• VINKE kuntoutus ADHD lapselle ja se todella toimi

  Yhteistyössä, kuntoutus ADHD: VINKE PRO

  Olen kirjoittanut aiemminkin meidän ADHD pojasta, joka on lääkkeetön ja tukitoimilla hänen elämänsä on saatu kulkemaan oikeilla raiteilla. Sain nyt yhteistyöllä mahdollisuuden pojalleni kokeilla suosittua VINKE PRO kuntoutusta, mitä olin jo pitkään hänelle haaveillutkin. Olen nyt aivan innoissani, että pääsen kertomaan tästä kokemuksesta muillekin erityislasten vanhemmille.

  Poikani on nyt alakoululainen ja ylivilkkauden hänestä huomasi jo yksivuotiaana. Sen jälkeen on kokeiltu kaikenlaista. Kuntoutus ADHD oireisiin on meille tuttua. Olen äitinä istunut ADHD lasten vanhemmille tarkoitetuissa koulutuksissa, poika on käynyt toimintaterapiassa ja olemme vierailleet vertaistukiryhmissä. Olemme huomioineet pojan erityisyyden hänen ruokavaliossaan ja arjen säännöllisyydessä.

  Esikouluikäisenä poika kokeili myös lääkkeitä, huonolla menestyksellä. Poika rauhoittui, mutta lääkkeistä tuli kylkiäisinä pakkoliikkeitä ja hallitsemattomia raivokohtauksia. Kokeilu lopetettiin parin viikon kohdalla pysyvästi.

  Kuntoutus ADHD
  Kuntoutus ADHD. Ensimmäinen VINKE tapaaminen

  Mitä vain vuoksesi, poikani

  Meillä on neljä poikaa, mutta voisi sanoa, että vanhempina 70% energiastamme on mennyt tämän yhden pojan auttamiseen. Tottakai se, joka apua tarvitsee, häntä autetaan. Tie on ollut kivinen, mutta jokainen askel, minkä olemme ottaneet auttaaksemme poikaamme, on ollut sen arvoinen. Ja matka ei todellakaan ole vielä päätöksessään, yhä vain etsimme erilaisia keinoja auttaa poikaamme.

  Pojalla on mennyt koulussa mielestäni todella hyvin. Kiitos hyvien opettajien ja tukitoimien. (Näistä olen kiitollinen joka ikinen päivä!) Kotona onkin siten ollut enemmän haasteita. Toisaalta koko ajan on menty eteenpäin, joten ei voi valittaa. Päivittäiset fyysiset raivokohtaukset ovat jääneet jo ajat sitten historiaan. Sosiaalisten taitojen aimo harppaus eteenpäin auttoi poikaa itseään taannoin hurjasti.

  Apuja on kuitenkin vielä kaivattu pettymyksen sietokykyyn, sekä opiskelun ja harrastusten motivoimiseen. Yleensäkin monien asioiden läpiviemiseen, koska poikamme nopea impulsiivisuus on vaikuttanut myös siihen, että moni asia aloitetaan tohinalla, mutta lopetetaan yhtä nopeasti.

  Lue myös: Elämäni ADHD pojan äitinä

  Kuntotus ADHD lapselle, aistijärjestelmän ongelmiin

  VINKE kuntoutuksesta luin ensimmäisen kerran sosiaalisessa mediassa. Joku onnekas äiti oli sitä hyvällä menestyksellä lapseensa kanssa kokeillut. Tutustuin aiheeseen heti lisää ja innostuin ajatuksesta, kuntoutus ADHD pojallemme tulisi enemmän kuin tarpeeseen.

  VINKE on kuntouttava musiikkituote, joka muokkaa kuulojärjestelmän prosessointia. VINKE tuotteen isä Hannu Hätinen kertoo, että esimerkiksi ADHD lapsia voidaan auttaa korjaamalla kuulojärjestelmää, joka ei jäsenny tarkoituksenmukaisesti. ADHD lapsen huomio kiinnittyy usein epäoleellisiin asioihin. Se tietysti vaikuttaa opiskeluun sekä sosiaalisiin tilanteisiin.

