• You are currently viewing Äidit järkyttyneitä! Tubettajat kerjäävät lapsilta rahaa

  Äidit järkyttyneitä! Tubettajat kerjäävät lapsilta rahaa

  Tiesittekö, että tubettajat kerjäävät rahaa lapsilta?

  Sattuipa juuri omituinen tapaus. Oli poika (ei omani), joka rikkoi eräänä päivänä äidin säästöpossun ja kävi ostamassa niillä rahoilla kaverin kanssa Play-kaupan lahjakortin. Tarkoituksenaan siirtää rahaa jollekin tubettajalle. Koska tubettaja sitä pyysi.

  Mitä ihmettä? Siis lapsi siirtää rahaa? Miksi? Miten tällainen kerjuu on Suomessa mahdollista? Kai se on kun sitä noin avoimesti tehdään? Me äidit olemme ihan järkyttyneitä. Päätin selvittää tätä vähän enemmän.

  ”Donaa mua”, eli anna minulle rahaa

  Toden totta, tubettajat pyytävät lapsia (tai yleensäkin seuraajiaan, joista suurin osa oletettavasti lapsia) ”donaamaan” eli antamaan heille rahaa. Ja lapsethan maksavat. Tämähän on mielestäni aivan järkyttävää! Ensinnäkin, voiko tuollainen kerjuu edes olla laillista? Pitäisikö siihen olla jotkut keräysluvat? Entä verotus?

  Toisekseen, eikös lakikin kiellä lapsille mainostamisen? YouTuben ikäraja on 13 vuotta, joten siellä saa ihan luvan kanssa pyöriä lapsia. Ja tuskin tuollaisella rahankerjuulla yritetään aikuisiakaan tavoittaa, kuka aikuinen maksaisi 3€ siitä, että saa nimensä tubettajan peliruutuun?

  Lue myös: Pojille tärkeät ikärajat 

  Eli homman ideana on, että lapset maksavat siitä, että saavat nimensä näkymään tubettajan peliruudulla ja joissain tapauksissa siitä, että pääsevät tubettajan kanssa pelaamaan. Osa maksaa jopa säännöllisesti 5€ kuukaudessa tubettajalle. Tämä kuukausi juttu on ilmeisemmin joku YouTuben oma systeemi, joten se ei ainakaan mitenkään kiellettyä. 

  Kuinkahan moni äiti on tietoinen tällaisesta toiminnasta, että tubettajat kerjäävät rahaa? Kuinka moni äiti on ostanut lapselleen Play-lahjakortin ja luullut, että lapsi käyttää rahan omiin peleihinsä? En minä ainakaan ole osannut sen enempää tarkistaa, mihin rahat menevät, jos pojat ovat vain sanoneet ostavansa jonkun pelin tai peliin jotain lisätoimintoja.

  Kysykää lapsilta, mihin rahat menevät

  Joten tästä eteenpäin, kun ostatte lapsille Play-lahjakortteja, selvittäkää, mihin ne rahat menevät. Tuskin kukaan äiti on kovin innostunut siitä, että lapsi siirtää rahaa toiselle lapselle. (toivottavasti nämä kerjääjät ovat kaikki alaikäisiä itsekin, siitä en ole kuitenkaan varma). 

  Lue myös: Nerf-pyssyjen panokset hyötykäyttöön. Äideille

  Tämän tyyppinen kerjuu pitää saada loppumaan. Sama se, jos joku aikuinen haluaa laittaa rahaa tubettajalle tai bloggaajalle, se on sen aikuisen oma asia, mutta mielestäni lapsille tällaista mainostamista ei pitäisi saada tehdä. Ei lapsi ymmärrä, kuinka hukkaan se raha menee. On vaan mielissään, kun saa nimensä ruutuun. Jos muutkaan äidit meidän lisäksi, eivät tiedä, että tällaista tapahtuu, niin kuinka paljon rahaa mahtavat lapset tubettajille siirtääkään?

  Hurja juttu! 

  Kommentit

  1. Jere Malila

   Usko pois, aika moni aikuinenkin on valmis nimestään ruudulla maksamaan. Meistä se tuntuu oudolta – kyseessä on esim esim. katusoittoon verrattava asia jossa rahaa lahjoitetaan. Mutta digitaalisesti.

