• Lasten harrastaminen on kohta vain rikkaille

  Kun Pekan kanssa aikanaan mietimme pienille pilteillemme harrastuksia, niin poissuljimme ensimmäisiksi kaikki lajit joissa vanhemmat saavat maksaa itsensä kipeäksi. Ei siis jääkiekkoa, taitoluistelua tai motocrossia meidän lapsille. Se oli selvää. Me suunnittelimme, että haluamme ison perheen ja haluamme myös matkustella. Tähän yhtälöön ei sopisi enää kalliit harrastukset päälle. Varsinkin kun olemme vain keskituloisia.

  lasten harrastukset
  Photo: KK PHOTOGRAPHY

  Harrastusten kalliista hinnoista on kirjoitettu paljon ja siitä, että köyhän lapsella ei ole varaa harrastaa. Minusta kuitenkin tuntuu, että ongelma alkaa ulottumaan jo meihin keskituloisiinkin. Onko kohta harrastuksiin varaa vain rikkailla? Ja mitä se tarkoittaa lajeille, jos monta lahjakasta urheilijaa jää pois rivistä, koska ei ole varaa harrastaa?

  Pienen pojan urheilukoulun hinta pilvissä

  Vaikka teimme tietoisen valinnan ja valitsimme lapsillemme edullisia harrastuksia, ei sekään selvästi auta. Hinnat ovat vaan kertakaikkiaan todella hurjat nykyään. Esimerkkinä Ollien urheilukoulu, joka kokoontuu kesällä kerran viikossa. Se maksoi 150€. Pienet heittävät hernepussia, juoksevat ympyrää ja pomppivat tasajalkaa muutaman kuukauden ajan (tunteja noin 8). 150€ on aivan järjetön hinta siitä toiminnasta.

  Oliverin jalkapallo maksaa jo yli 100€/kk. Ossianin pesäpallo on halvempaa, mutta kun mukaan laskee välinehankinat, leirit ja muut menot, niin kyllähän sitä rahaa menee aivan järjetön määrä. Oscar haluaisi soittaa kitaraa ihan tosissaan, mutta en tiedä mistä taiomme rahat kitaranopetukseen. Kerran maksoimme tuhat euroa lasten harrastuksiin liittyviä menoja yhden kuun aikana. Ja meillä on vielä ne edulliset lajit.

  Tämä on vähän pattitilanne, emmekä ole varmastikaan ainoita jotka ovat tässä tilanteessa. Lapselta ei voi viedä harrastuksia alta, joten rahat on jostain hankittava. Olemme kuitenkin hieman koittaneet ohjata poikia kokeilemaan muitakin lajeja, jos sieltä vaikka löytyisi innostus johonkin muuhun, mikä ei veisi ihan niin paljoa rahaa. Tämä ”ohjailutilanne” tosin tekee tilanteesta vielä hankalamman hetkellisesti. koska ollaan kahden lajin parissa yhtä aikaa.

  Lue myös: Sisäänrakennettu kilpailuvietti

  lasten harrastukset
  Photo: KK PHOTOGRAPHY

  Rikas tai yksilapsinen

  Tietysti monen lapsen tekeminen on ollut oma valintamme, mutta kyllä minulle ainakin on tullut yllätyksenä kuinka kalliiksi eri lajit ovat nykyaikana menneet. Paljonko mahtaa olla niitä perheitä joiden lapset eivät vain yksinkertaisesti voi näillä nykyisillä hinnoilla harrastaa mitään? Samalla toivotaan, että suomalaiset lisääntyisivät enemmän, mutta kukaan ei viitsi lisääntyä enempää, koska sitten ei voi tarjota lapsilleen mukavia harrastuksia.

  Mitä jos rahoitusta seuroille saataisiin yrityksiltä? Mitäs jos juniorit eivät joutuisi kustantamaan ammattiurheilijoiden menoja, vaan jokainen huolehtisi oman tonttinsa? Nousisiko taso heittämällä, kun kaikilla olisi mahdollisuus harrastaa? Mielenkiintoisia pohdintoja.

  Artikkeli Pietarilaisesta jalkapallojoukkuuesta, missä valmennus on ilmaista: Helsingin Sanomat

  On aika surullista jos näin pienessä maassa missä mekin asumme, on oltava joko rikas tai yksilapsinen, jotta perheen lapsi voi harrastaa ihan mitä haluaa. Tai vaikka useampiakin lajeja kerralla. Meneekö tilanne jatkossa vielä pahemmaksi? Pitääkö meidänkin luopua Pekan kanssa omista harrastuksistamme tai matkustamisesta jotta voimme jatkaa poikien rakkaita harrastuksia? Tuskin nuo harrastukset tuosta enää halpenevat.

  Miten teillä muilla on harrastusten hinnat vaikuttanut perheen talouteen?

  poika ja äiti
  Onneksi huvikseen pelailu ei maksa mitään! Ossian ja minä.