  Innovaation taustalla on myös Turun yliopiston tekemä tieteellinen tutkimus. Tutkimukset Turun yliopistossa tehtiin vuonna 2014 ja 2015. Tutkimuksen hypoteesi oli, että aivojen auditiivista prosessointia voidaan muokata metodin avulla. Hypoteesin paikkansapitävyys voitiin vahvistaa kaikkien testihenkilöiden kohdalla.  Tutkimustulosten mukaan vieraan kielen tavujen äänteiden tunnistaminen helpottuu 21%.

  Vinke pro
  Äänen jäsentymisen testaus Hannu Hätisen toteuttamana

  VINKE meidän apuna

  Ensimmäinen tapaaminen

  Meidän pojan kuntoutus ADHD tyyppisiin oireisiin alkoi ensin tapaamisella. Tapasimme Hannu Hätisen ja hän jutteli minun ja poikani kanssa. Olimme ennen sitä jo täyttäneet taustatietolomakkeen netissä. Saimme kertoa, mihin asioihin toivoisimme muutosta ja Hätinen suoritti pojalle erilaisia kuulotestejä (miten äänet jäsentyy), sekä fyysisiä testejä. (motoriikka ym.)

  Me toivoimme apua nimenomaan pojan pettymyksen sietokykyyn, lisäksi läksyjen tekemisen motivoimiseen. Kuulotestissä selvisikin, että pojalla äänet todella jäsentyy sekaisin aivoissa, mikä selittää sen, että keskittyminen olennaiseen on vaikeaa. Testeissä selvisi myös mororefleksin vajavaisuus.

  Hätisen tyyli puhua pojalle oli tsemppaava ja yksi lause jäi erityisesti mieleeni. Hän sanoi pojalleni heti ensi tapaamisella, että ”Olet kuule huipputyyppi”. Mietin kuinka harvoin ADHD lapsi saa kuulla moisen lauseen? Todella harvoin.

  Ensimmäiset kotiharjoitukset

  Saimme kotiin päivittäin tehtävät harjoitukset. Pojan piti kuunnella joka ilta VINKE musiikkituotetta. Musiikki oli miellyttävää, ikään kuin klassista musiikkia. Tämän osuuden poika teki mielellään, unikin tuli hyvin aina musiikin kuuntelun jälkeen.

  Toinen harjoitus ei ollut niin mieluinen, mutta sekin tehtiin. Se oli ”morotusharjoitus”, jossa pojan piti tehdä tiettyä liikettä joka ilta tietty määrä. Teimme sen kuitenkin sitkeästi ja säännöllisesti joka ilta koko 3kk ajan.

  Oli yllättävää, että muuten niin huonosti motivoituva poika teki nämä tehtävät yllättävän kivuttomasti ja säännöllisesti. Hän varmasti oli saanut kipinän keskustelustaan Hätisen kanssa vastaanotolla ja koki, että tämä tuo hänelle itselleen niin paljon hyötyä, että työ kannattaa.

  Lue myös: ADHD lapsen äiti, muista nämä 8 asiaa

  Työ kannatti! Kuntoutus ADHD oireisiin auttoi meillä. Olen kirjoittanut itselleni ylös, että jo kahden viikon kotiharjoitusten jälkeen huomasin, että pettymyksen sietokyky oli parantunut. Sen huomasi muunmuassa siitä, että poika tuskastui yhtenä aamuna huonosti istuviin talvikenkiinsä, mutta silti lähti kouluun, ilman kiukkua. Tämä oli uutta! Tuntoyliherkkä poika ei todellakaan ollut koskaan aikaisemmin pystynyt sietämään epämiellyttävää tunnetta, ilman sen tuottamaa jonkin asteista kiukkua. Nyt hän lähti puristavat kengät jalassaan kouluun, eikä huutanut. Olin ihmeissäni.

