• You are currently viewing Toksinen ihminen on paljon muuta kuin sukupuoli

  Toksinen ihminen on paljon muuta kuin sukupuoli

  Tuskin olet välttynyt termiltä; toksinen maskuliinisuus. Mitä se on? Lyhykäisyydessään se tarkoittaa yhteiskunnallisia arvorakenteita ja sosiaalisia normikonstruktioita, joiden mukaan vain tietynlainen tapa olla mies on oikea, hyväksyttävä, arvostettava ja miehekäs.

  Mies ei itke, mies on vahva, mies suojelee perhettään, mies ei puhu eikä pussaa ja mies tykkää vain sinisestä. Tämän tyyppiset ajatukset määritellään toksiseksi maskuliinisuudeksi. Toksisen maskuliinisuuden vastustamisen ei pitäisi olla miesvihaa, vaan miesten ja kaikkien ihmisten oikeuksia puolustavaa ajattelua.

  Maskuliinisuudessa ei ole mitään pahaa

  Valitettavasti keskustelussa toksisesta maskuliinisuudesta lähdetään usein sille linjalle, että itse maskuliinisuudessa olisi jotain pahaa tai väärää. Ikään kuin meidät kaikki pelastaisi feministiset piirteet. Se ei tietenkään pidä paikkaansa ja tämä ajatus on onneksi vain marginaaliryhmän ajatus.

  Tärkeää olisi, että niin miehet kuin naisetkin saisivat olla juuri sitä mitä itse haluavat. Maskuliininen mies on myös hyvä mies, Miehen ei ole pakko itkeä tai puhua tunteistaan, eikä naisenkaan. Jokainen saa olla omanlaisensa. Nämä piirteet usein sekoittuvat, harvoin ihminen on täysin maskuliininen tai feminiininen. 

  Lue myös: Tällainen on täydellinen perhe

  Me ihmiset myös arvostamme kaikki miehissä (ja ihmisissä yleensäkin) erilaisia piirteitä. Minä arvostan sitä, että mieheni on turvallinen ja kyllä, suojelee myös perhettään. Se on minulle tärkeää. Arvostan myös sitä, että miehelläni pysyy vasara kädessä, koska minulla ei pysy. Arvostan mieheni urheilullisuutta ja fyysistä vahvuutta. Nämä ovat piirteitä jotka minua myös viehättävät miehessä. Samaan aikaan mieheni on hellä, hoitaa talouden ja lapset kanssani tasaisesti ja on kaikin puolin hyvä ihminen. 

  Toksinen eli myrkyllinen

  Toksisesta feminiinisyydestä ei ole ollutkaan niin paljon puhetta, jos ollenkaan. Ehkä toksista feministisyyttä voisi olla se, että jokaisella naisella pitää olla karvat ajettuna tai irtoripset ja meikit naamassa. Toksinen feminiinisyys voisi olla sitä, että jokainen nainen on heikko tai, että nainen on aina hellä. Tai, että nainen on aina paras huoltaja lapselleen tai, että äiti on pyhä ja äitejä ei saa arvostella.

  Toksinen feminiinisyys saa naiset kilpailemaan keskenään, puukottamaan toisiaan selkään. Kun pojat leikkivät ja harrastavat yhdessä isommalla porukalla, tytöillä on meneillään omituinen leikki siitä, että kaksi voi leikkiä vain yhdessä ja kolmas tiputetaan ikävästi pois. 

  Kuten toksisessa maskuliinisuudessakin, nämä piirteet eivät suinkaan ole pelkästään huonoja, tai tee naisesta sen huonompaa kuin sekään, että niitä piirteitä ei ole. Tai ei niin ainakaan pitäisi olla. Nainen, joka on hyvin feminiininen on aivan yhtä hyvä nainen kuin nainen, jolla näitä piirteitä ei ole. 

  Henkilökohtaisesti en ehkä ymmärrä, miksi tälle yhteiskunnallisia arvorakenteita arvostelevalle aatteelle ”laitettiin” nimesi toksinen maskuliinisuus? Se, että yhdistetään sana myrkyllinen ja maskuliinisuus, ei voi aiheuttaa muuta kuin mielipahaa ja väärinkäsityksiä. Maskuliinen mies voi kokea, että hän on jotenkin vääränlainen, ihan vain olemalla oma itsensä, maskuliininen. (vaikka olisi kuinka hyvä ihminen tahansa)

  Sitten toisaalta kun lähdetään arvostelemaan toksista maskuliinisuutta, tullaan väistämättäkin siihen tilanteeseen, että pitäisi pystyä samalla luopumaan esimerkiksi hätätilanteissa ”naiset ja lapset” ensin asenteesta, sekä vain miehille pakollisesta armeijasta (sotatilanteessa rintamalle lähtemisestä). Nämä molemmat kuin vaativat mieheltä tietynlaista rohkeutta. Kuinka moni nainen on valmis luopumaan näistä etuuksistaan? 

  Se on silti totta, että jokaisen pitäisi pystyä olemaan oma itsensä. Mutta jotta se olisi mahdollista, olisi meidän kaikkien, niin miesten kuin naistenkin muutettava aika paljon asioita meidän kulttuurissamme.  Vanhojen rakenteiden purkaminen voi olla ihan hyvä, mutta sen pitäisi keskittyä muuhun kuin miesten osoitteluun maskuliinisista piirteistään. 

  Millainen on toksinen ihminen?