   1. Jonna

    Pakkohan se on uskoa. Aikuinen nyt saakin minun mielestä käyttää rahansa mihin haluaa, kyllä sitä tyhmempäänkin käytetään, kuten tupakkaan. Mutta nyt kun puhutaan lapsista, niin tämä systeemi on kyllä outo.

  2. Ellu

   Meidän perheessä tuli ilmi juuri tämä samainen asia viime jouluna. Meillä aikuisilla ei ollu hajuakaan, kuinka tubettajat kerjäävät rahaa lapsilta saatikka siitä että siellä ylipäänsä voi rahaa antaa ennen kuin oma poikamme jäi kiinni suurien rahasummien viemisestä, joilla sitten oli ostettu play kortteja. Asiaa kun aikamme selviteltiin niin useita satasia oli annettu eräälle tubettajalle noin 4kk aikana kun tämä sitä oli pyytänyt. Vastineeksi rahoille poika oli saanut alennuskortteja hänen nettikauppaan ja jotain timantteja ja koodeja tms peleihin. Olimme todella järkytteneitä että miten voi olla mahdollista, onko laillista, kuinka sairasta aikuiselta mieheltä maksattaa omat peliriippuvuutensa lapsilla ja muita miljoonia kysymyksiä ilman kunnollisia vastauksia. Olemme kuitenkin onnellisia, siitä että kyseessä oli vain se että on huijattu/houkuteltu antamaan vain rahaa eikä mitään fyysisesti vakavampaa ole sattunut. Tämä herätti vanhemmat siihen että täytyy todella yrittää pysyä mukana nuissa netti jutuissa ja opettaa lasta käyttämään sitä oikein ja kyseenalaistamaan siellä olevia juttuja.

   1. Jonna

    Kyllä näin se on, vähän pettynyt olen minäkin itseeni, että tämä juttu on mennyt minulta ohitse. Toisaalta meidän pojat (ainakin sen perusteella mitä minulle sanovat) tajusivat ihan itse, että on typerää antaa jollekin toiselle rahaa.Eivätkä siksi ole sitä kuulemma antaneet. Mutta oikeasti ihan älytöntä, että tällainen on mahdollista ja tosiaan nuo play lahjakortit kun esim saa ihan tavallisesta kaupasta alaikäinenkin ostettua.

  3. Hei

   Siis kyseessä ei ole kerjäämistä, vain oma-alotteista sponsorointia.
   Samalla tavalla miten tuet esim artistia ostamalla hänen CD-Levyn tai maksat spotifystä.

   Donateilla isommat livelähettäjät (ts. streamaajat) elävät, eli sponsoroit heidän elinkulujaan että ovat ”viihdyttäjiä”.

   En näe tässä mitään väärää, myöskin yleensä jos lahjoitat niin saat nimesi näkymään streamissa sekä pääset mahdollisesti ”lahjoittaja listalle”.

   Ei tuohon kukaan pakota, harva ”vinkuu tai kerjää donateita” toki näitäkin on, yleensä alaikäisiä

   1. Jonna

    Mutta onhan se nyt aika hurjaa jos rahaa lahjoittaa lapset? Ja siksi tämä juttu kirjoitettiin, että moni äiti ei varmaan edes tiedä tällaisesta mitään. Ja pitäisi kyllä tietää, koska en minä ainakaan halua, että lapseni siirtää rahaa kenellekään tubettajalle. Tuskin haluaa moni muukaan äiti.

    1. Tomi

     Ehkä tässä tapauksessa pitäisi pitää huolta ja opastaa skidiä siihe ettei laita rahaa tubettajille yms. Vastuu on vanhemmalla näissä tilanteissa, mut surullisen paljon näkee et vastuu siirretään muille..

     1. Jonna

      Niin paitsi jos ei tiedä itsekään, niin on vaikea opastaa 🙂

      1. Anselmi

       Kannattaa varmaan olla perillä siitä mitä lapset netissä tekevät. Streamaajien rahallinen tukeminen on ollut päivänselvää toimintaa jo useamman vuoden. Ei sillä että siinä mitään järkeä olisi mutta ei tämän pitäisi tulla yllätyksenä kenellekään joka on edes vähän perillä lasten ja nuorten touhuista.