  1,5kk kohdalla olen huomioinut, että raivonpuuskia ei enää tullut. Fyysiset raivarit pojalla oli jo aikaisemmin jäänyt pois, mutta nyt myös sellainen huuto ja mesoaminen väheni selvästi. 3kk kohdalla olen toistamiseen ihmetellyt pettymyksensietokyvyn hurjaa paranemista. Poika pystyi odottaamaan pettymyksen ilmaisemiselleen parempaa paikkaa. Kiukku ei ryöpsähtänyt enää hallitsemattomasti ulos juuri sillä sekunnilla, kun sen aiheuttama tilanne oli päällä. Ihanaa!

  Vinke pro musiikkiharjoitus
  Kotiharjoitus löytyy netistä, omilla tunnuksilla

  Toinen tapaaminen 3kk

  Toisella tapaamisella Hätinen testasi uudestaan pojan kuulon jäsentymisen. Siinä oli tapahtunut selvä paraneminen. Kotitehtävien säännöllinen tekeminen oli kannattanut. Ihailimme yhdessä tietokoneen ruudulta käyrää, mikä todella näytti paljon paremmalta kuin aikaisemmin.

  Pojalle tehtiin samat testit uudestaan, jotta nähtiin muutos ja edistys. Myös keskustelemalla pojan kanssa huomattiin, että moni asia oli mennyt eteenpäin. Seuraavaksi mietittiin, että mikä muu asia kaipaisi vielä apuja. Keskittymisen herpaantuminen oli vielä arkipäivää ja esimerkiksi se, että poika kysyi ”mitä?” jo ennen kun olin sanonut lausettani loppuun, oli asia mihin toivottiin muutosta seuraavaksi.

  Toiset kotiharjoitukset

  Nyt poika sai seuraavan 3kk jakson ajaksi kotiharjoitukseksi fyysisen harjoitteen, jonka tarkoitus oli tasata puolieroja. Tämän harjoituksen harjoittaminen oli työlästä, koska se vaati pojalta jo selvästi enemmän keskittymistä sen tekemiseen. Välillä harjoituksen tekeminen myös unohtui pitkäksi aikaa kun olimme kesäloman vietossa.

  Loppua kohden tsemppasimme kuitenkin taas uudestaan. Harjoitus muuttui koko ajan helpommaksi tehdä. Loppuvaiheessa poika teki sen jo hyvin nopeasti ja huomaamattomasti illalla ennen nukkumaan menoa.

  Kolmas tapaaminen 6kk

  Kävimme juuri kolmannessa tapaamisessa. Kuntoutus ADHD pojalleni aloitettiin viime talvena ja nyt oli mielenkiintoista nähdä kuntoutuksen tuloksia. Kyllähän ne oli selvästi nähtävissä. Jo silloin, kun poika teki kuulotestiä, sen näki katsojanakin, että kuulo oli selvästi jäsentynyt paremmin. Poika ei joutunut miettimään, mistä mikäkin ääni kuului, vaan vastasi nopeasti ja ytimekkäästi.

  Hätinen huomasi eron jo pelkästään pojan olemuksesta. Poika istui paikallaan ja katsoi sitä, kuka hänelle puhui. Eikä seilannut edestakaisin penkillään ja tuijotellut seiniä. Edistystä oli tapahtunut.

  Erityisesti kotona edistyksen pystyi huomaamaan. Meidän poika oli aloittanut uuden kouluvuoden upeasti ja alkanut tekemään läksyjään säännöllisesti. Tätä hän ei ole tehnyt koskaan aikaisemmin. En edes muista, että olisin koskaan nähnyt pojan tekevän läksyjä ilman vieressä istumista ja pakottamista. Nyt hän vetäytyy huoneeseensa, ja kun menen katsomaan, mitä siellä tapahtuu, niin hän tekee läksyjä!!! Aivan mieletön juttu meille!

  Pettymyksen sietetokyky on pysynyt kohtalaisena, raivarit eivät ole palanneet ja poika pystyy kertomaan, mikä häntä harmittaa sen sijaan, että huutaa silmittömästi. Me olemme niin onnellisia!

