• You are currently viewing En rakasta mun omaa lasta?

  En rakasta mun omaa lasta?

  Niin – mitä jos en rakasta mun omaa lasta? Tai tarkemmin sanottuna, siihen meni pitkään.

  Jokainen raskaana ollut tietää sen valtaisan tietotulvan, jonka etenkin esikoisen odotus tullessaan tuo. Sen lisäksi että opit ison litanian uusia termejä ja sinusta tulee mahtavan hyvä kuppiin pissaamisessa. Neuvolasta, läheisiltä ja keskustelupalstoilta valuva tietomäärä on infernaalinen. Saat tietoa imetyksestä, synnytyksestä, raskaus- ja imetysajan ravitsemuksesta, vauvanhoidosta, soseista…you name it. Yksi asia joka kuitenkin loistaa mielestäni edelleen poissaolollaan, on kiintymyssuhteen ja rakkauden syntyminen lapseen.  Puhutaan sen tärkeydestä, toki, ja sitä se eittämättä onkin. Suurinta osaa tuntuu kohtaavan se onni, että rakkaus omaan lapseen syntyy nanosekunnissa. Se mieletön yhteys jonka saat pieneen ihmiseen, kun hänet lasketaan syliisi ensimmäisen kerran. Voittamaton varmuus siitä, että yhdessä tulette selviämään kaikista esteistä. No, mitäpä jos sitä ei tulekaan?

  Koska tunnen rakkautta?

  Oma esikoiseni syntyi raskausviikolla 36, useamman päivän käynnistelyn päätteeksi. Synnytys ylipäätään oli kokemuksena omituinen, minulle ei oikein kerrottu missä milloinkin mennään. Ensin näytti siltä että synnytys ei etene mihinkään, ja sitten homma räjähti käsiin. Lähes paniikkiin päättynyt synnytys eskaloitui siihen, kun vauva vietiin elvytettäväksi ja siitä teho-osastolle. Muut kärrättiin synnyttäneiden osastolle vauvan kanssa, minä sain valokuvan. Seuraavana aamuna minut kärrättiin katsomaan vauvaa. Ja voi. Kymmenen pientä sormea, kymmenen pientä varvasta. Niin kaunis pieni poika, vähän tummaa tukkaa. Jokin sisimmässä kyllä liikahti, eikä fiilis nyt aivan hälläväliä ollut. Painotan kuitenkin, että synnytyksen jälkeen kaikki tunteet ovat sallittuja! Mutta en minä tuntenut rakkauden valtaavan minua. Tunsin liikutusta, hämmennystä ja pelkoa. Viikon kuluttua meidät vihdoin kotiutettiin, ja pääsimme aloittamaan elämäämme perheenä. Olin tässä vaiheessa ehtinyt viettämään vain reilun vuorokauden kahden lapseni kanssa.Vauva-arki lähti sujumaan hyvin, minä nautin siitä kovasti. Kylvetin, syötin, halailin, lallattelin ja olin läsnä. Tapasimme muita äitejä lapsineen, kävimme värikylvyssä ja muskarissa. Elimme tuikitavallista lapsiperheen arkea jossa lapsen tarpeista täytettiin muitakin, kuin vain ne pakolliset. Haluan uskoa, että minun tunneongelmistani huolimatta hänen ensimmäinenkin vuotensa oli onnellinen ja täynnä rakkautta.

  Romi elokuussa 2010.

  Mutta.

  Odotin alati, että koskahan se tunne tulee. Sellainen tajunnan räjäyttävä rakkaus. Valoin itseeni uskoa, että kyllä se sieltä vielä tulee. Vaikka lapsi oli minulle tärkeä, minun oli aivan pienenä vauvanakin helppoa antaa hänet hoitoon. Kylläkin vain omille vanhemmilleni, jotka suhtautuivat valtavan innokkaasti ensimmäiseen lapsenlapseensa. En siis vain dumpannut lastani johonkin, sentään. En myöskään ole koskaan hetkeäkään katunut lapsiamme, yhtäkään heistä. En olisi antanut pois, missään nimessä. Itselleni ensimmäinen vuosi oli vain suoranaista suorittamista, rakastumisen tunteen odottamista. Lapseni oli yli vuoden, kun tajusin yhtäkkiä rakastavani häntä ylimaallisen paljon. Hoitoon antaminen ei tuntunut enää kovin mielekkäältä, halusin itse viettää aikaa hänen kanssaan enemmän. Tunsin yhteyden.  Tunne oli hiipinyt kuin varkain, tajusin sen kertaheitolla. SIIHEN MENI VUOSI!

