• You are currently viewing Pienen lapsen motorinen kehitys ja vinkit sen tukemiseen

  Pienen lapsen motorinen kehitys ja vinkit sen tukemiseen

  Lapsen motorinen kehitys, Kaupallinen yhteistyö: Hop Lop Kerava

  Pienet lapset tuppaavat liikkumaan ja touhuamaan paljonkin, jos heille vain sen mahdollisuuden sallii ja tarjoaa heille tilat missä sitä voi tehdä turvallisesti. Pienen lapsen motorinen kehitys ja sen tukeminen on tärkeää, sillä motorinen kehitys on iso osa lapsen kasvua ja kehitystä. Paras aika näiden taitojen oppimiseen on ikävuodet 2 – 7.

  Karkeamotoriikan harjoittaminen vaatii oikeat tilat

  Motorisia taitoja ovat: karkeamotoriset taidot (juokseminen, hyppääminen ja pallon heittäminen), hienomotoriset taidot (kirjoittaminen, piirtäminen ja kengännauhojen solmiminen) sekä havaintomotoriset taidot (miten lapsi hahmottaa omaa kehoaan suhteessa ympäröivään tilaan, aikaan ja voimaan).

  Karkeamotoristen taitojen harjoittaminen ja vahvistaminen onnistuu parhaiten turvallisessa leikkiympäristössä, kuten sisäleikkipaikassa, tai jumppasalissa. Harjoitteita voi tehdä myös ulkona, esim leikkipuistossa ja kotikaan ei ole poissuljettu jos siihen tila ja välineet vain riittävät. 

  Vinkit motoriikan tukemiseen

  Kävimme Hop Lop Keravalla Ollien 5v ja Sannan tyttären Auroran 6v kanssa harjoittelemassa karkeamotorisia taitoja. Lapset testailivat eri harjoitteita ilman, että edes tajusivat sitä tekevänsä. Hop Lop on täydellinen paikka näiden harjoitteiden tekemiseen. Siellä on turvallista vähän pyllähtää ja epäonnistuakin välillä. 

  Lue myös: Poikien Testiryhmä testasi Hop Lop Keravan

  Hop Lop Kerava

  Tasapaino:

  Tasapainoharjoitteina toimii hyvin esim suoraa viivaa pitkin kävely. Lisähaastetta saa korokkeella kävelystä. Ja jos oikein haluaa lisähaastetta, niin varpaillaan tai takaperin kävely tuo sitä. Usein lapset tykkäävät liikenteessäkin kävellä kohdissa, missä saa vähän tasapainoilla. Jos paikka on siihen turvallinen, anna lapsen tasapainoilla rauhassa. 

  Pehmeällä alustalla kierimisen ja kuperkeikkojen harjoittelu on hyvää motorista harjoitusta. Jos harjoittelette kuperkeikkaa, katso, että lapsi lähtee kyykkyasennosta (ei polvet maasta) ja painaa leuan kunnolla rintaan ennen kuin lähtee tekemään kuperkeikkaa. Selkä koko ajan pyöreänä. Voit avustaa lasta aluksi. 

  hop lop Kerala
  lapsen motoriset taidot
  Huomaa Ollien eriparisukat 🙂

  Liikkuminen:

  Liikkumista lapset harjoittelevat paljon itsenäisesti. Harvempi lapsi istuu paikallaan koko ajan. Harjoitteisiin voi tuoda lisää maustetta tarjoamalla lapselle mahdollisuuden hyppiä trampoliinilla tai kiipeillä vaikkapa puolapuilla. Pieni taapero kiipeilee turvallisesti sisäleikkipaikassa, jossa koko ympäristö on pehmustettu tippumisen ja kaatumisen varalta. 

  On myös hyväksi liikkua kontaten ja ryömien. Kokeilla erilaisia liikkumistapoja. Se onnistuu myöskin paikassa, jossa on järjestetty lapselle eri kokoisia paikkoja jonne pitää mennä eri tyyleillä. Onkaloita ja putkia. Voit myös rakentaa lapselle temppuradan kotiin. 

  Lue myös: Rakenna lapsellesi temppurata kotiin

  lapsen motoriset taidot
  lapsen motorikka

  Käsittely: 

  On tärkeää harjoitella myös heittämistä, kiinniottamista ja pomputtamista. Voitte heitää palloja johonkin kohteeseen tai toisillenne. Ensin pompun kautta, jotta kiinniottaminen on helpompaa. Esimerkiksi Hop Lopin pallomeressä on hauska taulu, jonne voi yrittää heittää sisälle palloja ja siitä saa pisteitä. Yrittäkää pomputtaa palloa maahan niin monta kertaa kuin ikinä onnistutte. Siitä saa lapselle kivan leikin tehdä itsenäisestikin. 

  Voitte myös potkia palloa ja lyödä mailalla. Lapsi saattaa selvästi itsekin innostua jostain tietystä palloilusta enemmän. Maali saattaa innostaa potkimaan palloa ja kori tekemään koreja. 

  Lue myös: Tue lapsen motorista kehitystä myös kotioloissa

  motoriset heittotaidot

  Älä varoittele liikaa

  Lieviä motorisen oppimisen haasteita esiintyy joka kymmenennellä lapsella. On kuitenkin tärkeää, että lapset voivat kasvattaa luottamustaan omiin taitoihinsa. Tästä syystä pyri vanhempana välttämään liiallista varoittelua tai jatkuvaa ohjaamista. Anna lapsen harjoitella taitojaan, älä ainakaan estä harjoittelua. 

  Kokeilkaa rohkeasti ja välillä epäonnistukaa. Anna kiitosta ja kehua yrittämisestä. Kun lapsi alkaa luottaa enemmän omiin taitoihinsa, motivaatio liikkumiseen lisääntyy ja taidot kehittyvät. 

  Oikein antoisia leikkihetkiä yhdessä pienten lasten kanssa! 

  liikunnallinen sisäleikkipaikka kerava

  Vastaa