• Tältä hukkuminen näyttää

  Tiedätkö miltä näyttää, kun ihminen hukkuu? Minä valitettavasti tiedän. Jouduin todistamaan vuosia sitten kummityttöni kanssa tilannetta, missä kaksi aikuista uimataitoista miestä hukkuivat lähellä rantaa Maltalla. Hukkuminen ei näyttänyt samalta kuin elokuvissa, kukaan ei huutanut tai roisikinut vettä, kukaan ei heiluttanut käsiään tai metelöinyt, se näytti hyvin erilaiselta.

  Blue Lagoon 2015, samaan aikaan ensimmäiset avunhuudot kuuluivat.

  Meillä kotimaassa, ihan tälläkin viikolla, on tapahtunut ikäviä onnettomuuksia, joissa ihmisiä on hukkunut uimarannalle. Ne tuntuvat käsittämättömältä meistä ihmisistä, jotka emme paikalla olleet. Etsitään syyllisiä milloin rantavahdeista ja milloin muista rannalla olleista. Syyllisten etsiminen on turhaa, hukkuminen tapahtuu todella nopeasti ja yllättäen, eikä se näytä samalta kuin elokuvissa. Moni, joka ei ole koskaan hukkumista nähnyt, ei edes tunnistaisi sitä, kun se vastaan tulisi. Saattaisi luulla, kuten minäkin vuosia sitten Maltalla, että hukkuva vain pelleilee.

  Surullinen päivä Maltalla

  Olimme ottamassa kuvia kummityttöni kanssa, Blue Lagoonilla kun kuulimme kahden miehen rannan läheisyydessä huutavan ”apua”. Miehet olivat hyvin lähellä rantaa, ihan kivenheiton päässä. Huuto ei kuulostanut siltä, että heillä olisi hätä. Se oli sellainen hyvin neutraali ”Help”. Näytti myös, että he vain kelluivat paikallaan ja pelleilisivät. Siltä se taisi näyttää monesta muustakin, koska kukaan ei reagoinut. Lähes kaikki katsoivat, mitä miehet huusivat, mutta koska näytti, että kaikki on kunnossa, niin ihmiset jatkoivat touhujaan rannalla.

  Mekin jatkoimme kuvien ottamista kallioilla. Hetken päästä lähdimme kävelemään takaisin rannalle päin ja huomasimme, että tilanne ei näyttänytkään niin huolettomalta. Miehet upposivat veteen ja tulivat pintaan, vuoronperään. Aivan kuin pullonkorkit. Apua -huutoja ei enää kuulunut. Miehet olivat äänettömiä. He eivät huitoneet käsillään, vaan kädet oli levitettyinä sivuille ja he olivat pystyasennossa. Onneksi tässä vaiheessa rannalla olleet ihmiset olivat jo huolestuneet ja ensimmäiset ihmiset alkoivat toimia.

  Vene ajoi miesten viereen ja nappasi toisen miehistä ylös veneseen. Mies näytti jo tajuttomalta. Vene lähti täysillä ajamaan kohti sairaalaa, mies kyydissään. Toinen uimari jäi yksin veteen. En tänä päivänäkään tiedä miksi häntä ei nostettu myös veneen kyytiin, mutta ehkä hän näytti siltä, että kaikki oli kunnossa? Veteen jäänyt mies lähti uimaan kohti rantaa, uiminen näytti todella vaikealta ja työläältä, rannalla olleet turstit uivat hänen avukseen ja auttoivat miestä kävelemään rantahiekalle. Rannalle päästyään mies lyyhistyi ja häntä alettiin elvyttämään. Piinaavan pitkän ajan jälkeen helikopteri haki miehen sairaalaan.

  Valitettavasti molemmat miehet menehtyivät. Ilmeisesti merivirtaus Blue Lagoonissa oli sen verran voimakas ja väsytti uimarit tuhoisin seurauksin. Miehet, joiden kanssa me kummityttöni kanssa tulimme samalla laivalla viettämään hauskaa päivää kauniilla Blue Lagoonilla, eivät päässeetkään sieltä koskaan kotiin. Se oli aika hurja kokemus meillekin, vaikka emme miehiä tunteneet. Saati niille ystäville, joiden kanssa he olivat reissussa.

  Kaunis Blue Lagoon muuttui sekunneissa murheelliseksi paikaksi..

  Tunnista hukkuva

  Hukkuminen ei näytä siltä, miltä luulin sen näyttävän. Mietin, että kuinkahan monella meistä on erheellinen luulo siitä, miltä hukkuminen näyttää? Kuinka monta hukkumista voitaisiin estää, kun ihmiset tietäisivät, miltä se hukkuminen todellisuudessa näyttää? Tajusin vasta nyt kotimaan tuoreita uutisia luettuani, että tietämys voi pelastaa jonkun hengen. Ehkä jopa meidän oman lapsemme. Lue siis tarkasti.

  Hukkuminen näyttää tältä:

  -Siinä vaiheessa kun vaistonvarainen hukkuminen on käynnistynyt, ei pelastettava huuda enää mitään. Hän tuhlaa kaiken energiansa hengittämiseen.

