• You are currently viewing Lomamatkan kauhunhetket Kroatiassa

  Lomamatkan kauhunhetket Kroatiassa

  Lomamatkan kauhunhetket koin Kroatiassa. Tästä tapahtumasta on jo yli vuosi aikaa, mutta jostain syystä en ole pystynyt tai halunnut siitä aikaisemmin kirjoittaa. Jotain sellaista tapahtui, mikä säikäytti minut todella pahasti ja vasta nyt pystyn sitä asiaa ilman pelkoa käsittelemään. 

  Toisaalta tämä tapahtuma antoi syitä myös olla jatkossa valppaampi vieraassa paikassa ja harkitsemaan myös tarkasti minne esimerkiksi lasten kanssa matkustaa. 

  Loma Kroatian Splitissä

  Lähdimme reissuun yhdessä ystäväni kanssa, lokakuussa yli vuosi sitten. Ajattelimme kokeilla jotain uutta paikkaa, missä emme ole vielä käyneet ja mihin on kohtuullisen lyhyt lentomatka. Päädyimme Kroatiaan Splittiin.

  Lue myös: Postaukseni Kroatiasta

  Loma alkoi ihan hyvin. Pieniä harmituksia tuli majapaikkamme rähjäisyydestä, mutta toisaalta olimme ajatelleet, että emme me muuta kuin nuku siellä. Joten tuskin sillä on mitään väliä. Majoituimme aivan Splitin ytimessä, vanhankaupungin linnakkeessa sijaitsevassa majatalossa. Sijainti oli todella mainio, tai niin me ainakin siinä vaiheessa kuvittelimme. 

  Loma alkoi ja jo heti ensimmäisten päivien kohdalla sattui erikoinen välikohtaus. Diocletianuksen palatsin aukiolla kävellessämme ystäväni sai jälkiruokaansa sekä käsillensä räkäisyn paikalliselta mieheltä. Tilanne meni niin nopeasti ohitse, että jäi vähän epäselväksi oliko räkäisy vahinko vai tahallinen. Emme sitä pystyneet myöskään selvittämään, koska kyseinen mies oli jo kadonnut näköpiiristä. Jälkiruoka roskiin ja pikaisesti pesulle. Ei siinä oikein muutakaan voinut. 

  Split Kroatia
  Tässä vanhankaupungin muurit

  Kauhunhetket kadulla

  Loma jatkui. Uimme, kävelimme ja söimme hyvin. Yhtenä iltana olimme juuri käyneet syömässä ja kävelimme saman Diocletianuksen palatsin aukion kohdalla kun yht äkkiä minä sain takaraivooni ison räkäisyn limaa. Ystäväni kääntyi katsomaan ja sama edellisenkin räkäisyn tehnyt mies, luikki ystävineen sivummalle. Hiuksissani valui iso ällöttävä räkäpallo. 

  Lue myös: Tämän sanoisin nuorelle itselleni

  Jäimme ihmettelemään paikallemme, miksi kukaan ulkopuolinen ei tehnyt mitään, vaikka tilanteella oli monta silminnäkijää. Meinasimme mennä taas suoraan pesulle huoneeseen, mutta päätimme sitten kuitenkin ilmoittaa asiasta jollekin. Ei kai ole kovin suotavaa, että turistinähtävyydessä joku paikallinen räkii toistuvasti turistien päälle. 

  Emme löytäneet mistään vartijaa. Räkivä mies pyöri yhä aukiolla joten sinne suuntaan emme uskaltaneet enää mennä. Hänellä oli hullun katse silmillään, pyöri levottomasti ympyrää, oli ehkä jossain huumeissa. Menimme läheiseen vaateliikkeeseen kysymään olisiko alueella vartijoita. Työntekijä tuli ovelle katsomaan kanssamme, että kuka mies oli kyseessä, mies näki tämän…sitten alkoi tapahtumaan.

