voi myös uudelleen piilotella ja leikki jatkuu loputtomiin. Poikien mielenkiinto pysyy yllä tähän touhuun yllättävän kauan.

  Suppausta

  Suppaus on helppo ja mukava laji harrastaa vaikka mökillä. Se vaatii tietysti rannan. Suppauslautoja voi vuokrata tai ostaa vähän edullisemman lapsille kokeiluun. Uimataidottomille pelastusliivit päälle ja suppailemaan veteen. Siinä aika kuluu mukavasti. Laudan päällä voi myös temppuilla muitakin juttuja. Yrittää päästä yhtäaikaa seisomaan tai yleensäkin kyytiin.

  Kirjoja kirjastosta

  Meidän mökkireissua edelsi reissu kirjastoon. Menimme poikien kanssa sinne fillareilla ja etsimme jokaiselle useamman kirjan mukaan luettavaksi mökille. Meidän pojat eivät ole kovinkaan innokkaita kotiloloissa lukemaan, mutta mökillä heistä jokainen luki viiden päivän sisään useampia kirjoja. Joten ehdottomasti suosittelen tätä vaihtoehtoa myös vähemmän lukeville pojille.

  Lautapelit

  Mökillä on hyvää aikaa pelailla jotain aikaa vievää lautapeliä tai vaikka korteilla. Lapsetkin jaksavat keskittyä sääntöjen opetteluun, kun ympärillä ei ole niin paljon muita ärsykkeitä. Me pelasimme shakkia ja sen parissa vierähtikin aika mukavasti.

  pojat mökillä
  Pojat pelaa jazia

   

  Geokätköily

  Tätä emme ole itse vielä kokeilleet, mutta poikien setä kävi mökkireissulla etsimässä muutaman geokätkön. Geokätköily on seikkailullinen koko perheen ulkoiluharrastus. Geokätköjä voi piilottaa kuka vain ja niitä voi etsiä puhelimen GPS-paikannuksella ja sovelluksella. Vaihtoehtoisesti voit etsiä geokätköjä erillisellä GPS-laitteella.

  Lisää geokätköilystä Geokätköt.fi

  Mölkky

  Mölkky on tuttu mökkipeli. Jos mökillänne ei vielä ole mölkkyä, niin se kannattaa hankkia. Meillä pojat keksivät mölkyllä myös monenlaisia uusia pelejä, joissa oli heidän omat säännöt. Touhua varmuudella moneksi tunniksi.

  Mölkyn säännöt  molkky.com

  Nerfpyssy osumatarkkuutta

  Villi veikkaus on, että mökeiltä löytyy myös hyvin usein tyhjiä tölkkejä. Niitä kanttaa säästää muutamia ja jos pojilla on omat nerfpyssyt, niin ottakaa ne mukaan mökille. Asettelette tölkit kaiteelle tai kivelle ja koitatte ampua niitä nerfpanoksilla sopivan etäisyyden päästä. Hauskaa puuhaa. Myös nerfsota on mökillä erilaista kuin kotona 😉 Järvessä turva.

  10 tikkua laudalla

  Vanha tuttu peli menee mölkyn kanssa samaan perinteiseen mökkikategoriaan. Tätä voi leikkiä ilman valmiita välineitä. Sen kun ottaa laudan ja 10 tikkua. Pelin säännöt löydät esimerkiksi aikaisemmasta kirjoituksestani, Syksyn parhaista peleistä -jos ne on päässyt jo unohtumaan. Siellä myös muita pihapeli-ideoita.

  Tuo minulle

  Tämä on muuten kestosuosikkini. Muistatteko leikin, missä yksi ihminen pyytää joukkueita tuomaan erilaisia asioita. Tämä toimii mökillä erityisen hyvin, koska itse voi lukea kirjaa tai siemailla kahvia, samalla kun lapset etsivät epätoivoisesti asioita tuotavaksi. Jaa lapset kahteen joukkueeseen ja pyydät tuomaan jotain…esim ”tuo minulle järvivettä”, ”tuo minulle käpy”, tuo minulle vasta” jne…. ja kumpi joukkue tuo asian nopeammin saa pisteen. Eniten pisteitä kerännyt joukkue voittaa.

  sukelluslaite
  Löydettiin Ollielle mukaan mökille tällainen laite, millä voi kurkkia veden alle kaloja ja kiviä. Hitti.
  mökille
  Mökillä on parasta!

  Vastaa