• Koulut voisivat kieltää kännykät

  Mikä ihmeen hyöty on siitä, että lapsilla on kännykät koulussa? Oikeasti? Mitä lapset tekevät kännyköillä, kysyn vain. Ymmärrän, että koulumatkalla kännykällä on vielä jokin tarkoitus, mutta koulutunnin tai välitunnin aikana kännykkä on yksi turhake.

  puhelin ja lapsi
  Oscar roikkuisi puhelimella koko ajan, jos sitä ei säännösteltäisi.

  Oppilailta kännykät pois

  Voitaisiin ottaa mallia ranskasta, jossa puhelimet kiellettiin kouluissa. Yle uutinen: Ranska kieltää älypuhelimet. Ei ne meillä täällä kotimaassakaan mitään iloa ole koululuokkiin tuonut. Lähinnä vain kiukkuisten opettajien kuvaamista youtubeen. Kaikista surullisinta minusta on nähdä ohikulkumatkalla välitunnilla lapset tuijottamassa puhelintaan pallopelien ja keinumisen sijaan.

  Onko se hyvä, että oppilaat näpyttävät puhelintaan tunnilla, missä opettaja opettaa ja osa oppilaista haluaisi ehkä oppia? Eikö voisi yhtä hyvin jäädä kotiin puhelintaan näpräämään, jos ilman sitä ei yksi koulupäivä luonnistu? Mielestäni opettajat voisivat kerätä päivän alussa puhelimet yhteen laatikkoon, josta ne sitten koulupäivän loputtua jaettaisiin lapsille? Hätätapauksessa vanhemmat ja opettajat saavat kyllä toisensa kiinni omilla puhelimillaan.

  Lue myös: Hauskat säännöt puhelimen käyttöön lapselle (tulostettava kuva)

  Puhelin sulaneena käteen

  En tiedä teidän muiden lapsista, mutta meidän pojilla ovat ainakin puhelimet ”sulaneet jo käteen”. Heti, kun silmä välttää ollaan puhelimella. Kesälomalla Oscar hiipi aamun hämärässä hakemaan puhelimensa ennen kuin muut heräsivät, jotta saa olla hetken salaa kännykällään. Poika, joka normaalisti nukkuisi heittämällä kymmeneen heräsi klo 07:00 ollakseen puhelimella. Sen jälkeen piilotimme puhelimet yöksi.

  Puhelin näyttelee ainakin meidän lasten elämässä aivan liian isoa roolia. Puhelimella pääasiassa pelataan tai katsotaan jotain YouTube-pätkää. Mitään kovin kehittävää sillä ei valitettavasti tehdä. Kun olimme kesäkuussa mökillä ja jätimme kaikki puhelimet syrjään melkein viikoksi, pojatkin olivat kuin uudelleen syntyneitä. He pelasivat lautapelejä, lukivat kirjoja ja juttelivat meidän kanssa enemmän kuin normaalisti arjessa.

  Sama juttu se olisi varmasti koulussakin jos puhelin otettaisiin pois, sitä energiaa jäisi pajon muuhun. Vaikka puhelinta ei ihan oppitunneilla käyttäisikään, jo pelkästään se, että välitunnit vietettäisiin pelaillen ja ystävän kanssa kasvotusten keskustellen, olisi varmasti hyvä muutos.

  Saako teidän lasten koulussa käyttää kännykkää? Onko se hyvä vai huono asia? 

  Vastaa