• Ruokavaliosta helpotusta vilkkaille lapsille

  Mainos: Harmonia Life Oy

  Aikanaan kun istuin alas ylivilkkaan poikani kanssa lastenlääkärin vastaanotolla (tai minä istuin ja poikani pyöri ympyrää) lääkärin ensimmäinen kysymys oli ”onko ruokavalio kunnossa?”. Olimme päässeet pojan kanssa käynnille, jossa arvioitiin poikani keskittymisvaikeuksien tasoa. Lääkärin arviossa istuimme pojan ollessa kuusi, levottomuudesta oli huolestuttu myös esikoulussa opettajien toimesta.

  Elämäntapojen (riittävä uni, liikunta, päivärytmi, ravitsemus) merkitystä kasvavan ja kehittyvän lapsen hoidossa käsiteltiin kaavakkeessa, jotka ennen lääkärin tapaamista täytimme. Sitten vastaanotolla asiaa kysyttiin vielä kerran. Olin siinäkin vaiheessa jo hyvin valveutunut näiden merkityksestä, sillä olinhan lukenut paljon ja vähän lisää ylivilkkaudesta siitä asti kun poikani oli pieni taapero. Olin istunut luennoilla, koulutuksissa ja saanut vinkkejä pojan toimintaterapeutilta.

  Poikani ei koskaan saanut neurologisia tutkimuksia tai diagnoosia mistään sairaudesta, mutta ammattilaisten arvioilla kuitenkin päädyttiin siihen, että poikani vilkkaus ei ollut lapsuuteen liittyvää normaalia energisyyttä.

  Lue myös: Elämäni ADHD pojan äitinä

  Vilkkaan lapsen ravinto kuntoon

  Joidenkin tutkimusten mukaan ruokavalion viilaaminen voisi lievittää, ainakin joidenkin, ylivilkkaiden lasten oireita. Kun olin lapsi, olin minäkin vilkas ja äitini kokeili silloin erilaisten lisäaineiden vähentämistä ja se todella oli vaikuttanut minuun positiivisesti. Mielenkiintoisessa Tiede.fi artikkelissa kerrotaan yhdestä ruokavalioon painottuvasta tutkimuksesta lisää.

  Omien poikieni kohdalla (ihan jokaisen heistä) huomaan ruokavaliolla olevan suuri vaikutus heidän käytökseensä. Tottakai uni, liikunta ja päivärytmi vaikuttavat myös. Jos on herkuteltu, nautittu limuja, karkkia ja keksejä on heissä virtaa enemmän kuin laki sallii. Ylivilkkaan lapsen käytös saattaa mennä todella levottomaksi ja unettomuus lisääntyy. Unettomuus taas puolestaan pahentaa seuraavan päivän levottomuutta. Kierre on valmis.

  Lisäaineisiin ja väriaineisiin en ole perehtynyt vielä tarpeeksi, jotta osaisin niitä vältellä tarpeeksi hyvin, mutta tiedostan hyvin, että niilläkin on merkitystä.

  Lisäravinteet jokapäiväisessä käytössä

  Se mikä on toiminut meillä on tiettyjen lisäravinteiden nauttiminen päivittäin. Pidän huolta, että ainakin vilkkain poika nappaa aamulla suuhunsa kalaöljyä, magnesiumia ja D-vitamiinia. Kaikille pojille syötän kalaöljyä, sen mitä muistan. Meillä rasvaista kalaa tulee syötyä ruuassakin, mutta ei varmasti tarpeeksi paljon. D-vitamiini kuuluu päivittäisiin vitamiineihin meillä kaikilla.

  Erityisesti EPA-rasvahapon, magnesiumin ja sinkin yhdistelmän uskotaan parantavan oppimista, keskittymistä ja käyttäytymistä sekä tasapainottavan voimakkaita mielialan vaihteluita. Lisäksi ravintolisien uskotaan pienentävän alakuloisuuden riskiä.

  Lue myös: ADHD lapsen vanhempi. Muista nämä 8 asiaa

  Yhteistyökumppanimme Harmonia Life Oy lähetti meille kotiin eye-q kalaöljyä. Kalaöljyä on markkinoilla useita eri merkkejä ja niiden joukosta on ollut vaikea löytää meille parasta vaihtoehtoa. Kalaöljyn kun olisi hyvä olla mahdollisimman puhdasta ja minä en niin niistä purnukoista mitään ymmärrä, vaikka luenkin. Olemme kokeilleet yhtä sun toista vaihtoehtoa, mutta tämä mansikan makuinen toimii nyt selvästi meillä parhaiten.

  Eye-q sisältää tutkittua, luonnollista ja puhdasta kalaöljyä, joka valmistetaan eteläiseltä Tyyneltä valtamereltä pyydystetyistä pienikokoisista kaloista. Se mikä tässä valmisteessa on mielestäni parasta on, että se ei sisällä lisättyjä vitamiineja eikä keinotekoisia makeutus-, maku- tai väriaineita.

  Annan keskittymisongelmaiselle-pojalle aina tupla annoksen muihin poikiin verrattuna kalaöljyä. Kun poika oli pienempi hän sai kalaöljyn lusikalla. Aina sitä on kuitenkin pyritty antamaan hänelle.

  Meillä on menty näillä eväillä, tukitoimilla, oikeanlaisilla elämäntavoilla ja ymmärryksellä kaikki nämä vuodet. Rankkaa on tottakai useinkin, kun samat asiat joutuu vääntämään päivästä toiseen hänen kanssaan. Mutta kun saa ylivilkkaasta pojastaan mielettömän hyvän palautteen ulkopuoliselta niin tietää, että on tehnyt paljon asioita vanhempana oikein. Ja voin olla salaa hieman ylpeä itsestäni, että on opiskellut ja perehtynyt lapsen vuoksi erilaisiin vilkkauteen vaikuttaviin asioihin ja tukitoimiin niin hyvin.

  Onko muilla vilkkaiden lasten vanhemmilla otettu elämäntavat huomioon lapsen hoidossa? Onko niiden viilaamisesta ollut apua?

  Lue myös: Poikien Testiryhmän syvempi analyysi kalaölystä

  Kommentit

  1. Kata

   Olen itsekin uskonut kalaöljyn positiiviseen vaikutukseen ylivilkkailla lapsilla. Luin tänään päinvastaisesta tutkimuksesta Käypä hoito-sivustolta ”Monityydyttymättömät rasvahapot ovat ilmeisesti tehottomia ADHD:n hoidossa lapsilla ja nuorilla”. https://www.kaypahoito.fi/nak06071

   1. Jonna

    Niin, eihän näistä tietenkään voi tietää varmuudella. Uskon, että ruokavalion vaikutus pitää vain kokeilla. Ainakin sitä ihan lääkärit suosittelevat ensisijaisena hoitokeinona. (en puhu nyt kalaöljystä vain ravinnosta yleensä).

  2. Marika

   Hei, poikani 10 v syö tätä kalaöljyä. Mitä sinkkiä ja magnesiumia käytät?

   1. Jonna

    On otettu purkista, vähän eri merkkisiä aina.

  Vastaa