• Meillä ei tulipalo pääse yllättämään

  Oletko tietoinen, kuinka paljon palovaroittimia pitäisi talossa olla? Voit laskea sen talon neliöiden mukaan. Jokaista 60 neliötä kohti olisi hyvä olla yksi palovaroitin. Esimerkiksi 65 neliön kerrostaloasunnossa on oltava kaksi palovaroitinta. Tämä tarkoittaisi meidän laajennetussa talossa noin neljää palovaroitinta, meillä on niitä kuitenkin seitsemän.

  Tämä siksi, että lähisuvussani on henkilöitä, jotka työskentelevät alalla jossa tulipaloja näkee ihan tarpeeksi. Tämä myös siksi, että kun heräsin eräänä yönä savun hajuun ja huomasin naapuritalon olevan ilmiliekeissä, ymmärrän kuinka nopeasti tuli leviää ja kuinka pienestä on kiinni ihmisten ulospääseminen talosta.

  Tottakai tulipalo voi oikeasti yllättää kenet vain, mutta me saamme siitä palovaroittimien ansiosta ainakin nopeasti tiedon. Miten teillä on varauduttu?

  Lue myös: Tällaisia ovat pojat horoskoopeittain

  Palovaroitin voi pelastaa lapsesi hengen

  Olen alkanut nykyään tiirailemaan palovaroittimia aina missä kuljenkin. Yllättävää kuinka vähän niitä on asennettu yksityiskoteihin, sekä ihan julkisiinkin rakennuksiin. Katsokaapa joskus huviksenne. Voitte aloittaa omasta kodistanne. Vuodesta toiseen uutisoidaan, että palovaroittimia on asennettu koteihin liian vähän.

  Miksi? Koska kyse ei voi olla rahallisesta menoerästä. Yksi palovaroitin maksaa noin 10-40 euroa, kaikilla varmasti on laittaa se raha palovaroittimiin. Eikö ihmiset sitten tajua palovaroittimen tärkeyttä? Vai mikä ihme on se syy?

  Oikeassa paikassa

  Palovaroittimen omistaminen ei vielä riitä, sen pitää olla toimiva, siinä pitää olla toimivat patterit ja se pitää olla sijoitettu oikein asuntoon.

  Hyvä suojaustaso saavutetaan asentamalla palovaroitin kodin jokaiseen huoneeseen. Ei kylpyhuoneeseen, koska kosteus aiheuttaa virhehälytyksiä. Eikä keittiöön, koska ruuanlaitto aiheuttaa virhehälyytyksiä. Kuitenkin niin, että kodin tekniikka (josta usein palot alkavat) on otettu varoittimen sijainnissa huomioon.

  Asenna palovaroitin keskelle huonetta kattoon tai seinään. Jos talossa on enemmän kuin yksi kerros, asenna palovaroitin portaiden yläpäähän.

  Vaihda hälyyttimeen patterit esimerkiksi kerran vuodessa, aina samana päivänä joka vuosi. Vaihda patterit vaikka aina uutena vuotena tai juhannuksena. Näin pidät huolta siitä, että patterit eivät pääse yllättäen loppumaan. Sillä voi olla kohtalokkaat seuraukset.

  Lue myös: Huolimattoman pojan äidille pelastus, nimitarrat

  Palohälyytys harjoitukset

  Jos ei nyt ihan harjoituksia, niin ainakin keskustelua kannattaa käydä lasten kanssa siitä, miten toimitaan jos tulipalo yllättää. Tulipalon sattuessa lapset saattavat hädissään piiloutua, joten olisi hyvä alleviivata lapsille sitä, että talosta pitää päästä nopeasti pois.

  Mikäli asutte kerrostalossa ja naapuri tai rappukäytävä on tulessa, silloin pitäisi pysyä omassa asunnossa. Savuiseen käytävään meneminen on vaarallista. Ovenraot on hyvä tiivistää esimerkiksi kostealla pyyhkeellä. Opeta lapsi menemään parvekkeelle tai avoimen ikkunan eteen odottamaan pelastajia.

  Kuinka monta palovaroitinta teiltä löytyy? 

  Vastaa

  Sulje
  ×

  Cart