• Miksi iso perhe on ihan huippu juttu?

  Tajusin juuri, että olen kirjoittanut hurjasti pojista ja siitä, miksi on kiva olla äiti juuri pojille, mutta olen unohtanut iloita teille siitä, miksi on niin kivaa, kun on iso perhe. Yllätin itseni juuri äsken sohvalta hymyilemästä, oivalsin kuinka onnellinen ja kiitollinen olen, että olen saanut paljon lapsia.

  Olen aina, siis IHAN AINA, haaveillut isosta lapsikatraasta. Hieman epäselvää on itselleni, että mitä määrää olen haaveillut, sillä muistan vain toivoneeni, että saisin lapsia vähintään kolme. Eräs ystäväni kertoi minun nuorena puhuneeni viidestä lapsesta. Jos olisin aloittanut lapsien tehtailun nuorempana, niin olisin mielelläni tehnytkin sen viisi tai vaikka kuusikin lasta. Nyt kuitenkin meidän perheemme jää neljään lapseen.

  Lue myös: Tällainen on täydellinen perhe

  Kaverit kylässä 🙂

  Iso perhe ja isot ilot

  Myös lapsuudessani minulla oli iso perhe. Minulla on kolme siskoa ja kaksi veljeä, meitä on siis yhteensä kuusi lasta. Isossa perheessä eläminen on siis minulle tuttua. Siitä syystä minusta perhe tuntui jotenkin vajaalta niin pitkään, kunnes siinä oli kolme lasta. Kolme lasta oli jo PERHE. Minulle.

  Tiedän oikein hyvin, että lasten lukumäärää ei voi valita itse. Elämä antaa tai ei anna, minulla kävi tässä asiassa tuuri. Sain kuin sainkin monta lasta. Isossa perheessä eläminen on minulle luonnollista, Pekalle ei niinkään. Hän on kahden lapsen perheestä ja välillä kärsii siitä metelistä ja menosta, mikä meillä vallitsee. Minä taas pidän siitä, kun talossa on ääntä… jos pojat tuovat kavereitaan kylään, niin tuntuu yhä kotoisammalta. Yleensä täällä onkin lapsia pyörimässä kymmenen, ellei ylikin. Onneksi viihtyvät meillä. Vaikka välillä emme mahdu pihan läpi kävelemään.

  Listaan tähän ne jutut, mitkä minusta isossa perheessä on ihan parhaita.

  YLE: Arki isossa perheessä. Poikien Äiti- blogin Jonna

  pojat ostoksilla
  Mun pojat <3

  Parasta siinä, kun on iso perhe

  Kotona on koko ajan elämää. Koti ei oikeastaan ole koskaan tyhjä. Jos lapsia olisi vähemmän, niin monesti joutuisi jo näinkin isojen lasten kanssa yksin kotona istumaan. Nyt, kun niitä on monta, niin joku heistä hyvin todennäköisesti on aina kotona.

  Pöytä on täynnä väkeä arkenakin. Ei tarvita juhlaa tai vieraita, silti on aina ruokapöytä täynnä väkeä, ääntä ja paljon ruokaa. Ihanaa!

  Reissuilla kaverit mukana. Vaikka pidänkin siitä, että pojat tuo meille kavereita, niin perheen yhteisille lomamatkoille on kiva lähteä omalla porukalla. Eikä sinne tarvitse kavereita mukaan raahatakkaan, kun kaverit löytyvät omasta perheestä. Kun lapsia on paljon, niin kaveria voi myös välillä vaihtaa, kun yhden naama alkaa ärsyttämään.

  Monta tekemässä kotihommia. Tottakai sotkuakin tulee paljon, kun väkeä on paljon, mutta on ihan kiva, että on useampi koiranulkoiluttaja ja tiskikoneen tyhjentäjä. Siivouspäivät ovat myös kivoja, kun porukalla siivotaan, niin puhdasta tulee nopeasti.

  Pelit ja leikit onnistuu aina. Lautapelejä ja sählymatseja pystyy jo tällä porukalla järjestämään helposti. 3 vs 3 saa aika hyvät pelit aikaiseksi. Parillinen luku on myös kätevä lautapelejä pelatessa. Joukkueet on helppo rakentaa.

  Ja…

  Erilaisia persoonia saman katon alla. Kun väkeä on paljon, niin mukaan mahtuu hyvin erityyppisiä ihmisiä. Ja sitten kuitenkin kaikissa on jotain samaakin. On hyvä, kun omassa perheessä jo totutaan elämään erilaisten ihmisten kanssa. Helpottaa jatkossa lasten sopeutumista muissakin paikoissa jossa on monenlaista ihmistä.

  Joku lapsista on aina hali-iässä. Kun lapsia on paljon, joku on aina siinä vaiheessa, että tykkää halia äitiä. Huomaamatta menee ne vaiheet yhden kanssa, kun äitiä ei voi halata. Samaan aikaan toinen haluaa olla äidin iholla koko ajan. Ja sitten taas paikat vaihtuu.

  Vanhempana ei voi olla muuta kuin jalat maassa. Monen lapsen vanhempana karisee aika hyvin suuret luulot omasta erinoimaisesta vanhemmuudestaan. Isossa perheessä kun tuppaa olemaan haastavampaa ja helpompaa lasta kasvatettavana. Huomaa, että kasvatuksesta ja vanhemmista viis, osa lapsista vain on hieman temperamenttisempia ja vaativat enemmän vanhemmiltaan.

  Pesä ei tyhjene koskaan. Kun lapsia on paljon, se näkyy myös sitten, kun he muuttavat pois kotoa. Vierailijoita äidillä käy todennäköisesti usein. Ei tarvitse ladata niin paljon odotuksia yhden lapsen harteille, kun lapsia on monta, joku varmasti aina joskus käy kylässä. Helpottaa myös lasten omaa elämää.

  Lista miinuspuolista saattaisi olla yhtä pitkä 😉 Mutta ei mennä nyt siihen tässä postissa…

  Kommentit

  1. Emy

   Mahtavaa, että joku puhuu tässä ankeassa pieniä perheitä suosivassa kulttuurissa siitä, miten hyvä juttu monta lasta on! Tuntuu, että yhteiskunta kyllä haluaa Suomeen lisää lapsia, mutta sitten kun jollakulla on enemmän kuin kolme lasta, niin se on sitten heti ongelmaperhe. Mutta thumbs up siis isoille perheille ja sille, että puhut avoimesti sen puolesta! 🙂

   1. Jonna

    Kiva kuulla, että meitä on muitakin jotka ajattelee näin.

  2. Teikku

   Moi! Huomasin paljon yhteneväisyyksiä; minulla on myös kolme siskoa ja kaksi veljeä! Mieheni on kahden lapsen perheestä. Ja meillä on kolme poikaa, nuorin vasta 3kk. Rakastan elämän meininkiä!🤗 ps. tää on kyllä kiva hyvänmielen ryhmä!

   1. Jonna

    Kiva kun olet menossa mukana! 🙂

  Vastaa