• Läheisen ihmisen itsemurha muutti Jouluni

  Todella pitkän aikaa sitten, eräs minulle todella läheinen ihminen teki todennäköisesti itsemurhan. Aika lähellä Joulua. Sen muistan yhä ja tunnen sydämessäni sen näin Joulun alla.

  Aina Joulu ei ole ollut minulle pelkää juhlaa, mutta nykyään se on muuttunut jo iloiseksi juhlaksi. Jouluna ja erityisesti sitä ennen ajattelen kuitenkin usein heitä, joille Joulu ja sen odotus on yhtä tuskaa. 

  Olen antanut anteeksi hänelle, joka poistui luotani ja olen myös ymmärtänyt siihen johtaneet syyt. Yksinäisyys, suru ja pelko tulevasta, ne eivät ole pieniä asioita kenellekään kantaa. Toiset selviävät niistä tunteista paremmin, toiset huonommin.

  yskinäisyys
  Onneksi en ole yksin

  On vaikea tuomita ketään ihmistä siitä, että hän ei vain pysty enää elämään. Sitä tunnetta on vaikea ymmärtää, jos sitä ei ole itse koskaan läpikäynyt. 

  Lue myös: Tässä kotityöt, mitkä eivät ole minun hommiani

  Minulle kuitenkin tuo tapahtuma on jo mennyttä, enkä palaa siihen tässä kirjoituksessanikaan sen enempää. Halusin vain kertoa miksi kirjoitan tästä aiheesta ja miksi aihe koskettaa minua erityisen paljon.

  Joulu on yksinäiselle ahdistavaa aikaa

  Samaan aikaan, kun me onnekkaat odotamme vuoden ihaninta perhejuhlaa, ne, jotka ovat yksinäisiä, eivät odota. He ovat normaaliakin yksinäisempiä nimenomaan Jouluna. 

  Joulun alla yksinäisyydestä kärsii liian moni ihminen ja esimerkiksi vanhusten yksinäisyys näkyy päivystyksessä asti. Joulun alla yritetään myös paljon itsemurhia. 

  Itsemurha on äärimmäinen ja viimeinen ratkaisu ihmiselle, joka on yksinäinen tai muuten ei pääse pahan olonsa kanssa eteenpäin. Tilastokeskus kertoo, että vuonna 2016 itsemurhan kotimaassamme teki 787 henkilöä,  itsemurhat ovat onneksi olleet määrällisesti laskussa.  

  Miehet tekivät itsemurhia huomattavasti enemmän kuin naiset. Itsemurhan tehneistä useampi kuin kolme neljästä oli mies. Miesten itsemurhat jakaantuivat tasaisemmin eri ikäryhmiin kuin naisilla. Naisten itsemurhissa painottuvat miehiä enemmän nuorten alle 25-vuotiaiden tekemät itsemurhat, vaikka itsemurhan tehneiden keski-ikä oli sekä naisilla että miehillä 49-vuotta.

  Lähde: Tilastokeskus

  Autetaan toisiamme, ei jätetä ketään yksin

  Miten voimme auttaa yksinäisiä? 

  Paljon Poikien Äideissä puhutaan syrjäytymisestä ja yksinäisyydestä liittyen lapsiin, mutta ongelmahan ei liity vain lapsiin. Lasten auttaminen on kuitenkin ennaltaehkäisevää työtä itse ongelmaan.

  Poikien äidit ovat osallistuneet talkoisiin järjestämällä yksinäisille lapsille syntymäpäiviä. #munsynttärit Syntymäpäiviä järjestetään yhteistyökumppaneiden (Juhlamaailma ja Halva) avulla niin monet kuin vain pysytään. Jokainen lapsi on ansainnut syntymäpäivilleen kavereita. 

  Sanna lukee yksinäisen pojan kirjeen meille, viimeisimmässä Mun synttärit -jaksossa. 

  Lue myös: Meidän pojat saavat kuulemma liikaa viikkorahaa

  Jokainen voi auttaa jotenkin. Onko suvussasi yksinäinen ihminen joka kaipaisi seuraa Jouluksi? Kutsu hänet teille viettämään Joulua. Onko kaupungissasi vanhainkotia, minne voisitte mennä lasten kanssa ilahduttamaan vanhuksia ennen Joulua? Voisitko tiputtaa yksinäiselle naapurillesi joulukortin postilaatikkoon tai kolata hänen pihansa joululahjaksi tänä vuonna? Tapoja on monia. Sinulle pieni vaivaton teko, voi antaa yksinäiselle voimia jaksaa Joulun ylitse ja olla todella suuri teko hänen silmissään. 

  Ihanaa joulunodotusta kaikille! Pidetään toisistamme huolta. 

  Vastaa