• Keski-iän muutokset; harmaita hiuksia ja väsyneitä iltoja

  Yllättävän lyhyessä ajassa on pitänyt todeta, että niin se nuoruus vaan jäi taakseni eikä takaisin enää tule. Nuori aikuinen, aikuinen ja keski-ikäinen, jokainen kokee niiden alkamisen ja päättymisen aika eri aikaan. Suomalaisten elinikäennusteen mukaan elämän keskellä ollaan neljänkymmenen ikävuoden paikkeilla, ja näille tienoille myös keski-ikäistyminen yleisesti mielletään.

  Allekirjoitan omalla kohdallani tämän. Olen taatusti saavuttanut nyt keski-iän. Täytän ensi vuoden alussa 40 vuotta ja muutoksia on tapahtunut niin paljon, ettei keski-ikää voi olla huomaamatta. Aika on mennyt aivan järkyttävän nopeasti. Vastahan olin 14-vuotias ja tanssin discossa DJ Bobon tahtiin, trumpettihousut jalassani lepattaen.

  Sen enempää tutkimatta keski-iän oikeita ja virallisia merkkejä, kerron ne kaikki merkit, joita olen omasta elämästäni löytänyt. Onko teillä muilla keski-ikäisillä samoja juttuja vai onko joku ehkä vielä säästynyt näiltä kaikilta?

  Lue myös: 40- kriisi tuli, vaikka en pyytänyt

  keski-ikäinen
  Keski-ikää odotellessa.

  Kultainen keski-ikä

  Väsymys

  Olen oikeasti todella usein väsynyt. En nyt tiedä onko kaikki keski-ikäiset väsyneitä, mutta minä ainakin olen. Vaikka nukkuisin kuinka hyvät yöunet, silti väsyttää. Syy taitaa liittyä ihan vain elämän hektisyyteen. Kouluikäiset lapset, työt, arki ja se mieletön vauhti mitä tässä on menossa koko ajan varmasti väsyttää. Muistettavana on tuhat ja yksi asiaa koko ajan. Aivot käy ylikierroksilla.

  Harmaat hiukset

  En nyt muista tarkasti milloin ensimmäinen harmaa hius minulle ilmestyi, ehkä vuosi sitten? Nyt harmaita on söpösti muutamia, ohimolla lähinnä. On muuten hassua, että ne ovat ihan erilaisia kuin muut hiukseni. Tuntuvat jäykiltä ja suorilta… tuleekohan minusta täysin suoratukkainen? (Nyt luonnonlaineekas)

  En jaksa bilettää

  Tämä on kyllä kumma. Ei mennä montaakaan vuotta taaksepäin kun tyttöjenilloissa jaksoin vielä oikein hyvin. Pelkästään tanssiminen riitti motivaattoriksi lähteä baariin illan päätteeksi. Nyt taas… en saisi itseäni heilumaan minnekään hämyiseen kapakkaan enää mitenkään. Ensinäkin olen niin älyttömän väsynyt jo puolenyön aikaan ja toisekseen nautin paljon enemmän istuskelusta viinilasin äärellä ja hyvästä keskustelusta ystävien kanssa.

  Lue myös: Pojan naamalla ei niin väliä, tikit vain tytöille

  Olen koko ajan kiireinen

  En edes muista enää aikaa kun en ole ollut kiireinen. Nyt on koko ajan kiire. Viikonloppunakin on vähintään yhden pojan turnaus tai peli jossain päin suomea. Omat luistelutreeninikin sijoittuvat sunnuntaille. Arkipäivistä ei voi edes puhua….ne on melkoista menoa aamusta iltaan.Vaikka teen töitä kotoa, niin silti. Saati jos lähtisin vielä aamulla jonnekin pidemmälle töihin. Huh huh. Illat toimitaan taksikuskina, vaikkakin meillä onneksi moneen harrastukseen pojat pääsevät myös pyörällä.

  Ystäviä näkee liian vähän

  Tämä on harmillista. Näen todella vähän ystäviä nykyään. Samaa sanoi ystäväni, jonka kanssa juuri juttelimme viikonloppuna. Ei vain kertakaikkiaan ehdi. Paras ystäväni asuu onneksi ihan naapurissa, mutta muita ystäviä näenkin sitten ihan satunnaisesti. Suurin osa sisaruksistanikin asuu niin kaukana, että myös heidän näkeminen on haastavaa. Olemme sentään sopineet vuodelle 2020 seuraavan sisarusten matkamme Portugaliin. On hyvä olla ajoissa liikkeellä ja varata kalenterista aika, että toteutuu myös.