  Vinke pro
  Äänen jäsentymisen testejä tehtiin uudestaan

  Muutos pojassa

  Muutosta on siis selvästi nähtävissä. En odottanutkaan mitään rauhallista ja flegmaattista poikaa meille hissuttelemaan nurkkiin, vaan toivoin nimenomaan, että tietyt ongelmakohdat saataisiin etenemään parempaan suuntaan, mutta poika olisi silti oma itsensä ja se todella onnistui. (Tuolla ylempänä on näistä yksityiskohtaisemmin kohdissa: tapaaminen, toinen tapaaminen ja kolmas tapaaminen.)

  Poika on edelleen täysin oma itsensä, tempperamenttinen ja vauhdikas luonne, mutta hän selviytyy nyt arkisista toiminnoista helpommin. Ilman raivareita, ilman päivittäisiä taisteluita ja ilman suuria pettymyksiä. Sosiaaliset suhteet ovat jo todella hyvällä mallilla. Hänellä on paljon kavereita ja hän pystyy aika hyvin lukemaan toisten tunnetiloja, verrattuna aikaisempaan.

  En voi olla kun tyytyväinen, että lähdimme pojan kanssa kokeilemaan tätä kuntoutusta. Taas yksi askel eteenpäin ja helpotusta pojan, sekä meidän vanhempien arkeen.

  Jatko tästä eteenpäin

  Saimme vielä yhden kotiläksyn, kun esitin toiveeni vielä yhteen huoleeni. Toivoin pojalle hieman pitkäjänteisyyttä. Nyt niin nopealla tahdilla vaihtuvat kiinnostuksenkohteet ja samaan aikaan toisesta päästä unohtuvat vanhat innostukset kuormittavat meidän talouttamme sekä hermojamme todella paljon.

  Harrastuksia vaihdetaan kuin paitaa, ja joka päivä rukoillaan jotain uutta asiaa hankittavaksi kotiin. Sellainen jatkuva vääntäminen näistä on meille vanhemmille aika raskasta. Saimme näihin liittyen vielä yhden fyysisen harjoituksen pojalle, mitä hän tekee nyt seuraavat 3kk. Sitten katsotaan, josko tämä kuntoutus olisi tullut maaliinsa.

  Kerron kyllä vielä sitten, miten tämä viimeinen 3kk on mennyt. En vaan malttanut olla kirjoittamatta jo tässä välissä tästä kuntoutuksesta, jotta mahdollisimman moni muukin voi löytää avun lapselleen tätä kautta!

  Kysykää ihmeessä lisää!

  Kommentit

  1. Helena Arppe

   Olen harkinnut meidän pojalle tätä vinke pro-kuntoutusta ja huomasin nyt vasta tämän blogitekstin. Kiinnostaisi tietää muiden kokemuksia, hintatietoja, mistä iästä lähtien soveltuu sekä voiko tätä saada julkisella puolella.

  2. Helena Arppe

   Kiitos.

  3. Ella Soikkeli

   Kiitos näistä kirjoituksistasi ADHDhen liittyen. Meidän nuorimmainen (veljessarjan neljäs 😆) on ekaluokalla ja opettaja ja koulupsykologi ovat ehdotelleet lääkitystä, vaikka vasta odottelemme lääkärille pääsyä. Kotona meillä ei pojan kanssa ongelmia ole (ei ole raivokohtauksita tms), mutta koulussa erityisesti impulssikontrollin puute aiheuttaa häiriötä. Iso kiitos vielä, että olet kirjoittanut kokemuksistanne!

   1. Jonna

    Meillä on jo uudenlaisia haasteita ADHD lapsen kanssa, mutta ikäkin vaikuttaa niihin vahvasti. Katsellaan taas mihin suuntaan tämä tästä kääntyy. Se pitää sanoa, että opettajien ja muiden koulun henkilökunnan kanssa tehty tiivis ja toimiva yhteistyö on tosi tärkeää. Toivottavasti saat koulun suunnalta tarvittavan tuen pojallesi. Tsemmpiä sinne.

  Vastaa