• You are currently viewing Säännöt lastenjuhliin?

  Säännöt lastenjuhliin?

  Kirjoitin aiheesta vuosia sitten kolumnin paikallislehteen. Ajatukseni piirtyivät sanoiksi luettuani Facebookista erään äidin tilapäivityksen, joka koski lasten syntymäpäiviä ja sitä, että niihin olisi hyvä saada säännöt. Ensin pyörittelin silmiäni koko idealle, mutta sitten aloin ajattelemaan asiaa paremmin, tajusin hänen olevan enemmän kuin oikeassa. Esimerkiksi kuvissa omilta lapsuuteni syntymäpäiviltä iloitsee kymmenisen prinsessaa hiukset leteillä. Paketeista näytti kuvien mukaan paljastuneen hiuspinnejä, pompuloita, tarroja, tusseja. Pöydälle on herkuteltavan oman äidin tekemä kakku, koristeena hieman ilmapalloja ja serpentiiniä.

  Miksi se ei ole niin helppoa enää nykyään?

  Kuka asettaa paineet? Sosiaalinen media, lapset, vanhemmat itse? Mainokset markkinoivat, miten syntymäpäivät voi järjestää keilahallissa, elokuvateatterissa tai vaikkapa sisäleikkipuistossa. Ja jos sattuu, että juhlat ovatkin kotona, niin tottakai niillä on oltava teema, jota noudatetaan sitten niin tarjottavissa, astioissa kuin koristeissa, että ainakin syntymäpäiväsankarin pukeutumisessa. Osalla taas pelkästään pienen purtavan järjestäminen lapsijoukolle on taloudellisesti haastavaa.

  Nykyaikaiset syntymäpäivät ampuvat usein monilta osin yli.

  Päivityksen tehneen äidin lapsi oli juuri täyttämässä vuosia, ja yksi vieraista oli kertonut, ettei pääse juhliin, koska hänellä ei ole varaa ostaa lahjaa. Eikö olisi aika muuttaa suuntaa, jos lapset joutuvat jäämään jo syntymäpäiviltä pois, koska nykyisiin lahjavaatimuksiin ei voida vastata? Eihän sitä toki suoraan sanota. Kuitenkin, jos synttärit ovat monen sadan euron teemajuhlat, on vanhemman aika kiusallista lähettää lapsi matkaan ”vain” tavallisissa siisteissä juhlavaatteissa ja sillä viiden euron lahjalla. Kaikilla ei valitettavasti ole varaa siihenkään.

  Entäs sitten ne vastalahjat?

  Milloin niistä on tullut enemmän sääntö kuin poikkeus? On ihan hauskaa, jos onginnasta jokaisen koukkuun jää vaikka tikkari ja tarra, mutta kenen idea on ollut ryhtyä antamaan vieraille takaisin kalliita paketteja. Lukiessani keskustelupalstoja internetistä, paljastui, että monissa perheissä on otettu tiukka linja: lapset eivät osallistu syntymäpäiville eikä syntymäpäiviä järjestetä. Eräs äiti kirjoitti lasten olleen lähinnä helpottuneen oloisia tästä päätöksestä, vaikka toki myös hieman surullisiakin. Ymmärrän päätöksen, mutta en ymmärrä, miten tähän on tultu. Äidit hei – ja isät myös, jotta ollaan tasa-arvoisia – voitaisiinko alkaa muutosvastarintaan? Palataan syntymäpäivien perimmäiseen ajatukseen. Lapsi saa kutsua tavallista enemmän ystäviään samalla kertaa, tarjolla on vähän herkkuja ja jokainen tuo pienen paketin?

  Vielä viimeiseksi – synnintunnustus

  Näin loppuun myönnän, että itsellänikin lähtee usein lapasesta – nimittäin tarjoiluiden suhteen. Pöydät notkuvat herkuista, joita syödään sitten neljä päivää juhlien jälkeen. Rakastan kyllä järjestää lapsille kemuja – meillä onkin vuosittain synttäreiden lisäksi aina myös Halloween-bileet ja ystävänpäivänä Ystävien elokuvailta. Silloinkaan en ostele suuremmin turhaa krääsää, esimerkiksi kahden viikon kuluttua olohuoneeseen linnoittautuu (toivottavasti) parikymmentä lasta nauttimaan toistensa seurasta, elokuvasta ja popcornista.

  Tällainen ”hups” on käynyt muutamankin kerran – ehkä tänä vuonna yritän tosissani rajoittaa : ) Mutta kuten alta näette, on se omakin äiti osannut laittaa pöydän notkumaan, eli mistä lie tämä opittu.

  Kommentit

  1. Stiina Pulkkanen

   Hyvä aihe, oma poika vasta 2v mutta nyt jo miehen kanssa päätetty että suht perinteisiä syntymäpäiviä tulee meidän lapset viettämään. Eli ei mitään lahjoja vieraille, eikä kenenkään tarvi pukeutua minkään teeman mukaan. Enkä todellakaan ala värkkäämään esim ryhmä hau kakkua, ryhmä hau leivoksia jne. Omilta ja lapsuuden kaverien syntymäpäiviltä parhaina muistoina oli ne porukalla yhdessä leikityt leikit, sekä se että sai herkkuja. Ihan jäätelökakku, sipsit ja limsa oli riittävä. Tikkarin piilotus oli hauska ja jännittävä leikki, joita oli usein omilla sekä ystävieni synttäreillä.

   1. ihmemaan-mutsi

    Niinpä. Tottakai jokainen varioi oman mielen mukaan – meilläkin on nähty kyllä teemakakkuja ja sen sellaista, mutta en halua alkaa järjestämään sellaisia ”ylihulppeita” juhlia joista joillekin voisi tulla sellainen olo, että sinne ei voi tulla ilman kallista lahjaa.

  2. NelliL

   Me ollaan pidetty aina oman taloyhtiön kerhohuoneella kekkerit, pihalla on paljon tekemistä. Yhtenä vuonna oli haamudisko, toisena vesisota ja viime vuonna Nerf kaupunkisota. Muuta ohjelmaa ei tarvita ja syötäväkin on aika minimissään. Yhtenä vuonna ollaan kiireen vuoksi pidetty synttärit HopLopissa mutta se ei käytännössä oikein sovi meille kun monessa ruokavaihtoehdossa on sianlihaa ja meillä ei sitä syödä.
   Jatkamme siis mielellään kerhohuonebileitä 🙂

   1. ihmemaan-mutsi

    Teidän kerhohuonebileet kuulostavat aivan ihanilta!:)

  Vastaa