• Tältä hukkuminen näyttää

  Tiedätkö miltä näyttää, kun ihminen hukkuu? Minä valitettavasti tiedän. Jouduin todistamaan vuosia sitten kummityttöni kanssa tilannetta, missä kaksi aikuista uimataitoista miestä hukkuivat lähellä rantaa Maltalla. Hukkuminen ei näyttänyt samalta kuin elokuvissa, kukaan ei huutanut tai roisikinut vettä, kukaan ei heiluttanut käsiään tai metelöinyt, se näytti hyvin erilaiselta.

  Blue Lagoon 2015, samaan aikaan ensimmäiset avunhuudot kuuluivat.

  Meillä kotimaassa, ihan tälläkin viikolla, on tapahtunut ikäviä onnettomuuksia, joissa ihmisiä on hukkunut uimarannalle. Ne tuntuvat käsittämättömältä meistä ihmisistä, jotka emme paikalla olleet. Etsitään syyllisiä milloin rantavahdeista ja milloin muista rannalla olleista. Syyllisten etsiminen on turhaa, hukkuminen tapahtuu todella nopeasti ja yllättäen, eikä se näytä samalta kuin elokuvissa. Moni, joka ei ole koskaan hukkumista nähnyt, ei edes tunnistaisi sitä, kun se vastaan tulisi. Saattaisi luulla, kuten minäkin vuosia sitten Maltalla, että hukkuva vain pelleilee.

  Surullinen päivä Maltalla

  Olimme ottamassa kuvia kummityttöni kanssa, Blue Lagoonilla kun kuulimme kahden miehen rannan läheisyydessä huutavan ”apua”. Miehet olivat hyvin lähellä rantaa, ihan kivenheiton päässä. Huuto ei kuulostanut siltä, että heillä olisi hätä. Se oli sellainen hyvin neutraali ”Help”. Näytti myös, että he vain kelluivat paikallaan ja pelleilisivät. Siltä se taisi näyttää monesta muustakin, koska kukaan ei reagoinut. Lähes kaikki katsoivat, mitä miehet huusivat, mutta koska näytti, että kaikki on kunnossa, niin ihmiset jatkoivat touhujaan rannalla.

  Mekin jatkoimme kuvien ottamista kallioilla. Hetken päästä lähdimme kävelemään takaisin rannalle päin ja huomasimme, että tilanne ei näyttänytkään niin huolettomalta. Miehet upposivat veteen ja tulivat pintaan, vuoronperään. Aivan kuin pullonkorkit. Apua -huutoja ei enää kuulunut. Miehet olivat äänettömiä. He eivät huitoneet käsillään, vaan kädet oli levitettyinä sivuille ja he olivat pystyasennossa. Onneksi tässä vaiheessa rannalla olleet ihmiset olivat jo huolestuneet ja ensimmäiset ihmiset alkoivat toimia.

  Vene ajoi miesten viereen ja nappasi toisen miehistä ylös veneseen. Mies näytti jo tajuttomalta. Vene lähti täysillä ajamaan kohti sairaalaa, mies kyydissään. Toinen uimari jäi yksin veteen. En tänä päivänäkään tiedä miksi häntä ei nostettu myös veneen kyytiin, mutta ehkä hän näytti siltä, että kaikki oli kunnossa? Veteen jäänyt mies lähti uimaan kohti rantaa, uiminen näytti todella vaikealta ja työläältä, rannalla olleet turstit uivat hänen avukseen ja auttoivat miestä kävelemään rantahiekalle. Rannalle päästyään mies lyyhistyi ja häntä alettiin elvyttämään. Piinaavan pitkän ajan jälkeen helikopteri haki miehen sairaalaan.

  Valitettavasti molemmat miehet menehtyivät. Ilmeisesti merivirtaus Blue Lagoonissa oli sen verran voimakas ja väsytti uimarit tuhoisin seurauksin. Miehet, joiden kanssa me kummityttöni kanssa tulimme samalla laivalla viettämään hauskaa päivää kauniilla Blue Lagoonilla, eivät päässeetkään sieltä koskaan kotiin. Se oli aika hurja kokemus meillekin, vaikka emme miehiä tunteneet. Saati niille ystäville, joiden kanssa he olivat reissussa.

  Kaunis Blue Lagoon muuttui sekunneissa murheelliseksi paikaksi..

