• Kirjoitan jatkossakin pojista, enkä henkilöistä. Tykkäsit tai et

  Kuten blogini nimikin jo paljastaa olen äiti pojille. Kyllä pojille! En tytöille, enkä muunsukupuolisille, vaan pojille. Ja olen äiti! Kyllä äiti! En ole isä, enkä minusta isää koskaan tule.

  Olen lopen kyllästynyt siihen, että aina aika ajoin jonkun Martan tai Maijan pitää tulla kommentoimaan Poikien Äitien facebookkiin tai blogiini, että ”Miksi et kirjoita lapsista tai miksi et puhu henkilöistä”. Enkö minä saa puhua ihan mistä itse haluan? Ja miksi takerrutaan aina siihen, että kirjoitan pojista (enkä lapsista), mutta ketään ei tunnu häiritsevän se, että kirjoitan äideistä (enkä isistä). Oikein kaksinaismoralismia parhaimmillaan.

  Kuva: Meeri Nikkilä

  Poikien äiti

  Ärsytystäni lisää se, että lasteni sukupuolella tuntui olevan suuren suuri merkitys kaikille silloin kun he syntyivät. Jokaisen piti päästä kommentoimaan, ”TAAS poika” tai ”toivon teille niin tyttöä?”. Silloin sukupuolista puhuminen tuntui olevan oikein ok kaikille. Kerrottiin kuinka yksinäinen minusta tulee vanhana kun pojat eivät käy luonani, kuten tyttäret olisivat käyneet. Kerrotiin kuinka jään paljosta paitsi kun en pääse ostamaan mekkoja. Lasteni sukupuoli tuntui näyttelevän hyvinkin suurta roolia kaikille silloin. Vaikka pienen vauvan kohdalla sukupuoli ei edes näyttäydy oikeasti juuri ollenkaan. Minä jopa hieman masennuin aikanaan niistä kommenteista ja yritin ajatella, että lapsi kuin lapsi.

  Lue myös: 10 typerintä kommenttia monen pojan äidille

  No nyt tilanne on  se, että nautin poikien äitiydestä. Olen huomannut, että äitinä poikakatraalle oleminnen on vähän erilaista, kuin esimerkiksi tyttökatraalle tai se, että perheessä olisi molempia. Huomaan, että meissä monen pojan äideissä on jotain samaa, joku oma juttunsa. Ja pidän siitä, että saan kuulua tähän porukkaan! Koen olevani onnekas, koska pääsin kokemaan nimenomaan veljeskatraan äitiyden. Ei kai se väärin ole?

  Mutta nyt en saisikaan enää puhua pojista. Nyt en saisi olla iloinen siitä, että kasvatan neljää poikaa ja neljää tulevaa miestä. Nyt kun vanhimmat poikani ovat jo esiteinejä ja sukupuolien välinen ero tulee koko ajan enemmän esiin heidän kasvatustyössäänkin (en ole itse ollut koskaan poika), niin NYT ei ole enää sopivaa puhua pojista. Ei voi sanoa, että pojan kasvattaminen olisi sellaista ja tällaista, vaan pitää puhua lapsista.

  poika shoppailee
  Tässä me shoppaillaan mun POJAN kanssa, vaikka me ei oikein kumpikaan tykätä siitä! Kuva:Meeri Nikkilä

   

  Puhutaan pojista

  Jos kirjoitan siitä, miten poikien ei annettu ennen vanhaan itkeä, mutta nykyään me äidit kannustamme myös poikia näyttämään tunteitaan. Jos kirjoitan siitä, että pojalle on tärkeää saada äidiltään läheisyyttä, koska tutkimustenkin mukaan vanhemmat antavat läheisyyttä enemmän tytöille kuin pojille. Jos kirjoitan siitä, että pieni poikani laittoi kynsilakkaa varpaisiinsa ja on kivaa kun nykyään pojatkin voi huoletta laittaa kynsilakkaa. Niin mitä pahaa näissä jutuissa voi kenenkään mielestä olla?

  Sen sijaan, että ihmetellään sanaa poika, niin voisimme olla iloisia siitä, että haluamme kaikki poikien (ja tyttöjen) saavan olla sitä mitä itse haluavat. Haluamme, että pojat voivat valita omat lempivärinsä ja lelunsa. Haluamme, että pojat voivat leikkiä pyssyillä tai nukeilla, sekä pyöriä mudassa tai glitterissä. Valinta on poikien. Mutta minun blogissani POIKIEN, koska olen poikien äiti! Ja meidän yhteisössä poikien, koska olemme poikien äitejä!

  Kommentit

  1. Tarja

   Hassua ettei saisi puhua lapsesta käyttäen sanaa “poika” tai “tyttö”. Kun perheeseen syntyy uusi “henkilö” ensimmäinen asia mikä kaikkia kiinnostaa on vauvan sukupuoli. Suomessa vielä päästään helpolla kun hampaissa on vain sukupuoli. Entäpäs jos olisi vielä useita rotujakin. Jos joku perustaa valkoisten poikien äidit ryhmän niin sitten keskustelu olisi ehkä paikallaan.

   1. Jonna

    No kyllä, ja lapsen sukupuoli on ensimmäinen asia minkä kätilö sanoo äidille kun vauva on syntynyt. Eihän se voi, eikä saa olla mikään kielletty aihe tai sana. Tärkeintä on, että opetetaan tytöt, pojat ja kaikki muutkin sukupuolet kunnioittamaan ja arvostamaan toisiaan.

  2. Druidi

   Minulla on 2 poikaa ❤️❤️aivan ihania ovat 🥰🥰

  3. Mursu

   Älä välitä. He ovat monesti hieman… hmmm… miten sen voisi sievästi sanoa?… vinksahtaneita? Lievästi vammaisia? Mielenterveyspotilaita? …no jotain noiden väliltä. Heille on päähänpinttymä tämä sukupuoli-juttu, joko omassa lapsuudessaan kokeneet haluavansa olla eri sukupuolessa eivätkä päässeet siitä yli tai sitten haaveilivat aina tietystä sukupuolesta omien lasten kohdalla ja kun se meni ”väärin”, niin yrittävät häivyttää sukupuolta. Kokevat epäonnistuneensa ja yrittävän korjata asiaa. Lapset käy sääliksi, koska esim. jos äiti tahtoi aina tyttöä ja tulikin poika, äiti sitten pukee pojan omasta tahdosta riippumatta mekkoihin ja hepeneihin eikä anna pojan leikkiä vaikkapa pyssyllä, vaan vain nukella. Toki toiset pojat tykkää leikkiä eri leluilla, mutta monesti nämä lapset eivät ole saaneet itse valita. Sitten äiti motkottaa jokaiseen blogiin ja sivustoon, kuinka ei saa puhua kuin lapsista, vanhemmista ja henkilöistä. Luulen sen olevan kuitenkin mielenterveydellinen asia. He ovat niin fanaattisia. Toki maailmassa, ja varsinkin Suomessa, on vielä paljon sitäkin, ettei lapsen anneta oikeasti valita ja isä häpeää pinkistä pitävää poikaa. Mutta ei anneta muutaman ihmisen pilata oikeita lapsen oikeuksia ja annetaan poikiemme ja tyttöjemme olla sellaisia kuin ovat ja leikkiä ihan mitä itse tahtovat! Ugh. Olen puhunut. 🤚

  Vastaa