• Tästä syystä Hämeenlinna on hyvä kaupunki

  Hämeenlinna. Mainos: VisitHämeenlinna

  Meillä kaikilla on varmasti se joku kaupunki, jolle sydämemme sykkii enemmän kuin kaikille muille kaupungeille. Osalla meistä on niitä kaupunkeja useampia ja osalla vain yksi. Minun sydämeni sykkii vahvasti synnyinkaupungilleni Hämeenlinnalle.

  hämeenlinna ahvenisto

  Hämeenlinnan keskusta, Jonna ja jäätelö vuonna 1996

   

  Kävimme Poikien Testiryhmän kanssa Hämeenlinnassa vierailulla ja tajusin siinä lapsuudestani Sannalle ja pojille kertoessani, että olen ollut aika pitkään ilman Hämeenlinnaa. Käyn siellä kyllä useita kertoja vuodessa, mutta yleensä ajan vain suoraan sukulaisten pihalle ja siitä suoraan kotiin. En ole pitkään pitkään aikaan pysähtynyt ja nauttinut Hämeenlinnasta rauhassa, paikasta, jossa olen asunut elämäni ensimmäiset 21 vuotta. Kun tajusin tämän, niin minua oikein hävetti.

  Lue myös: Poikien Testiryhmän Hämeenlinna vierailu

  Kaipaan sinua Hämeenlinna

  Synnyin maaliskuussa 1979 Hämeenlinnassa, minulla oli isosisko ja isoveli. Sain myöhemmin myös kasan lisää sisaruksia. Olen asunut eri puolilla Hämeenlinnaa ja myös Parolassa. Olen asunut Hämeenlinnassa nuorena aikuisena hetken yksin ja silloisen poikaystäväni kanssa. Olen siis elänyt Hämeenlinnassa lapsuuteni ja osan nuoruudestanikin.

  Hämeenlinna oli hyvä paikka kasvaa aikuiseksi. Tarpeeksi pieni, mutta tarpeeksi suuri. Sieltä löytyi kaikki, eikä meidän tarvinnut haikailla nuorena muihin kaupunkeihin. Toisaalta kuitenkin sen verran pieni, että siellä oli turvallista kasvaa ja asua. Ihan täydellinen paikka lapsiperheille asua.

  Harrastuksissa löytyi valinnanvaraa, minä kävin taitoluistelemassa ja yleisurheilemassa. Molemmista lajeista on tarttunut mukaani elinikäisiä ystäviä. Jäähallilla tuli vietettyä paljon aikaa, sinne menimme aina koulusta suoraan ja vasta illalla treenien jälkeen kotiin.

  Hämeenlinnassa kaipaan moniakin asioita, kerron ne teille kohta. Nyt kun vietin Hämeenlinnassa aikaa pitkästä aikaa siten, että haistelin ja maistelin sen tarjontaa rauhassa, niin tajusin, että minun pitää viedä poikia enemmän synnyinkaupunkiini ja kertoa heille tarinoita lapsuudestani ja nuoruudestani. (Ne mitkä kestää päivänvaloa.) Voi kuinka kivaa oli kertoa nyt Sannalle ja pienemmille pojille mitä kaikkea Hämeenlinnasta löytyy ja mitä kaikkea olen siellä kokenut.

  Hämeen linna

  Hämeenlinna
  Ei monessa kaupungissa voi juoda kahvia linnan sisällä terassilla. Sanna ja minä nautiskelimme Hämeen linnassa päiväkahvit.

  Parasta Hämeenlinnassa on…

  Uimarannat:

  Se mikä oli ehdottomasti Hämeenlinnan yksi parhaista puolista oli ja on se, että joka paikasta löytyi uimaranta. Hämeenlinnassa on niin paljon uimarantoja, ettei tällainen vanha Hämeenlinnalainenkaan ole niitä kaikkia kolunnut. Minun suosikki rantani nuorena oli Ahveniston ranta, siellä vietimme monta nuoruutemme kesää. Niitä aikoja muistelen usein ystävieni kanssa lämmöllä. Nykyään Ahvenistolla on paljon muutakin kuin ranta, siellä on toimintapuisto ja ennen tyhjänä seisonut ulkouima-allas on kunnostettu ja otettu uudelleen käyttöön. Hämeenlinnassa on uimarantoja varmasti noin parikymmentä, korjatkaa jos olen väärässä?

  Hämeenlinna

  Kun muutin pois Hämeenlinnasta opiskelun perässä ja myöhemmin etsin Pekan kanssa kaupunkia mihin perustaisimme perheen, niin yksi kriteereistäni oli se, että kaupungissa pitää olla uimaranta. Kun on kasvanut Hämeenlinnassa, niin ei kertakaikkiaan voisi kuvitellakaan, että omat lapseni joutuisivat kasvamaan ilman uimarantaa.

  Mukulakivet ja söpöt vanhat rakennukset:

  Lapsena ne oli hauskat, nuorena ne ärsytti ja nyt niitä taas kaipaa. Hämeenlinnan mukulakivet. Ne kuuluu kaupunkiin olennaisena osana. Eihän niitä tietenkään joka paikassa ole, mutta sopivasti ja juuri siellä missä pitääkin. Hämeenlinnassa on säilytetty sopivasti myös vanhoja rakennuksia ja niihin on perustettu kukkakauppoja ja kahviloita. Hämeenlinnasta löytyy, ihan keskustasta, myös Jean Sibeliuksen synnyinkoti.

