• Perheen yhteistä tekemistä. Ilmaiset touhut syyslomalle

  Miksi kaiken tekemisen pitää maksaa niin älyttömästi nykyään? Kesällä ja kesälomalla sentään voi tehdä ilmaiseksikin paljon asioita, kuten uida, pyöräillä ja pelailla. Talvella voi laskea pulkalla ja juoda lämmintä kaakaota nuotion ääressä. Mutta syyslomalla on hankalampaa tehdä mitään ilman rahaa. Sataa vettä, on pimeää ja kylmä… jotta pääsisi viettämään lasten kanssa syyslomaa johonkin kivaan paikkaan, niin se vaatisi rahaa.

  Meillä on suunnitelmissa nyt syyslomalla kylpyläreissu, siihen on säästetty ja sitä on odotettu. Pelkästään yhdessä oleminen on jo minusta se syysloman paras juttu. Meillä sattuu olemaan koko perheellä koko tämä viikko vapaata, joten pelaamme lautapelejä, retkeilemme ja käymme useasti uimassa.

  Mitäs jos rahaa ei ole? Ei sitä meilläkään hurjasti ole käytettävissä ja pakko on keksiä myös ajanvietettä, mihin ei tarvitse yhtään rahaa. Mitä kivaa sitä voisi sitten syyslomalla tehdä ilman rahaa? Keräsin vinkit ilmaisista syyslomatouhuista tähän.

  Lue myös: Unta palloon äidit. Näin paljon pitäisi oikeasti nukkua

  Metsäretkellä Oliverin, Oscarin, Ollien ja kummipojan kanssa.

  Ilmaiset touhut syyslomalle

  Ulkoleikit

  Meidän lapsuudessamme (kultainen -80 ja -90 luku) ulkoleikkejä leikittiin paljon erityisesti syksyllä. Näitä vanhoja tuttuja ulkoleikkejä on hauska ollut opettaa omille pojillekin ja pelailla niitä yhdessä koko perheen kesken. Suosikkina tuikkis. Ihan parhaat pihapelit TÄÄLTÄ.

  Kirjahaaste

  Valitkaa jokainen perheenjäsen yksi kirja (esim kirjastosta) minkä luette kannesta kanteen. Kun saatte kaikki kirjanne luettua, niin jokainen esittelee toisille perheenjäsenille lukemansa kirjan ja muut esittävät kysymyksiä kirjasta. Voitte esimerkiksi käpertyä sohvalle kirjoja lukemaan aina yhden tunnin ajaksi joka päivä. Kaikki yhdessä.

  Syksyiset askartelut

  Syksyllä on ihana hyödyntää luonnon värikkäitä lehtiä esimerkiksi kuivattamalla ne kirjan välissä ja tekemällä niistä erilaisia taideteoksia paperille. Lehtiä voi hyödyntää myös erilaisten asetelmien tekemiseen maljakkoon. Kokeilkaa lasten kanssa erilaisia lehtiasetelmia ja lisätkää asetelmiin halutessanne kukkasia sekaan. Koristelkaa koti syksyisillä koristeilla.

  Lue myös: Tasa-arvo lähtee kotoa! Kasvatatko sinä tasa-arvoon lapsesi?

  Temppurata kotiin

  Syysloma on hyvää aikaa pistää asunto vähän mullin mallin ja sen jälkeen onkin. mukavaa tehdä suursiivous. Rakentakaa yhdessä iso temppurata kotiin ja ottakaa aikaa kun suoritatte sen läpi. Joko kaikki yhdessä tai yksi kerrallaan. Voitte suorittaa temppuradan esimerkiksi viestinä, otatte ajan ja yritätte seuraavalla kerralla parantaa aikaa. Keksikää erilaisia suoritettavia esteitä yhdessä lasten kanssa, heillä voi olla paljon hyviä ideoita. Lisää temppurataan ideoita TÄÄLTÄ.

  Viihtykää keittiössä

  Hyvin harvoin on tässä arjessa sellaista aikaa, että ehtisi rauhassa lasten kanssa leipomaan tai kokkaamaan. Syyslomalla sille on aikaa. Yksi perheenjäsen valitsee yhden leivottavan tai kokattavan asian mikä sinä päivänä yhdessä tehdään. Seuraavana päivänä on toisen perheenjäsenen vuoro.

  Aarrejahti

  Aarrejahti leikissä saa mukavasti vierähtämään monta tuntia. Piirtäkää kodista kartta ja piilottakaa aarteita (esim karkkia) pitkin asuntoa. Aarteiden sijannit voi olla merkittynä kartassa. Leikkiä voi leikkiä myös ilman merkintää, mutta sitten aarteiden on hyvä ehkä vähän näkyä piilostaan. Myös lapset voivat piilotella aarteita aikuisille.

  Mitä suunnitelmia teillä on? Ihanaa syysloman jatkoa kaikille!

  Kommentit

  1. Mel

   Hyviä vinkkejä. Kiitos. Retkeillyt olemme paljon, mutta tuo kirjajuttu oli hauska idea. Hauskaa lomaa sinne.

   1. Jonna

    Olehyvä.

  Vastaa