  Tietoisuutta on lisättävä

  Miksi kukaan ei kerro tätä? Siis ihan oikeasti käsittele asiaa odottavan äidin kanssa, keskustele kasvotusten, myös synnytyksen jälkeen? Minulle asia oli raskas,  koen huonommuutta tästä vielä kahdeksan vuoden jälkeenkin. Tuntui siltä kuin ympärilläni muut äidit olisivat sukeltaneet välittömästi siihen rakkauskuplaan, jonka ulkopuolella minä seisoin hämmentyneenä oman lapseni kanssa. Kun keskimmäinen lapsemme sitten reilut kuusi vuotta sitten syntyi, osasin olla hieman varautuneempi. Tämäkään synnytys ei aivan nappiin mennyt, sairastuimme kumpainenkin ja vauva kuljetettiin taas teholle.

  Vili elokuussa 2012.

  Rakkauden tunne ja kiintymys syntyi kuitenkin paljon nopeammin, kuin ensimmäisellä kerralla. Ei kuitenkaan tälläkään kertaa vielä synnytyssalissa. Vasta yli kolme vuotta sitten kun synnytin kolmannen poikamme, se jysähti minuun sillä sekunnilla kun vauva laskettiin rinnalleni. Tajusin mistä niin monet olivat puhuneet, pääsin vihdoin kokemaan sen tunteen.  Joillain ei ole minkäänlaista perusteetta sille häkeltyneelle, ei niin rakastuneelle tunteelle, ja sekin on täysin hyväksyttävää. Omalla kohdallani koen, että vaikeahkoilla aluilla oli iso osansa meidän yhteisen tiemme rakentumisessa. Tiedän, että meitä on muitakin, jotka kokevat asian näin. Jo vuosien ajan olen itse onnekseni kokenut rakkautta ja syvää yhteyttä kaikkiin poikiini, ja suhteeni heihin on hyvä, lämmin ja läheinen. Meillä ollaan läsnä, puhutaan kaikesta ja halataan paljon. Kaikki eivät ole näinkään onnekkaita, ja heidän pitäisi saada tukea vanhemmuuteensa ja hyväksyntää tunteilleen.

  Timi maaliskuussa 2015.

  Kommentit

  1. huono äitikö

   Kuulostaapa tutulta.
   Esikoinen on 4 vuotta, enkä vieläkään hänen kohdallaan koe sitä ylimaallista rakkaudentunnetta, mistä niin paljon puhutaan. Hän joutui samalla tavalla suoraan lastenosastolle pariksi viikoksi salista. Sain sentään hetkeksi rinnalleni, mutta suurin tunne oli hämmennys. Kiva tyyppi, hyvä käytöksinen lapseksi ja ihana pieni poikahan hän on. Mutta…
   Kuopus sen sijaan… Rakkauden tunne oli aivan välitön. Tekisin mitä vaan hänen vuokseen.
   Yritän kohdella poikiani tasapuolisesti, mutta tuntuu, että helpompaa se on kuopuksen kohdalla. Ehkä tämä on semmoinen perusluonnekysymyskin. Esikoisella synkkaa paremmin isin kanssa ja minulla kuopuksen kanssa. Minä sen sijaan menetän hermoni esikoisen toilailuihin sekunnissa.. toisaalta isillä sama kuopuksen kanssa.

   1. ihmemaan-mutsi

    Rankkoja aiheita nämä, mutta tärkeää on hyväksyä itseltään näitä tunteita ja puhua niistä 🙂 Lämpöistä joulua teille <3

  2. Anna

   Samanlaisia tunteita täällä koettu.
   Esikoisen synnytys käynnistettiin yliaikaisena ja oli lopuksi aika rankka imukuppeineen kaikkineen. Ekassa yhteiskuvassa näkyvät kyyneleet olivat ainoastaan kivun aiheuttamia… Niinä parina yönä, mitkä sairaalassa vietettiin, oli ihan mukava antaa vauva pariksi tunniksi kätilöiden hoiviin, että sai itse nukkua. Kotona sitten ihmettelin, että tässä mulla on tällainen söpö vauva, mutta sille asteelle tunteet jäivät pitkäksi aikaa.
   Kuopuksen synnytys oli luonnollisempi ja helpompi, ja liikutuksen ja rakkauden itku tuli heti, kun sain pojan paidan alle. Jouduttiin viettämään viikko sairaalassa (potilashotellissa onneksi), enkä kertaakaan antanut vauvaani kätilöille hoidettavaksi. Oli kauhea ajatus luopua hänestä minuutiksikaan.
   Esikoinen on nyt 6 ja kuopus 3, ja vaikka koen rakastavani molempia yhtä paljon, on tarve pitää poikaa lähellä yhä paljon suurempi. Haluaisin jatkuvasti sylitellä häntä ja nuuskuttaa pörröpäätä. Onneksi hän onkin ihan sylivauva edelleen!