      2. Jonna

       Vaikka on vierestäkin seurannut, niin ei se ole selvää silti ollut. Jos tubettaja puhuu donaamisesta, niin kyllä siinä on lähinnä ajatellut, että sillä tarkoitetaan jotain virtuaalista lahjoittamista. Eli ihan jotain pelissä kerättyjä pisteitä tai muuta. Ei ole tullut pieneen mieleenkään, että puhe olisi oikeasta rahasta. Mieleen ei tullut, että Suomessa voisi edes lapsilta kerätä rahaa. Kai sitä ajatteli, että se olisi kiellettyä.

  4. Timo

   Tubettajista puhuttaessa tarkoitetaan yleensä Youtubessa olevia ja striimaajat ovat Twitchin puolella. On totta että monet tekevät jo elantonsa näillä suoratoistolähetyksillä mutta nyt puhutaan siitä 0,1% joka onnistuu tässä. Nykynuorilla on monesti idoleita joista vanhemmat eivät ole kuulleetkaan ja nämä löytyvätkin yleensä Internetistä, joko Youtubesta tai Twitchistä (en ala tähän nyt liittämään Instagramia yms.).

   Lapselle tulee muistuttaa että sillä rahalla ei oikeasti saa mitään fyysistä tuotetta itselleen, se että Internetissä olevassa striimissä näet oman nimimerkkisi muutaman sekunnin ajan on monille nuorille ”lesoilun” aihe, ”näitkö sä mun nickin sen striimissä ja se vastas mun kysymykseen!”, lausahdus on aika yleinen 10-vuotiaista eteenpäin. Peleissä olevia mikromaksuihin perustuvia tavaroita hahmoille löytyy joka pelistä nykypäivänä joita sitten ”kaupataan” pelin sisäisesti virtuaalivaluuttoja vastaan. Myös uhkapelisivustot näille on tehty siten että lapsikin pääsee niitä käyttämään, näistä on tehty jo juttuja vuosia mutta ne eivät ole koskaan olleet esillä niin paljon kuin nyt (EU tutkii ns. ”lootboxien” myymistä peleissä uhkapelin näkökulmasta).

   Tuo kuukausittainen ”tilaus” on tyypillisin mitä nuoret tekevät, ei ole kovin erikoista että kuukaudessa saattaa se 50€ mennä tietyille kanaville lapsen rahoista, lapsi kun ei ymmärrä sitä ideologiaa että se on tarkoitettu toisen kanavan tukemiseen jotta sen kanavan omistaja pystyy tekemään ”contenttia” eli sisältöä. Kaikilla striimaajilla on se haave että se oma kanava työllistää heidät täysipäiväisesti, eli heillä on tarpeeksi pysyviä tilaajia jotta he pystyvät maksamaan asumisensa ja ruokansa itse.

   E-sportsin myötä tämä ilmiö tulee olemaan aina vain laajempi, monet nuoret katsovat jo E-sports otteluita aivan kuin normaaleja jääkiekko/jalkapallo yms. otteluita ja sieltä ne idolitkin tulevat. Ylen kanavillakin näytetään jo näitä ammattilaisotteluita ja Internetissä amatööritasoisia niitä on monia tuhansia joka viikko.

   Suosittelen ihan istumaan alas lapsen kanssa ja pyytää lasta näyttämään että ketä hän seuraa netissä ja mihin sitä rahaa on oikeasti käytetty. Ja varoituksen sana, aikuisen silmään se mitä lapsi katsoo ja kuulee voi tuntua hurjalta (yleisesti kiroilu ja haukkuminen toisia kohtaan). Ja poikalapsien vanhemmille, älkää ihmetelkö jos ne rahat ovat menneet jonkin kauniin tytön striimiin.

   ps. ja tämä ei päde vain PC pelaamiseen, kaikki nykypäivän konsolit voivat striimata pelejä valittuun suoratoistopalveluun.

  5. Essi

   Onneksi poikani on jo 25 vuotta, mutta kyllä oli sotkuja Habbohotellissa ja Runeskapessa aikoinaan. Lähinnä vietiin rahanarvoista tavaraa, ei mitään kerjäämistä tai lahjoittamista.
   Kiitos että toit tämän esiin ylen sivuilta tänne löysin.

