• Tästä syystä #poikienäidit #boymom ovat niin suosittuja

  Miksi on poikien äidit?

   ”Miksi poikien äideillä pitäisi olla joku oma sivusto” On joskus (onneksi hyvin harvoin) meille esitetty, hieman loukkaantuneen sävyinen kysymys. Kysyjä on lähes aina nainen, joka ei ole poikien äiti. Miehiä ei tunnu yhteisömme haittaavan, vaikka sivusto onkin vain äideille. 

  Miksi meillä sitten on Poikien Äidit? Miksi Poikien Äidit on niin suosittu ja mistä syystä poikien äidit ympäri maailman kokoontuvat yhteen? 

  #boymom on oma maailmansa

  Jostain syystä poikien äitiys on asia, mikä kerää paljon äitejä omaan porukkaansa. Hästäg #boymom on kerännyt instagramissa kuvia 6,8 miljoonaa, kun taas vertailun vuoksi hästäg #girlmom 2,1miljoonaa. Mistä tämä johtuu?

  Oman kokemukseni mukaan ei ainakaan siitä, etteikö tyttöjen äidit olisi vähintään yhtä ylpeitä jälkikasvustaan kuin me poikienkaan äidit. Eikä siitä, etteikö tyttöjen äitiys olisi yhtä arvokas tai kiinnostava asia. Monesti ehkä jopa päinvastoin. 

  Kun olet nainen ja saat pojan, saatat kuulla monesta suunnasta voivottelua ja harmittelua. Kun saat tytön, sellaista ei tapahdu. Kun saat pojan, saatat olla hämilläsi, miten osaat kasvattaa lapsen, joka on eri sukupuolta kuin sinä. Lapsen, joka elää väistämättäkin hieman erilaisen lapsuuden kuin sinä. Jos saat tytön, sitä pelkoa ei ole.

  Erityisesti, jos olet vain poikien äiti eli perheesi ainoa tyttö, elät taatusti hieman erilaista elämää, kuin muut äidit. Niin se vain on! Halusit tai et. 

  Lue myös: Älä sano näitä asioita monen pojan äidille

  Ehkä siksi poikien äidit hakeutuvat aktiivisesti ”omiensa” pariin, vaihtaakseen kokemuksia ja tietoa poikien kasvattamisesta ja pojista yleensäkin. Löytääkseen muita samassa tilanteessa olevia naisia ja jakaakseen kokemuksiaan muiden kanssa. Ehkä jopa siksi, että olemalla ainoa nainen perheessä, voi joskus äidistä tuntua yksinäiseltä. Poikien Äitien luona se tunne katoaa. 

  Poikien Äitien nettikauppa

  Poikien äitiys SAA olla upeaa

  Ja on oikeasti mahtavaa, että poikien äitiys voidaan nostaa myös positiiviseen valoon ja olla ylpeitä. Poikien äitiydellä on peloteltu äitejä kautta aikain ”Poikasi hylkää sinut, kun miniä tulee taloon”. ”Poikien Äitiys on yksinäistä” ”pojat haisevat…” ja muut kauhukuvat ja tarinat ovat tuttua huttua monelle poikien äidille. 

  Lue myös: Kumottu, 8 negatiivista väitettä poikien äitiydestä

  Kun pääsee vaihtamaan kuulumisia muiden äitien kanssa, niin huomaa pian, että moni näistä jutuista on ihan huuhaata. Huomaa, että turhasta pelottelusta huolimatta, poikien äitiys on aika upeaa hommaa. 

  Osan mielestä lasten sukupuolia ei tarvitsisi korostaa äitiydessä lainkaan. Kaunis ajatus, mutta miksi tämä tuodaan esiin vasta siinä vaiheessa, kun poikien äitiydestä osaa ottaa ilon irti? Se tuntuu minusta vähän epäreilulta.

  Vauva.fi: Tarvitaan myönteistä puhetta pojista

  Kun poika syntyy, korostus tapahtuu hyvin negatiiviseen sävyyn. Erityisesti, kun äiti on saanut poikia useamman. Ihmiset yrittävät latistaa fiilistä voivottelemalla ja kommentoimalla typeriä, Silloin sukupuoli saa kauhean suuren roolin jokaisen ulkopuolisenkin ihmisen kommenteissa. Silloin jostain syystä se on ihan ok?

  Mutta, kun kasvaa poikien äidiksi ja on ylpeä #boymom, niin yhtäkkiä poikien äitiydestä ei saisikaan enää puhua? Ne samat ihmiset, jotka ovat voivotelleet ja valitelleet ennen, ovat sitä mieltä, että turhaa korostaa sitä nyt, että on nimenomaan poikien äiti.

  Eikö poikien äitiys voi olla yhtä upea ja mahtava matka äityteen kuin muutkin vaihtoehdot? Omanlaisensa, mutta upea? Mikä onkaan voimaannuttavampi tunne, kuin olla täysin onnellinen ja tyytyväinen elämäänsä? Emmekö voi vain iloita siitä, että #boymom ja #poikienäidit auttavat monen äidin pääsyä sinne! Siihen tilaan, missä voi olla ylpeä siitä, missä on, ja mitä on elämältä saanut. Ei se ole keneltäkään pois!


  Kommentit

  1. Milja

   Olen miettinyt samaa. Turhaan moni on mustasukkainen poikien äitien tiiviistä yhteisöstä. Eihän se tosiaan tarkoita, että kukaan olisi toistaan parempi. Se vaan tarkoittaa, että poikien äidit kokevat vahvaa yhteyttä toisiinsa. Loppujen lopuksi kyse onkin siis äiti yhteisöstä, eikä se oikeastaan edes liity lapsiin tai heidän sukupuoliinsa. Tietyssä elämäntilanteessa ja tietynlaisessa perheessä elävät äidit vain löytävät samaa keskusteltavaa helpommin. Ehkä tyttöjen asioista pystyy puhumaan kenen vain naisen kanssa, koska kaikki me äidit olemme olleet tyttöjä. Lapsetonkin nainen pystyy ottamaan osaa siihen keskusteluun.

   1. Jonna

    Tuo on ihan hyvä pointti, että siksi varmasti tyttöjen äidit eivät samanlaista yhteisöä kaipaakaan. Me kaikki kun olemme olleet tyttöjä, niin aiheet ovat tutumpia. (kehitys ym.) Mutta jokatapauksessa tärkeää, että jokainen löytää sen paikan vertaistuelle ja keskustelulle halutessaan.

  2. Äitiviidelle

   Hyvä kirjoitus. Minulla on tyttöjä ja poikia, mutta lähinnä poikiin liittyvissä asioissa se toisten äitien vertaistuki on ollut erityisen tärkeää. On ollut rauhoittavaa huomata, että niin muillakin. Ilman poikien äitien yhteisöä luulisin meidän pojan olevan outo. Yhteisö on osoittanut, että on pojilla kaikilla tasaisesti niitä outoja juttuja. Tai ei ehkä outoja miehille, mutta outoja meille naisille.

   1. Jonna

    Nimenomaan näin.

  Vastaa