   Ahdistuneena olen joskus miettinyt, miten kauheaa olisi ollut, jos esikoisen kanssa tunteet olisivat olleet noin voimakkaat, ja kuopuksen kanssa tunnetta ei olisikaan tullut! Miten kauhealta se olisikaan tuntunut, jos ei olisi osannut toista rakastaa niin kuin ensimmäistä! Nyt voin vain olla onnellinen, että sain myös kokea välittömästi syttyvän äidinrakkauden.

   1. ihmemaan-mutsi

    Mukava ja kamala kuulla niin samanlaisia kokemuksia. Uskon että läheisyys ja asioista keskustelu vievät paljon eteenpäin <3 Ihanaa joulua teidän perheelle!

  3. Äiti

   Lapseni ovat 5- ja 7-vuotiaat. En tunne kummankaan kohdalla mitään jumalaista rakkautta, lähinnä tiedostan vastuuni ja huolenpitovelvoitteeni. Omalla kohdallani paluu töihin perhevapaalta n. neljä vuotta sitten toi raskaan stressin, enkä vieläkään osaa tasapainotella työn ja perheen välillä, vapaa-aikaa ei sitten olekaan (ns. omaa aikaa on ajaminen töihin ja kotiin). Se varmasti vaikuttaa osittain tunteisiini. Suren asiaa aika ajoin, koska tiedän lapsuuden kokemusten merkityksen esim. itsetunnon kehittymiseen. Väännän naamalleni ihastuneen ilmeen, kun lapsi tuo kolme kiloa askartelua kotiin joka päivä. Aitoa tunnetta se ei ole.

   Onneksi puolisoni tuntuu rakastavan lapsiamme. Luultavasti juuri myös siksi lapsemme tukeutuvat hädässä häneen, eivätkä äitiinsä.

   1. ihmemaan-mutsi

    Nämä tunteet ovat niin vaikeita käsiteltäviä, tuntuu ettei niitä oikein osaa sanoiksikaan pukea. Toivoisin suomessa olevan enemmän vähän samaa kulttuuria kuin jenkeissä, siellähän melkein kaikki käyvät juttelemassa terapeutin kanssa. Tekisi hyvää, ainakin minulle. Voimaa ja iloa sun päiviisi <3

  4. Oppiaikäkaikki

   Äiti nimimerkkille vastauksena, että samaistun kokemukseesi täysin. Minulla yksi kappale seiskavee, jota kohtaan ”lähinnä tiedostan vastuuni ja huolenpitovelvoitteeni”. ”Suren asiaa aika ajoin, koska tiedän lapsuuden kokemusten merkityksen esim. itsetunnon kehittymiseen. Väännän naamalleni ihastuneen ilmeen, kun lapsi tuo kolme kiloa askartelua kotiin joka päivä. Aitoa tunnetta se ei ole.” Itse tiedän, että oma hyvinvointi ei ole ollut lapsen alkuvuosina sillä tasolla, että siinä olisi ollut tilaa muulle, kuin kieriä omissa tuskailuissani. Ei ole ollut tilaa ottaa vastaan ehdotonta rakkautta, kun ei ole pystynyt antamaan edes itselleen tilaa rakastaa saati hyväksyä itseään. Valitettavasti, ja samalla onneksi, niin lapset ja kuin eläimet vaistoavat herkästi ”torjunnan”. Mitä enemmän kotieläintä pyrkii työntämään pois esimerkiksi vierailulla, sen hanakammin kotieläin hakeutuu juuri sen vieraan jalkoihin, joka sitä vähiten kaipaa. Saman mekanismin olen huomannut toimivan oman seiskaveen kanssa. Lapsellani on onneksi myös toinen vanhempi turvana ja seurana mutta lapsi hakeutuu erittäin hanakasti väsyneemmän vanhemman luokse, minun luokseni. Nyt väsymyksen pikkuhiljaa väistyessä, opettelen rakentamaan rakkauden kokemusta lapseen ja uskon, että se ajan myötä varmasti tulvahtaa. Tuo tulvahdus tuskin tulee sormia napsauttaen mutta ihminen kasvaa ja opettelee niin monia muitakin taitoja. En ole ikinä haaveillut äitiydestä. En ole ikinä kokenut vauvoja jotenkin hellyyttävinä sellaisenaan. Koen, että mitä enemmän lapsi kasvaa ja saa omaa elämänkokemusta, ja meidän yhteinen elämäntaipaleemme karttuu, sitä enemmän hänen kanssaan lähennyn. Toivotaan, että lapsuuden tiedostamattomat ja tiedostetut traumat eivät katkeroita lapseni mieltä liikaa, jotta hän pystyy muodostamaan läheisen suhteen äitiinsä. Aika näyttää..

