• 5 vinkkiä polkupyöräilyn opetteluun

  Meidän juuri 5 vuotta täyttänyt Ollie oppi viikonloppuna ajamaan polkupyörällä iman apupyöriä. Muistaakseni 5-6 vuotiaana ovat kaikki kolme isoveljeäkin taidon oppineet. Ollien oppimisesta tekee kuitenkin hieman erikoisemman se, että Ollie ei ole koskenut polkupyörään koskaan aiemmin. Olemme kyllä ehdottaneet, mutta edes pyörän satulassa hän ei ole suostunut istumaan. Ollie on todella arka poika ja luulimme, että polkupyörily tulee mukaan kuvioihin hänen kohdallaan vasta kouluiässä.

  Nyt kuitenkin saimme jollain ihmeellä Ollien istumaan pyörän selkään. Ja koska pyörään ei oltu vielä viritetty apupyöriä  kiinni, niin minä työnsin poikaa. Huomasin kuitenkin heti, että Ollie osaa ohjata, pitää tasapainon ja polkea ihan itse. Totesin, että turhaa pidän kiinni ja poika lähti sitten suorilta polkemaan ilman apupyöriä. Saman tien kun istui pyörän selkään ensimmäisen kerran eläissään.

  Lue myös: Ihanan erilaiset veljekset

  polkupyörä
  Vähän jännittää… kohta mennään!

  Ei kiirettä pyöräilemään

  Minusta pyöräilyn taidolla ei ole mikään kiire. En ole rohkaissut poikia taidon oppimiseen kovin aikaisin. Itseasiassa olen jopa sitä siinä mielessä “estellyt”, että en ole tarjonnut vaihtoehtoa apupyörättömään polkupyöräilyyn alle 5 vuotiaalle. Miksi? No siksi, että ilman apupyöriä polkupyörällä pääsee paljon kovempaa kuin apupyörien kanssa. Ja koska 3-4 vuotailla on aika vähän vielä järkeä päässä, niin ihan lapsen turvallisuuden vuoksi olen kokenut, että alle 5 vuotias ei ole vielä valmis suhaamaan liikenteessä niin lujaa vauhtia.

  Miksi Ollie sitten oppi niin nopeasti pyöräilemään ilman harjoitusta? Uskon tietäväni siihen syyn. Ollie on potkutellut hissuksiin potkupyörällä meidän pihassa. Hän on saanut siinä ihan huomaamatta hyvän tasapainon ja oppinut samalla ohjaamaan. Polkimien pyörittäminen puolestaan taitaa olla taito mikä vaan oivalletaan tietyssä vaiheessa. Jokainen lapsi omaan tahtiinsa.

  Lue myös: Eikö poika saa olla enää poikamainen?

  5 vinkkiä avuksi pyöräilyyn

  1. Anna lapselle aikaa. Pyöräilemään oppiminen ei ole mikään elintärkeä taito. Usein vanhemmilla on suurempi kiire opettaa taito lapselle kuin lapsella itsellään oppia. Anna lapselle aikaa kehittyä rauhassa ja oppia pelisääntöjä liikenteessä, ennen kun lähdette suhaamaan polkupyörällä muiden ihmisten sekaan.
  2. Polkuharjoitukset. Polkemisliikettä voi harjoitella esimerkiksi polkuautoilla. Niitä löytyy leikkipaikoista ja puistoista ja niitä voi myös ostaa marketeista kotiin. Niissä polkimet pyörivät automaattisesti polkuauton liikkuessa, joten asettamalla jalat polkimien päälle lapsi oppii polkuliikkeen.
  3. Tasapainoharjoitukset. Voin todella liputtaa potkupyörän puolesta. Niillä saa harjoiteltua hyvin tasapainoa, mutta potkimalla ei kuitenkaan pääse yhtä lujaa kuin polkupyörällä polkemalla. Tasapainon pitäminen potkupyörällä on myös helpompaa kuin polkupyörällä, sillä jalat ovat jo valmiiksi alhaalla jos tasapaino vähän horjahtaa.
  4. Ohjausharjoitukset. Ohjailua voi harjoitella esimerkiksi potkumopoilla ja skooteilla. Polkupyörää voi aikuinen työntää ja lapsi voi vain ohjata tankoa, ilman, että keskittyy vielä polkemiseen tai tasapainoon. Näitä ohjausharjoituksia voi tehdä jo pienen lapsen kanssa.
  5. Kunnon pyörä. Pyörän laadussa ei kannata säästää. Laadukas ja huollettu pyörä on turvallisempi liikenteessä. Oikean kokoinen pyörä on sellainen, että jalat jäävät ihan hitusen koukkuun polkimen ollessa alhaalla. Monesti lapsille laitetaan alle liian pieniä pyörä ja polkuasento on todella huono. Onneksi satulaa ja tankoa voi säätää monessa polkupyörämallissa. Forssportin sivuilta löytyy kätevä kokotaulukko polkupyörän oikeaa kokoa valittaessa.
  potkupyörä
  Aikaisemmin potkittiin rauhallisesti potkupyörällä. Kuva: Meeri Nikkilä
  polkupyörä
  Nyt mennään polkupyörällä. Vähän jo hymyilyttää.

  Vastaa