  Hyökkäys ja piiloutuminen

  Mies näki, että puhuimme paikalliselle yrittäjälle ja lähti täysillä juoksemaan meitä kohti. En muista siitä tilanteesta paljoakaan, muuta kuin, että olin varma, että nyt lähti henki. Miehen silmät kiiluivat raivosta kun hän juoksi kohti vaateliikettä. Juoksimme sisään liikkeeseen ja myyjä löi perässään oven kiinni. Mies repi ja hakkasi ovea. Myyjä repi ovea toiseen suuntaan. Minä kyyristyin hyllyjen väliin ja mietin, että mitä nyt? Jos mies pääsee sisään, niin olemme mennyttä. 

  Mies käveli edes takasin näyteikkunan takana ja koitti saada meihin katsekontaktia. Hakkasi käsillä lasia ja välillä kävi repimässä ovea. Myyjä yritti saada miestä lähtemään ja raotti ovea sanoakseen, että aikoo soittaa poliisit. Mies poltti samalla tupakalla myyjää käteen. Tässä vaiheessa myyjä kertoi meille, että tämä mies on ihan hullu ja olemme vaarassa. Käski pysymään piilossa. 

  Vaateliikkeen toinen työntekijä soitti paikalle poliisin. Poliisin tulo tuntui kestävän ikuisuuden. Mies huuteli oven takana uhkauksia, sellaisia joita myyjä ei suostunut meille edes koskaan kertomaan. Hän vain sanoi, että mies aikoo tehdä meille asioita, joita hän ei voi ääneen sanoa. Mies oli uhannut myös myyjää hänen  perheensä tappamisella. Mies yritti välillä saada lasin takaa meihin katsekontaktia. Me katsoimme muualle. 

  Ikuisuudelta tuntuva aika päättyi viimein, kun poliisit hakivat miehen. Tai niin meille ainakin sanottiin. Koskaan emme nähneet poliisia itse. Myyjä sanoi, että mies on viety ja voimme lähteä. Hän lupasi soittaa, kun poliisi tulee kuulustelemaan tapahtumasta myyjää liikkeeseen. Me juoksimme majapaikkaamme, peseydyimme ja tärisimme paniikissa.

  Mitä juuri tapahtui? Kuinka lähellä oli hengen lähtö tai joku muu kamaluus? Mitä jos mies selvittää missä majoitumme? Tai hänen kaverinsa on seurannut meitä? Olemmeko vaarassa? 

  Piiloon loppulomaksi

  Jonkin ajan kuluttua myyjä soitti meille ja me kävelimme takaisin liikkeeseen. Tuntui kamalalta liikkua alueella kaksin, koska emme olleet omin silmin nähneet, että mies olisi viety pois. Ja toisaalta, entä jos hänen kaverinsa yhä oli siellä? 

  Pääsimme vaateliikkeeseen, mutta siellä ei ollut poliiseja. Myyjä sanoi, että poliisit eivät halunneet kuulustella meitä. Myyjän kuulustelu kulemma riitti. Sen verran poliisit olivat sanoneet, että saavat pidettyä miehen sisässä maksimissan yön yli, joten meidän kannattaa vaihtaa maisemia vanhasta kaupungista pois. Mies asuu nimittäin siellä, aivan tapahtumapaikan vieressä. Mies oli poliisien mukaan räkinyt turisteja vanhassa kaupungissa jo kuukausia. Aikasemmin hän ei ollut vielä käynyt kenenkään kimpuun. 

  Kroatia
  Kaukana kaikesta.

  Me kiitimme myyjää avusta ja toivoimme (yhä toivon), että hän ei joutuisi miehen kanssa ongelmiin myöhemmin. Me suuntasimme majapaikkaamme, pakkasimme pikavauhtia kamat ja häivyimme nopeasti. Lähdimme pois vanhasta kaupungista, emmekä astuneet sinne enää jalallaan loppu lomasta. 