   1. Jonna

    Pakko tämmöiset on tuoda esille. Kiitos.

  6. Samuli Assinen

   Kuten tuossa aiemmin jo mainittiin vapaa-ehtoiset lahjoitukset ovat osa Twitch-streamien ansainta logiikkaa. Striimi on periaatteessa kaikille ilmaisesti katsottava, mutta toimintaa voi halutessaan tukea lahjoittamalla hyvaksi katsomansa summa. Tama on siis kohtuu tuore liiketoimintamalli joten lainsaadanto luonnollisesti laahaa perassa.

   Twitch on kylla monella tapaa aikamoinen villi-lansi jossa sattuu ja tapahtuu kaiken nakosia huijauksia. Itse olen tormannyt mm. hemmoon joka esitti alaraaja halvaantunutta ja oli taman takia saanut sympatiaa osakseen. Eras toinen veijariin joka oli striimissaan sattumalta ”loytanyt” verkkosivu jossa saattoi uhkapelata CS GO skineilla ja sivun palvelua kokeillessa avain yhta sattumalta han voitti. Myohemmin selvisi etta heppu omisti kyseisen sivuston ja oli kaytannossa salakavalasti mainostanut sivustonsa tarjoamaa uhkapelipalvelua alaikaiselle yleisolleen. Sitten on tissi striimaajat, jotka ovat kokonaan oma lukunsa.

   Siina, etta lapsi haluaa tukeaa pitamaansa viihteen muotoa ei ole mielestani mitaan väärää. Lapsia tulisi opastaa erottelemaan legitiimit sisallon tuottajat huijareista ja suhtautumaan kriittisesti internetin ihmemaasta loytavaan sisaltoon. Tahan he tarvitsevat tukea aikuisilta. Olisi siis hyva jos vanhemmat tutustuisivat siihen verkkomaailmaan jossa lapset aikaansa viettavat.

   1. Jonna

    Hyviä vinkkejä, kiitos. Eipä kait siitä suurta vahinkoa ole jos lapsi haluaa laittaa euroja tubettajalle, mutta vanhempien pitäisi siitä aina tietää. Ei pitäisi olla mahdollista, että tämän voi tehdä vanhemmilta salaa. Ja nyt se on nyt sitä, koska noita kortteja voi ostaa kaupasta.

  7. Tuohtunut tästä

   Tämä herra joka kertoo joka kerta: Joo olen masentunut ja tänään lopetin psykoosilääkkeet oioi en tiedä kuinka jaksan, eikä oo rahaakaan youtube on ainoo jolla elätän itseni voivoi on semmoinen tubettaja kuin Mikkis

  8. Jaakko Honkonen

   Itse kävin selvittämässä asiaa hieman lisää ja tulin siihen tulokseen että Youtubessa rahan ottaminen vastaan ei ole vastiiketonta rahankeräystä, vaan se luokitetaan tuotteeksi. Ikään kuin ostat Googlelta tuotteen nimeltä Super Chat ja sitten saat siitä nimesi chatin yläreunaan. Tämä jäsenyys on taas palveluntarjontaa ihan niinkuin mikä tahansa toiminta tai harrastus. Jokainen on vastuussa omasta rahankäytöstä, ja jos on liian nuori huolehtimaan siitä niin vastuu on vanhemmilla. Eihän s-marketkaan ole vastuussa siitä jos lapsesi ostaa sieltä 50 suklaapatukkaa. Tietysti jos vartavasten pyytää rahaa niin voidaan asiaa ajatella eri tavalla, mutta yleisesti ottaen kukaan ei pakota siihen. YouTubessa tämä lahjoittaminen on k18, ja jos sitä nuorempi lahjoittaa vastuu on vanhemmilla. Kiitos

   1. Jonna

    No toki vastuu on vanhempien, mutta tässä kirjoituksessa olikin ideana se, että vanhemmat tiedostaisivat tämän varainkertuun. Moni ei tiedä, että lapsia kehitetaan ostamaan tubettajalta heilutuksia tai jotain muuta palveluita, asia on tullut yllätyksenä eteen monelle vanhemmalle. Siinä on aika iso ero suklaapatukkaan kaupassa, mikä ei varmasti tule yllätyksenä kenellekään.

  Vastaa