  -Hukkuva levittää kätensä sivuille ja yrittää ”nostaa” itseään vedestä.

  -Hukkuva on pystyasennossa, eikä näkyviä potkimisliikkeitä ole havaittavissa.

  -Hukkuva saattaa mennä ylös ja alas, veden alle ja päälle.

  -Hukkuvan ihmisen taistelu veden pinnalla kestää 20–60 sekuntia ennen uppoamista.

  Lähde: Mario Vittone

  Näin pelastat hukkuvan –Viisaastivesillä.fi

  Turvallisia vesileikkejä kaikille!

  Kommentit

  1. Jonna

   Hei Henkka,

   Vastaan sinulle, mutta en julkaise kommenttiasi julkiseksi. Syy siihen on se, että mielestäni se oli melko vihamielinen ja vaikka minua ei hetkauta syyttelysi, niin kirjoituksesi voi nähdä nuori kummityttöni tai joku muu suomalaisista turisteista joka paikalla oli. En halua aiheuttaa heille kenellekään väärää ajatusta siitä, että he olisivat jollain muotoa syyllisiä kahden miehen hukkumiseen.

   Haluan kuitenkin vastata sinulle, jotta sinä ymmärrät ehkä jatkossa, että jos ei ole tilanteessa mukana ollut, niin ei kannata avata sanaista arkkuaan. Ensinnäkin minä ja kummityttöni olimme ylhäällä kalliolla. Meidän tekemisillä tai tekemättä jättämisillä ei olisi ollut mitään merkitystä vaikka miehet olisivat hukkuneet yli 30 minuuttia. (Todellisuudessahan puhutaan 30-60 sekuntista. Maksimissaan muutamasta minuutista.) Siellä missä me olimme kiipesi pitkään ylös ja sieltä alas tuleminen oli aivan yhtä hidasta. Vähän sama kun sanoisit Tampereen näsinneulassa olevan olevan vastuussa kun näkisi jonkun hukkuvan näsijärveen. Valitettavasti mitään supernaisia ja lentotaitoisia ihmisiä emme mekään ole. Vaikka olisihan se tietysti hyvä taito sekin.

   En myöskään lähtisi arvostelemaan rannalla olleita ihmisiä, koska emme voi tietää kuinka paljon he näkivät tai kuulivat. Et ehkä ymmärrä millainen alue Blue Lagoon on. Siellä oli satoja ellei tuhansia turisteja. Heistä kaksi auttoivat vedestä hoipertelevan mihen rannalle, heistä kaksi elvytti toista miehistä yli 30 minuuttia ennen kun helikopteri saapui, heistä kaksi noukkivat toisen veneeseen ja kiidättivät sairaalaan, heistä jokainen varmasti teki juuri sen minkä pystyivät. Me kaikki muut sata-tuhtat emme valitettavasti voineet osallistua avustamiseen, koska olimme liian kaukana, osa ei ehkä edes nähnyt ja osa ei ehkä osannut toimia. Ihmiset toimivat paniikissa hyvin erilailla, toiset lamaantuvat ja toiset osaavat toimia. Muiden syyttely tilanteesta, jossa ei ole itse ollut mukana on jokatapauksessa moukkamaisuuden huippu.

   Toivottavasti et joudu koskaan vastaavaan tilanteeseen ja voit elää omassa mielessäsi supersankarina ja kaiken osaavana täydellisenä ihmisenä jatkossakin. 🙂
   Kaikkea hyvää sinulle!

  2. Tuntematon

   Lasteni täti meinasi hukkua kylpylässä, aivan kaikkien ihmisten keskellä. Hän ei pystynyt sanomaan sanaakaan vaan alkoi juurikin vajota pystyasennossa veden alle. Ensin en tajunnut, tajuttuani huusin, että tulen apuun. Jätin lapset omilleen ja sitten me kaksi uimataidotonta yritimme räpiköidä pois. Vieläkään kun hän yski vettä keuhkoistaan matalassa vedessä ei kukaan tajunnut, että oli joku hätä.

   1. Jonna

    Se on käsittämätöntä miten erilaiselta se näyttää, kuin mitä sitä kuvittelisi. Tuntuu hassulta, että tuolla Maltankin rannalla edes -Help- kutsu ei riittäänyt todentamaan, että miehet olivat hädässä. Se kertakaikkiaan ei yhtään näyttänyt siltä.

