• Miksi meidän poikien kasvot eivät näy blogissani?

  Sain yksityisviestillä kysymyksen, johon ajattelin vastata nyt ihan julkisesti. Miksi neljän poikamme kasvot eivät näy blogissani?

  Syy tähän on yksinkertainen. Lapseni eivät bloggaa, he eivät ole valinneet julkista bloggaajan elämää. Minusta poikien henkilöllisyys on hyvä pitää sen verran piilossa, mitä se nyt perheblogin kirjoittajalla vain on mahdollista.

  Tietysti kaikki meidän tutut ja ystävät tietävät kuka pojistani on missäkin blogin kuvassani. En siis sinäänsä ole sitä vastaan etteikö lapset saisi somessa näkyä. Poikani näkyvät kyllä omilla facebooksivuillani, ihan kasvojen kanssa. En näe siinä oikeastaan mitään eroa siihen, että tuttuni katsoisivat meillä kotona kotialbumiani, jossa on poikieni kuvat. En koe tarpeellisena piilotella poikiani omilta tutuiltani ja ystäviltäni.

  Lue myös: Tsekkaa erilaiset somevanhemmat. Mikä sinä olet? 

  pojat peurunka
  Omat pojat ja kummipoikakin on kulkenut blogissa bloginimillä ja ilman kasvoja.

  Bloginimet

  Blogi on kuitenkin ihan eri asia. Se on julkinen, siinä kirjoitetaan lapsista ja heidän vanhemmistaan välillä hyvin tarkkojakin asioita. Tästä syystä en halua jättää internettiin suoraa jälkeä jostain kirjoitetusta tarinasta tiettyyn lapseeni. (Mahdollinen googlettelu kiusaamismielessä myöhemmin).

  Lapsillamme on blogissani myös bloginimet. Heidän oikeat nimensä ovat harvinaisia ja en halua siitäkään syystä tuoda niitä esille sen enempää. Välillä on tainnut blogiini lipsahtaa jonkun pojan oikea nimi, mutta olen käynyt sen sitten myöhemmin vaihtamassa pois.

  Lue myös: Kyllä nämä ovat kaikki minun! Kyllä ne ovat kaikki poikia!

  koira antaa tassua
  Ainoa poika jonka oikea nimi ja ”naama” blogissani näkyy on meidän pienin poikamme Kookos Koira Kuva:Meeri Nikkilä

  Lapsen suojaaminen internetissä

  Olen siinä mielessä sellainen kultaisen keskitien kulkija, että en ole ottanut vahvaa kantaa puoleen tai toiseen lasten henkilöllisyyden suojaamisesta esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Maailma on muuttunut, vaikka me seniilit aikuiset kuinka yrittäisimme pitää lapsemme poissa, niin he tulevat sinne ihan itse.

  Moni lapsi tykittää itsestään kuvia instagramiin jo 12 vuotiaana. Teini-ikäiset ovatkin sitten jo esitelleen itsensä joka suunnasta ja joka vaatteella Snapcahtissa, Instagramissa ja Youtubessa. Onko muutama suloinen vauvakuva oikeasti mikään ongelma enää niiden kuvien rinnalla? Olisiko parempi, että lapsesta jäisi internettiin muutama äidin ja isän lataama neutraali lapsuudenkuva, sen kaiken muun älyttömyyden lisäksi? Ne noloimmat kuvat kun tuskin tulevat olemaan meidän vanhempien lataamia.

  Toisaalta sitten taas, onko vanhempien oikeus saada päättää mikä kuva lapsesta internetissä näkyy? Vai olisiko se oikeus vain lapsella itsellään?

  Mitä ajatuksia lasten kuvat somessa ja internetissä teissä muissa herättävät?

  Kommentit

  1. Henna

   Alusta asti omassa blogissani ollut se linja, ettei poikieni kasvot nay enka kayta heidan nimiaan.

   Omilla, henk.koht. sometileilla nakyy kasvotkin, mutta kuvat ovat sinansa neutraaleja eika mitaan alyttomia tai noloja. Nain kauempanakin asuvat sukulaiset ym voivat seurata poikiemme kasvamista 🙂

   1. Jonna

    Minulla vähän samat syyt. Äitini ja isäpuoleni esimerkiksi asuvat Espanjassa, siskoni Lapissa, on kauhean kätevää kertoa kuulumisia ja näyttää lasten kasvamista heille somessa. Blogin puolella olisi välillä NIIN kivaa ottaa iloisista pojista ihania kuvia, mutta koitan malttaa mieleni.

  Vastaa