  Tunnista hukkuva

  Hukkuminen ei näytä siltä, miltä luulin sen näyttävän. Mietin, että kuinkahan monella meistä on erheellinen luulo siitä, miltä hukkuminen näyttää? Kuinka monta hukkumista voitaisiin estää, kun ihmiset tietäisivät, miltä se hukkuminen todellisuudessa näyttää? Tajusin vasta nyt kotimaan tuoreita uutisia luettuani, että tietämys voi pelastaa jonkun hengen. Ehkä jopa meidän oman lapsemme. Lue siis tarkasti.

  Hukkuminen näyttää tältä:

  -Siinä vaiheessa kun vaistonvarainen hukkuminen on käynnistynyt, ei pelastettava huuda enää mitään. Hän tuhlaa kaiken energiansa hengittämiseen.

  -Hukkuva levittää kätensä sivuille ja yrittää ”nostaa” itseään vedestä.

  -Hukkuva on pystyasennossa, eikä näkyviä potkimisliikkeitä ole havaittavissa.

  -Hukkuva saattaa mennä ylös ja alas, veden alle ja päälle.

  -Hukkuvan ihmisen taistelu veden pinnalla kestää 20–60 sekuntia ennen uppoamista.

  Lähde: Mario Vittone

  Näin pelastat hukkuvan –Viisaastivesillä.fi

  Turvallisia vesileikkejä kaikille!

  Kommentit

  1. Jonna
   Jonna

   Hei Henkka,

   Vastaan sinulle, mutta en julkaise kommenttiasi julkiseksi. Syy siihen on se, että mielestäni se oli melko vihamielinen ja vaikka minua ei hetkauta syyttelysi, niin kirjoituksesi voi nähdä nuori kummityttöni tai joku muu suomalaisista turisteista joka paikalla oli. En halua aiheuttaa heille kenellekään väärää ajatusta siitä, että he olisivat jollain muotoa syyllisiä kahden miehen hukkumiseen.

   Haluan kuitenkin vastata sinulle, jotta sinä ymmärrät ehkä jatkossa, että jos ei ole tilanteessa mukana ollut, niin ei kannata avata sanaista arkkuaan. Ensinnäkin minä ja kummityttöni olimme ylhäällä kalliolla. Meidän tekemisillä tai tekemättä jättämisillä ei olisi ollut mitään merkitystä vaikka miehet olisivat hukkuneet yli 30 minuuttia. (Todellisuudessahan puhutaan 30-60 sekuntista. Maksimissaan muutamasta minuutista.) Siellä missä me olimme kiipesi pitkään ylös ja sieltä alas tuleminen oli aivan yhtä hidasta. Vähän sama kun sanoisit Tampereen näsinneulassa olevan olevan vastuussa kun näkisi jonkun hukkuvan näsijärveen. Valitettavasti mitään supernaisia ja lentotaitoisia ihmisiä emme mekään ole. Vaikka olisihan se tietysti hyvä taito sekin.

   En myöskään lähtisi arvostelemaan rannalla olleita ihmisiä, koska emme voi tietää kuinka paljon he näkivät tai kuulivat. Et ehkä ymmärrä millainen alue Blue Lagoon on. Siellä oli satoja ellei tuhansia turisteja. Heistä kaksi auttoivat vedestä hoipertelevan mihen rannalle, heistä kaksi elvytti toista miehistä yli 30 minuuttia ennen kun helikopteri saapui, heistä kaksi noukkivat toisen veneeseen ja kiidättivät sairaalaan, heistä jokainen varmasti teki juuri sen minkä pystyivät. Me kaikki muut sata-tuhtat emme valitettavasti voineet osallistua avustamiseen, koska olimme liian kaukana, osa ei ehkä edes nähnyt ja osa ei ehkä osannut toimia. Ihmiset toimivat paniikissa hyvin erilailla, toiset lamaantuvat ja toiset osaavat toimia. Muiden syyttely tilanteesta, jossa ei ole itse ollut mukana on jokatapauksessa moukkamaisuuden huippu.

   Toivottavasti et joudu koskaan vastaavaan tilanteeseen ja voit elää omassa mielessäsi supersankarina ja kaiken osaavana täydellisenä ihmisenä jatkossakin. 🙂
   Kaikkea hyvää sinulle!

  Vastaa