• Toksinen ihminen on paljon muuta kuin sukupuoli

  Toksinen ihminen on paljon muuta kuin sukupuoli

  Tuskin olet välttynyt termiltä; toksinen maskuliinisuus. Mitä se on? Lyhykäisyydessään se tarkoittaa yhteiskunnallisia arvorakenteita ja sosiaalisia normikonstruktioita, joiden mukaan vain tietynlainen tapa olla mies on oikea, hyväksyttävä, arvostettava ja miehekäs.

  Mies ei itke, mies on vahva, mies suojelee perhettään, mies ei puhu eikä pussaa ja mies tykkää vain sinisestä. Tämän tyyppiset ajatukset määritellään toksiseksi maskuliinisuudeksi. Toksisen maskuliinisuuden vastustamisen ei pitäisi olla miesvihaa, vaan miesten ja kaikkien ihmisten oikeuksia puolustavaa ajattelua.

  Maskuliinisuudessa ei ole mitään pahaa

  Valitettavasti keskustelussa toksisesta maskuliinisuudesta lähdetään usein sille linjalle, että itse maskuliinisuudessa olisi jotain pahaa tai väärää. Ikään kuin meidät kaikki pelastaisi feministiset piirteet. Se ei tietenkään pidä paikkaansa ja tämä ajatus on onneksi vain marginaaliryhmän ajatus.

  Tärkeää olisi, että niin miehet kuin naisetkin saisivat olla juuri sitä mitä itse haluavat. Maskuliininen mies on myös hyvä mies, Miehen ei ole pakko itkeä tai puhua tunteistaan, eikä naisenkaan. Jokainen saa olla omanlaisensa. Nämä piirteet usein sekoittuvat, harvoin ihminen on täysin maskuliininen tai feminiininen. 

  Lue myös: Tällainen on täydellinen perhe

  Me ihmiset myös arvostamme kaikki miehissä (ja ihmisissä yleensäkin) erilaisia piirteitä. Minä arvostan sitä, että mieheni on turvallinen ja kyllä, suojelee myös perhettään. Se on minulle tärkeää. Arvostan myös sitä, että miehelläni pysyy vasara kädessä, koska minulla ei pysy. Arvostan mieheni urheilullisuutta ja fyysistä vahvuutta. Nämä ovat piirteitä jotka minua myös viehättävät miehessä. Samaan aikaan mieheni on hellä, hoitaa talouden ja lapset kanssani tasaisesti ja on kaikin puolin hyvä ihminen. 

  Toksinen eli myrkyllinen

  Toksisesta feminiinisyydestä ei ole ollutkaan niin paljon puhetta, jos ollenkaan. Ehkä toksista feministisyyttä voisi olla se, että jokaisella naisella pitää olla karvat ajettuna tai meikit naamassa. Toksinen feminiinisyys voisi olla sitä, että jokainen nainen on heikko tai, että nainen on aina hellä. Tai, että nainen on aina paras huoltaja lapselleen tai, että äiti on pyhä ja äitejä ei saa arvostella.

  Kuten toksisessa maskuliinisuudessakin, nämä piirteet eivät suinkaan ole huonoja, tai tee naisesta sen huonompaa kuin sekään, että niitä piirteitä ei ole. Tai ei niin ainakaan pitäisi olla. Nainen, joka on hyvin feminiininen on aivan yhtä hyvä nainen kuin nainen, jolla näitä piirteitä ei ole. 

  Henkilökohtaisesti en ehkä ymmärrä, miksi tälle yhteiskunnallisia arvorakenteita arvostelevalle aatteelle ”laitettiin” nimesi toksinen maskuliinisuus? Se, että yhdistetään sana myrkyllinen ja maskuliinisuus, ei voi aiheuttaa muuta kuin mielipahaa ja väärinkäsityksiä. Maskuliinen mies voi kokea, että hän on jotenkin vääränlainen, ihan vain olemalla oma itsensä, maskuliininen. (vaikka olisi kuinka hyvä ihminen tahansa)

  Sitten toisaalta kun lähdetään arvostelemaan toksista maskuliinisuutta, tullaan väistämättäkin siihen tilanteeseen, että pitäisi pystyä samalla luopumaan esimerkiksi hätätilanteissa ”naiset ja lapset” ensin asenteesta, sekä vain miehille pakollisesta armeijasta (sotatilanteessa rintamalle lähtemisestä). Nämä molemmat kuin vaativat mieheltä tietynlaista rohkeutta. Kuinka moni nainen on valmis luopumaan näistä etuuksistaan? 

  Se on silti totta, että jokaisen pitäisi pystyä olemaan oma itsensä. Mutta jotta se olisi mahdollista, olisi meidän kaikkien, niin miesten kuin naistenkin muutettava aika paljon asioita meidän kulttuurissamme.  Vanhojen rakenteiden purkaminen voi olla ihan hyvä, mutta sen pitäisi keskittyä muuhun kuin miesten osoitteluun maskuliinisista piirteistään. 

  Millainen on toksinen ihminen?

  Aloin sitten miettimään, että millainen ihminen on minun mielestäni myrkyllinen. Sellainen, että minä koen sen tyyppisen ihmisen olevan ongelma meidän yhteiskunnallemme ja koko maapallollemme. Omalla kohdallani maskuliinisuus tai feminiinisyys eivät nousseet tälle listalle, en näe näissä kummassakaan mitään toksista. Mutta paljon muita piirteitä ihmisissä sitten nousikin listalleni. Tässä minun oma listani. Ja tosiaan tämä on vain minun listani, ei absoluuttinen totuus. 

  Lue myös: Pojille pissarauha. Äidit pois nalkuttamasta vessoista

  Toksinen ihminen on…

  Sellainen, joka kohtelee eläintä kuin tavaraa, tai jopa huonommin.

  Sellainen, joka ei arvosta tai suojele luontoa.

  Sellainen, joka omaa mielihyvää tai etuaan tavoitellessaan/toteuttaessaan satuttaa tai rikkoo toista ihmistä tai toisen ihmisen omaisuutta. 

  Sellainen, joka arvostaa ihmisiä rahan, maineen, titteleiden tai maineen kautta.

  Sellainen, joka käyttää valtaansa tai asemaansa väärin, hyödyntäen asemaansa omaan parhaaseensa, muista välittämättä. 

  Sellainen, joka yrittää väkisin ajaa läpi omaa aatettaan, kuuntelematta ollenkaan muiden (eri mieltä olevien) ajatuksia asiasta. Vaikka aate olisikin pääasiassa hyvä. 

  Sellainen, joka syyttää lähtökohtaisesti aina yhteiskuntaa, muita ihmisjoukkoja tai jumalaa siitä, mitä omassa elämässä on mennyt huonosti tai toisenlailla kuin olisi toivonut.

  Sellainen, joka kokee olevansa lähtökohtaisesti parempi ihminen kuin muut rodut, sukupuolet, kansalaisuudet tai seksuaalisesti suuntautuneet.

  Sellainen joka ei ole valmis puolustamaan läheisiään. On minä ensin asenteella varustettu ihminen. 

  Millainen on sinusta toksinen ihminen?   Vastaa