  Hämeenlinna

  Kahvilat Hämeenlinna
  Suloinen kahvila Marenki Hämeenlinnan keskustassa
  Hämeenlinna
  Mukulakivet

  Maisemat ja kaunis luonto:

  Hämeenlinnan Aulanko on kauneudessaan jotain aivan omanlaistaan. Siellä sijaitseva luonnonsuojelualue on joka kerta, kaikkien näiden vuosien jälkeenkin, häikäisevän upea. Metsä siellä näyttää käsittämättömältä. Harmittelin nyt tällä reissulla sitä, että Oliver ei ollut mukanani, hän olisi varmasti ollut erityisen kiinnostunut siitä, että alueella on kasveilla ja eläimillä rauha elää.

  Aulanko näkötorni
  Minä ja pojat ihailimme Aulangon näkötornin juurella maisemia

   

  Lapsena kävimme usein Aulangon näkötornissa, nyt se oli ilokseni muuttunut täysin maksuttomaksi. Näkötornin läheltä löytyy myös Karhun luola, jonne niin ikään menimme useasti lapsena. Muistin järkyttävän pitkät rapppuset lapsuudestani, nyt ne ei enää tuntunutkaan niin pitkältä. Pojista ne varmasti tuntuivat siltä, miltä ne minusta tuntuivat aikanaan. Joutsenlammella söimme jäätelöt ja ihailimme luontoa ja kuuntelimme hiljaisuutta. Siellä vietimme melkein 17 vuotta sitten Pekan kanssa kihlajaisiamme.

  Hämeenlinna

  Vien isommatkin pojat tänä kesänä ehdottomasti Aulangolle, en tiedä miksi en ole vienyt heitä sinne aiemmin. Olen aina ajatellut, että sitten ensi kesänä, sitten ensi kesänä ja nyt kun siellä kävin, niin tajusin miten upean maisema pojilta on jäänyt näkemättä. Aulangolta ja linnan läheisyydestä löytyy myös upeita raunioita, joita pojat tykkäsivät tutkia ja vähän testaillakin. Ei Aulanko suinkaan ole ainut kaunis paikka Hämeenlinnassa, kaupungista löytyy paljon kaunista katseltavaa.

  Grillikulttuuri:

  Jos Hämeenlinnassa on paljon uimarantoja, on siellä paljon grillejäkin. Joka kerta kun käymme Hämeenlinnassa, poikkeamme myös grillille. Nykyisestä asuinkaupungistani löytyy vain yksi, ehkä kaksi grilliä ja nekään eivät tunnu olevan koskaan auki. Hämeenlinnan grillit on aina auki ja niissä on ihan toisenlainen vailkoima. Hotsi, se pitää maistaa jos syö lihaa. Minä otan sen nykyisin ilman makkaraa, kaikilla mausteilla. On se tosi hyvää niinkin. Ja jos otan kasvishampparin, niin siinä pitää olla ananasta mukana. Tämä jaksaa aina naurattaa poikia.

  Hämeenlinna

  Kaipaan minä Hämeenlinnassa paljon muutakin, kaikki ei mahdu valitettavasti tähän yhteen tekstiin. Kaipaan sitä kun kadulla tulee vastaan vanhoja tuttuja, kaipaan sitä kun vesibussilla pääsee Hämeenlinnasta Tampereelle ja takaisin, kaipaan sitä kun Vappuna tori on täynnä ihmisiä, sekä toinen toistaan hauskempia kojuja ja kaipaan sitä kun aurinko laskee ja Vanajaveteen heijastuu kuva Hämeen linnasta.

  Hämeenlinna on uudistunut

  Niin ihania asioita kuin Hämeenlinnasta löytyykin, on silti upeaa, että Hämeenlinnaan on tullut paljon uutta. Aulangon kylpylä on ainakin todella toivottu lisä Hämeenlinnaan. Kaupungin uimahalli on hyvä ja iso, mutta Aulangolle kylpylän rakentaminen oli silti nerokasta. Sinne kannattaa mennä yöpymään jos vierailee Hämeenlinnassa, niin pääsee samalla pulahtamaan poreisiin. Hienompia maisemia tuskin on missään kylpylässä Suomessa. Kylpylän isot ikkunat aukeavat suoraan Vanajaveden rantaan.

  Aulangon kylpylä

  Aulangon kylpylä
  Hip hei, menossa kylpylään.
  Aulangon hotelli
  Meidän uni tuli ainakin hyvin Aulangon Scandic hotellissa

  Mitä kaikkea uutta Hämeenlinnassa onkaan, en ihan kaikkea osaa edes kertoa. Hämeenlinnassa on nykyään moottoritien päälle rakennettu kauppakeskus Goodman ja joka kesä Linnanpuistossa järjestetään Wanaja Festivaalit. Näitä ei harmi vain ollut vielä silloin kun minä olin nuori. Lisää nähtävää ja koettavaa löydät: VisitHämeenlinna

  Poikien Äiti Jonna
  Hämeenlinnassa hymy herkässä

  Rakastan sinua Hämeenlinna! Olen nykyään toisen kaupungin tyttöjä, mutta aina sydämessäni on paikka Hämeenlinnalle.

  Kommentit

  1. Ninni Nurminen

   Täällä kans yx syntyperäinen hämeenlinnalainen Poikien äiti 😍 Nyt jo 15v. asunut muualla, mutta sydän kuuluu synnyinkaupungille, edelleen. Kiitos ajatuksia herättävästä kirjoituksesta. Harvoin tulee nautittua muistakin nähtävyyksistä kuin sukulaisten pihoista ja kahvipöydistä ❤️

  Vastaa