  3. Huolestuttava

   Miksi ihmiset olettaa et pelleilee jos huutaa apua? Kyllähän on pakko käydä kysymäs miks ne huutaa ja haukkuu niit jos ne turhaan huus. Tiedän et nykymaailmas on paljon rajoja mitä ei ollu ennen ja se on opettanu meille et älä sekaannu muitten asioihin, mut onko tämmöst nyt se hinta siit rajasta? Tuli kans mieleen nuoruudest ku tyttö oli sukeltanu pää edel ja osunu tukkiin, kaikki oletti ensin et se pelleilee pinnal ku kellus vaa(tai ne ku pääs lehteen ainaki oletti) et voihan olla et ihminen ei oleta sitä pahint. Varmasti oli oudon näköst jos oot kattonu baywatch koska ihmiset siel ei oo hukkumas ne on hädässä ylensä hyvin tiedossa tilaanteest siit et virta on vienny tai et ne ei vaan pääse rantaan virran takia(ja dramatiikan takii niitten on pakko käydä siel pinnal alla vähäsen et davidi tajuaa uida nopeemmin). Sit noi ”hukkuvan merkit” ei aina tarkoita et ihminen on hukkumas mut käy silti tarkistamas koska se tarkoittaa ylensä et on väsyny, ku toisen ihmisen hukkumist on vaikeet huomata silloin ku se on tapahtumas jos et ny oo ihan sen vieres(olen nähny uimahalli videon) ja uskallan melkein sanoa että vesi ei hukuta se on se pelko/paniikki ku iskee koska ihminen kelluu vaiks olis ihan poikki.

   Sen vois estää jos ihmiset hankkis sen tiedon vesistöstä mis ne ui(esim. kreetalla kysyin hotellibaarist et miten pitkäl uskaltaa patjal mennä, vastas ja neuvos samalla mitä pitää tehä jos virta vie ”älä tee mitään koska kulutat vaan turhaan energia, kyl ne veneel hakee sut sielt, hetti läpäl ota vesipullo mukaan”). Toinen on et tajua miten hyvät uimataidot sulla on, itse tajusin sen lapsena ku isä opetti mua kellumaan ens ja sit miten uidaan(saamoksel et suolapitoisuus vedes kyllä auttoi mutta se tieto et kellun on pelastanu mut mont kertaa ku kramppi on iskeny merel). Pitäis opettaa et uimataidot uimahallissa ei voi verrata mereen/järveen, valossa/pimeässä, tyyneellä/myskyssä,…, eli se tieto. Mun pointti on et ihminen on hukkunut ennenku tajuat et se oli hukkumassa eli ennaltaehkäiseminen.. Jos ei muuta niin se tieto voi antaa hukkuvalle lisää aikaa tohon hädässä vaiheeseen koska se tajua viel täydel energial et on hädässä tai se et itse tajuat et se on oikeesti hädässä koska siel oli sitä tai tätä. Et jos ei muuta niin kysy paikalliselt jos siinä vesistössä on jotain erikoist, kyl ne tietää jos siin on jotain vaarallist(esim. älä oleta et koska olet suomesta niin tunnet kaikki vesistöt suomessa).

   Vieläkin se et näit ihmisen hukkuvan on harvinaist ja näit sen koska ne huusivat apua on huolestuttavaa.(tiedän et on video tosta pojast uimahallis, mut se vaan todisti sen et ihmiset siel ei nähny)

   Luin kans sun vastaust johonki mitä ei näkyny enää, tottakai olisit voinnu tehdä paljon mut helppo kuunnella jälkiviisaut(sitä kyl suomalaiset osaa harrastaa). Itse olet varmasti pohdinnu kaikkee mitä oisit voinnu tehdä, mut asia ei aina oo niin helppoa. Tilaanteessa reagoit toisella tavalla, varmasti oletit et jos niil on oikeesti hätä niin kai joku niist muist sielt lähelt tajuis auttaa. Eli sun oletus et ne pelleilli tulee varmasti osittain siit et näit miten muut ihmiset reagoi siihen, luultavasti koska me ihmiset ollaan laumaeläimii(on mielenkiintoist kattoo tutkimuksii siit miten tyhmästi ihmiset käyttäytyy vain sen takii et muut tekee jotain). Ne rannalla varmasti oletti et ne pelleilli koska ei kukaan sinne rynninny avuks. Harvat osaa toimia ton ”laumapaineen” läpi ja ku muut antaa signaalin et ei siin oo mitään nii ite et näe mitään. Et turhaan reagoit tohon jositteluun(oletan et oli jälkiviisaide pajakokous raportti), oisit vaan sanonnu kummitytöl et tää jälkiviisaus on eniten harrastettu laji suomessa on jopa TV ohjelmana.

   1. Jonna

    Niin en tiedä miksi rannalla olleet eivät heti auttaneet, ehkä tosiaan siksi kun näytti, että miehet eivät olleet hukkumassa. Heillä oli ihan takanaan poiju, johon olisi ylettynyt muutamalla uintiliikkellä. Mutta nyt sen tosiaan tajuaa, että olivat ehkä juoneet alkoholia ja/tai shokissa, ja eivät enää kyenneet ajattelemaan järkevästi. Voi olla, että joku on toiminutkin nopeasti, vaikea sanoa. Mutta hetken aikaa selvästi rannalla olevienkin piti miettiä, että mitä siellä tapahtuu.
    Olimme itse tosiaan korkealla kalliolla ja meidän keinot auttaa olivat täysin nolla. Valitettavasti minä/me emme olisi voineet tehdä mitään. Siinä ajassa kun olisimme kavunneet alas kalliolta, olisivat miehet jo hukkuneet, moneen kertaan.

  Vastaa