  Aloin sitten miettimään, että millainen ihminen on minun mielestäni myrkyllinen. Sellainen, että minä koen sen tyyppisen ihmisen olevan ongelma meidän yhteiskunnallemme ja koko maapallollemme. Omalla kohdallani maskuliinisuus tai feminiinisyys eivät nousseet tälle listalle, en näe näissä kummassakaan mitään toksista. Mutta paljon muita piirteitä ihmisissä sitten nousikin listalleni. Tässä minun oma listani. Ja tosiaan tämä on vain minun listani, ei absoluuttinen totuus. 

  Lue myös: Pojille pissarauha. Äidit pois nalkuttamasta vessoista

  Toksinen ihminen on…

  Sellainen, joka kohtelee eläintä kuin tavaraa, tai jopa huonommin.

  Sellainen, joka ei arvosta tai suojele luontoa.

  Sellainen, joka omaa mielihyvää tai etuaan tavoitellessaan/toteuttaessaan satuttaa tai rikkoo toista ihmistä tai toisen ihmisen omaisuutta. 

  Sellainen, joka arvostaa ihmisiä rahan, maineen, titteleiden tai maineen kautta.

  Sellainen, joka käyttää valtaansa tai asemaansa väärin, hyödyntäen asemaansa omaan parhaaseensa, muista välittämättä. 

  Sellainen, joka yrittää väkisin ajaa läpi omaa aatettaan, kuuntelematta ollenkaan muiden (eri mieltä olevien) ajatuksia asiasta. Vaikka aate olisikin pääasiassa hyvä. 

  Sellainen, joka syyttää lähtökohtaisesti aina yhteiskuntaa, muita ihmisjoukkoja tai jumalaa siitä, mitä omassa elämässä on mennyt huonosti tai toisenlailla kuin olisi toivonut.

  Sellainen, joka kokee olevansa lähtökohtaisesti parempi ihminen kuin muut rodut, sukupuolet, kansalaisuudet tai seksuaalisesti suuntautuneet.

  Sellainen joka ei ole valmis puolustamaan läheisiään. Eli -minä ensin- asenteella varustettu ihminen. 

  Millainen on sinusta toksinen ihminen? 

  Kommentit

  1. Olli Lehtonen

   Tämä on ainoita kirjoituksia aiheesta, mikä jotenkin käy järkeen. Usein keskustelussa tulee ilmi se, että maskuliininen saa olla, mutta se on väärin. Minkä esimerkiksi ulkonäölleen voi?

   Mun lapsuudessa 90-luvulla esim. kouluissa oltiin todella sukupuolittuneita ja korostettiin tyttöjen ylivertaisuutta. Jos se ei tee toksiseksi, että aina arvostellaan ja syrjitään, niin mikä sitten? Lisäksi opettajia ei kiinnostanut kiusaaminen, ja koska siihen ei puututtu, ainoa keino oli käyttää ajoittain väkivaltaa. Ja siksi sä olit ”pahis”, vaikka tosiasiassa olit uhri. Eräs opettaja sanoikin mulle kerran:”väkivalta vähentää vittuilua”. 😂 Ehkei kovin ammattitaitoista, mutta hän oli ainut laatuaan. Ehkä kaikki tämä on juuri sitä toksisuuteen kasvattamista, mikä on nimen omaan kasvatuksellista, eikä miesten vika suoraan.

   Käsite toksinen osin myös viittaa siihen, että miehet ovat itse kykenemättömiä itsereflektioon, vaan naisten pitää määritellä mitä on hyvä ja oikeanlainen maskuliinisuus. Arvostan poikien äitejä, joilla on ymmärrystä mm. siihen, että miehet kehittyvät hitaammin.

   Listasta piti vielä sanoa, että määritelmissä ilmenee jonkin verran myös äärifeministien piirteitä. Ja osa naisistakin luo miehiin odotuksia ja vaatimuksia, mikä esim. joiidenkin naisopettajien toimesta synnyttää toksisuutta pojissa.

   1. Jonna

    Keskusteluun kaivattaisiinkin mielestäni nyt myös niitä maskuliinisia miehiä. Tuntuu, että keskustelua johtaa naiset ja feminiiniset miehet, muut miehet ovat hiljaa. Joko heitä ei kiinnosta tai sitten kiinnostaa, mutta eivät jaksa asiasta puhua tai kirjoittaa. Pelkään, että tämä tilanne tulee jossain vaiheessa räjähtämään käsiin, jonkinlaisena vastarintana-liikkeenä nuorten miesten osalta. Sitä on nähtävissä jo esimerkiksi nuorten suosimassa TikTokissa. Siellä nuoret pojat eivät enää purematta niele ”Kill all men” heittoja.

  2. Elisa

   Mahtavaa, että kirjoitus käsitteli ”toksista” käytöstä laajemmin, eikä leimallisesti vain maskuliinisuuteen kuuluvana piirteenä.

   Mutta mieleen tulee väkisinkin kysymys siitä, onko tuon toksisuuden perinteisempi nimi tosiasissa narsism(i?). Meissä kaikissa on narsistisia piirteitä (sehän on välttämätöntä selviytymisen kannalta) mutta piittaamattomuus muiden tarpeista on tuhoisaa narsismia. Mielestäni siis pitäisi keskustella narsismista ja sen eri muodoista.

   1. Jonna

    Totta, osuit kyllä asian ytimeen. Sanamuodoilla leikittely on ehkä tehnyt keskusteluun uudenlaisia suuntia, mutta lopulta kaiketi puhumme ihmisistä jotka eivät kohtele toisia hyvin.

  Vastaa