  Kommentit

  1. Avatar

   Pitää muistaa, että hallivuokrat ja sarjamaksut pitää saada maksuun ja kun urheiluseura, useimmiten yhdistys, ei saa tehdä tuottoa, niin jostain se raha on tehtävä. Varainkeruihin ja talkoisiin osallistuu aktiiivisesti vain murto-osa vanhemmista. Siksi pitää maksaakin, jotta toimintaa voi pitää yllä. 100e /kk ei useassakaan seurassa riitä edes kattamaan jää/ salivuoro maksuja.

   1. Jonna

    Olen ymmärtänyt, että juniorit kustantavat myös ammattilaisten menoja. Niin sen ei pitäisi mennä, kyllä ammattilaisille pitäisi se raha saada sponsoreilta.

  2. Avatar

   Tuskin junnut ihan ammattilaista menoja joutuvat kustantamaan, mutta vanhempien junioreiden varmaan kyllä. Maksuja siis tasataan, ja jos lapsi kulkee koko junioripelaajapolun läpi, tulee lopulta takaisinkin päin. A- ja B-junnuissa pelataan valtakunnallista sarjaa, jolloin mm. pelimatkoista tulee niin suuret kustannukset ettei juuri kenekään vanhemmilla sellaiseen olisi varaa. Meillä yksi poika joka pelaa jääkiekkoa, suht edullisesti pienessä seurassa, mutta kyllä silti aika usein pitää vähän miettiä mistä kausimaksut revitään. Varakkailla on muutoinkin varaa, pienituloiset saavat avustusta, mutta keskituloiset säästävät mistä pystyvät, että lapsi saa jatkaa harrastustaan. Meidän perheen matkailu rajoittuu siis kotimaan jäähallien ympäristöön; joskus jäädään vaikkapa ylimääräiseksi yöksi hotelliin ”minilomalle” 🙂

   1. Jonna

    Niin me keskituloiset taidetaan olla vähän väliinputoajia. Vaikka en nyt tiedä missä menee köyhän ja keskituloisen raja? Kaikki on myös suhteellista, toinen kokee olevansa köyhä jos tilillä ei ole säästössä kun muutama satanen. Minä koen olevani keskituloinen, vaikka nostan todella pientä yrittäjän palkkaa ja jokainen penni menee joka kuukausi tililtä, ennen kun uuden palkan sinne taas saa. Mutta valintojahan nämä tosiaan on. Meilläkin on varaa vielä nipistää juuri niistä matkoista tai omista harrastuksista jos on pakko.

  3. Avatar

   Hei! Mielenkiinnolla kyselen, että missä joukkueesse Ossian pelaa pesäpalloa. Omat poikani pelaavat Kankaanpään Mailassa E-ja C-pojissa 😊

   1. Jonna

    Ei pelaa enää… hän on kova vaihtamaan lajeja ja kiinnostus lopahti tähänkin. Mutta pelasi siis Järvenpäässä. Onko se Kipe?

  4. Avatar

   Pienen paikkakunnan onnea. Kuopuksen, 4v, futis 10€/8krt. Vanhemmat futaajat vetävät harkkoja ja keräävät sillä itselleen rahaa. Suunnistus, koko perhe 80€/vuosi sisältäen kilpailumaksut. Eskarilaisen säbä 80€/vuosi, futis 120€/vuosi, sisältävät vaatteet. Lisäksi Vanavedenopiston tanssikurssit n. 60€/vuosi. Kaikki harrastukset 2km säteellä kotoa.

  5. Avatar

   Meidän viisilapsisessa perheessä vain yksi harrastaa yhden vuoden. Eli saa viiden vuoden välein harrastaa lajia joka maksaa. Muut on silloin max. 50 €/kausi maksavissa liikuntakerhoissa tai seurakunnan/4H-yhdistyksen kerhoissa. Ratsastus ja RC-autoilu on järjettömän kallista, tekee todella tiukkaa ylemmällä keskiluokallakaan maksella, vaikka ei tarvitse kuin yhtä kerrallaan.

  6. Avatar

   Meillä lapset harrastavat kahta lajia -toinen päälaji ja toinen oheislaji (9&11v). Vanhemman jalkapallo vie liki 1000€/vuosi, mutta salibandyn järjestämme itse, jolloin kustannus 1xvkoon on vain 35€/vuosi. Harrastus ei siis aina maksa maltaita, mutta vie aikaa, kun se järjestetään talkoovoimin. Ammattivalmentaja tai sarjapelit nostaisivat myös oheissalibandyn hinnan korkealle, joten harkkapelit ja isä-valmentaja riittävät tältä erää. Toisen lapsen yleisurheilu lopetettiin yhteen kauteen, sillä sen sai myös järjestettyä 0€/vuosi itse, mutta päälaji Telinevoimistelu nielee taas ammattivalmentajineen 800€/vuosi.

   Mitä enemmän on talkooporukkaa ympärillä, sitä pienemmällä saadaan hyvää aikaan -ongelma on, kun talkoisiin ei ehdi osallistua tarpeeksi moni. Ja sen ymmärrän kiireisessä arjessa hyvin..

   Kuinka paljon syrjäytymistä voitaisiin estää, jos saataisiin kaikille joku harrastus? Islannin malliin..

  Vastaa

  Sulje
  ×

  Cart