• Laiska aikuinen ei anna istumapaikkaansa pienelle lapselle bussissa

  Voi kuinka pistikään ärsyttämään ihmisten kommentointi ruuhkabussin istumapaikoista. Aamulehti kirjoitti, että kenen on hyvä antaa istumapaikka bussissa kenellekin. Keskustelu artikkelin yhteydessä oli jokseenkin kamalaa. Ei tosin yhtään yllättävää, koska asummehan lapsivihamielisessä maassa: Suomessa.

  5-vuotias seisköön, koska jalkani ovat väsyneet

  Eräskin nainen kirjoittaa, että pitkän työpäivän jälkeen hänen jalkansa ovat väsyneet, istumapaikka kuuluu hänelle. Hän ei antaisi paikkaansa bussissa horjuvalle pienelle lapselle. Ihan käsittämätöntä, että joku aikuinen ihminen ajattelee noin!

  Toki olen tämän ajatuksen jo ihan käytännössä huomannutkin. Kerran esimerkiksi raskaana ollessani jouduin seisomaan koko puolentunnin bussimatkan taaperon kanssa, kun nämä ”jalkansa lepuuttajat” istuivat pylly homeessa penkeillään.

  Jos joku on erehtynyt joskus paikan meille antamaan, lähes aina kyseessä on ollut nuori mies tai vähän isompi lapsi. Keski-ikäiset eivät pyllyään liikautakaan toisen ihmisen eteen.

  taapero
  Tämmönen söpö pieni taapero siellä bussissa seisoi, raskaana olevan äitinsä kanssa. Oscar 2v.

  Hävettäisi olla samanlainen

  Toki sellainen isompi koululainen jo pystyy seisomaan bussissa ja varmaan ihan tykkääkin siitä. Mutta jos puhutaan pienistä alle 8-vuotiaista lapsista, ei itselleni tulisi mieleenkään istua ja antaa jonkun pienen lapsen seistä liikkuvassa bussissa. Kyllä hävettäisi olla minä, jos niin tekisin.

  Perustuukohan tämä ajatus siihen, että Suomessa ei nyt vaan yleisesti pidetä lapsista? Lapset eivät saa näkyä eikä kuulua. Lasten kuuluu ottaa herkkuja pöydästä aikuisten jälkeen, lasten kuuluu odottaa, että aikuiset puhuvat ensin ja sitten on vasta heidän vuoronsa, lasten kuuluu selvitä heiluvassa bussissakin seisten jo taaperona, koska aikuiset haluavat lepuuttaa jalkojaan. Lapset ovat kakkosluokan kansalaisia.

  Ja sitten siitä seuraa se, että nämä kakkosluokan kansalaisina pidetyt lapset kasvavat aikuisiksi ja heistä tulee samanlaisia, kuin millaisia heille on aikanaan oltu. Omaa napaansa tuijottavia keski-ikäisiä.

  Sama se miten typerästi muut käyttäytyvät. Minä annan jatkossakin paikkani pienelle lapselle bussissa ja muissa kulkuvälineissä. Olen myös opettanut isommat poikani antamaan paikkansa pienemmille lapsille, vanhuksille ja raskaana oleville. Olkoot muut moukkia, mutta minun pojistani kasvatan muut huomioivia nuoria ja aikuisia. Niitä, jotka pitkän työpäivän jälkeen ajattelevat enemmän pienen lapsen turvallisuutta kuin omia väsyneitä jalkojaan.

  Vastaa