  5. Suorittaja äiti

   Mahtavaa, että aiheesta kirjoitettu! Peräänkuulutan myös avointa keskustelua aiheesta jo odottavien äitien kanssa, itse olisin tätä kaivannut ja olisin halunnut tietää (olisin kai voinut itse ottaa selvääkin, mutta en älynnyt), että on ihan ok, vaikka nähdessäsi lapsen ensikertaa et voi ajatella muuta kuin, voisitteko nyt vaan hoitaa sitä hetken että en halua sitä päälleni. Feikkasin sitten onnellista ja rakastunutta. Uskon että varsinkin rankka synnytys ja omassa tapauksessa myös hankala raskaus vaikutti tähän tunteeseen. Viikko sairaalassa meni suorittaessa. Itsellä rollaattori liikkumiseen ja vahvat kipulääkkeet, jonka lisäksi huoli hieman liian aikaisin syntyneen lapsen painon noususta, sokereista ja keltaisuudesta vei energiat kokonaan, mutta hoisin häntä niin hyvin, että sain paljon kehuja. En siis koe koskaan laiminlyöneeni lapseni hoitoa, enkä myöskään koskaan ole pystynyt häntä helposti jättämään hoitoon. Mutta se mieletön rakkauden tunne tuli varmaankin vasta kun hän oli reilu 6kk ja itse olin jotenkin jaloillani kaikesta. Toki se, että olen ollut tässä kaikessa yksin, lapsen ainoana vanhempana, vaikutti varmasti. Sitä menee helpommin semmoiseen selviytymismoodiin ja alkaa suorittamaan vanhemmuutta eikä ehdi käsittelemään asioita, mikä varmasti vaikuttaa omiin tunteisiin tai niiden puutteeseen paljon.

  6. Vääränlainen äiti

   Omalla kohdallani mitään suurta rakkautta lapseen ei ole muodostunut ja hän täyttää tänä vuonna 5. Heräsi vain sellainen ylitsepääsemätön velvollisuuden tunne. Huolehdin, halaan, pussaan, leikin ja ruokin ja pidän turvassa, puhallan pipejä ja luen iltasatuja mutta lähinnä siksi, että niin kuuluu tehdä. Nyt kun taas joku helvetillinen uhmakausi on menossa, pelkään, että alan vain inhota sen sijaan, että rakastaisin. Olen kiintynyt häneen kyllä ja huomaan ajattelevani häntä jos on vaikka yökylässä poissa luotani mutta mitään sydäntä pakahduttavaa ja tunnemaailmaa mullistavaa ei ole koskaan tapahtunut. Sain lapsen ja olen vastuussa hänen hyvinvoinnistaan mitä ikinä se sitten vaatiikin.

  7. Maija

   Tämä on ehdottomasti asia mistä neuvolassa pitäisi puhua! Omalla kohdallani olin valvonut jo kaksi vuorokautta tunnin torkuilla kun neiti syntyi. Se oli yöllä ja se yö jatkettiin valvomista. Seuraavana yönä alkoi tiheä imu, enkä vieläkään ollut nukkunut. Koin juuri noita tunteita mistä kirjoitit. Ja tunsin itseni maailman paskimmaksi äidiksi ja se vielä lisäsi sitä alakuloisuutta mitä tunsin. Viikkojen jälkeen tajusin rakkauden syntyneen mutta saattoi kestää kuukausia ennen kuin se ylimaallinen rakkaus syntyi. Nyt neiti on tänään 1,5v ja hän on minulle tärkeintä koko maailmassa. ❣️ Jos vielä saamme toisen lapsen, tiedän mitä tunteiden kanssa voi käydä. Ja otan neuvolassa puheeksi että tästä on puhuttava enemmän, varsinkin ensisynnyttäjien kanssa.

  Vastaa