  Ulkonäköpaineet kevenevät

  En ole koskaan kokenut kovia ulkonäköpaineita. Minulla on ollut ja on aika hyvä itsetunto ja se on auttanut siihen, että en ole peilannut, enkä peilaa itseäni muihin. Ainakaan tässä asiassa. Kuitenkin jollain tavalla jotain on nyt muuttunut. Nuorempana halusin kuitenkin näyttää mahdollisimman hyvältä, erityisesti jos lähdin vaikkapa juhlimaan. Nyt saatan lähteä aika huolettomastikin juhlimaan, kunhan nyt vähän siistiydyn.

  Olen onnekas, kun olen osannut ottaa vanhenemisen vastaan, enkä ole lähtenyt kisaamaan ikuisesta nuoruudesta muiden kanssa. Nyt olen jo sinut uusien ryppyjeni ja juonteideni kanssa. Se työ kannatti tehdä.

  Vyötärö kiristää

  Tämä on muuten ärsyttävä muutos. Kaikista ärsyttävin. Hoikkana naisena ei ole tarvinnut paljon housujen kiristävyyttä miettiä aikaisemmin, nyt tarvitsee. Kaikki vaatteet kiristävät ekana vyötäröstä. Jos lähtee syömään on pakko miettiä mitkä housut tai hameen laittaa päälleen, jotta mahan turvottua sen kiristyksen tunteen taas kestää. Kuljenkin siksi paljon mekoissa, jotka on löysiä mahan kohdalta, voin syödä hyvin eikä kiristä. Tämä liittyy selvästi ikään, koska vielä neljän lapsen jälkeenkään tätä ongelmaa ei minulla ollut, se on tullut nyt vasta lähempänä neljääkymppiä, kun kuopuskin on jo 5 -vuotta.

  Voisihan toki tarkkailla hullunlailla syömisiäni ja lisätä liikuntaa, sillä se ongelma varmasti vähentyisi, mutta kun palataan kohtaan ulkonäköpaineet, niin totean vain, että mielummin laitan sen mekon kun vouhkaan ulkonäköni ympärillä päivästä toiseen.

  äidin kahvi
  Nyt sitä on oppinut arvostamaan esimerkiksi hyvää kahvia ja rauhallista lukuhetkeä.

  Mitä muutoksia sinussa on tapahtunut keski-iän lähetessä tai sen tultua?

  Miten te muut koette keski-iän? Minullehan siitä pukkasi pieni kriisi, mutta en ole kriiseillyt aikaisemmin mitään ikääni liittyvää, joten ehkä se kuuluu vain asiaan. Nyt sekin on jo aikalailla selätetty.

  Kommentit

  1. ÄitiNeljälle

   4 lasta. Ikää yli 40, aviossa yli 20 vuotta. Jaksan erinomaisesti. Liikun säännöllisesti. Olen hoikka, mutta se ei ole itsestäänselvyys. Luonto on tärkeä. Pidän huolta itsestäni. Perhe on tiimi, jossa ei hötkyillä. Asioita ennakoidaan ja sovitellaan yhteen. Lapset saavat harrastaa haluamiaan asioita ja jokaisella on 1-4 harrastusta. Asumme kaukana citystä ja harrastuksiin täytyy osittain kuskata, jos harrastus ei ole koulun jälkeen. Käyn bailaamassa ehkä 1-4 krt vuodessa, koska en koe siihen tarvetta enää. Laittaudun kauniiksi kuten tapana on. Ystäviä näen vaihtelevasti. Lomilla enemmän. Siskot ovat tärkeitä. Elämä on ihanaa ja nautinnollista, rakkaudentäyteistä. Lapsissa on 3 poikaa ja tyttö. Aika menee siivillä heidän kanssaan, mutta arki soljuu painollaan. Harmaita hiuksia ei ole. Nukun erinomaisesti, kiitos loistavan laatusängyn. Parisuhdetta hoidetaan toista huomioimalla ja saunomalla yhdessä.

   1. Jonna

    Se onkin siis siitä laatusängystä kiinni kun unet on niin katkonaisia. Hitsit 🙂 ei kun sänky ostoksille!

  2. Äitineljälle

   Tempure. En vaihda enää ikinä. Unesta ja sen laadusta emme tingi.

  Vastaa