  Etsimme hotellin kauempaa ja vietimme hotellin alueella melkein koko loppu loman. Kun kirjauduimme hotelliin, niin pyysimme, että kenellekään ei saa antaa meidän nimeä aulasta, Kenellekään ei saa kertoa, että olemme siellä. Joka yö pistimme kaikki mahdolliset lukot huoneen ovesta kiinni. Joka yö kuuntelimme, että käveleekö joku ovemme taakse. 

  Kävimme loppu lomasta ostoskeskuksessa toisessa kaupungissa ja rannalla mikä oli kaukana, mutta lähellekään keskustaa emme uskaltaneet mennä. Meitä pelotti jopa lähtöpäivänä bussiasemalla meneminen. Sydän löi tuhatta ja sataa… Mitä jos mies tulee jostain kulman takaa vastaan. 

  Split Kroatia
  Mitä kaukaisempi ranta, sen parempi

  Kotona turvassa

  Kotona turvassa, mutta tapahtuneet olivat jotenkin niin pinnassa, että en pystynyt kirjoittamaan tapahtuneista esimerkiksi tänne blogiin. Suunnittelin ottavani yhteyttä jonnekin (suurlähetystöön….tai jonnekin? Minne olisi pitänyt, en tiedä?), mutta sekin jäi. En tehnyt asialle mitään. Halusin vain unohtaa. 

  Eniten pelkäsin, että mies vielä selvittää missä asun ja on kohta oveni takana koputtelemassa. Niitä hulluja silmiä en unohda koskaan!

  Olen aina miettinyt miten rikollisten ulkonäön kuvaukset osataan tehdä niin hyvin. Nyt ymmärrän, sillä tuon miehen kasvot ovat syöpyneet verkkokalvoilleni, pysyvästi. Onneksi meille ei käynyt mitään pahempaa. Onneksi myyjä piti miehen poissa liikkeestä, siitä olen kiitollinen hänelle ikuisesti. Olisihan myyjä voinut vain ”pelastaa itsensä” ja paeta paikalta. Mutta hän ei niin tehnyt vaan piti meidät turvassa liikkeessään. Siitäkin huolimatta, että sai polttohaavoja käsiinsä ja uhkauksia perheellensä. 

  Olen hämmentynyt siitä, että paikallinen poliisi ei halunnut edes nähdä meitä. Voisi kuvitella, että Kroatiassa turismille on kova kolaus, jos kohteessa joku hullu räkii turisteja ja hyökkäilee päälle ja tämä tieto leviää. Luulisi, että tuollainen kiinnostaisi poliisejakin kovasti. Toisaalta niin vainoharhaiseksi siellä tulin pelonsekaisissa tunnelmissa, että olin lähinnä vain onnellinen, kun poliisitkaan eivät tienneet keitä olemme. Entä jos mies olisi ostanut heiltä tietoa? 

  Sen voin sanoa, että Kroatiaan en mene enää koskaan. Tiedän, että hulluja on kaikkialla, ei pelkästään Kroatiassa, siitä ei ole kyse. Se, että joku hullu räkii ja uhkailee turisteja kuukausi tolkulla turistikohteessa ja saa silti pyöriä vapaana, on se syy miksi en tuohon kohteeseen enää mene. Toivottavasti kenellekään ei käynyt pahemmin…

  Kommentit

  1. Cherry

   Todella ikävä kuulla! 😢
   Mun nähdäkseni teidän olisi pitänyt mennä tekemään rikosilmoitus paikalliselle poliisiasemalle.
   Riku.fi auttaa rikosasioissa, myös ulkomailla tapahtuneissa.
   Valitettavasti naisena matkustaminen on vielä EU- muissakin vaarallista, surullista.
   Hyvä että otitte asian tosissanne ja lähditte pois kaupungista. Ja että teillä oli auttaja matkassa. ❤️

   1. Jonna

    Tuo Riku.fi on hyvä tietää! Kiitos.

  Vastaa